Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Embargoul, „fentat”?Europa importă cantități mari de motorină din India, un important cumpărător de petrol rusesc

Ziarul de Vrancea
28 nov 2023 1155 vizualizări

Europa a interzis cea mai mare parte a importurilor de petrol din Rusia, în urmă cu un an, dar cumpără cantități mari de motorină care este posibil să fie produsă prin rafinarea țițeiului rusesc, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.Importurile de motorină ale Europei din India, unul din cei mai importanți cumpărători de petrol rusesc, urmează să treacă de 305.000 de barili pe zi, cel mai ridicat nivel de după luna ianuarie 2017, arată datele furnizate de firma de analiză Kpler.Printre motorina care a ajuns în Europa în luna noiembrie se numărăși o livrare de la firma Nayara Energy Ltd., cu sediul la Mumbay, care în acest an a importat aproximativ 60% din țițeiul său din Rusia, potrivit Kpler. De asemenea, firma Reliance Industries Ltd., cel mai important furnizor european de motorină din India, importă mai mult de o treime din țițeiul său din Rusia.

 

Această explozie a importurilor de motorină din India scoate la lumină o modificare fundamentală a tranzacțiilor cu petrol după invadarea Ucrainei de către Rusia. În urmă cu un an, Rusia era principalul furnizor de motorină al Europei, un combustibil vital pentru industrie și transporturi. Uniunea Europeană a interzis cea mai mare parte a importurilor de țiței rusesc pe mare în luna decembrie 2022, iar în luna februarie a acestui an a interzis și importurile de produse petroliere rusești.

Ca răspuns la oprirea importurilor de motorină din Rusia, Europa și Marea Britanie au încercat să obțină motorină din alt parte. India ajută la acoperirea unui deficit de aprovizionare în contextul în care importurile europene de motorină din SUA, Turcia și Arabia Saudită au scăzut în luna noiembrie. De exemplu, importurile de motorină din Arabia Saudită ar urma să scadă în luna noiembrie la 94.000 de barili pe zi, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna februarie 2020.Pe măsură ce vestul respinge țițeiul rusesc, Moscova a găsit un apetit crescut pentru petrolul său în Asia. Companiile de rafinare din India au putut să cumpere țiței rusesc la preț redus și să îl vândă sub formă de produse procesate pe piețe precum Europa, unde motorina este la mare cerere.

„Cele 1,6 – 1,8 milioane de barili de țiței rusesc pe zi achiziționate de companiile de rafinare din India creează un avantaj competitiv pe care alții nu îl au”, subliniază Viktor Katona, analist șef la Kpler.

Acesta a precizat că livrările de motorină ale Indiei spre Asia reprezintă acum 19% din exporturile totale de combustibil ale țării, comparativ cu 33% în urmă cu un an. Cea mai mare parte a exporturilor de motorină ale Indiei au mers spre Europa, unde importurile de motorinăși benzină ar urma să urce până la 935.000 de barili pe zi, în creștere cu 5% comparativ cu luna octombrie.

Israelul pare să aibă dreptate: 67% dintre palestinienii din Gaza au deloc sau puțină încredere în Hamas

Ultimele știri despre conflictul Israel-Hamas relatează că forțele armate israeliene au aruncat în aer o clădire în Cisiordania, aparținând unui palestinian care a fost ucis în august de Israel. Armata a înconjurat reședința lui Daoud Abdel Razzaq Daras și au ordonat vecinilor să evacueze pentru a o putea demola.Daras a fost împușcat de forțele israeliene pe 31 august, după ce ar fi efectuat un atac cu mașina în orașul Ramallah, unde a ucis un soldat israelian și a rănit trei coloniști.Surse locale au declarat pentru Wafa că în urma raidului și demolării au izbucnit confruntări cu forțele israeliene, soldându-se cu cel puțin doi răniți.

Dacă însă Hamas are fani în Cisiordania, nu numai în Gaza, iată ce spun sondajele: câtă întrecere are populația generală arabă din țară în Hamas? Circa 67% dintre palestinienii din Gaza aveau puțină sau deloc încredere în Hamas înainte de 7 octombrie, potrivit unui sondaj.În loc să susțină Hamas, „marea majoritate a locuitorilor din Gaza au fost frustrați de guvernarea ineficientă a grupului armat, deoarece suferă dificultăți economice extreme”, a declarat Barometrul Arab, o rețea de cercetare care efectuează sondaje în Orientul Mijlociu. „Majoritatea locuitorilor din Gaza nu se aliniază nici ideologiei Hamas. Spre deosebire de Hamas, al cărui scop este distrugerea statului israelian, majoritatea respondenților la sondaj au fost în favoarea unei soluții cu două state- Palestina independentăși Israel.

Israelul și Hamas și-au îndeplinit angajamentele privind schimburile de prizonieri în primele patru zile ale acordului de armistițiu.După schimbul de luni noapte:Hamas a eliberat 50 de prizonieri israelieni – 13 israelieni eliberați în fiecare dintre primele trei zile și 11 în a patra zi.Israelul a eliberat 150 de prizonieri palestinieni – 39 în fiecare din primele trei zile și 33 în noaptea trecută.Hamas a mai eliberat, de asemenea, 17 thailandezi, un filipinez și un israeliano-rus în primele trei zile, acești prizonieri făcând parte din acordurile încheiate separat cu Hamas.

Un înalt oficial rus a survolat spațiul NATO

n ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a obținut permisiunea autorităților bulgare să traverseze spațiul aerian al țării, pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE din Macedonia de Nord

Eleonora Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Bulgaria, a afirmat că a obținut permisiunea autorităților bulgare pentru ca avionul ministrului rus de externe Serghei Lavrov să traverseze spațiul aerian al acestei țări pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE în Macedonia de Nord, transmite Ukrainska Pravda.Potrivit ambasadorului rus, Ministerul bulgar de Externe a dat un „răspuns pozitiv” la o notă a ambasadei Moscovei cu privire la problema avionului lui Lavrov care va zbura prin Bulgaria. „Ministerul bulgar de Externe ne-a informat oficial că ministrul nostru are permisiunea de a zbura în spațiul aerian al țării”, a declarat ea.

Ministerul bulgar nu a făcut deocamdată niciun comentariu oficial.Anterior, luni, Lavrov a declarat că delegația rusă va participa la reuniunea ministerială a OSCE de la Skopje dacă Bulgaria va permite avionului său să zboare prin spațiul său aerian.

Săptămâna trecută, guvernul Macedoniei de Nord a dat permisiunea ca avioanele rusești să survoleze teritoriul său pentru ca delegația să poată participa la reuniunea ministerială a OSCE. Cu toate acestea, potrivit presei, ministrul apărării din aceastățară, Slavjanka Petrovska, s-a opus acestei decizii.

Cutremur de magnitudinea 6,5 în Papua Noua Guinee

Un cutremur de magnitudinea 6,5 a zguduit marți coasta de nord a Papua Noua Guinee, potrivit Institutului american de geofizică USGS, relatează AFP.Seismul a avut loc la 20 de kilometrin în largul coastei de nord, la o adâncime de 12 metri, în apropiere de orașul Wewak, la ora locală 8.46 (0.46, ora României).Centrul de Alertă de Tsunami la Pacific a anunțat că„nu există riscul unui tsunami”.Cutremurele sunt frecvente în Papua Noua Guinee, care se află pe Centura de Foc a Pacificului, cu o intensă activitate sesimică din cauza unor frecări între plăci tectonice.

Însă aceste seisme cauzează rar pagube importante.În afara marilor orașe, majoritatea regiunilor din Papua Noua Guinee sunt puțin populate, iar clădirile sunt în general de lemn.

Cel puțin 13 morți în urma furtunii care a măturat Rusia, Ucraina și Moldova

Vânturi cu putere de uragan, ninsori și inundații care au măturat părți din sudul Rusiei, Ucraina și Moldova s-au soldat luni cu cel puțin 13 morți și aproape două milioane de persoane au rămas fără curent electric, au anunțat autoritățile, potrivit AFP.Supranumită„furtuna secolului” de către mass-media ruse, vremea violentă a lovit regiunile sudice Daghestan, Krasnodar și Rostov, precum și teritoriile ucrainene ocupate Donețk, Lugansk, Kherson, Zaporizhzhia și Crimeea începând de duminică.Președintele Vladimir Putin a urmărit rapoartele privind „dezastrele meteorologice”și a ordonat guvernului să ia măsuri pentru a ajuta regiunile afectate, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Ministerul rus al Energiei a declarat că aproximativ 1,9 milioane de persoane au fost afectate de întreruperi de energie electrică.

Patru persoane au murit în Rusia și în Crimeea din cauza furtunilor, iar alte patru persoane au murit în Moldova.În Ucraina, vremea severă a provocat moartea a cel puțin cinci persoane și a lăsat aproape 1.500 de orașe și sate în beznă, după ce furtunile au aruncat până la 25 de centimetri de zăpadă în unele locuri. „Din nefericire, deocamdată, există câteva decese.Valuri uriașe s-au prăbușit peste zonele de plajă de pe coasta rusă a Mării Negre, au arătat videoclipuri de pe rețelele de socializare, în timp ce viteza vântului a ajuns la peste 140 de kilometri pe oră în unele locuri.În Republica Moldova, cadavrele a două persoane au fost găsite într-o mașină îngropată în zăpadă în zona de sud-est a orașului Coscalia.

Gazele toxice pun în pericol milioane de oameni în Orientul Mijlociu

Poluanții toxici eliberați în timpul arderii gazelor naturale pun în pericol mai multe milioane de oameni decât se temea anterior, potrivit unei investigații BBC.

Arderea gazului rezidual - arderea gazelor reziduale în timpul forajului petrolier - are loc în tot Golful, inclusiv în Emiratele Arabe Unite, gazda COP28. Noile cercetări sugerează că poluarea se răspândește pe sute de kilometri, înrăutățind calitatea aerului în întreaga regiune.

Această cercetare are loc în contextul în care Emiratele Arabe Unite găzduiesc joi summitul COP28 al ONU privind clima. Emiratele Arabe Unite au interzis arderea gazelor de ardere în urmă cu 20 de ani, dar imaginile arată că aceasta continuă, în ciuda consecințelor potențiale asupra sănătății locuitorilor săi și a celor din țările învecinate.

O analiză pentru BBC Arabic arată că gazele se răspândesc acum pe sute de kilometri în întreaga regiune. Poluarea de la puțuri din Irak, Iran și Kuweit a fost, de asemenea, analizată în cadrul studiului. Toate țările implicate fie au refuzat să comenteze, fie nu au răspuns. Companiile petroliere care gestionează siturile, inclusiv BP și Shell, unde a avut loc arderea gazelor, au declarat că lucrează pentru a reduce această practică.

Luni, BBC News a dezvăluit că documente scurse au arătat cum Emiratele Arabe Unite au plănuit să se folosească de rolul său de gazdă a discuțiilor ONU privind clima ca o oportunitate pentru a încheia acorduri în domeniul petrolului și gazelor. David R. Boyd, raportorul special al ONU pentru drepturile omului și mediu, a declarat că descoperirile BBC au fost: „Foarte îngrijorătoare. Marile companii petroliere și statele din Orientul Mijlociu încalcă drepturile omului a milioane de oameni.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.