Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Biden: Rusia va invada Ucraina „în următoarele câteva zile”

Ziarul de Vrancea
16 feb 2022 1139 vizualizări

„Toate indiciile pe care le avem sunt că rușii sunt pregătiți să intre în Ucraina”, susține președintele SUA n duminică, 20 februarie, este ziua de care se tem acum cel mai mult experții în securitate din Occident n dacă până pe 1 martie nu va avea loc invazia, unii analiști cred că putem respira ușurați

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat joi că “în opinia sa, Rusia va invada Ucraina în următoarele câteva zile”. „Toate indiciile pe care le avem sunt că rușii sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina. Avem motive să credem că Rusia e angajată într-o operațiune sub steag fals”, a mai spus președintele SUA.

Avertismentul potrivit căruia Rusia va invada Ucraina pe 16 februarie a fost încă de la început eronat. Evenimentele care vor avea loc după 20 februarie sunt esențiale, a avertizat ieri publicația Politico.

Președintele american Joe Biden a declarat inițial că serviciile secrete americane estimează că Rusia ar putea invada Ucraina pe 16 februarie. Cu toate acestea, trebuie menționat că Joe Biden nu a afirmat niciodată public că data de 16 februarie va fi ziua certă a invaziei. Liderul SUA a precizat doar că desfășurarea de trupe rusești arată că un atac ar putea avea loc „în orice moment” și, eventual, înainte de încheierea Jocurilor Olimpice.

În acest sens, oficialii europeni au ajuns la concluzia că ziua atacului va fi 16 februarie. „Nu am văzut un plan consolidat care să vizeze acea dată”, a declarat un înalt oficial european pentru Politico. S-a speculat că luna plină de 16 februarie ar permite forțelor terestre invadatoare o vizibilitate mai bună pe timp de noapte. Totuși, analiștii au declarat pentru sursa citată că agitația creată în jurul zilei de 16 februarie a distras atenția de la date cheie reale. „Cel mai bun interval de timp a fost întotdeauna după 20 februarie. Cercetăm ce ar putea face forțele ruse la acea dată”, a precizat Michael Kofman, din cadrul grupului de experți CNA. „Este o dată utilă pentru a vedea dacă mint sau nu. Când cineva minte, acest lucru spune multe despre intențiile sale”, a spus el.

Observatorii ar trebui să urmărească dacă trupele se întorc efectiv la bazele lor sau sunt repoziționate în altă parte în apropierea graniței cu Ucraina, a continuat Kofman.

Exercițiu nuclear

Conferința de Securitate de la München se încheie în acea zi, un alt motiv pentru care ziua de 20 februarie este esențială. Lansarea unei invazii rusești când a doua cea mai importantă persoană din Statele Unite se află în Europa, în timp ce șeful statului ucrainean este plecat din țară, ar reprezenta o umilință supremă - genul de provocare geopolitică specifică lui Putin.

Niciun oficial rus nu intenționează să participe la întâlnirea transatlantică, pentru prima dată în ultimii ani, din „diverse motive”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

De asemenea Rusia intenționează să desfășoare un exercițiu nuclear la jumătatea lunii februarie, au avertizat înalții oficialii. Samuel Charap de la Rand Corporation a declarat pentru NatSec Daily că Putin ar putea dori să comaseze invazia cu exercițiul „pentru a descuraja o posibilă intervenție a SUA și a arăta hotărâre”. „Putin nu va invada în funcție de programul nostru”, a subliniat Charap.

20 februarie va fi și ultima zi a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, fapt care i-a determinat pe unii specialiști să precizeze că Putin nu va lansa o invazie înainte de ceremoniile de închidere pentru a nu eclipsa atenția îndreptată asupra Chinei. Cu toate acestea, un eveniment similar a avut loc în 2008, când Rusia a invadat Georgia în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing.

Dacă până pe 1 martie nu va avea loc invazia, unii analiști au spus că putem respira ușurați. Pe de altă parte, Andrea Kendall-Taylor, fost oficial al serviciilor secrete americane concentrate asupra Rusiei, a insistat că pericolul va continua să se mențiă. Putin „ar putea, de asemenea, să reducă tensiunile și, la fel de repede, să le amplifice din nou. Doar pentru că aceste date vin și pleacă nu înseamnă că riscul, în acest moment, este mai mic”, a spus ea.

Pe 20 februarie ar trebui să se încheie cel mai amplu exercițiu militar de la sfârșitul Războiului Rece. Liderii de la Moscova și Minsk au promis că trupele Rusiei se vor întoarce la bazele lor ulterior.

NATO: Rusia caută un pretext

Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au acuzat ieri forțele Kievului că au deschis focul cu armament greu pe teritoriul lor, însă armata ucraineană a respins acuzațiile și a spus că rebelii din Donețk și Luhansk au tras cu artileria grea, lovind inclusiv o grădiniță.

Un înalt oficial al guvernului ucrainean a comunicat că atacurile cu obuze de la linia de contact cu forțele separatiste „nu sunt obișnuite” și „par o provocare”.  De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este „serios îngrijorată” de escaladarea conflictului.

NATO este îngrijorată că Rusia ar putea încerca să creeze un pretext pentru o invazie în Ucraina, a afirmat ieri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. “Intențiile Rusiei încă nu sunt clare”, a precizat șeful NATO presei, după o reuniune de două zile a miniștrilor Apărării din Alianță la sediul de la Bruxelles. De asemenea, Stoltenberg a mai atras atenția că Rusia are tot ce îi trebuie pentru a lansa o invazie la scară largă și rapidă în Ucraina. “Au suficiente trupe, suficiente capabilități pentru a lansa o invazie deplină a Ucrainei în timp scurt sau fără o perioadă de atenționare”, a precizat el. “De aceea situația este atât de periculoasă”, a adăugat Stoltenberg.

La rândul său, șefa diplomației britanice, Liz Truss, a declarat că guvernul rus încearcă să fabrice un pretext să invadeze Ucraina prin presupuse informații despre o activitatea neobișnuită a forțelor ucrainene.

Un europarlamentar bulgar, fan Orban, a făcut salutul nazist în plenul PE

Un europarlamentar bulgar a făcut miercuri salutul nazist în Parlamentul European de la Strasbourg, după ce a intervenit în timpul unei dezbateri asupra statului de drept în Polonia și în Ungaria, și ar putea fi sancționat de instituția europeană. Urcând scările care duc spre ieșire din sală, Angel Djambazki, de la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR, eurosceptic), se întoarce și își întinde brațul drept în față timp de câteva secunde înainte de a pleca din nou, după cum se poate vedea în înregistrarea video a dezbaterii disponibilă pe site-ul Parlamentului European. “Nu vom permite niciodată să ni se spună ce trebuie să zicem și ce trebuie să facem. Trăiască Bulgaria, Ungaria, Orban, Fidesz și Europa Statelor-Națiuni”, a declarat înainte de aceasta europarlamentarul naționalist membru al Mișcării Naționale Bulgare (VMRO) de la tribuna parlamentului.

De asemenea, el a calificat pe Twitter drept “abominație” decizia Curții de Justiție a UE care a validat miercuri un mecanism ce permite să fie privată de fonduri europene o țară unde sunt constatate încălcări ale statului de drept, mecanism care este contestat de Budapesta și Varșovia.

Vicepreședinta Parlamentului European, italianca Pina Picierno, care conducea dezbaterea, a anunțat că instituția “va controla cu ajutorul camerelor de filmat ce s-a întâmplat în sală, va vedea dacă a existat sau nu un salut fascist”. “Nu vom admite în niciun caz gesturi și simboluri fasciste. Dacă acest lucru a fost făcut, este extrem de grav și vor fi aplicate sancțiuni”, a avertizat ea.

Secretarul de stat pentru afaceri europene al Franței, Clement Beaune, care era prezent în sală în cadrul președinției franceze a UE, a reacționat pe Twitter, calificând gestul europarlamentarului bulgar drept “scandalos și nedemn”. Delegația franceză din grupul centrist Renew Europe i-a cerut președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, “să acționeze”.

Regulamentul interior al Parlamentului European precizează că europarlamentarii trebuie “să se abțină de la orice comportament deplasat” și “de la orice afirmație jignitoare”. În caz de nerespectare a acestor reguli, sancțiunile ar putea viza participarea la activitățile parlamentare sau indemnizațiile.

O femeie a devenit cea de-a treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV

O femeie a devenit cea de-a treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV după ce a fost tratată cu o metodă medicală nouă, ce a constat în transplantul unor celule stem prelevate din cordonul ombilical al unui donator.

Pacienta se află în prezent în remisiune după ce a fost diagnosticată cu HIV în 2013, potrivit cotidianului The New York Times. Ceilalți doi pacienți - doi bărbați, Timothy Ray Brown și Adam Castillejo - s-au vindecat de HIV cu ajutorul unui transplant de măduvă osoasă și al unui transplant de celule stem adulte.

Femeia a fost diagnosticată cu leucemie și cu HIV și a primit sânge prelevat din cordon ombilical pentru a o ajuta să lupte împotriva cancerului, precizează The New York Times. Sângele a provenit de la un donator parțial compatibil, iar pacienta a primit sânge și de la o rudă a sa, pentru ca organismul ei să aibă “o apărare imunitară temporară” în timpul transplantului. În timp ce ambii bărbați, care au fost primii doi pacienți din lume vindecați de HIV, au suportat transplanturi de măduvă osoasă pentru a învinge virusul, cazul acestei femei marchează utilizarea unei noi metode de luptă împotriva HIV.

Timothy Ray Brown și Adam Castillejo au primit măduvă osoasă de la donatori ale căror măduve osoase conțineau o mutație ce blochează HIV, potrivit The New York Times, care precizează că acea mutație este rară și este întâlnită uneori la donatori cu origini din Europa de Nord.

Deși transplantul de măduvă a avut succes în ambele cazuri, acea metodă nu a fost lipsită de consecințe pentru cei doi bărbați: Brown a fost la un pas de moarte după operație, iar Castillejo a slăbit extrem de mult, a dezvoltat o deficiență auditivă și a avut de suferit din cauza infecțiilor, precizează același cotidian american. În cele din urmă, Timothy Ray Brown a murit în California de un cancer al sângelui, pe 29 septembrie 2020.

Femeia care a fost vindecată cu ajutorul celulelor stem prelevate dintr-un cordon ombilical a părăsit spitalul după 17 zile și nu a dezvoltat o reacție a grefei contra gazdei, o afecțiune de care au suferit atât Brown, cât și Castillejo în urma transplanturilor de măduvă osoasă.

Potrivit CNN, pacienta a primit acel transplant în 2017 și a încetat să mai ia medicamente împotriva HIV trei ani mai târziu. La 14 luni după ce a oprit terapia antiretrovirală, femeia “nu mai prezintă urme detectabile de virus”, a precizat CNN.

Israelul renunță la politica “certificatului verde”

Israelul a decis ieri să renunțe la politica “certificatului verde” prin care se cerea dovada vaccinării, recuperării după COVID-19 sau un test negativ pentru a avea acces într-o serie de spații publice, în condițiile în care valul de infectări cu noul coronavirus bate în retragere.

În Israel, varianta Omicron, extrem de contagioasă, a coronavirusului a înregistrat un vârf spre sfârșitul lui ianuarie, numărul cazurilor raportate zilnic ajungând la circa 85.000, dar ulterior a început să scadă, miercuri cifra anunțată fiind circa 21.000.

Regulile certificatului verde au fost deja relaxate în Israel pe 4 februarie, dată după care documentul a mai fost cerut la intrarea într-o serie de locuri cum sunt cluburile de noapte sau sălile de festivități.

În valul anterior de coronavirus, Israelul a adoptat o politică a “vieții împreună cu COVID-19”, prin care economia și școlile au rămas deschise în cea mai mare parte, deși unele sectoare, precum și cursurile, au avut de suferit după ce angajați, clienți, profesori sau elevi s-au îmbolnăvit ori au fost nevoiți să se izoleze.

Studiu: Un sfert dintre femei la nivel mondial, victime ale violenței domestice

Mai mult de un sfert dintre femeile cu vârsta de sub 50 de ani la nivel mondial au fost victime ale violenței domestice comise de un partener de sex masculin, conform unui nou studiu.

Potrivit studiului realizat pe baza a sute de cercetări, publicat în revista “The Lancet”, 27% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani au fost victime ale violenței fizice și/sau sexuale comise de partenerul de viață.

Aproximativ una din șapte (13%) a afirmat că acest lucru s-a întâmplat în ultimul an - echivalentul a 492 de milioane de femei în întreaga lume.

Potrivit autorilor studiului, cel mai amplu realizat până în prezent privind violența împotriva femeilor care sunt sau au fost într-o relație, cifra reală a femeilor abuzate este probabil mai mare decât estimările, având în vedere stigmatizarea violenței domestice care poate face mai puțin probabil ca femeile să raporteze abuzurile. Cercetătorii au analizat 366 de studii realizate în perioada 2000-2018 și aflate în Baza de date globală a OMS privind violența împotriva femeilor. Aceste studii au fost efectuate pe două milioane de femei și fete din 161 de țări și regiuni ale lumii, acoperind astfel 90% din populația feminină la nivel global cu vârsta de peste 15 ani. Autorul principal al studiului, dr. Claudia Garcia-Moreno, a declarat că progresele înregistrate în ultimii 20 de ani în această direcție sunt “extrem de insuficiente” pentru a face față obiectivului global de eliminare a violenței împotriva femeilor până în 2030.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că violența domestică începe devreme - 24% dintre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani au afirmat că au fost victime ale violențelor comise de partenerul lor intim.

India: 13 persoane care participau la o nuntă au murit după ce au căzut într-o fântână

Cel puțin 13 persoane au murit după ce au căzut într-o fântână în timpul unei ceremonii de nuntă în statul Uttar Pradesh, din nordul Indiei.

Conform declarațiilor poliției, victimele - femei și copii - stăteau pe o placă de metal care acoperea fântâna, când aceasta s-a prăbușit sub greutatea lor. Încă două persoane au fost rănite în urma incidentului. Premierul Narendra Modi a numit incidentul drept „o tragedie sfâșietoare”. Tragedia a avut loc miercuri seara în cadrul tradiționalei ceremonii „haldi”, în care rudele aplică pastă de turmeric pe fețele mirilor pentru a avea o viață prosperă. Alți oaspeți au fugit să salveze victimele în momentul în care placa s-a rupt și le-au dus la un spital din apropiere. 11 persoane au fost declarate moarte pe loc, iar alte două au murit mai târziu în timpul tratamentului, a precizat poliția.

Nouă morți, inclusiv șase femei, într-o explozie la sud de Teheran

Nouă persoane, inclusiv șase femei, au murit într-o explozie cauzată de o scurgere de gaze, într-un imobil situat într-un oraș de la periferia de sud a Teheranului, a anunțat ieri un reprezentant al Semilunei Roșii iraniene. “O explozie a avut loc miercuri seara într-un imobil, la Robat-Karim, în sudul capitalei (iraniene) și s-a soldat cu nouă morți și nouă răniți”, a anunțat la telviziunea de stat directorul Semilunei Roșii iraiene, Shahin Fathi. Televiziunea precizează că șase femei se află între victimele acestei dramei.Imobilul de trei etaje a fost distrus în detonația cauzată de scurgerea de gaze naturale. Robat-Karim, un oraș sărac situat la periferia de sud a Teheranului, are peste 100.000 de locuitori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.