Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Beijingul protestează furios în urma criticilor cu privire la moartea lui Xiaobo.

Ziarul de Vrancea
14 iul 2017 517 vizualizări

Reacția comuniștilor vine după ce o serie de lideri străini, printre care Donald Trump, Emmanuel Macron și Angela Merkel, i-au adus un omagiu acestui apărător al democrației

Beijingul a reacționat cu furie față de valul de critici al țărilor străine, la o zi după decesul în detenție al disidentului Liu Xiaobo, însă fără să îndepărteze în mod categoric o eliberare a văduvei laureatului Nobelului pentru Pace, poeta Liu Xia. Beijingul a protestat în mod oficial pe lângă Statele Unite, Germania, Franța, și ONU, a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Geng Shuang. Încarcerat timp de peste opt ani pentru ”subversiune”, opozantul politic a decedat joi, la vârsta de 61 de ani, din cauza unui cancer de ficat, la câteva săptămâni după ce a fost plasat în regim de eliberare condiționatăîntr-un spital de la Shenyang, în nord-estul țării. Autoritățile au respins îndemnuri ale țărilor occidentale de a-l elibera, pentru ca să urmeze un tratament în străinătate.

El este primul laureat al Premiului Nobel care moare în detenție, după moartea unui pacifist german încarcerat de naziști, care a decedat în 1935.

Comitetul Nobel pentru Pace a acuzat Beijingul că poartă ”o grea responsabilitate” în moartea acestuia.

“Diabolizarea Chinei”

O serie de lideri străini - de la americanul Donald Trump și francezul Emmanuel Macron și până la germana Angela Merkel - i-au adus un omagiu acestui apărător al democrației. Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze a respins criticile, pe care le-a catalogat drept un amestec în treburile interne ale țării, și a spus că această condamnare a lui Liu Xiaobo nu are ”nimic a face cu libertatea de exprimare”. Revenind asupra atribuirii Nobelului în 2010, Geng a apreciat că premiul a fost ”blesfamiat” de desemnarea unui ”deținut condamnat conform legilor Chinei”. Presa chineză s-a abținut să scrie despre moartea disidentului, al cărui nume rămâne tabu în țara sa, însă cotidianul Global Times a făcut excepție de la regulă și a publicat un editorial în care atacă ”forțe străine” neprecizate. ”Ele au folosit boala luii Liu pentru a-și îmbunătăți imaginea și a diaboliza China”, a denunțat ziarul strâns controlat de partidul unic. Într-o conferință de presă, joi seara, la Shenyang, medicii lui Liu Xiaobo au dat asigurări că au făcut tot posibilul pentru a-l salva pe bolnav, a cărui stare s-ar fi degradat subit după ce medici occidentali lăsați la căpătâiul său i-au oferit spitalizări în străinătate. Medicii chinezi au preczat că opozantul a murit alături de soția sa, Liu Xia, plasată în regim de supraveghere la domiciliu din 2010, în timpul detenției soțului ei.

Statele Unite și Uniunea Europeană au îndemnat Beijingul să o elibereze pe Liu Xia și să-i permită să părăsească țara dacă ea dorește acest lucru.

Întrebat despre această eventualitate, purtătorul de cuvânt diplomației chineze nu a îndepărtat-o în mod categoric, declarând pur și simplu că nu se va pronunța asupra acestui subiect. Liu Xia nu se mai află în contact cu exteriorul și nu a putut să fie intervievată de presa străină despre starea de sănătate a lui Liu Xiaobo. Ea ”rîmâne sub o supraveghere strânsă”, a declarat Patrick Poon, reprezentantul Chinei la Amnesty International.

Disidentul Hu Jia, un apropiat al cuplului, a anunțat că nu are vești de la familia Liu și că nu deține vreo informație despre funeraliile laureatului Nobelului. ”Autoritățile nu ne vor lăsa cu siguranță să asistăm” la o eventuală ceremonie, a declarat el pentru AFP.

Scriitor și profesor, Liu Xiaobo a fost arestat în decembrie 2008 și condamnat, un an mai târziu, de subversiune, la 11 ani de închisoare. Regimul îi reproșa acestui fost reprezentant al manifestațiilor din 1989 în favoarea democrației, în Piața Tiamnamen, că a redactat împreună cu alții un manifest - Charta 08 - în care îndeamnă la alegeri libere.

De la venirea la putere a președintelui Xi Jinping, la sfârșitul lui 2012, reprimarea politică s-a intensificat în China. După ce a atacat apărătorii drepturilor omului, Beijingul a trecut la avocații acestora, arestând câteva zeci.

Londra recunoaște pentru prima oară în scris că trebuie să plătească la ieșirea din UE

Marea Britanie a recunoscut pentru prima oară, în scris, că va trebui să plătească la ieșirea din Uniunea Europeană, în încercarea de a tempera o dispută legată de așa-numita factură a Brexit-ului, transmite Bloomberg.

”Guvernul a arătat clar că va colabora cu UE pentru a ajunge la o înțelegere corectă pentru drepturile și obligațiile Marii Britanii ca stat membru care pleacă”, a afirmat ministrul pentru Brexit, Joyce Anelay, membru al Camerei Lorzilor, într-o declarație scrisă adresată Parlamentului, care s-a referit explicit la acordul financiar cu UE. Anelay a scris că guvernul recunoaște că Marea Britanie are obligații față de UE și UE obligații față de Marea Britanie și că aceste probleme trebuie rezolvate. Așa-numita factură pentru exit a devenit una dintre cele mai spinoase probleme în negocierile pentru Brexit, fiind evaluată de presă până la 100 de miliarde de euro. Premierul Theresa May trebuie să ajungă la un acord cu omologii săi din UE asupra plății, care este unul dintre cele trei domenii, alături de drepturile cetățenilor și granița cu Irlanda, în care UE cere suficiente progrese înainte ca discuțiile să treacă la viitorul relațiilor Marii Britanii cu blocul comunitar. Declarația lui Anelay contrastează cu tonul mai belicos al ministrului de Externe Boris Johnson de acum două zile. ”Sumele pe care am văzut că propun să le solicite acestei țări mi se par exagerate și cred că este potrivită expresia să se ducă fluierând”, a spus Johnson.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a spus pe 29 aprilie că plata ar fi de 40-60 miliarde de euro.

Mexic: 11 persoane au murit, în urma unui atac armat la o petrecere pentru copii

Autoritățile mexicane au anunțat joi noaptea că 11 persoane și-au pierdut viața, după ce mai mulți bărbați înarmați și mascați au luat cu asalt o petrecere pentru copii din localitatea Tizayuca, situată în regiunea Hidalgo.

Printre persoanele împușcate mortal se numără doar adulți, în vreme ce autoritățile au găsit trei copii în viață la petrecerea din Tizayuca. Atacatorii au intrat într-un cort de petrecere, instalat în fața unei case dintr-o zonă rezidențială a localității din Hidalgo. Mexic s-a confruntat în ultimele luni cu o creștere a atacurilor violente, care au legătură, în special, cu disputele dintre cartelurile de droguri rivale. Autoritățile mexicane au înregistrat 1.186 de omucideri doar în luna mai, adică o medie de 70 crime pe zi. Recent, asasinii plătiți au început să ucidă familii întregi, inclusiv copii.

 

Gruparea Statul Islamic amenință din nou Balcanii

Gruparea Statul Islamic a amenințat din nou Balcanii în ultimul număr al publicației lor de propagandă și de recrutare ”Rumiyah”. Gruparea jihadistă îi îndeamnă pe toți susținătorii să-i ucidă pe cei care ”nu se supun legilor lui Allah”, însoțind acest îndemn cu o fotografie a marelui muftiu din Bosnia și Herțegovina, Husein Karazovic, și a adjunctului său, Hussein Smajic, pe care îi consideră ”impostori ai islamului și lideri ai comunității non-islamice”.

Astfel, SI le cere susținătorilor săi să-i ucidă pe cei doi și să le distrugă trupurile în explozii, în fața soțiilor și copiilor lor. ”Vărsați sângele lor impur, lăsați-l să curgă pe străzile Balcanilor”, se poate citi în text.

Lansată în septembrie 2016, ”Rumiyah” este ultima publicație de propagandă și de recrutare a SI. Aceasta înlocuiește publicația anterioară a organizației teroriste, ”Dabiq”, după ce jihadiștii au pierdut controlul asupra orașului cu același nume din nordul Siriei. Fiecare număr al revistei este publicat lunar în mediul online, fără notificări prealabile, prin intermediul unor conturi Twitter ce aparțin membrilor SI. Ulterior, acesta este distribuit și către Facebook, Telegram sau pe bloguri


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.