Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cum ar putea Rusia ataca Moldova

Ziarul de Vrancea
22 feb 2023 840 vizualizări

Ar fi nevoie de “două-trei minuni” pentru ca invazia să reușească, explică un cunoscut general american n Rusia a acuzat ieri Ucraina că va ataca Transnistria

Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor Statelor Unite ale Americii (SUA) în Europa, a vorbit la televiziunea Antena 3 despre planurile Rusiei în ceea ce privește Ucraina și Moldova. Ben Hodges consideră că diferența dintre Ucraina și Moldova este că Moldova este extrem de slabă din punct de vedere militar în comparație cu Ucraina. Așadar, Moldova ar fi o pradă mult mai ușoară, așa cum spunea și presa americană.

Însă, datorită forțelor NATO un presupus atac nu ar avea și succes.

“Fii sigur că dacă România ar fi atacată, Statele Unite și toți ceilalți aliați ai NATO ar fi alături de România. De asemenea, rușii au vrut ca noi să ne petrecem vremea ingrijorându-ne cu privire la un atac asupra Moldovei sau o extindere a operațiunilor lor ilegale în Transnistria, care să ne distragă de ceea ce facem. Ar fi nevoie de 2-3 minuni că Rusia să facă ceva în Moldova. Rușii nu au capacitatea să desfășoare o operațiune cu amfibii, chiar dacă au nave, nu au această capacitate, nu au exerciții, nu au făcut acest lucru în ultimii ani, deci aș spune că nu există nicio șansă să aibă loc în Moldova”, a transmis Hodges.

De asemenea, fostul general susține că nici măcar în cazul unei operațiuni aeriene, Rusia nu ar avea șanse de reușită, subliniind faptul că “de șase luni au încercat să cucerească Bahmutul (rușii, n.r.), și nu au reușit”.

“O altă manieră, desigur, ar fi o operațiunei pe calea aerului, și cred că avioanele care ar aduce soldații ar fi doborâte de apărarea antiaeriană ucrainiană. Deci, mi se pare cât se poate de nefezabil pentru că eu nu am constatat că Rusia ar avea capacitatea să facă o asemenea operație comună. De șase luni au încercat să cucerească Bahmutul, și nu au reușit. Deci, mi se pare că o operațiue lansate asupra Moldovei, ar fi o ispravă greu de închipuit”, a spus generalul.

Moscova susține că Ucraina vrea să invadeze Transnistria

Ministerul rus al Apărării a publicat joi dimineață un comunicat în care anunță că are informații conform cărora ucrainenii ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană și ar pune la care o operațiune sub steag fals, în care ar invada Transnistria purtând uniforme ale armatei ruse.

Potrivit comunicatului de la Moscova, „în viitorul apropiat se pregătește o provocare armată împotriva Transnistriei, care va fi efectuată de unități ale forțelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formației naționaliste Azov. Ca pretext pentru invazie, ar fi planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. Pentru a face acest lucru, ucrainenii care participă în acțiune vor fi îmbrăcați în uniforma Forțelor Armate ale Federației Ruse”, arată comunicatul Ministerului rus al Apărării.

„Ministerul rus al Apărării monitorizează îndeaproape situația de la granița Ucrainei cu Republica Moldovenească Transnistreană și este pregătit să răspundă la orice schimbare a situației”, se spune în finalul comunicatului.

În replică, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului Dorin Recean, transmite că „autoritățile statutului nu confirmă informația difuzată în această dimineață de Ministerul rus al Apărării”. „Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova”, spune Daniel Vodă, care dă asigurări că instituțiile Republicii Moldova „cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării, vor informa neîntârziat opinia publică”.

Ministru: Eram pregătiți să aruncăm în aer aeroportul Chișinău

Autoritățile din Republica Moldova au luat în calcul în 2022, imediat după ce Rusia a declanșat războiul în Ucraina, să arunce în aer pista de pe Aeroportul Internațional Chișinău, pentru ca obiectivul strategic să nu fie preluat de armata lui Putin, scrie presa de peste Prut. Dezvăluirile au fost făcute miercuri seară de ministrul de Externe Nicu Popescu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Potrivit lui Nicu Popescu, după 24 februarie 2022 avansul armatei ruse în Ucraina „a fost fenomenal”, iar situația s-a complicat în momentul în care circulau diferite hărți, potrivit cărora „Rusia va ajunge foarte repede la granița Republicii Moldova”.

„Și înainte de război, instituțiile noastre au ținut cont de scenarii care includeau nu doar gestionarea fluxurilor de refugiați, ci și de scenarii în care Moldova ar deveni victima acțiunilor ostile, nu neapărat militare. Astfel, serviciile noastre se pregăteau pentru diferite riscuri, inclusiv în ceea ce privește aeroportul. În asemenea cazuri există opțiuni standard de protecție. În mod practic e vorba de funcționalitatea aeroportului, depinde de recepția aeronavelor pe pistă. Prin distrugerea sau blocarea pistei poate... nu voi intra în detalii”, a spus Popescu.

Oamenii din specia Homo sapiens erau înarmați în Europa acum 54.000 de ani

O peșteră din sudul Franței a oferit dovezi despre cea mai veche utilizare cunoscută a arcurilor și săgeților în Europa, acum 54.000 de ani de către Homo sapiens - cu 40.000 de ani mai devreme decât a fost demonstrat anterior, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Science Advances.

În Africa, utilizarea arcurilor și săgeților a fost documentată ca datând de acum 70.000 de ani. Dar până acum, în Europa, cele mai vechi dovezi aveau între 10.000 și 12.000 de ani (în Germania).

Acest noi date au fost determinate după unelte găsite în peștera Mandrin din departamentul Drôme. Situl a fost excavat din 1990, iar mai multe straturi arheologice urmăresc peste 80.000 de ani de ocupare a locului, unde au alternat Homo sapiens, omul modern și omul de Neanderthal.

Un strat, numit „E”, a fost atribuit prezenței Homo sapiens în urmă cu 54.000 de ani, prins între două straturi demonstrând prezența neanderthalienilor.

Totuși, în acest celebru strat „E” s-au găsit sute de vârfuri de piatră tăiată, cu o finețe de execuție superioară celor prezente în celelalte straturi.

Aceste vârfuri s-au dovedit a fi cheia cercetătorilor, deoarece celelalte materiale folosite pentru tir cu arcul (lemn, fibre, piele) sunt mult mai fragile și, prin urmare, dispar în timp, îngreunând în general identificarea acestei tehnici.

Pentru a stabili funcția acestor vârfuri - dintre care unele sunt mai mici decât o monedă - oamenii de știință au realizat replici ale acestora și le-au așezat la capătul săgeților folosind un arc asupra animalelor moarte.

“Le puteam arunca asupra animalelor doar cu un arc, pentru că sunt prea mici și ușoare pentru a fi eficiente” în altă manieră, a explicat Laure Metz, cercetător la Universitatea din Aix-Marsilia și autor principal al studiului. “A trebuit să folosim această metodă de propulsie”.

În plus, fracturile obținute cu aceste replici, din cauza contactului cu osul animalului, au fost apoi comparate cu cele observate pe vârfurile din silex găsite în peșteră. “Fracturile, pentru mulți dintre ei, chiar dacă nu pentru toți, au fost de impact”, a explicat Laure Metz.

La acea vreme, ocupanții peșterii trebuiau să vâneze cai, zimbri și căprioare. Înăuntru au fost găsite oase de animale.

Sosirea lui Homo sapiens în Europa de Vest a fost împinsă înapoi cu aproximativ 54.000 de ani în urmă datorită descoperirilor făcute în Peștera Mandrin. Cercetătorii au arătat apoi, într-un studiu anterior, că aceste două specii umane ocupaseră locul alternativ.

Sapiens și neanderthalienii s-au intersectat probabil, potrivit lui Laure Metz, fără să se poată spune care ar fi putut fi “natura întâlnirii lor”, pașnică sau nu. Dar oamenii de Neanderthal care au locuit în peșteră după Homo sapiens au continuat să folosească arme tradiționale, precum sulițele, fără a dezvolta tehnici de propulsie, a subliniat ea.

“Tradițiile și tehnologiile acestor două populații au fost astfel profund distincte, ilustrând un avantaj tehnologic remarcabil pentru populațiile moderne în timpul expansiunii lor pe continentul european”, au concluzionat autorii studiului.

Un jurnalist și o fetiță au murit împușcați în Florida, la locul unei alte crime

Un jurnalist de televiziune și o fetiță de nouă ani au fost uciși prin împușcare în Florida, miercuri, lângă locul unei alte crime în cursul zilei, au declarat autoritățile. Un tânăr de 19 ani, suspectat „pentru crima de azi dimineață, precum și în cea din această după-amiază”, a fost arestat de poliție, a anunțat șeriful din comitat John Mina. O echipă de televiziune locală de la Spectrum News 13 a ieșit pe o stradă din suburbia din orașul Orlando, miercuri după-amiază, pentru a relata despre decesul unei femei de 20 de ani care fusese împușcată mai devreme.

Un bărbat a deschis focul, ucigând un jurnalist și rănindu-i colegul, apoi a intrat într-o casă din apropiere și, fără niciun motiv aparent, a împușcat o femeie și pe fiica ei în vârstă de nouă ani, ucigând-o pe aceasta din urmă.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a transmis pe Twitter condoleanțe familiei jurnalistului ucis și întreagii echipe Spectrum News 13, adăugând că „prea multe vieți sunt luate prin violență cu arme de foc”.

Statele Unite plătesc un preț foarte mare pentru răspândirea armelor de foc pe teritoriul său și pentru ușurința cu care americanii au acces la ele.

Peste 3,6 milioane de ucraineni au intrat în România în ultimul an

Numărul ucrainenilor care au intrat în România la aproape un an de la începutul invaziei ruse, inclusv în cele două săptămâni preconflict, a trecut de 3,6 milioane, relevă datele transmise joi de Poliția de Frontieră.

În data de 22.02.2023, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 136.250 de persoane, cetățeni români și străini și peste 43.400 de mijloace de transport, pe ambele sensuri, conform Poliției de Frontieră. “Pe sensul de intrare în România, au fost 66.769 de persoane, dintre care 8.232 de cetățeni ucraineni. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 22.02.2023, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 3.604.817 cetățeni ucraineni”, precizează sursa citată.

Un avion militar rusesc s-a prăbușit în regiunea Belgorod

Un avion al Ministerului rus al Apărării s-a prăbușit în districtul Valuiski din regiunea Belgorod, a anunțat joi guvernatorul regional Viaceslav Gladkov pe canalul său Telegram. Belgorod este o regiune rusă de la granița cu Ucraina. Serviciile ruse de securitate au declarat pentru TASS că pilotul avionului SU-24 s-a ejectat.

Potrivit guvernatorului Gladkov, cauza incidentului este în curs de clarificare, iar situația „este sub control”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.