Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Cernobîl, noua destinație turistică a Estului

Ziarul de Vrancea
4 iun 2019 2062 vizualizări

Succesul neașteptat al miniseriei „Cernobîl” a dus la o creștere considerabilă a numărului turiștilor în zonă

Succesul miniseriei „Cernobîl”, care examinează cel mai mare accident nuclear din lume, a dus la o creștere considerabilă a turiștilor care vor să vadă centrala și localitățile abandonate din Ucraina. Zona a fost părăsită în anul 1986, în urma accidentului de la centrala nucleară care se află la 14,5 km nord-vest de localitatea Cernobîl. Miniseria HBO descrie urmările exploziei reactorului nuclear, operațiunea de curățare a zonei și ancheta. Din distribuție fac parte Jared Harris, Stellan Skarsgård, Jessie Buckley și Emily Watson.

O agenție de turism ucraineană a raportat, de la debutul miniseriei, în luna mai, o creștere cu 40% a cererilor de vizitare a zonei, informează Reuters. Un tur cu ghidaj în limba engleză costă, în medie, 100 de dolari de persoană. 

Arealul arată post-apocaliptic, cu câini și clădiri abandonate, dărâmate, invadate de vegetație. Orașul Prîpeat, care avea în trecut o populație de 50.000 de locuitori, majoritatea muncitori la centrală, oferă acum o imagine dezolantă, cu un parc de distracții abandonat. Sergiy Ivanchuk, director al SoloEast Tours, a declarat pentru Reuters că firma a înregistrat, în luna mai 2019, o creștere de 30% a numărului turiștilor care vor să meargă în zonă, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Rezervările pentru iunie, iulie și august au crescut cu 40% de când a debutat serialul HBO, a mai spus el. Yaroslav Yemelianenko, director al Chernobyl Tour, a afirmat că se așteaptă la o creștere similară, de 30-40%, datorită show-ului TV. Compania lui oferă tururi ale locurilor care apar în serial, inclusiv buncărul unde oficialii locali au decis inițial să nu evacueze zona în urma exploziei.

Din Kiev, aflat la 120 de kilometri, pleacă zilnic autocare cu turiști care vizitează localitățile abandonate, văd monumentele dedicate victimelor și mănâncă la singurul restaurant din Cernobîl. Ei sunt duși apoi să vadă reactorul 4, care - din 2017 - este acoperit de un dom de 105 metri din metal. Ziua se încheie cu o plimbare prin Prîpeat.

„Mulți oameni vin, pun multe întrebări despre serial, despre evenimente. Oamenii sunt din ce în ce mai curioși”, a spus ghidul Viktoria Brozhko, care susține că zona este sigură pentru vizitatori. „Pe parcursul întregii vizite în zona Cernobîl, vă expuneți la aproximativ 2 µSv (microsievert), ceea ce este egal cu cantitatea de radiații la care ați fi expuși acasă timp de 24 de ore”. Craig Mazin, creatorul serialului „Cernobîl”, a vizitat zona înainte să scrie scenariul. „Nu sunt un om religios, dar niciodată nu am fost mai plin de venerație. Să mergi pe unde au mers ei este straniu”.

Evacuarea zonei a fost hotărâtă după 36 de ore de la producerea accidentului. Un număr de 31 de oameni au murit pe loc, iar zeci de mii de oameni au părăsit apoi zona. Numărul celor uciși din cauza radiațiilor este încă un subiect de dezbatere. Un studiu realizat în Belarus estimează că numărul total al deceselor în urma cancerelor provocate de radiații este de 115.000, față de 9.000, cât estimează Organizația Mondială a Sănătății.

Trump înarmează dușmanii dușmanilor SUA

n administrația Trump a aprobat exporturi de tehnologie nucleară către Arabia Saudită după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Administrația Trump a aprobat de două ori exporturi de tehnologie nucleară către Arabia Saudită, aflată într0un conflict latent cu Iranul, după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează The Guardian. După mai multe cereri, Departamentul Energiei a informat marți Senatul american că, dintr-un total de șapte licente pentru transferuri de expertiză tehnică nucleară către Riad, unul a fost aprobat pe 18 octombrie 2018, la 16 zile după asasinarea lui Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul. Cea mai recentă aprobare a avut loc pe 18 februarie 2019. Senatorul democrat Tim Kaine a declarat: „Am întrebări serioase cu privire la aceste decizii și dacă ele au avut loc în baza relațiilor financiare pe care le are familia Trump, în loc să fie bazate pe interesele poporului american”. Trump și Secretarul de Stat american Mike Pompeo au ignorat concluziile serviciilor secrete care au relevat că prințul saudit Mohammed bin Salman este cel mai probabil cel care a ordonat asasinarea lui Khashoggi. Trump și Pompeo au continuat să îl trateze pe prinț ca pe un aliat apropiat.

Administrația Trump a refuzat să respecte o cerere a Congresului de a determina clar ce rol a avut guvernul saudit în asasinarea lui Khashoggi, cel care a locuit și în SUA înainte să fie ucis. De asemenea, administrația prezidențială a ignorat Congresul pentru a vinde, „de urgență”, arme către Arabia Saudită. Senatorul Kaine a afirmat: „Nerăbdarea lui Trump de a le oferi saudiților orice își doresc, în ciuda avertizărilor Congresului, a afectat interesele de securitate națională a SUA și este una dintre măsurile luate de administrație care duce la o escaladare periculoasă a tensiunilor din regiune”. Licentele autorizează transferurile de „knowhow”(expertiză) privind tehnologia nucleară, însă nu de echipamente. Totuși, criticii administrației susțin că ele au fost folosite pentru a evita restricțiile de proliferare a tehnologiei nucleare care sunt impuse de obicei pentru vânzările nucleare.

Vizită istorică a lui Xi Jinping la Moscova

Președintele chinez Xi Jinping începe o vizită de stat în  Rusia pentru a consolida legăturile dintre cele două țări

Președintele chinez Xi Jinping s-a deplasat ieri în Rusia pentru a marca „o nouă eră a cooperării” și a consolida legăturile economice între cele două țări, conform CNA. Xi a ajuns ieri după-amiază la Moscova, și va discuta la Kremlin cu președintele rus Vladimir Putin pentru ca apoi să participe la o recepție oficială. Seara, el va merge la teatrul Bolshoi.

Vizita are loc la cinci ani de la anexarea Crimeei de către Rusia, acest eveniment provocând tensiuni cu partenerii occidentali. Astfel, Moscova și-a îndreptat atenția către China. De la Moscova, Xi va călători la Sankt Petersburg pentru a participa la Forumul Economic găzduit de Putin joi și vineri.

China și Rusia „se susțin una pe alta ferm în probleme care țin de interesele celor două țări, cele două state având o încredere puternică una în cealaltă”, a afirmat Xi într-un interviu acordat presei din Rusia înaintea vizitei, conform agenției chineze de stat Xinhua. Consilierul pe politică externă al lui Putin, Iuri Ushakov, a declarat: „Vizita este un eveniment crucial pentru relațiile noastre bilaterale”. El a remarcat apoi că Uniunea Sovietică a fost prima țară care a recunoscut oficial China comunistă în 1949. Ushakov a precizat că Xi și Putin vor semna o nouă declarație privind „un parteneriat global și cooperare strategică, începând astfel o nouă eră”. Delegația chineză aduce cu ea doi urși panda drept cadou, care vor ajunge la grădina zoologică din Moscova. „Acest animal este un simbol al Chinei iar gestul este unul foarte important”, a afirmat Ushakov. Acest parteneriat creste nivelul schimburilor comerciale dintre cele două țări care a crescut deja cu 25% în 2018, a precizat Ushakov, numind China drept „cel mai important partener economic al Rusiei”. Adjunctul ministrului de Externe chinez, Zhang Hanhui, a salutat vizita și a afirmat că aceasta reprezintă „un punct de cotitură în dezvoltarea relațiilor bilaterale”.

Alexander Gabuev, cel care coordonează programul de cercetare privind Asia de la Centrul Carnegie din Moscova a afirmat că relațiile comerciale între Rusia și China au progresat semnificativ din 2014. „Această reorientare a Rusiei către Est chiar are loc. În ciuda dificultăților, China a devenit un creditor și investitor important” în Rusia, într-o perioadă în care alți investitori au preferat să plece, a precizat el. Pentru Rusia, care ar avea doar alternativa unor reforme profunde și a reconcilierii cu Occidentul, „creșterea dependenței față de China s-a dovedit a fi răul mai mic”, a afirmat Gabuev.

Trump, dispus să participe la discuții cu Iranul

Președintele american Donald Trump a declarat că este dispus să participe la discuții cu președintele iranian Hassan Rouhani însă a precizat că există mereu posibilitatea unei acțiuni militare a SUA împotriva Teheranului, relatează Reuters. „Iranul era un loc extrem de ostil când mi-am început mandatul. Erau națiunea teroristă numărul unu în lume la acea vreme și probabil sunt și acum”, a declarat Trump pentru ITV. După ce a fost întrebat dacă va fi nevoie să recurgă la acțiuni militare, Trump a răspuns: „Există mereu această posibilitate. Dacă îmi doresc? Nu, aș prefera să nu fac acest lucru. Dar există mereu această posibilitate”.

Întrebat dacă este dispus să discute cu Rouhani, Trump a răspuns: „Da, bineînțeles. Aș prefera să discut”.

Google, reclamată în nouă state europene

Google a fost reclamată marți de mai multe organizații la autoritățile de reglementare în domeniul protecției datelor din Franța, Germania și alte state ale Uniunii Europene în legătură cu modul în care gestionează datele utilizatorilor pentru publicitatea online, transmite Reuters. Criticile reflectă o plângere făcută de browserul web Brave, specializat în protejarea confidențialității datelor, în Irlanda și Marea Britanie, care a dus la declanșarea unei investigații de către autoritatea de reglementare irlandeză. Problema se referă la licitațiile în termen real, un proces de achiziție de la server la server care utilizează un software automat pentru corelarea a milioane de cereri de publicitate din partea publisherilor online cu ofertele în timp real ale advertiserilor. Industria publicității online, o sursă majoră de venituri pentru Google, Facebook și alte platforme online și advertiseri ar urma să crească în acest an la 273 de miliarde de dolari, potrivit firmei de cercetare a pieței eMarketer. „Sistemul de licitație în timp real a publicității ar putea să transmită datele personale ale utilizatorilor către sute sau mii de companii. Această metodă de publicitate încalcă în mod clar reglementările UE de protecție a datelor (GDPR)”, a spus Eva Simon, expert legal la organizația Liberties, care coordonează plângerile. UE a adoptat reglementările GDPR în urmă cu un an, iar acestea prevăd amenzi de până la 4% din cifra de afaceri globală pentru încălcarea lor. „Licitațiile în timp real sunt utilizate de către Google și multe al companii de tehnologie care folosesc publicitatea digitală. Este timpul ca ei să nu ne mai spioneze (#StopSpyingOnUs)”, potrivit Liberties. Celelalte șapte state unde au fost înregistrate plângeri sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Italia și Slovenia. Reprezentanții Google nu au putut fi contactați pentru comentarii.

Colecția Aznavour - O sculptură din bronz de Germaine Richier, adjudecată contra sumei de 2milioane de euro

O sculptură în bronz de Germanine Richier, „La Tauromachie”, din colecția Charles Aznavour, a fost adjudecată marți seară pentru suma de 2,11 milioane de euro, a anunțat casa de vânzări Christie's, citată de AFP.

Decedat în octombrie 2018, cântărețul francez era și un mare pasionat de artă. Această sculptură este una dintre cele 11 exemplare ale unei opere de Germaine Richier (1902-1959), prezentată în mai multe muzee ale Fundației Guggenheim din Veneția și Muzeul regal de artă modernă din Bruxelles. Creată de artist în 1953, sculptura a fost achiziționată de Charles Aznavour de la prietenul său cântărețul Fred Mella. Opera a fost pusă în vânzare cu o estimare stabilită între 1,5 și 2,5 milioane de euro. O a doua operă din colecția Charles Aznavour semnată César, intitulată „Plaque Tesconi” și concepută în 1958, a fost vândută contra sumei de 72.000 de euro (fiind estimată între 60.000 și 80.000 de euro).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.