Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Biserica Ortodoxă din Cipru suspendă 12 preoți nevaccinați

Ziarul de Vrancea
30 ian 2022 951 vizualizări

Prelații care refuză să se imunizeze sunt „egoiști”, a acuzat Hrisostom al II-lea

Conducătorul Bisericii Ortodoxe din Cipru Hrisostom al II-lea anunță că 12 preoții nevaccinați urmează să fie suspendați, începând de marți, în cazul în care nu respectă regulile bisericii împotriva COVID-19.

Arhiepiscopul a anunțat că-i va trimite pe preoți acasă, în cazul în care aceștia continuă să refuze să se vaccineze și dacă îi mai îndeamnă pe credincioșii nevaccinați să nu se vaccineze împotriva COVID-19.

Potrivit șefului Bisericii Ortodoxe Cipriote, 27 dintre cei 123 de preoți din dioceza sa nu au fost vaccinați, dintre care 15 sunt scutiți de vaccinarea antiCOVID din motive medicale. Ceilalți 12 preoți vor fi suspendați timp de trei luni, începând de marți, a anunțat el.

În cazul în care aceștia continuă să se opună hotărârilor arhiepiscopului, această suspendare urmează să fie prelungită, iar cei vizați ar putea fi caterisiți, amenință Hrisostom.

Arhiepiscopul denunță drept “fără precedent” faptul că preoți și teologi nu se supun epicopului care le este șef. Hrsostom al II-lea, care a supraviețuit unui cancer, deplânge faptul că anumiți preoți i se opun din cauza sănătății sale fragile. Preoți și teologi refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 din “motive egoiste” și îi influențează pe credincioși, acuză el.

Vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie în Cipru, însă Biserica Ortodoxă Cipriotă le-a impus reglementări stricte preoților și teologilor pentru a se vaccina. Arhiepiscopul a susținut de la bun început campania de vaccinare a Guvernului cipriot și s-a aflat între primele persoane care s-au vaccinat antiCOVID, în decembrie 2020.

El a amenințat anul trecut că nu va tolera ca angajații săi să refuze să se vaccineze ori ca preoți să refuze să poarte mască de protecție și să îndemne oamenii să nu se vaccineze.

Talibanii au ucis mai mult de 100 de foști membri ai guvernului și ai securității

Talibanii și aliații lor sunt acuzați într-un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) că au ucis o sută de foști membri din sfera guvernamentală și din forțele de securitate afgane dar și de afgani care au lucrat cu trupe străine. Acest document, consultat de AFP duminică, constată o restricție severă a drepturilor omului în Afganistan de la preluarea guvernului de către talibani în vară, în special privind drepturile femeilor și dreptul de a manifesta. „În ciuda anunțurilor unei amnistii generale a foștilor membri ai guvernului, forțele de securitate și cele care au lucrat pentru militari străini, Manua (Misiunea de asistență a Națiunilor Unite în Afganistan), au continuat să primească semnale credibile de omucideri, de dispariții forțate și de alte infracțiuni contra acestor persoane”, a precizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

De când talibanii au capturat Kabul, pe 15 august, misiunea ONU a primit peste o sută de rapoarte despre crime pe care le consideră credibile, detaliază textul, afirmând că peste două treimi dintre aceste omucideri au fost „crime extrajudiciare comise de facto de către autorități sau aliații acestora”.

Nicio țară nu a recunoscut guvernul taliban în acest stadiu. Odată cu înrăutățirea sărăciei și seceta care devastează agricultura în multe zone, ONU a avertizat că jumătate din cei 38 de milioane de afgani sunt expuși riscului de a rămâne fără alimente.

Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate o rezoluție în decembrie care facilitează ajutorul umanitar pentru Afganistan pentru un an, fără a încălca sancțiunile internaționale impuse persoanelor și entităților legate de talibani.

Un studiu demontează „mitul” beneficiilor aduse de un consum moderat de alcool

Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății, dar câteva pahare pe săptămână? Un nou studiu efectuat pe baza unui set vast de date din Regatul Unit sugerează că până și consumul unei cantități de băuturi alcoolice situată sub nivelul recomandat în prezent în Marea Britanie este asociat cu un risc ridicat de dezvoltare a unor probleme cardiovasculare, a scris ieri Science Alert.

“Așa-numita curbă în formă de «J» a relației dintre boli cardiovasculare și consumul de alcool, ce sugerează anumite beneficii pentru sănătate în urma consumului redus până la moderat de alcool este cel mai mare mit aflat în circulație de când ni s-a spus că fumatul ne face bine”, a declarat specialistul în afecțiuni cardiovasculare Rudolph Schutte de la Anglia Ruskin University (ARU).

Problema, sugerează echipa de cercetători de la ARU și de la University College London, este că multe persoane care nu consumă alcool îl evită din cauza stării lor actuale de sănătate și, prin urmare, atunci când suferă un infarct sau alte probleme coronariene, acest lucru nu este asociat cu faptul că ei nu beau, nefiind sugestiv pentru faptul că un consum al unei cantități mici sau moderate de alcool ar avea rol protector.

Cercetătorii au analizat date cuprinse într-o vastă bază de informații biologice din Marea Britanie, asociate unui număr de 333.259 de consumatori de alcool și 21.710 de persoane care nu au băut niciodată alcool.

În SUA, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă ca adulții să opteze pentru a nu consuma alcool sau, în cazul în care este vorba despre o zi în care aceștia aleg să bea, să se limiteze la două porții standard pe zi pentru bărbați sau o porție standard pentru femei. Potrivit site-ului CDC, o porție standard este echivalentă cu 14 grame de alcool pur (care se regăsesc, spre exemplu, în 340 ml de bere cu conținut de 5% de alcool, 236 ml de bere cu conținut de 7% de alcool, 147 ml de vin cu 12% alcool sau 44 ml - un “shot” - de tărie cu 40% alcool, precum gin, rom, vodcă sau whisky).

Trump promite că dacă va fi ales din nou președinte îi va grația pe atacatorii de la Capitoliu

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat în weekend că dacă va ajunge din nou la Casa Albă i-ar putea grația pe unii din manifestanții care au luat cu asalt Capitoliul din Washington în 6 ianuarie anul trecut. “Dacă voi candida și dacă voi câștiga, îi vom trata echitabil pe cei din 6 ianuarie. Iar dacă pentru asta e nevoie de grațieri, le vom acorda grațieri, fiindcă acum sunt tratați atât de nedrept”, a spus miliardarul republican sâmbătă, în fața susținătorilor săi, la un miting în orașul Conroe din statul Texas.

După atacul din 2021 asupra sediului Congresului SUA, peste 700 de persoane au fost arestate și inculpate pentru participare la evenimentul fără precedent în cursul căruia au murit cinci oameni. Unii dintre cei anchetați sunt membri ai unor grupări de extremă dreapta, cum ar fi Proud Boys, Oath Keepers sau Three Percenters. Unul din cei mai cunoscuți este fondatorul Oath Keepers, Stewart Rhodes, în vârstă de 56 de ani, acuzat de revoltă alături de alți zece membri ai organizației.

Milioane de telespectatori din întreaga lume au urmărit în direct mulțimea care a pătruns în Capitoliu în timp ce avea loc procedura parlamentară de validare a victoriei în alegeri a actualului președinte al SUA, Joe Biden.

O comisie a Congresului încearcă în continuare să elucideze modul în care s-au desfășurat evenimentele din acea zi și să stabilească eventuala responsabilitate a lui Trump și a anturajului acestuia. Au fost citați pentru audieri mai mulți apropiați ai fostului președinte, inclusiv fiica acestuia, Ivanka.

Agenda parlamentarilor are și un obiectiv politic: publicarea concluziilor anchetei înainte de alegerile legislative de la jumătatea mandatului prezidențial, adică în mai puțin de un an. Dacă republicanii redobândesc atunci majoritatea în Camera Reprezentanților, ar putea bloca întregul demers.

Japonia: Ivermectina s-a dovedit eficientă în tratarea variantei Omicron

Compania farmaceutică niponă Kowa a afirmat ieri că medicamentul anti-parazitar Ivermectină s-a dovedit eficient în tratarea variantei Omicron a COVID-19 în faza a treia a testelor. Testele au arătat că Ivermectina are un “efect antiviral” împotriva acestei variante, a anunțat Kowa, fără a oferi alte detalii. Kowa Co Ltd colaborează cu Universitatea Kitasato, o universitate de medicină din Tokyo.

În prezent sunt în desfășurare teste clinice de evaluare a Ivermectinei, care este folosită la combaterea paraziților atât la animale cât și la oameni, dar promovarea sa ca tratament împotriva COVID-19 a generat controverse. Ivermectina nu este aprobată în momentul de față ca tratament anti-COVID-19 în Japonia, iar Administrația federală pentru medicamente (FDA) din SUA a avertizat în mod repetat împotriva folosirii ei.

În Florida este atât de frig încât iguanele cad din copaci

Departamentul din Miami, Florida, al Serviciului Național de Meteorologie (NWS) din Statele Unite a avertizat că iguane imobilizate ar putea să cadă din copaci din cauza temperaturilor neobișnuit de scăzute care afectează întreaga regiune. “Iguanele au sânge rece. Ele se mișcă mai încet sau devin imobile când temperatura scade la 4-9 grade Celsius. Pot să cadă din copaci, dar nu sunt moarte”, a anunțat serviciul pe Twitter.

Temperaturile din sudul Floridei au atins o minimă de -3,9 grade Celsius duminică dimineață, potrivit NWS.

Regiunea de nord-est a țării a fost lovită sâmbătă de o furtună de iarnă mortală, care a determinat mai multe state să declare situație de urgență și a condus la anularea a peste 1.400 de zboruri.

Zoologul Stacey Cohen, expert în reptile la Grădina Zoologică din Palm Beach, Florida, a explicat acest fenomen pentru postul WPBF. “Corpurile lor, practic, încep să își înceteze funcționarea atunci când se face atât de frig și astfel în timp ce stau sus în copaci și dorm pe crengi își pierd capacitatea de a se agăța și se întâmplă destul de des să cadă din copaci”, a spus ea. Deși majoritatea reptilelor vor supraviețui probabil perioadei de imobilizare, Cohen a declarat că temperaturile sub pragul de îngheț reprezintă o amenințare la adresa supraviețuirii iguanelor, amintind un val de ger din 2010 care a distrus un număr mare de exemplare.

“Frigul este foarte, foarte periculos pentru ele pentru că provin din zone din apropierea Americii Centrale și de Sud până la Ecuator, unde este mereu foarte cald”, a adăugat ea.

Iguanele verzi nu sunt originare din Florida. Ele au fost introduse accidental prin intermediul navelor încărcate cu marfă, iar specia este considerată invazivă. Aceste reptile pot cântări până la 17 kilograme și pot ajunge la 1,5 metri lungime.

Scăderea populației din Ungaria în 2021, cea mai mare de la al Doilea Război Mondial

Aproximativ 155.000 de oameni au murit în Ungaria în 2021, mai mult decât în ​​orice an de la al Doilea Război Mondial, a transmis Oficiul Central de Statistică al Ungariei (KSH) în cifrele demografice pentru anul trecut publicate. Aceasta este o creștere cu aproape 10% față de 2020 și cu 20% mai mult decât în ​​2019, ultimul an înainte de debutul pandemiei de coronavirus. În ceea ce privește mortalitatea, martie și aprilie s-au dovedit a fi cele mai proaste luni din 2020, cu de 1,5 mai multe decese în această perioadă decât în ​​aceeași perioadă din 2020.

Deoarece numărul deceselor a crescut mai semnificativ decât cel al nașterilor, scăderea naturală a populației Ungariei a fost de 62.000, față de 48.664 în 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 27%. Atât numărul deceselor, cât și scăderea naturală sunt la niveluri nemaivăzute de la al Doilea Război Mondial.

Statisticile recent publicate au confirmat estimările experților care au prezis deja cifre record de decese și scăderi ale populației la sfârșitul anului trecut, cu câteva săptămâni înainte ca cifrele finale să fie publicate.

Potrivit estimărilor KSH, în total erau 9.689.000 de oameni care locuiau în Ungaria la sfârșitul anului trecut.

Papa Francisc i-a binecuvântat pe cei mai „urâți oameni” de pe Pământ

Papa Francisc i-a încurajat ieri pe oamenii pe care toată lumea obișnuiește să-i urască - colectorii de taxe - și le-a spus că, deși nu vor câștiga vreodată un concurs de popularitate, rolul lor este vital pentru funcționarea unei societăți echitabile. “Munca voastră pare să nu fie apreciată...”, a declarat suveranul pontif în fața unei delegații de la Agenzia delle Entrate, Administrația Fiscală din Italia, recunoscând totodată că impozitarea este adeseori percepută ca o activitate prin care “mâinile voastre ajung în buzunarele oamenilor”. Însă papa Francisc consideră că fiecare om trebuie să își plătească partea sa de taxe, mai ales cei bogați, pentru ca membrii cei mai vulnerabili ai societății “să nu fie striviți de către cei mai puternici”.

“În realitate, impozitarea este un semn al legalității și al echității”, a adăugat liderul de la Vatican.

El a lăudat onestitatea celor care își plătesc taxele, denunțând în același timp evaziunea fiscală și economia subterană.

În Italia, unde un actor de comedie a rostit cândva o glumă spunând că evaziunea fiscală este cel mai popular sport din țară după fotbal, o sumă estimată la circa 100 de miliarde de euro este pierdută în fiecare an de la bugetul național din cauza evaziunii fiscale, potrivit unor statistici recente.

Oficialii au estimat și că economia subterană a Italiei - companii care operează fără contracte de muncă, fără să achite contribuții sociale și nici impozite și taxe aferente - a fost estimată la 200 de miliarde de euro pe an, o sumă care reprezintă aproximativ 11% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării.

Papa Francisc le-a mai spus colectorilor de taxe că, deși este foarte posibil să nu fie copleșiți de afecțiunea semenilor lor pe Pământ, ei au un sfânt protector care le este dedicat în Rai. Suveranul pontif le-a reamintit că Sfântul Apostol Matei era “publican”, colector de taxe în epoca Imperiului Roman, înainte de a decide să îl urmeze pe Iisus.

Doi polițiști uciși prin împușcare, în Germania

Doi polițiști germani au fost uciși prin împușcare ieri, în timpul unui control rutier. Poliția a lansat, în sud-estul țării, o vastă operațune de căutare a criminalilor, fugari.

Cei doi agenți - un bărbat și o femeie - au fost uciși prin împușcare în timpul unui control de rutină pe un drum în apropiere de Kusel. Poliția a anunțat că nu cunoaște mobilul criminalilor și le-a cerut automobiliștilor să nu ia autostopiști. “Nicio descriere a autorilor sau vehicului cu care au fugit nu a fost stabilită”, a anunțat, ieri la prânz, poliția din Kaiserslautern.

Tabloidul Bild scrie pe site că polițiștii, în vârstă de 24 și 29 de ani, au transmis un mesaj radio cu puțin înante să fie uciși, în care afirmă că au oprit un vehicul suspect, care transporta vânat mort în portbagaj.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.