Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Doliu național în Rusia după concertul care a devenit un masacru

Ziarul de Vrancea
23 mar 2024 767 vizualizări

 ISIS a revendicat atacul, dar Putin nu a făcut nicio referire la teroriștii islamiști, încercând să urce responsabilitatea pe umerii Kievului

 

Rusia era duminică în doliu național după masacrul dintr-o sală de concerte din Moscova, cel mai sângeros atac pe teritoriul european revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Bărbați înarmați au dat buzna vineri seara în Crocus City Hall, au deschis focul asupra mulțimii cu arme automate și, potrivit anchetatorilor, au provocat un incendiu cu un lichid inflamabil, ucigând cel puțin 133 de persoane.

Denunțând un "act terorist barbar", Vladimir Putin a promis că îi va pedepsi pe cei responsabili într-un discurs televizat sâmbătă. Președintele rus a anunțat că "cei "patru autori" ai atacului au fost arestați "în timp ce se îndreptau spre Ucraina", fără a menționa revendicarea Statului Islamic.

Anterior, Kremlinul anunțase "arestarea a 11 persoane, inclusiv patru teroriști implicați în atac". Acești patru "cetățeni străini" au fost capturați în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina și Belarus, potrivit autorităților.

Acest atac, care a avut loc în sala de concerte din Krasnogorsk, la nord-vest de capitala rusă, este cel mai sângeros atac comis în Rusia în ultimii douăzeci de ani și cel mai sângeros revendicat de Stat Islamic în Europa.

Căutările în dărâmăturile clădirii devastate de flăcări, al cărei acoperiș s-a prăbușit parțial, continuă și ar putea dura zile întregi, ceea ce ridică temeri cu privire la un bilanț mai greu. Statul Islamic, pe care Rusia îl combate în Siria și care este activ și în Caucazul rusesc, a comis deja atacuri în această țară încă de la sfârșitul anilor 2010. Însă gruparea nu a revendicat niciodată un atac de o asemenea amploare.

"Ucraina nu are niciun fel de legătură cu incidentul"

Pe unul dintre conturile sale de Telegram, ISIS afirmase vineri seară că atacul a fost comis de patru dintre membrii săi și că "face parte din contextul războiului care face ravagii" între grup și "țările care luptă împotriva islamului". Potrivit grupului Site, specializat în cercetări antiteroriste, o înregistrare video aparent filmată de atacatori în sala de concerte de lângă Moscova a fost postată pe conturile de socializare folosite de obicei de ISIS. Înregistrarea video de un minut și 31 de secunde arată mai mulți indivizi cu fețele ascunse și voci confuze, înarmați cu puști de asalt și cuțite, în ceea ce pare a fi sala de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk. Atacatorii au tras mai multe rafale de focuri de armă, mai multe cadavre inerte sunt împrăștiate și se poate vedea un incendiu care începe în fundal. Cu toate acestea, nici Vladimir Putin și nici serviciile de securitate (FSB) nu au dat vina pe gruparea jihadistă.

FSB a afirmat că suspecții aveau "contacte adecvate de partea ucraineană" și intenționau să fugă în această țară, fără a oferi detalii suplimentare cu privire la natura acestor legături sau dovezi ale existenței lor. "Ucraina nu are niciun fel de legătură cu incidentul", a insistat Mihaïlo Podoliak, consilier al președinției ucrainene, respingând acuzațiile "absurde".

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că speră ca atacul să nu devină "un pretext" pentru o "escaladare a violenței", într-o referire clară la Ucraina.

În pofida afirmației făcute de ISIS, multe întrebări rămân fără răspuns. Potrivit presei ruse și a deputatului Alexander Khinstein, unii dintre suspecți sunt din Tadjikistan. Autoritățile din această țară din Asia Centrală au declarat că "nu au primit nicio confirmare din partea autorităților ruse" pe această temă.

Mărturiile supraviețuitorilor

Era cu puțin înainte de ora opt și sala de spectacole Crocus City Hall se umplea înainte de concertul rock de vineri seară al trupei Picnic, relatează bbc.com.

"Niște oameni îmbrăcați în maro, nu știu cine erau - teroriști, militari, oricine - au pătruns în sală și au început să tragă în oameni cu arme de asalt", a declarat fotograful Dave Primov, care a asistat la desfășurarea atacului de la un balcon de la etaj. Bărbații înarmați tocmai traversaseră zona din fața sălii de spectacole, deschizând focul la întâmplare, ucigând și rănind membri ai publicului în timp ce intrau în sală.

Aproximativ 6.200 de bilete fuseseră vândute pentru concert, dar securitatea din fața intrării s-a evaporat rapid. Unul dintre cei patru paznici a declarat că colegii săi s-au ascuns în spatele unui panou publicitar: "Acei atacatori au trecut la 10 m de noi - au început să tragă la întâmplare în oamenii de la parter."

Nimeni nu știa câți atacatori au fost. Dar o înregistrare video filmată de la un etaj superior arată patru bărbați în echipament de camuflaj, mergând separat, cu câțiva metri între ei, pe podeaua bej. Atacatorul principal țintește de aproape oamenii înghesuiți la ferestre. Acestea sunt primele victime. Mulți dintre cei uciși și răniți proveneau din Krasnogorsk, Khimki și alte orașe din apropiere, la periferia de nord-vest a Moscovei.

Al doilea atacator s-a alăturat apoi, în timp ce un al treilea l-a urmat calm, purtând un rucsac în spate. Cel de-al patrulea bărbat i-a înmânat arma și au trecut prin detectoarele de metale nesupravegheate spre sală.

O femeie era împreună cu fiica ei de 11 ani, care cumpăra înghețată la o cafenea de lângă intrare, când au auzit zgomotul și cineva a strigat să se lase la pământ. "Ne-am repezit la copii, ne-am întins și am început să ridicăm baricade din mese și scaune, iar mai mulți răniți au venit în fugă la noi", a declarat ea pentru BBC.

În interiorul sălii, concertul trebuia să înceapă în câteva minute, iar unii au crezut că zgomotul ar putea face parte din spectacol. Sofiko Kvirikashvili a auzit ceea ce inițial a crezut că este "un fel de explozie nesfârșită de petarde - m-am întors în sală o dată, apoi din nou. A treia oară, mi-am dat seama că toată lumea din sală începuse să fugă în toate direcțiile".

Dave Primov, fotograful, a spus că a fost o îmbulzeală și o scenă de panică. Unii dintre cei aflați în teatru au încercat să se întindă între scaune, dar, având în vedere că mai mulți bărbați înarmați au deschis focul în sală, acest lucru nu prea oferea protecție.

Cei din public care au putut, s-au îndreptat spre scenă. Alții au încercat să găsească ieșiri mai înalte, dar au găsit unele dintre uși închise. Martorii oculari au declarat că acolo se aflau atât persoane în vârstă, cât și copii, toți fiind prinși în atac. O femeie se afla într-unul dintre cercurile superioare și a coborât în fugă spre scenă, de unde a văzut cum un bărbat din lojă a deschis focul: "Am fugit în spatele cortinei și unul dintre angajații Crocus în uniformă ne-a spus să fugim și am fugit în parcare fără haine de iarnă".

Margarita Bunova tocmai făcuse rost de binocluri de operă pentru spectacol când a auzit ceea ce a crezut că sunt petarde, care s-au transformat apoi în rafale rapide pe care ea și soțul ei le-au identificat ca fiind focuri de armă. "Cineva a spus să fugim jos și era întuneric complet... încă se mai auzeau rafale de împușcături în spatele nostru când am ieșit." Un bărbat aflat într-o lojă VIP a povestit că el și alte persoane s-au baricadat înăuntru însă au constatat că fumul se împrăștia prin teatru.

Un alt bărbat, Vitaly, a văzut atacul desfășurându-se de la balcon: "Au aruncat niște bombe cu benzină, totul a început să ardă." Fie că a fost o bombă cu benzină sau un alt dispozitiv incendiar, flăcările s-au răspândit rapid. Pompierii nu s-au putut apropia de clădire din cauza atacului. Focul s-a extins în curând la acoperiș și a putut fi văzut pe orizontul din Krasnogorsk. O parte a acoperișului s-a prăbușit, iar focul s-a răspândit în fața clădirii, devastând ultimele două etaje.

Mulți dintre cei care se aflau în sală au fugit prin foaier. O înregistrare video grafică arată cum oamenii se grăbesc să coboare pe scările rulante pe lângă două cadavre sprijinite de o canapea. O altă înregistrare video arată cum oamenii fug în timp ce în jurul lor se aude un ecou de focuri de armă. Aceștia reușesc să ajungă la siguranța relativă din spatele clădirii, unde unii stau înghesuiți, iar alții se țin unii de alții în timp ce se strecoară pe coridoare.

Pentru o clipă, un monitor TV arată haosul din fața scenei. Nu există niciun semn de poliție rusă sau de forțe speciale nicăieri în clădire.

Supraviețuitorii au urcat o scară și au ajuns la intrarea comercială a Crocus City Hall. Un bărbat a fost văzut vomitând, în timp ce alții îi sunau pe cei dragi și se îndepărtau. Eva, asistentă a unei trupe de dans, se afla în culise când atacatorii au dat buzna în sală. "Eram în cabina de probă, o mulțime a trecut în grabă pe lângă noi. Am auzit zgomot și oameni alergând pe coridor; ne-am luat hainele și am fugit cu mulțimea."

Inițial, toți membrii trupei Picnic au fost declarați în siguranță și sănătoși, dar ulterior, rapoarte neconfirmate au sugerat că unul dintre muzicieni era de negăsit.

Pe măsură ce numărul morților a depășit 100 și cel al răniților 200, amploarea și natura nediscriminatorie a masacrului au devenit mai clare, atât în interiorul, cât și în afara sălii. Prima listă oficială a victimelor a sugerat că cea mai în vârstă victimă avea 70 de ani, iar printre morți și răniți se aflau și copii.

Șoc în Marea Britanie după anunțul prințesei Kate că suferă de cancer

După săptămâni de zvonuri și speculații, Marea Britanie este în stare de șoc sâmbătă după ce prințesa Kate a dezvăluit că suferă de cancer, deja numeroase persoane salutând curajul foarte popularei soții a moștenitorului tronului.

Familia regală britanică se află într-o situație fără precedent în care doi dintre cei mai importanți membri ai săi, regele și cea care urmează să fie viitoarea regină, trebuie să lupte împotriva cancerului.

Declarațiile prințesei de Wales au făcut sâmbătă marile titluri ale presei britanice, care o adoră pe Kate și o vede drept un membru model al monarhiei. Cuvântul "șoc" însoțit de fotografia se află pe prima pagină a mai multor jurnale.

"Brave Kate" (Curajoasă Kate), scrie tabloidul The Sun. "Măcar o dată, ea trebuie să se concentreze doar pe ea însăși", spune Daily Mail. The Times reia cuvintele optimiste ale prințesei: "O să trec peste asta", titrează cotidianul.

Regele Charles al III-lea, în vârstă de 75 de ani, al cărui cancer a fost anunțat la începutul lui februarie, s-a declarat "mândru de curajul" de care a dat dovadă Kate, care este soția fiului său William, moștenitorul tronului. El "a rămas în contact strâns cu nora sa dragă în ultimele săptămâni", a indicat Palatul Buckingham.

Mesajele de sprijin au început să curgă rapid. Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a urat prințesei "restabilire completă". "Forța și rezistența voastră ne inspiră pe toți", a scris el pe rețeaua socială X. "Ești curajoasă și te iubim', a scris pe X Jill Biden, soția președintelui american Joe Biden. Acesta din urmă a spus că "se roagă" pentru vindecarea prințesei.

Kate, a cărei absență după operația ei de la mijlocul lui ianuarie a provocat speculații intense pe rețelele sociale, a vorbit, părând epuizată și obosită, într-un videoclip filmat miercuri la Windsor, și difuzat vineri.

"Ultimele luni au fost incredibil de dificile pentru întreaga mea familie", a spus prințesa. "În ianuarie, am avut o operație abdominală majoră la Londra. La acea vreme, s-a considerat că nu sufeream de cancer", a explicat prințesa de 42 de ani.

"Cu toate acestea, teste după operație au indicat prezența cancerului", a continuat ea, vorbind despre un "șoc imens". Prințesa urmează "chimioterapia preventivă".

La fel ca Charles, Kate nu a precizat natura cancerului ei.

Cei peste 200 de elevi nigerieni răpiți în Kaduna, eliberați

Cei peste 200 de elevi și angajați răpiți de bărbați înarmați de la o școală din nordul Nigeriei, în cursul acestei luni, au fost eliberați nevătămați, a anunțat, duminică, biroul guvernatorului statului Kaduna, cu câteva zile înainte de termenul-limită la care trebuia plătită o răscumpărare de 690.000 de dolari. Răpirea, care a avut loc în 7 martie, la Kuriga, un oraș prăfuit din nord-vestul statului Kaduna, a fost prima răpire în masă în cea mai numeroasă națiune africană din 2021 încoace, când peste 150 de elevi au fost capturați de la un liceu din Kaduna. Inițial, răpirile de la școli din Nigeria au fost desfășurate de gruparea jihadistă Boko Haram, care a capturat 276 de eleve de la o școală de fete din Chibok, în nord-estul statului Borno, în urmă cu zece ani. Unele dintre fete nu au fost eliberate niciodată.

Însă de atunci această tactică a fost preluată de grupările criminale fără afiliere ideologică, în căutarea de răscumpărări. Guvernatorul din Kaduna Uba Sani a declarat că Consilierul Național pentru Securitate al țării a coordonat eliberarea elevilor din Kuriga. El nu a oferit detalii.

Răpitorii au cerut, săptămâna trecută, un total de un milion de naira (690.000 de dolari) pentru eliberarea copiilor și a angajaților. Guvernul a afirmat că nu va plăti nicio răscumpărare, după ce această practică a fost scoasă în afara legii, în 2022.

Însă răpirile de către bande criminale care cer răscumpărare au devenit o întâmplare aproape zilnică, în special în nordul Nigeriei, despărțind familii și comunități care trebuie să își pună la comun economiile pentru a plăti răscumpărările, obligându-le deseori să vândă pământ, vite și cereale pentru a asigura eliberarea celor dragi.

Piloții ucraineni instruiți în Marea Britanie pentru F-16 au finalizat prima fază a pregătirii lor

Primii piloți ucraineni instruiți de Royal Air Force au obținut certificarea și își vor continua pregătirea în Franța, a anunțat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării.

O duzină de militari ucraineni urmează cursuri de pregătire a piloților de F-16 în Danemarca, Marea Britanie și Statele Unite și ar trebui să fie gata în această vară.

Danemarca urmează să livreze primul avion de fabricație americană promis armatei ucrainene la sfârșitul primăverii. Piloții ucraineni urmează să se antreneze pentru F-16 și la o bază din România, a confirmat de curând președintele Klaus Iohannis.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.