Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: BioNTech: primul proces legat de efectele secundare ale vaccinului împotriva Covid-19

Ziarul de Vrancea
11 iun 2023 586 vizualizări

BioNTech a mers ieri în instanță pentru a se apăra împotriva unui proces din partea unei femei din Germania care solicită despăgubiri pentru presupusele efecte secundare ale vaccinului său împotriva Covid-19, primul dintre sutele de posibile cazurilor din țară, transmite Reuters.

 

Femeia, care își exercită dreptul, în temeiul legislației germane privind confidențialitatea, ca numele ei să nu fie făcut public, dă în judecată producătorul german de vaccinuri pentru obținerea unor daune de cel puțin 150.000 de euro pentru vătămare corporală, precum și despăgubiri pentru daune materiale nespecificate, potrivit tribunalul regional din Hamburg care judecă cazul și firma de avocatură Rogert & Ulbrich, care o reprezintă. Reclamanta susține că a suferit dureri în partea superioară a corpului, extremități umflate, oboseală și tulburări de somn din cauza vaccinului. Prima audiere este luni.

Tobias Ulbrich, avocat la Rogert & Ulbrich, a declarat pentru Reuters că intenționează să conteste în instanță evaluarea făcută de autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene și de organismele germane de evaluare a vaccinurilor conform căreia vaccinul BioNTech are un profil risc-beneficiu pozitiv. Legea farmaceutică germană prevede că producătorii de medicamente sau vaccinuri sunt obligați să plătească despăgubiri pentru efectele secundare numai dacă „știința medicală” arată că produsele lor provoacă un prejudiciu disproporționat în raport cu beneficiile lor sau dacă informațiile de pe etichetă sunt greșite. BioNTech, care deține autorizația de introducere pe piață în Germania pentru vaccinul pe care l-a dezvoltat în colaborare cu Pfizer, a declarat că, după o analiză atentă, a concluzionat că acest caz este lipsit de fond.

„Profilul pozitiv beneficiu-risc al Comirnaty rămâne pozitiv și profilul de siguranță a fost bine caracterizat”, a spus firma de biotehnologie, referindu-se la numele de marcă al vaccinului. Compania a subliniat că aproximativ 1,5 miliarde de oameni au primit vaccinul în întreaga lume, inclusiv peste 64 de milioane în Germania.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) spune că vaccinul Comirnaty al BioNTech, cel mai frecvent utilizat în lumea occidentală, este sigur de utilizat. Într-o conferință de presă de săptămâna trecută, EMA a reafirmat beneficiile tuturor vaccinurilor pe care le-a aprobat împotriva Covid-19, inclusiv cele ale BioNTech, spunând că numai în primul an al pandemiei s-a estimat că vaccinurile au ajutat la salvarea a aproape 20 de milioane de vieți la nivel global. S-a spus că există un risc foarte mic de miocardită și pericardită, două tipuri de inflamație a inimii, în urma vaccinării cu Comirnaty, în principal pentru bărbați tineri.

Efectele secundare neașteptate, după ce un medicament are aprobarea de reglementare, sunt rare. Viteza fără precedent cu care au fost dezvoltate vaccinurile împotriva Covid în timpul pandemiei a însemnat că potențialele efecte secundare neobișnuite ar putea să nu fi fost detectate atât de ușor cum ar fi fost în studiile tradiționale mai lungi. EMA a spus că monitorizarea siguranței nu a fost compromisă în timpul evaluării rapide.

Până în mai, EMA a înregistrat aproape 1,7 milioane de rapoarte spontane de reacții adverse suspectate, ceea ce se traduce în aproximativ 0,2 pentru fiecare 100 de doze administrate. Aproape 768 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în Spațiul Economic European (SEE), care include cele 27 de state membre UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Cele mai frecvente efecte secundare temporare sunt durerile de cap, febra, oboseala si durerile musculare.

De asemenea, EMA monitorizează evenimentele adverse sau bolile după vaccinare și verifică frecvențele care depășesc ratele normale în populația nevaccinată.

RĂSPUNDERE

Nu este clar cine ar plăti cheltuielile de judecată sau despăgubirile în cazul în care reclamantul va câștiga cauza. Surse au spus că unele dintre acordurile de cumpărare în vrac ale UE cu producătorii de vaccinuri, inclusiv BioNTech-Pfizer, conțineau derogări de răspundere totală sau parțială atât pentru costurile legale, cât și pentru eventualele compensații, care ar putea obliga guvernele UE să suporte unele dintre costuri. La fel ca multe alte țări, Germania are, de asemenea, o schemă de sprijin financiar din sectorul public pentru persoanele care suferă daune permanente din cauza vaccinurilor, cunoscută sub numele de program de compensare fără vină, dar participarea la program nu blochează pe cineva care solicită despăgubiri separat. Statele Unite au acordat producătorilor imunitate de răspundere pentru vaccinurile împotriva Covid care primesc aprobare de reglementare.

Rogert & Ulbrich spune că a înregistrat aproximativ 250 de dosare pentru clienții care solicită despăgubiri pentru presupusele efecte secundare ale vaccinurilor împotriva Covid-19. O altă firmă de avocatură, Caesar-Preller, afirmă că reprezintă 100 de cazuri, ambele firme spunând separat că acoperă aproape toate cazurile din Germania între ele.

Irakul va plăti Iranului datorii pentru gaze și electricitate în valoare de 2,76 miliarde de dolari

Irakul a fost de acord să plătească Iranului o datorie pentru gaze și electricitate în valoare de aproximativ 2,76 miliarde de dolari, după ce a primit o scutire de sancțiuni din partea Statelor Unite, a declarat un înalt oficial al Ministerului de Externe irakian, transmite Reuters. Ministrul irakian de Externe Fuad Hussein a primit autorizația în timpul unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken, care a avut loc joia trecută, în marja Conferinței de la Riad, a spus sursa din Ministerul de Externe, care a vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa. Din cauza deceniilor de conflict și sancțiuni, Irakul este dependent de importurile din Iran pentru multe dintre nevoile sale de gaze. Cu toate acestea, sancțiunile americane asupra petrolului și gazelor iraniene au împiedicat plățile Irakului pentru importuri, ceea ce a dus la restanțe mari și a determinat Iranul să riposteze prin reducerea regulată a fluxurilor de gaze.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe irakian Ahmed Al-Sahhaf a afirmat într-o scurtă declarație că Hussein a făcut progrese „în ceea ce privește plățile dintre Irak și Iran, în timpul discuției sale cu omologul său american de la Riad”, când a fost întrebat despre fonduri. El nu a dat mai multe detalii. Yahya Al-e Eshaq, șeful Camerei de comerț Iran-Irak, a fost citat de agențiile de presă iraniene spunând că „o parte din fondurile blocate ale Iranului în Irak au fost alocate pelerinilor haj, iar părți au fost folosite pentru bunuri de bază”.

Sursa din Ministerul de Externe irakian a spus că fondurile vor fi transferate prin Banca Comercială a Irakului și a confirmat că banii vor fi folosiți pentru cheltuielile pelerinilor iranieni și pentru produsele alimentare importate de Iran. Iranul nu a putut accesa active de miliarde de dolari în mai multe țări, din cauza sancțiunilor SUA. Statele Unite au insistat că Irakul bogat în petrol, al doilea mare producător al grupului OPEC, se îndreaptă către autosuficiență ca o condiție pentru scutirea sa de a importa energie iraniană, dar Bagdadul a avut dificultăți să facă acest lucru.

Miliardarul George Soros îi lasă fiului său cheile imperiului

Miliardarul și filantropul american George Soros, în vârstă de 92 de ani, îi cedează controlul asupra imperiului său fiului său Alexander Soros, care are 37 de ani și vrea în special să lupte împotriva posibilității revenirii lui Donald Trump la putere, relatează AFP, citând Wall Street Journal.

Urât de ultraconservatori, țintă obișnuită a atacurilor cu tentă antisemită, George Soros a început să creeze în anii 1980 o rețea de fundații („Open society foundations” sau OSF) care investește în lumea întreagă în diverse cauze, reforme economice și judiciare, în drepturile minorităților și ale refugiaților, dar și în libertatea de exprimare.

La 92 de ani, și-a propus să-i predea controlul organizației sale unuia dintre fiii săi, Alexander, în vârstă de 37 de ani. Într-un interviu cu WSJ publicat duminică, Alexander explică faptul că este „mai politic” decât tatăl său și că îl îngrijorează ideea că fostul președinte republican Donald Trump ar putea fi reales la Casa Albă în 2024. “Mi-ar plăcea să văd că banii nu joacă un rol atât de important în politică, dar atâta timp cât o va face cealaltă parte, va trebui să continuăm să o facem și noi”, a spus el.

Sub conducerea sa, OSF ar trebui să continue pe aceeași cale -- sprijin pentru democrații, pentru personalitățile politice americane de stânga, dar și să se implice în alte cauze, precum dreptul la avort sau egalitatea de gen. Alexander Soros a fost ales președinte al consiliului de administrație al fundațiilor în decembrie și acum conduce activitățile politice în cadrul „super-PAC”, structură care plătește fonduri pentru campaniile candidaților politici. Potrivit Forbes, averea lui George Soros este estimată la 6,7 miliarde de dolari.

Nicola Sturgeon a fost eliberată fără acuzații. Ea spune că este nevinovată

Fostul premier al Scoției, Nicola Sturgeon, arestată duminică în cadrul unei anchete cu privire la finanțarea Partidului Național Scoțian (SNP), a fost eliberată fără acuzații, în așteptarea cercetărilor suplimentare, relatează bbc.com. Potrivit sursei citate, după ce a fost chestionată de poliție, ea a fost eliberată la ora locală 17.24. Poliția a anunțat că un raport va fi trimis Oficiului Coroanei și Serviciului Fiscal al Procurorului.

Polițiștii au putut să o interogheze pe Sturgeon cel mult 12 ore înainte de a decide dacă o pun sub acuzare sau o eliberează în timp ce se fac cercetări suplimentare. Un suspect eliberat în așteptarea unor cercetări suplimentare poate fi arestat din nou la o dată ulterioară. Într-un mesaj postat pe Twitter, Nicola Sturgeon a precizat că este nevinovată. “A mă afla în situația de astăzi, când sunt sigură că nu am comis niciun delict, este un șoc și mă afectează profund... N-aș face niciodată nimic care să facă rău SNP sau țării. Știu că fără îndoială sunt nevinovată”. Nicola Sturgeon a demisionat în martie din funcția de premier al Scoției, pe care o ocupa din 2014. Anchetatorii vor să afle ce s-a întâmplat cu peste 600.000 de lire sterline, bani constând în donații către partid de la susținători ai independenței Scoției.

UE are în vedere un ajutor de peste 1 miliard de euro pentru Tunisia, pentru a face față crizei migrației

Uniunea Europeană are în vedere ajutor de peste 1 miliard de euro pentru Tunisia, pentru a ajuta la dezvoltarea economiei sale afectate, a salva finanțele statului și a face față crizei migrației, a anunțat duminică președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, transmite Reuters. Vorbind în Tunisia, von der Leyen a spus că o asistență macrofinanciară în valoare de 900 de milioane de euro plus un sprijin bugetar imediat de 150 de milioane de euro ar putea fi gata „de îndată ce se va găsi acordul necesar”, fără a detalia. Ea a spus că UE va oferi, de asemenea, anul acesta Tunisiei 100 de milioane de euro pentru gestionarea frontierelor, căutare și salvare, operațiuni de combatere a contrabandei și returnări „cu respectarea drepturilor omului”. UE, ca și alți mari donatori ai Tunisiei, și-a condiționat până acum sprijinul de finalizarea de către țară a unui program de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, dar președintele Kais Saied a respins reformele cheie cerute de acel plan.

Saied a spus că reducerile subvențiilor și restructurarea companiilor de stat, pe care propriul său guvern le-a propus FMI pentru a-i asigura pe creditori că își vor primi împrumuturile înapoi, riscă să declanșeze o explozie socială. Orice nou acord bazat pe diferite reforme propuse ar putea dura mai multe luni pentru a negocia.

Tragedie în Australia: Un autobuz cu nuntași s-a răsturnat pe o șosea. Au murit zece oameni

Cel puțin zece persoane au murit și alte 25 au fost rănite într-un accident în care a fost implicat un autobuz cu nuntași, în zona viticolă a Australiei, relatează bbc.com. Oamenii din autobuz participaseră la o nuntă. Duminică seară, autobuzul cu care au plecat de la nuntă s-a răsturnat în apropiere de Greta, în Hunter Valley, New South Wales. Poliția anchetează circumstanțele accidentului. Tracy Chapman, care reprezintă poliția din New South Wales, a declarat că nuntașii se deplasau la Singleton, probabil pentru a fi cazați. Accidentul a avut loc la ora locală 23.30. Autobuzul s-a răsturnat la un viraj. Șoferul autobuzului, un bărbat de 58 de ani, a fost arestat.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.