Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Câte ore de fasting sunt necesare pentru a îmbunătăți foamea, starea de spirit și somnul?

Ziarul de Vrancea
19 nov 2023 2173 vizualizări

Postul sau fastingul intermitent (FI), respectiv limitarea consumului de alimente la o fereastră prestabilită, este un regim popular de pierdere în greutate. O fereastră de zece ore înseamnă să vă limitați programul zilnic de alimentație la zece ore și să postiți în restul de 14 ore.

De exemplu, dacă mâncați prima masă la ora 9 dimineața, ar trebui să mâncați ultima îmbucătură până la ora 19.00, spun cercetătorii.

Mâncatul într-o fereastră de zece ore este asociat cu o energie și o stare de spirit mai bune și cu un nivel mai scăzut al foamei, arată noile rezultate ale celui mai amplu studiu științific de acest tip realizat în Marea Britanie.

Rezultatele studiului au fost prezentate de cercetătorii de la King’s College London în cadrul Conferinței Europene de Nutriție de la Belgrad, care s-a desfășurat între 14-17 noiembrie, în Serbia. În ciuda faptului că unii susținători ai FI promovează în mod obișnuit ferestrele restrictive de alimentație de până la șase ore, constatările acestui nou studiu arată că și mâncatul într-o fereastră mai puțin restrictivă, respectiv de zece ore are totuși beneficii pozitive pentru sănătate, cum ar fi modificări ale dispoziției, energiei și foamei.

Cei care au fost consecvenți în ceea ce privește fereastra de alimentație au avut beneficii mai mari decât cei care au variat fereastra de alimentație de la o zi la alta. „Acesta este cel mai mare studiu realizat în afara unei clinici strict controlate care arată că postul intermitent poate îmbunătăți sănătatea într-un cadru real”,  a declarat dr. Sarah Berry, de la King’s College London și cercetător șef la ZOE.

Rezultatele arată că regimul nu trebuie să fie foarte restrictiv pentru a vedea rezultate pozitive: o fereastră de zece ore pentru a mânca a fost gestionabilă pentru majoritatea oamenilor, și au fost observate îmbunătățire a stării de spirit, a nivelului de energie și a foamei.

Cercetătorii au constatat pentru prima dată că cei care au practicat alimentația cu timp limitat, dar nu au fost consecvenți zi de zi, nu au avut aceleași efecte pozitive asupra sănătății ca cei care au păstrat același ritm în fiecare zi.

Un număr de 37.545 de persoane din aplicația ZOE Health au finalizat perioada de intervenție principală de trei săptămâni. Participanții au fost rugați să mănânce așa cum ar fi făcut-o în mod normal în prima săptămână, iar apoi să respecte o fereastră de zece ore pentru a mânca timp de două săptămâni.

Peste 36.231 de participanți au optat pentru săptămâni suplimentare, iar 27.371 de utilizatori au fost clasificați ca fiind foarte implicați în menținerea intervalului de mâncat. Participanții foarte implicați au fost în proporție de 78% femei, cu o vârstă medie de 60 de ani și un Indice de Masă Corporală de 25,6.

Participanții cu o fereastră de masă mai lungă înainte de intervenție au văzut un beneficiu și mai mare pentru sănătatea lor. Potrivit autorilor, acest studiu se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care arată importanța modului în care mâncăm.

Impactul alimentelor asupra sănătății nu ține doar de ceea ce mâncăm, spun cercetătorii, ci și de momentul în care alegem să consumăm mesele, iar mâncatul într-o anumită fereastră de timp reprezintă un comportament alimentar important care poate fi benefic pentru sănătate.

Viktor Orban: Ungaria trebuie să schimbe Uniunea Europeană, nu să o părăsească

Ungaria trebuie să spună nu modelului european actual construit la Bruxelles, a declarat sâmbătă prim-ministrul Viktor Orban, la congresul partidului său Fidesz, adăugând că Uniunea Europeană trebuie schimbată, mai degrabă decât abandonată. Orban a reiterat opoziția guvernului său față de începerea discuțiilor cu Ucraina cu privire la aderarea acesteia la UE. ”Corectarea promisiunii greșite (de la Bruxelles) de a începe discuțiile (cu Ucraina despre aderarea la UE) va fi, de asemenea, sarcina noastră, deoarece Ucraina este acum la ani lumină de UE”, a spus Orban, adăugând că va lupta împotriva încercărilor UE pentru a stabili migranții în Ungaria.

Orban, care a fost blocat într-o dispută cu Bruxelles-ul cu privire la fondurile UE înghețate din cauza retragerii democratice a guvernului său, a declarat săptămâna aceasta că strategia UE de a trimite bani și ajutor militar Ucrainei a eșuat și că se opune începerii negocierilor de aderare cu Kiev. Ucraina, care a solicitat să adere la UE la câteva zile după invazia Rusiei din februarie 2022, consideră aderarea drept o prioritate de vârf.

Problema începerii discuțiilor de aderare cu țara va fi pe ordinea de zi la un summit al UE de luna viitoare.

Decizia de a invita Ucraina să înceapă discuțiile de aderare la summit este ”în pericol”, a declarat vineri un înalt oficial al blocului, citând rezistența maghiară care ar putea obstrucționa unanimitatea a 27 de țări UE drept unul dintre motive.

În timp ce Ungaria iese dintr-o criză a inflației, naționalistul Orban a început săptămâna aceasta să militeze intens pentru alegerile parlamentare europene care vor avea loc în iunie anul viitor. Guvernul său a trimis vineri un sondaj cetățenilor săi prin care întreabă dacă UE ar trebui să aloce mai multe fonduri Ucrainei sau să îi acorde calitatea de membru.

O judecătoare a constatat că Trump a fost implicat în insurecția de la Capitoliu, dar îi permite să candideze

O judecătoare din Colorado i-a permis vineri lui Donald Trump să rămână pe buletinul de vot la alegerile din stat de anul viitor, dar a constatat că ”s-a angajat în insurecție”, declanșând atacul susținătorilor săi din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

Hotărârea judecătoarei Sarah Wallace, care este aproape sigur că va fi atacată, respinge cererea unui grup de alegători din Colorado de a-l descalifica pe Trump în temeiul unui amendament la Constituția Statelor Unite, rar folosit, care interzice oficialilor care s-au implicat în ”insurecție” să ocupe funcții federale.

Judecătoarea a constatat că, în calitate de președinte, Trump nu era ”un ofițer al Statelor Unite” care ar putea fi descalificat în temeiul amendamentului. Decizia este o victorie pentru Trump, care se luptă cu o serie de contestații similare ale candidaturii sale.

Cu toate acestea, judecătoarea a concluzionat că ”purtarea și cuvintele lui Trump au fost cauza faptică și un factor care a contribuit în mod substanțial” la atacul asupra Capitoliului. Ea a constatat că Trump ”s-a angajat într-o insurecție pe 6 ianuarie 2021, prin incitare”.

Decizia este cel mai recent eșec pentru efortul de descalificare a lui Trump. Instanțele din Minnesota și Michigan au respins eforturile de a-l ține departe de votul primar republican, dar nu s-au hotărât cu privire la eligibilitatea lui pentru alegerile generale din noiembrie 2024. Decizia din Colorado poate fi atacată la Curtea Supremă a statului și, în cele din urmă, la Curtea Supremă a SUA, a cărei majoritate conservatoare de 6-3 include trei judecători numiți de Trump.

Nava spațială fără echipaj Starship a SpaceX a eșuat în spațiu

Nava spațială fără echipaj Starship a SpaceX, dezvoltată pentru a transporta astronauți pe Lună și nu numai, a eșuat în spațiu la câteva minute după ce a decolat sâmbătă, într-un al doilea test, după ce prima încercare de a ajunge în spațiu s-a încheiat într-o explozie. Racheta a decolat de la centrul de lansare Starbase al companiei lui Elon Musk, lângă Boca Chica, în Texas, zburând la aproximativ 55 mile (90 km) deasupra solului, într-un zbor planificat să dureze 90 de minute în spațiu.

Dar amplificatorul de primă etapă Super Heavy al rachetei, deși părea să realizeze o manevră crucială de a se separa de treapta de bază, a explodat deasupra Golfului Mexic la scurt timp după detașare. Între timp, propulsorul principal al Starship a continuat să se deplaseze spre spațiu, dar, la aproximativ 10 minute de la începutul zborului, o transmisiune live a companiei a spus că centrul de control al misiunii SpaceX a pierdut brusc contactul cu vehiculul.

Lansarea a fost a doua încercare de zbor a Starship, montată pe propulsorul Super Heavy, în urma unei încercări din aprilie care s-a încheiat cu eșec la aproximativ patru minute după decolare.

Obiectivul principal al zborului de testare a fost acela de a ridica nava de pe sol și în spațiu, chiar în apropiere de orbita Pământului. Acest lucru ar fi marcat un pas cheie către realizarea ambiției SpaceX de a produce o navă spațială mare, multifuncțională, capabilă să trimită oameni și mărfuri înapoi pe Lună, mai târziu în acest deceniu, pentru NASA și, în cele din urmă, pe Marte.

Un fost guvernator adjunct la Banca Rusiei, dat în urmărire

Ministerul de Interne al Rusiei l-a plasat pe Serghei Aleksașenko, fost guvernator adjunct al Băncii Rusiei și ministru adjunct al Finanțelor, pe lista sa de persoane urmărite, au informat sâmbătă agențiile de presă de stat ruse TASS și RIA.

Aleksașenko, care a criticat războiul Rusiei în Ucraina, trăiește în exil în Statele Unite, după ce a intrat în conflict cu guvernul președintelui Vladimir Putin, și fusese deja desemnat ”agent străin”. TASS a relatat că Aleksașenko a fost adăugat pe lista de persoane urmărite a Ministerului de Interne pentru o acuzație penală nespecificată.

Aleksașenko a declarat pentru Reuters că intrarea sa în baza de date nu s-a schimbat în niciun fel în ultimii cinci ani. Parlamentarul rus Vasili Piskarev a declarat săptămâna aceasta că Aleksașenko și Serghei Guriev, profesor de economie la Sciences Po din Franța, au participat la elaborarea sancțiunilor împotriva Rusiei prin implicarea lor în grupul internațional de lucru al Universității Stanford privind sancțiunile rusești. Piskarev, care conduce comisia Parlamentului pentru investigarea ingerinței statelor străine în afacerile interne ale Rusiei, i-a acuzat pe cei doi economiști de trădare de stat.

O fană de 23 de ani a artistei Taylor Swift a murit în Brazilia din cauza căldurii

Un fan în vârstă de 23 de ani al artistei Taylor Swift a murit vineri seară la concertul din turneul Eras Tour de la Rio de Janeiro, potrivit unui comunicat al organizatorilor spectacolului din Brazilia, scrie abcnews.go.com. Deși nu a fost anunțată cauza decesului Anei Clara Benevides Machado, fanii s-au plâns că nu li s-a permis să ia apă în Stadionul Olimpic Nilton Santos, în ciuda temperaturilor ridicate. Un grup a lansat o petiție online sâmbătă dimineață, cerând o "lege Benevides" pentru "a face obligatorie prezența apei în evenimente".

Petiția a adunat peste 150.000 de semnături în doar câteva ore. Autoritățile federale au anunțat că va fi pusă la dispoziție apă gratuită la toate concertele viitoare. Într-un bilet scris de mână, împărtășit pe rețelele sale de socializare, Swift a spus că are "inima zdrobită". "Sunt foarte puține informații pe care le am, în afară de faptul că era incredibil de frumoasă și mult prea tânără", a scris cântăreața despre tânără.

Organizatorul spectacolului, Time4Fun, a precizat pe Instagram că paramedicii au asistat-o pe Benevides după ce aceasta a raportat că nu se simte bine. Ea a fost dusă la un centru de prim ajutor și apoi la un spital, unde a murit o oră mai târziu.

Participanții la concert au declarat că nu li s-a permis să aducă sticle de apă pe stadion, chiar dacă la Rio și în cea mai mare parte a Braziliei s-au înregistrat temperaturi record în această săptămână, pe fondul unui val de căldură periculos și de durată. Vineri, la Rio de Janeiro, temperatura maximă în timpul zilei a fost de 39,1 grade Celsius, dar s-a simțit mult mai cald.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.