Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: China îi cere lui Putin să pună capăt „ruletei rusești” de la Zaporojie

Ziarul de Vrancea
27 aug 2022 718 vizualizări

Beijingul a criticat Moscova pentru că pune în pericol grav “ecosistemul și sănătatea publică din Ucraina”

China a lansat un atac voalat la adresa Rusiei în ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, în timp ce temerile privind un dezastru se intensifică în urma unui accident, scrie inews.co.uk.

Un oficial chinez de rang înalt a declarat, vineri, la ONU, că un singur incident ar putea provoca un accident nuclear grav „cu consecințe ireversibile pentru ecosistemul și sănătatea publică din Ucraina și din țările învecinate”. Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut apel la toate părțile implicate „să dea dovadă de maximă reținere, să respecte cu strictețe legislația internațională și să reducă la minimum riscul de accidente”, adăugând: „Nu trebuie să permitem ca tragediile accidentelor nucleare de la Cernobîl și Fukushima să se repete”.

Peste 46.000 de soldați ruși ar fi murit de la startul invaziei

Forțele Armate ucrainene au anunțat, sâmbătă, că de la startul invaziei, în data de 24 februarie, în Ucraina au murit 46.500 de soldați ruși.

În plus, ucrainenii au distrus 1.989 de tancuri rusești, 4.254 de vehicule blindate, 1.045 de sisteme de artilerie, 234 de avioane, 202 elicoptere, 196 de rachete de croazieră, 15 nave și alte elemente folosite de ruși în ofensiva militară începută în februarie.

Cele mai mari pierderi s-au înregistrat de către armata rusă în regiunea Donețk.

De asemenea, biroul Procurorului General din Ucraina a anunțat, sâmbătă, că de la începutul ofensivei militare a Rusiei, în Ucraina au murit 377 de copii și au fost răniți peste 733.

Regiunea cu cei mai mulți copii care au murit sau au fost răniți din cauza războiului este Donețk – 388. Urmează regiunea Harkiv – 202 copii, regiunea Kiev – 116, Cernihiv – 68, Mikolaiv – 67, Luhansk – 61, Herson - 55 și Zaporojie – 42. În total, au fost distruse în urma atacurilor rușilor 2.328 de clădiri în care se aflau școli și facultăți.

China construiește rapid încă șase distrugătoare „Ochiul Dragonului”

China construiește încă cel puțin șase distrugătoare, ca parte a consolidării militare cu scopul de a descuraja o intervenție străină în cazul unui atac asupra Taiwanului, insula autonomă pe care Beijingul o revendică și pe care amenință să o anexeze prin forță.

Imaginile postate pe platforma chineză de socializare Weibo arată cinci corpuri ale distrugătorului de tip 052 din clasa Luyang III, aflat în construcție la șantierul naval de stat Dalian din provincia Liaoning, în nord-estul Chinei.

Cel puțin încă un distrugător Type 052 este în construcție la șantierul naval Jiangnan Changxing, la nord-est de Shanghai, relatează site-ul de apărare Naval News.

Cele șase distrugătoare, înarmate cu rachete de croazieră tactice și torpile, se vor alătura flotei existente a Chinei de 25 de distrugătoare Type 052.

Beijingul nu a confirmat aceste informații.

Marina chineză a construit nave într-un ritm frenetic și se mândrește acum cu cea mai mare forță navală din lume după numărul de corpuri de navă.

Forțele armate ale Chinei au în total 777 de nave de război, față de 490 de nave de război ale Marinei americane și 73 de nave de război ale Marinei regale britanice. Însă SUA au mult mai multe distrugătoare - 92 în total - față de cele 41 ale Chinei și șase ale Marii Britanii.

Navele de război ale Chinei au devenit din ce în ce mai sofisticate, distrugătorul Type 052, cunoscut și sub numele de „Ochiul Dragonului”, fiind dotat cu 64 de sisteme de lansare verticală pentru rachete sol-aer, o torpilă cu propulsie prin rachetă și rachete de croazieră tactice.

Distrugătorul Type 052D, care dispune, de asemenea, de un tun principal de 130 mm, este considerat echivalentul distrugătoarelor din clasa Arleigh Burke ale Marinei americane.

Polonezii stau zile întregi la coadă pentru a cumpăra cărbune pentru iarnă

În căldura de la sfârșitul verii din Polonia, zeci de mașini și camioane se aliniază la mina de cărbune Lubelski Wegiel Bogdanka, oamenii așteptând la coadă zile și nopți pentru a se aproviziona cu combustibil pentru iarnă, de teama unei penurii în timpul iernii, situația amintind de vremurile comuniste, transmite Reuters.

Artur, în vârstă de 57 de ani, pensionar, a condus marți de la Swidnik, la aproximativ 30 km de mina din estul Poloniei, sperând să cumpere câteva tone de cărbune pentru el și familia sa. “Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă”, a spus el, după trei nopți de dormit în micul lui hatchback roșu, la o coadă de camioane, tractoare cu remorci și mașini private. “Aceasta depășește imaginația, oamenii dorm în mașinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva și mai rău.”

Gospodăria lui Artur este una dintre cele 3,8 milioane din Polonia care se bazează pe cărbune pentru încălzire și se confruntă acum cu penurii și creșteri de prețuri, după ce Polonia și Uniunea Europeană au impus un embargo asupra cărbunelui rusesc în urma invadării Ucrainei de către Moscova, în februarie.

Polonia a interzis achizițiile de cărbune din Rusia, cu efect imediat, în aprilie, în timp ce blocul a obligat ca acestea să fie eliminate până în august.

În timp ce Polonia produce peste 50 de milioane de tone de cărbune din propriile mine în fiecare an, cărbunele importat, în mare parte din Rusia, este un produs de bază pentru uz casnic datorită prețurilor competitive și a faptului că cărbunele rusesc este vândut în bucăți mai potrivite pentru uz casnic.

Cererea în creștere a forțat Bogdanka și alte mine controlate de stat să raționaleze vânzările sau să ofere combustibilul cumpărătorilor individuali prin intermediul platformelor online, în cantități limitate.

Artur, care nu a vrut să-și dea numele complet, a spus că a strâns documente de la familia sa extinsă în speranța de a-și ridica toate alocațiile de combustibil deodată.

Oficialii guvernamentali au spus în mod repetat că Polonia va avea suficient combustibil pentru a satisface cererea.

În ultimii ani, Polonia a fost cel mai vocal critic al politicii UE în materie de climă și un apărător ferm al cărbunelui care generează până la 80% din electricitatea sa. Dar producția de cărbune a scăzut constant pe măsură ce costul exploatării miniere la niveluri mai profunde crește.

SUA, mesaj de Ziua Independenței Moldovei: O țară mică cu o inimă mare

SUA este alături de poporul Republicii Moldova în eforturile acestuia de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială și de a rezista influenței străine din partea actorilor care încearcă să se interfereze în integrarea europeană a republicii, a transmis sâmbătă secretarul de stat american Antony Blinken într-un mesaj de felicitare adresat Chișinăului cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova, scrie Agerpres.

Șeful Departamentului de Stat a felicitat întregul popor al Republicii Moldova cu ocazia celei de-a 31-a aniversări a independenței sale, adăugând că această zi este deosebit de semnificativă, întrucât Republica Moldova „își demonstrează puterea și rezistența în primirea și sprijinirea a sute de mii de refugiați forțați să fugă de invazia brutală a Rusiei în Ucraina”. „Republica Moldova a arătat lumii că este o țară mică cu o inimă mare”, afirmă Antony Blinken în mesajul său postat pe pagina web a executivului SUA. „Continuăm să sprijinim reformele democratice ale guvernului Republicii Moldova și eforturile acestuia de a lupta împotriva corupției și de a construi o economie care să funcționeze pentru toți moldovenii”, subliniază secretarul de stat american. „Statele Unite felicită Republica Moldova pentru progresul și hotărârea sa. Așteptăm cu nerăbdare să ne consolidăm în continuare relația bilaterală, înrădăcinată în valorile noastre democratice comune”, mai adaugă șeful Departamentului de Stat.

Republica Moldova marchează la 27 august a 31-a aniversare de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică.

Pakistan: Peste 1000 de oameni au murit din cauza inundațiilor

Mii de oameni care locuiesc în apropierea unor râuri în nordul Pakistanuluui au primit ordin să își evacueze casele, sâmbătă, după ce ploi devastatoare au provocat inundații soldate cu peste 1000 de morți.

Numeroase râuri din provincia Khyber Pahktunkhwa s-au revărsat și au distrus zeci de clădiri, între care și un hotel cu 150 de camere.

“Casa pe care o construisem după ani de muncă grea s-a dus sub privirile noastre. Am stat pe marginea drumului și am primit cum ni se ducea casa viselor noastre”, a declarat Junaid Khan, în vârstă de 23 de ani, care are două ferme piscicole la Charsadda.

Musonul, care durează de obicei din iunie până în septembrie, este esențial pentru irigarea culturilor și pentru resursele de pe subcontinentul indian. Însă el aduce în fiecare an și distrugeri. Potrivit guvernului, peste 33 de milioane de persoane au fost afectate în Pakistan de inundații și aproape un milion de case au avut de suferit.

Cel mai popular manager de parole a fost spart de hackeri

LastPass, serviciul multi-platformă de gestionare a parolelor cu cei mai mulți utilizatori, a căzut victimă hackerilor care au accesat mai multe tipuri de informații.

În urmă cu două săptămâni, rețeaua internă a LastPass a fost accesată de hackeri, anunță compania. Aceștia au reușit să copieze parte a codului sursă care stă la baza serviciului și alte informații tehnice. La fel ca în cazul altor atacuri asupra companiilor, hackerii au apelat la așa-zisă „inginerie socială” pentru a afla parola unuia din programatorii companiei și, astfel, au putut accesa mediul de dezvoltare.

În ciuda incidentului, LastPass spune că parolele utilizatorilor nu au fost accesate și că sunt în siguranță. Utilizatorii nu trebuie să ia măsuri pentru că nu se află în pericol imediat, susțin reprezentanții companiei.

Chiar și așa, cu parolele și conturilor utilizatorilor în siguranță, incidentul poate afecta imaginea și afacerile unei companii care vinde securitate și care se presupune că ar trebui să țină în siguranță parolele utilizatorilor săi.

Cu peste 33 de milioane de utilizatori, LastPass este cel mai folosit manager de parole.

Cercetători: Alcoolul, soluția surprinzătoare pentru criza alimentară

Un studiu verificat și publicat joi în revista Fiziologia Vegetală și Celulară arată că etanolul (alcoolul) ar putea ajuta plantele să supraviețuiască în vremurile secetoase fără apă chiar și până la două săptămâni. Când plantele rămân fără apă, ele produc în mod natural etanol. Cu toate că motivele pentru care are loc acest fenomen sunt necunoscute, cercetătorii de la Centrul RIKEN pentru Știința Resurselor Sustenabile din Japonia au venit cu teoria conform căreia, dacă plantele primesc alcool, ar putea să reziste în condiții de secetă.

„Descoperirea a venit în urma căutării de compuși care fac plantele mai rezistente în fața stresului”, a spus pentru CNN Motoaki Seki, liderul echipei de cercetare. Dezvăluirile nu sunt utile doar pentru grădinile din toată lumea, ci și pentru culturile agricole vitale precum cele de orez sau grâu. Culturile de bază rezistente la secetă ar putea ajuta la rezolvarea crizei alimentare, o problemă ce afectează multe părți ale lumii în acest moment, exacerbată fiind de valurile de căldură, războiul din Ucraina și problemele de aprovizionare.

O finalistă Miss Anglia, prima din istoria concursului care a ales să nu poarte deloc machiaj

O finalistă a concursului Miss Anglia, Melisa Raouf, a devenit prima regină a frumuseții care a concurat fără să poarte machiaj în istoria de aproape un secol a concursului, relateză CNN.

Studentă în vârstă de 20 de ani din sudul Londrei,Melisa Raouf a avansat luni în semifinalele concursului după ce a optat pentru un look cu fața goală. Acum, ea va concura pentru coroană în finala programată în octombrie. „Înseamnă foarte mult pentru mine că am ajuns până aici, deoarece simt că multe fete de diferite vârste se machiază pentru că se simt presate să facă acest lucru”, a declarat Raouf într-un interviu acordat ziarului britanic Independent. „Dacă cineva este fericit în propria piele, nu ar trebui să fim obligați să ne acoperim fața cu machiaj. Defectele noastre ne fac să fim cine suntem și asta este ceea ce face ca fiecare individ să fie unic”, a adăugat ea.

Raouf a spus că, deși a început să se machieze de la o vârstă fragedă, a decis să renunțe la obiceiul ei pentru concurs.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.