Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Din iunie 2023, în fiecare lună s-a înregistrat un record de temperatură

Ziarul de Vrancea
7 mai 2024 490 vizualizări

Lumea tocmai a cunoscut cea mai caldă lună aprilie înregistrată vreodată, prelungind o serie de 11 luni în care fiecare lună a stabilit un record de temperatură, a anunţat, miercuri, serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene.

Fiecare lună începând cu iunie 2023 s-a clasat ca fiind cea mai caldă înregistrată vreodată pe planetă, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenţi, a precizat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) într-un buletin lunar. Incluzând luna aprilie, temperatura medie mondială a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată pentru o perioadă de 12 luni - cu 1,61 grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900.

Unele dintre extremele înregistrate - inclusiv lunile în care temperaturile de la suprafaţa mării au înregistrat recorduri - i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să investigheze dacă activitatea umană a declanşat acum un punct de inflexiune în sistemul climatic. "Cred că mulţi oameni de ştiinţă şi-au pus întrebarea dacă ar putea exista o schimbare în sistemul climatic", a declarat Julien Nicolas, cercetător principal în domeniul climei în cadrul C3S.

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice. În ultimele luni, fenomenul natural El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul Oceanului Pacific, a crescut, de asemenea, temperaturile.

Oamenii de ştiinţă au confirmat deja că schimbările climatice au cauzat unele fenomene meteorologice extreme specifice în luna aprilie, inclusiv un val de căldură în Sahel, legat de posibile mii de morţi.

Hayley Fowler, cercetător în domeniul climei la Universitatea Newcastle, a declarat că datele arată că lumea este periculos de aproape de a încălca obiectivul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

"În ce moment declarăm că am pierdut bătălia pentru a menţine temperaturile sub 1,5? Părerea mea personală este că am pierdut deja această bătălie şi că trebuie să ne gândim foarte serios la menţinerea sub 2C şi la reducerea cât mai rapidă a emisiilor", a spus ea.

Ţările au convenit asupra obiectivului de 1,5C în cadrul unui summit ONU privind clima în 2015. Acesta este nivelul despre care oamenii de ştiinţă spun că ar evita cele mai dezastruoase consecinţe ale încălzirii, cum ar fi căldura fatală, inundaţiile şi pierderea ireversibilă a ecosistemelor. Din punct de vedere tehnic, obiectivul de 1,5C nu a fost încă ratat, deoarece se referă la o temperatură medie globală pe parcursul a zeci de ani. Însă unii oameni de ştiinţă au declarat că obiectivul nu mai poate fi atins în mod realist şi au îndemnat guvernele să reducă mai rapid emisiile de CO2 pentru a limita depăşirea ţintei.

Setul de date al C3S datează din 1940, pe care cercetătorii le-au verificat încrucişat cu alte date pentru a confirma că luna trecută a fost cea mai caldă lună aprilie din perioada preindustrială.

Paznicul reşedinţei lui Drake, rănit într-un atac armat

artistul canadian are o dispută acerbă cu rapperul american Kendrick Lamar

Un agent de securitate a fost grav rănit într-un schimb de focuri de armă, marţi, la vila din Toronto al rapperului canadian Drake, a anunţat poliţia, fără a confirma dacă cel care a câştigat de cinci ori premiul Grammy - şi care are relaţii de adversitate acerbă cu colegul său american Kendrick Lamar - se afla acasă în timpul incidentului. Poliţia a precizat că împuşcăturile au avut loc în jurul orei 2.00 noaptea, iar agenţii care au răspuns la incident au găsit un bărbat rănit prin împuşcare, care a fost transportat la spital. A fost reperat un suspect, dar individul a fugit cu un vehicul.

Vorbind cu reporterii în faţa casei lui Drake din cartierul de lux Bridle Path din Toronto, supranumit "Aleea Milionarilor", inspectorul Paul Krawczyk a declarat că ancheta se află într-un stadiu incipient şi că informaţiile sunt foarte limitate. Poliţia nu a stabilit încă un motiv pentru acest atac, iar detaliile despre trăgător sau despre vehicul nu erau încă disponibile. Bărbatul rănit, un agent de securitate care se afla în faţa porţilor proprietăţii, se afla în spital în stare gravă.

Întrebat dacă incidentul are legătură cu disputa care există în prezent între Drake şi rapperul american Kendrick Lamar, Krawczyk a spus că este la curent cu acest lucru, dar a precizat că este prea devreme pentru a atribui un motiv şi a refuzat să facă alte comentarii.

Reprezentanţii lui Drake şi Lamar nu au răspuns deocamdată la solicitările de comentarii, precizează Reuters.

Războiul liric dintre Drake şi Lamar a devenit foarte personal, cu o avalanşă de "piese de dispreţ" schimbate în weekend între două dintre cele mai mari vedete hip-hop.

Lamar, care a câştigat 17 premii Grammy, a escaladat lupta sa muzicală cu Drake în cursul săptămânii trecute, lansând în decurs de 36 de ore trei piese menite să-i arate "dispreţul", potrivit Variety. Videoclipul ultimei dintre cele trei melodii, "Not Like Us" (Nu ca noi - n.r.), prezenta o imagine surprinsă din aer cu vila lui Drake din Toronto. Melodia, care are deja peste 23 de milioane de vizualizări pe canalul de YouTube al lui Lamar, i-a determinat pe unii fani să adauge o etichetă "Owned by Kendrick" (Proprietatea lui Kendrick - n.r.) la casa din Toronto a lui Drake pe Google Maps, potrivit tabloidului National Post. Între timp, eticheta a fost retrasă.

"Not Like Us" se află în prezent pe primul loc în topurile muzicale din SUA şi din lume. În melodie, Lamar îl acuză pe Drake că are relaţii cu minore şi că are un copil secret, imaginile din videoclip părând să sugereze că acesta găzduieşte sub acoperişul său mai mulţi infractori sexuali. Răspunsul lui Drake, The Heart Part 6, neagă acuzaţiile şi spune că "se simte dezgustat" de ele. Rapperul canadian a discutat despre casa sa, pe care o numeşte "Ambasada", în propria muzică şi pe reţelele sociale. Porţile sale sunt de două ori mai înalte decât este permis de legislaţia oraşului, din cauza nevoilor sale de securitate.

Soldatul american acuzat de furt în Rusia a provocat daune "semnificative"

Soldatul american Gordon Black, care este arestat în oraşul rusesc Vladivostok cel puţin până la 2 iulie, a fost acuzat oficial de furt de natură să provoace pagube semnificative, conform deciziei tribunalului rus, relatează Reuters.

Tribunalul districtual Pervomaiski din Vladivostok a precizat într-un comunicat că a decis măsura preventivă de reţinere a lui Black până la 2 iulie pentru "sustragerea proprietăţii cetăţeanului T., provocându-i acestuia din urmă daune semnificative". Anterior, serviciul de presă al instanţei îl identificase pe soldat ca fiind Gordon Black.

Americanul a fost reţinut la începutul lunii mai la Vladivostok, în Extremul Orient rus. Reţinerea lui Gordon Black, despre care Pentagonul spune că s-a dus în Rusia fără autorizaţie, reprezintă încă o bătaie de cap diplomatică pentru Statele Unite, care i-a avertizat pe cetăţenii americani în privinţa deplasărilor în Rusia.

Ministerul rus de Interne de la Vladivostok a declarat marţi că o femeie în vârstă de 32 de ani a depus o plângere împotriva suspectului în vârstă de 34 de ani. Cei doi se cunoscuseră în Coreea de Sud, unde americanul are baza, iar rusoaica lucra. Cei doi au început o relaţie. Americanul a venit apoi în Vladivostok pentru a o vizita, cei doi s-au certat, iar ulterior ea a depus o plângere la poliţie în care îl acuză de furt de bani, a precizat ministerul. El a fost arestat într-un hotel local, după ce îşi cumpărase un bilet de avion pentru a se întoarce acasă.

Marţi au început să iasă la iveală detalii despre Gordon Black, despre comportamentul său riscant, în urma căruia sergentul de stat major al armatei SUA, în vârstă de 34 de ani, a dat de probleme după ce şi-a urmat iubita în Rusia, în timp ce se afla în permisie. Pentagonul a precizat marţi că, înainte de arestarea sa în Rusia, Black nu numai că a încălcat regulile armatei, călătorind în oraşul rusesc Vladivostok fără autorizaţie, dar a făcut acest lucru după ce a trecut prin China.

Mama americanului însă este încredinţată că iubita rusoaică i-a înscenat totul fiului ei. Black s-a înrolat în armată ca infanterist în 2008 şi fusese repartizat la baza Camp Humphreys din Coreea de Sud. El urma să se întoarcă la Fort Cavazos din Texas, a precizat armata americană într-un comunicat.

Mama lui Black, Melody Jones, a declarat pentru ABC News că a avut o discuţie cu fiul ei înainte ca acesta să plece şi chiar i-a spus că nu vede cu ochi buni plecarea lui în Rusia, dar el s-a dus oricum. "Ştiam că se va întâmpla ceva. Am simţit că ea i-a întins o cursă", a declarat Melody Jones.

Cazul lui Black este cea mai recentă bătaie de cap pentru armata americană. Un alt soldat american, Travis King, a fost reţinut în Coreea de Nord timp de peste două luni, după ce în iulie 2023 a traversat în fugă, prin surprindere, graniţa puternic militarizată care desparte peninsula coreeană. King s-a întors între timp în Statele Unite.

Separat, serviciul judiciar al Moscovei a declarat marţi că un tribunal a arestat preventiv pentru 10 zile un alt cetăţean american, William Russell Nycum, pentru "huliganism mărunt".

A murit actorul Ian Gelder, care l-a interpretat pe Kevan Lannister din Game of Thrones

Actorul britanic Ian Gelder, care l-a interpretat pe Kevan Lannister în serialul fantasy Game of Thrones, a murit la vârsta de 74 de ani. Cariera actorului britanic s-a întins pe parcursul a zeci de ani şi a inclus roluri în Torchwood, His Dark Materials, Doctor Who, Snatch, The Bill şi multe altele.

Gelder a murit luni, la cinci luni după ce a fost diagnosticat cu cancer al căilor biliare, a anunţat soţul său şi colegul său actor Ben Daniels pe Instagram. El a spus că Gelder a fost un "actor minunat" şi o "stâncă absolută" pentru el.

Daniels a adăugat că partenerul său de 30 de ani a făcut faţă "bolii sale îngrozitoare cu atâta curaj" şi că a încetat să mai lucreze pentru a avea grijă de el. "A fost cea mai bună, cea mai generoasă, cea mai plină de spirit şi cea mai iubitoare fiinţă umană", a scris Daniels.

"A fost un actor minunat, minunat şi toţi cei care au lucrat cu el au fost atinşi de inima şi lumina lui", a adăugat el. Gelder a apărut în cinci serii din Game of Thrones în rolul lui Kevan Lannister, iar cel mai recent a fost văzut într-un episod din serialul poliţist de epocă de la BBC One, Father Brown, la începutul acestui an.

Estonii vor putea să voteze în alegeri de pe telefoanele mobile

Cetăţenii Estoniei vor putea pe viitor să-şi exprime voturile în alegeri de pe telefoanele mobile, după ce Parlamentul de la Tallinn a aprobat marţi un proiect de lege în acest sens înaintat de guvernul acestui stat baltic, membru al Uniunii Europene şi NATO. Potrivit proiectului de lege, votul electronic va fi posibil nu doar de pe computere, ci de pe aplicaţii speciale pentru sistemele comune de operare pe telefoanele mobile. Cerinţele tehnice vor fi stabilite de comisia electorală înainte de fiecare alegeri.

Modificarea legii ar urma să intre în vigoare în octombrie. Prin urmare, opţiunea de vot de pe mobil nu va putea fi utilizată în alegerile din iunie pentru Parlamentul European. Potrivit ministrului eston pentru economie şi IT, Tiit Riisalo, noua reglementare este menită să ţină cont de schimbarea din comportamentul de utilizator al cetăţenilor. "O proporţie semnificativă din activităţile digitale zilnice ale oamenilor s-au mutat de pe computere pe dispozitive smart, iar e-Estonia trebuie să fie accesibilă oricui pe aceste platforme noi şi foarte răspândite", a spus ministrul. În 2005, Estonia a fost prima ţară din Europa care a permis votul online în alegerile politice.

Pe plan internaţional, procedura este una controversată în multe state, din cauza îndoielilor privind fiabilitatea ei. În acest stat baltic, căruia îi place să-şi spună e-Estonia, această procedura prevalează: mai mult de jumătate dintre toate voturile au fost exprimate digital în alegerile parlamentare din martie 2023.

Cei 1,2 milioane de cetăţeni ai acestui stat baltic pot face aproape absolut orice online în viaţa lor de zi cu zi. Estonia este considerată un deschizător de drumuri şi un pionier al digitalizării şi administraţiei electronice în Europa.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.