Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Armata rusă folosește centrala nucleară Zaporojie pentru a lansa rachete

Ziarul de Vrancea
3 sep 2022 699 vizualizări

Imagini publicate de Insider confirmă acuzațiile anterioare ale Kievului

Un videoclip în care se văd sistemele rusești de rachete cu lansare multiplă care sunt lansate de la locul centralei nucleare Zaporojie a fost publicat de Insider.

Imaginile, realizate în noaptea de vineri spre sâmbătă, arată lansatoarele de rachete aproape de centrală. Se pare că Moscova folosește centrala pentru atacuri militare ofensive peste râul Nipro, așa cum a susținut anterior de Ucraina.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că pun în pericol centrala nucleară de la Zaporojie.

Armata ucraineană: Rusia a pierdut 49.500 de soldați

Forțele armate ale Ucrainei au publicat cea mai recentă estimare oficială a pierderilor ruse în război până acum. Potrivit armatei ucrainene, 49.500 de soldați ruși și-au pierdut viața din februarie, dar aceste cifre nu pot fi verificate.

„Rușii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldați în mai puțin de șase luni”, declara jurnaliștilor, la începutul lui august, Colin Kahl, secretar adjunct al Apărării SUA pe probleme politice, subliniind că această cifră acoperă morții și răniții.

Forțele ruse au pierdut de asemenea „3.000 sau 4.000 de vehicule blindate dar și rachete ghidate de precizie, inclusiv rachetele aer-sol și mare-sol”, a adăugat el.

Kievul a raportat cel puțin 10.000 de morți și 30.000 de răniți în rândul trupelor sale. Potrivit unei surse militare care a cerut să fie anonimă, armata ucraineană, care avea 170.000 de soldați activi și 100.000 de rezerviști la începutul războiului, pe 24 februarie, a fost întărită pentru a ajunge la 300.000 până la 350.000 de soldați. Înainte de invazia Ucrainei, aproximativ 150.000 până la 200.000 de soldați ruși au fost dislocați la granițele Ucrainei, potrivit estimărilor occidentale.

Surprinși de ofensiva ucraineană

Armata ucraineană desfășoară o amplă ofensivă în sudul Ucrainei, în regiunea Herson, ceea ce a luat prin surprindere trupele ruse și exercită presiune asupra lor, a anunțat Ministerul Apărării britanic sâmbătă, pe Twitter. “Un element al acestei ofensive îl constituie avansarea continuă pe un front larg la vest de râul Nipru, concentrată pe trei axe în interiorul regiunii Herson ocupată de ruși”, a raportat ministerul. Chiar dacă aceste operațiuni ar putea să nu aibă în vedere un obiectiv imediat, ele au surprins Rusia și au exploatat logistica, administrația și conducerea slabă din regiune, potrivit unor analiști. “În timp ce luptele continuă și în zonele Donbas și Harkov, o decizie-cheie a comandanților ruși din următoarele zile va fi unde anume să angajeze orice forță operațională de rezervă pe care o pot genera”, a subliniat Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Ministerul britanic publică informații furnizate de serviciile sale secrete de la începutul invaziei ruse. Moscova a acuzat de mai multe ori Londra că duce o campanie de dezinformare.

Atac decisiv privind energia Europei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia încearcă să crească și mai mult presiunea asupra Europei în ceea ce privește energia, prin stoparea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream. “În această iarnă, Rusia se pregătește pentru un atac decisiv în ceea ce privește energia asupra tuturor europenilor”, a afirmat el, îndemând la unitate și la sporirea sancțiunilor asupra Rusiei. “În aceste zile, Rusia încearcă să crească și mai mult presiunea asupra Europei în ceea ce privește energia – livrările de gaze prin conducta Nord Stream au fost oprite complet. De ce fac asta? Rusia vrea să distrugă viața normală a fiecărui european – în toate țările continentului nostru. Vrea să slăbească și să intimideze întreaga Europă, fiecare stat. Unde Rusia nu poate face asta prin forța armelor convenționale, o face cu armele energetice. Încearcă să atace cu sărăcie și haos politic unde nu poate ataca încă cu rachete”, a afirmat Zelenski, în mesajul său de sâmbătă seara. El a subliniat că, pentru a ne proteja împotriva acestui lucru, toți din Europa avem nevoie de mai multă unitate, coordonare și ajutor reciproc. “Cu cât mai multe lovituri dăm împreună, cu atât mai puține lovituri vor putea da acești teroriști”, a conchis Zelenski.

Arestat după ce a amenințat că se va prăbuși cu avionul peste un supermarket din Mississippi

Un angajat al unui aeroport care a furat, sâmbătă, un avion bimotor și a amenințat că îl va face să se prăbușească peste un supermarket Walmart din Mississippi a fost arestat, după ce, în final, a aterizat pe un câmp, afirmă Poliția.

Șeful Poliției din Tupelo, John Quaka, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că pilotul arestat este Cory Wayne Patterson, angajat al Tupelo Aviation de zece ani. Quaka a afirmat că la 5.08, ora locală, Patterson, originar din Shannon, Mississippi, a furat un avion bimotor Beechcraft King Air C90 și a decolat de la Aeroportul Regional Tupelo. “Știm că Patterson are o oarecare pregătire aviatică”, a spus Quaka. “Nu credem că este un pilot licențiat. Acest aspect este încă în desfășurare, să aflăm acest lucru”, a adăugat el.

Quaka a mai spus că Patterson era responsabil de alimentarea cu combustibil a aeronavelor. Șeful Poliției a afirmat că avionul fusese alimentat complet cu o noapte înainte. În jurul orei 5.23 a.m, Patterson a sunat la numărul de urgență din Lee County, din avion, și a spus că îl va face să se prăbușească peste West Main Walmart din Tupelo, a arătat Quaka. În scurt timp, magazinul și zona apropiată au fost evacuate. Mai multe străzi principale din Tupelo au fost, de asemenea, închise, potrivit șefului Poliției.

Quaka a precizat că negociatori de la Poliția din Tupelo l-au contactat pe pilot și l-au convins să aterizeze la aeroportul din Tupelo. Un alt pilot a asistat Poliția în a-l ajuta pe Patterson, dar în timpul procedurii de aterizare acesta a renunțat și s-a îndreptat spre nord-vest, a spus Quaka. Peste mai bine de patru ore, Patterson a scris o postate pe Facebook. “În esență, își lua adio. La acest moment, știm că aproape rămăsese fără combustibil”, a afirmat Quaka. După ce Poliția a pierdut și apoi a restabilit contactul radar cu avionul, Patterson a confirmat că a aterizat pe un câmp, a declarat șeful Poliției. La scurt timp, Patterson a fost reținut și acuzat de furt calificat și emiterea de amenințări teroriste.

NASA a amânat din nou lansarea misiunii Artemis

Pentru a doua oară în interval de 5 zile NASA a amânat lansarea primei misiuni din seria Artemis, după ce a fost identificată o scurgere de combustibil la motoarele rachetei SLS.

Ultima încercare de a lansa gigantica rachetă Space Launch System (SLS) și capsula Orion a avut loc luni, dar a fost anulată după mai multe tentative eșuate ale tehnicienilor NASA de a repara o scurgere de combustibil, hidrogen lichid super-răcit, care este pompat în rezervoarele rachetei. Operațiunile pregătitoare ale lansării au fost oprite în mod oficial de directorul de lansare al misiunii Artemis I, Charlie Blackwell-Thompson, cu aproximativ 3 ore înainte de fereastra de lansare de două ore ce urma să se deschidă la ora locală 14:17 EDT (18:17 GMT).

Deocamdată nu s-a anunțat când vor fi reluate operațiunile de lansare, dar conform programului NASA, următoarele ferestre de lansare posibile sunt luni și marți.

După 50 de ani de la ultimul zbor Apollo, misiunea Artemis marchează debutul programului spațial american ce vizează revenirea oamenilor pe Lună, o etapă care ar trebui să permită echipajelor de astronauți să ajungă ulterior și pe planeta Marte. Misiunea Artemis 1 are ca scop propulsarea cu ajutorul rachetei gigantice SLS (Space Launch System), cea mai puternică din lume, a capsulei Orion, de această dată fără echipaj uman, în jurul Lunii, pentru a verifica dacă propulsorul și capsula aferentă sunt sigure pentru a opera zboruri viitoare cu echipaje de astronauți - inclusiv prima femeie și prima persoană de culoare care vor urma să pășească pe Lună.

Principalul obiectiv tehnic al misiunii Artemis 1 este acela de a verifica scutul termic al capsulei, care trebuie să revină în atmosfera terestră cu o viteză de aproape 40.000 de km/h și la o temperatură care va fi de aproximativ jumătatea din cea înregistrată la suprafața Soarelui. Capsula Orion are misiunea de a se aventura până la o distanță de 64.000 de kilometri în spatele Lunii, mai departe decât a ajuns orice vehicul spațial cu echipaj uman de până acum.

După această primă misiune, Artemis 2 va duce în 2024 un echipaj de astronauți până în proximitatea Lunii, fără însă să aselenizeze. Această onoare îi va reveni echipajului misiunii Artemis 3, în 2025 cel mai devreme. După aceea, NASA dorește să lanseze o misiune lunară pe an. Obiectivul: stabilirea unei prezențe umane durabile pe Lună, prin construirea unei stații spațiale pe orbita lunară (denumită Gateway) și a unei baze științifice pe suprafața satelitului natural al Terrei.

Hamas a executat cinci palestinieni dintre care doi pentru “colaborare” cu Israelul

Mișcarea islamistă armată Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, a anunțat duminică că a executat cinci palestinieni, dintre care doi pentru “colaborare” cu Israelul. “Duminică dimineață, pedeapsa cu moartea a fost executată contra a doi condamnați pentru colaborare cu ocupația (nume dat de această mișcare Israelului, n.r) și alți trei pentru condamnări penale”, a anunțat într-un comunicat Hamas, afirmând că acești condamnați “au obținut în prealabil dreptul lor de a se apăra” în fața justiției locale.

Ministrul de Interne din Fâșia Gaza, teritoriu palestinian cu 2,3 milioane de locuitori sub control Hamas din 2007, a furnizat datele de naștere și detalii despre fiecare dintre cazuri, dar nu i-a identificat pe cei cinci palestinieni executați.

Două persoane executate pentru “colaborare” cu Israel sunt doi bărbați, născuți în 1968 și 1978. Cel mai în vârstă dintre cei doi, un locuitor din Khan Yunis (sud) a fost condamnat de justiția locală pentru că a furnizat Israelului din 1991 “informații despre membrii rezistenței, reședințele lor” și “locurile de producție și lansare a rachetelor”, a indicat Hamas.

Al doilea a fost condamnat pentru că a furnizat Israelului din 2001 “informații” care “au dus la țintirea și moartea cetățenilor” de către forțele israeliene, a continuat Hamas, fără a numi oamenii care ar fi fost omorâți din cauza acestui fapt. Celelalte trei persoane executate aveau condamnări anterioare pentru crimă, a declarat Ministerul de Interne al Hamas.

Al-Qaida a difuzat o înregistrare video cu un angajat ONU luat ostatic în Yemen

Organizația americană SITE, specializată în monitorizarea grupărilor radicale, a informat sâmbătă că gruparea jihadistă Al-Qaida din Peninsula Arabă (Aqpa) a difuzat o înregistrare video cu un angajat al ONU din Bangladesh răpit în Yemen în luna februarie.

ONU anunțase în februarie că cinci din membrii personalului său, care se întorceau la Aden după o “misiune pe teren”, au fost răpiți în guvernoratul Abyan din sudul țării. În înregistrarea video, un bărbat care se prezintă drept Akam Sofyol Anam, identificat de SITE drept “director de securitate în cadrul ONU” în Yemen, își îndeamnă angajatorul să îndeplinească cerințele grupării jihadiste, care încă nu sunt cunoscute.

Ostaticul susține că viața sa și a colegilor săi este în pericol și afirmă că suferă de o problemă gravă de sănătate, care necesită o atenție imediată. Creată în 2009, gruparea Aqpa este considerată de Statele Unite ca fiind cea mai periculoasă ramură a rețelei jihadiste. Aqpa a profitat de haosul provocat de războiul din Yemen și a desfășurat atacuri împotriva rebelilor houthi și a forțelor guvernamentale. Aqpa a revendicat, de asemenea, atacuri în Statele Unite și Europa, precum atacul mortal asupra Charlie Hebdo din 2015 la Paris, dar a suferit mai multe înfrângeri în ultimii ani, pierzând teritorii și luptători.

În conflictul declanșat în Yemen din 2014 se confruntă forțele guvernamentale, susținute în special de Arabia Saudită, și rebelii houthi, susținuți de Iran. Grupări armate, precum Al-Qaida, sunt de asemenea active în Yemen.

Potrivit ONU, războiul din Yemen s-a soldat cu sute de mii de morți și milioane de persoane strămutate, două treimi din populație având nevoie de ajutor umanitar.

Italia: Salvini stârnește controverse contestând sancțiunile contra Rusiei

Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta din Italia, Liga, a stârnit controverse, duminică, punând la îndoială eficacitatea sancțiunilor europene impuse Rusiei pentru invazia Ucrainei, scrie AFP. „Au trecut câteva luni și oamenii își plătesc facturile de două ori chiar de patru ori mai mult, iar după șapte luni războiul continuă și cuferele Federației Ruse se umplu de bani”, a spus el la radio RTL înainte de a se îndrepta către Casa Europeană - Forumul Economic Ambrosetti din Cernobbio, nordul Italiei. „Funcționează sancțiunile? Nu. Până astăzi, cei care au fost sancționați sunt câștigători, în timp ce cei care au implementat sancțiunile sunt în genunchi”, a scris el pe Twitter cu o zi înainte. „Evident, cineva din Europa calculează greșit: este esențial să regândim strategia de salvare a locurilor de muncă și a firmelor în Italia”, a spus el.

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat (PD), unul dintre principalii săi adversari în actuala campanie pentru alegerile legislative din 25 septembrie, a răspuns imediat într-un mesaj pe Twitter: „Cred că Putin nu ar fi putut să spună mai bine”. „Când îl aud pe Salvini vorbind despre sancțiuni, simt că ascult propaganda lui Putin. Sunt îngrijorat pentru o țară ca Italia, care face cu ochiul Rusiei”, a reacționat ministrul pentru Sudul țării, Mara Carfagna, în marja forumului economic organizat pe malul Lacului Como.

Legăturile dintre Matteo Salvini și Moscova au stârnit îngrijorări în Italia, mai ales după invazia Ucrainei, cu riscul de a crea probleme în rândul partidului său și al aliaților săi Forza Italia și Fratelli d'Italia (postfascist) în campania electorală. În schimb, Giorgia Meloni, șefa Fratelli d'Italia, care se află în fruntea sondajelor, a luat poziții clare în favoarea sprijinirii Ucrainei și a trimiterii de arme la Kiev.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.