Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Agentă FSB, deconspirată pentru că era prea sexy pentru iubitul ei

Ziarul de Vrancea
25 iul 2022 939 vizualizări

Spionii ruși i-au falsificat tinerei un pașaport românesc pentru a-i păcăli mai ușor pe ucraineni n totul în zadar – prietenul ei nu era suficient de atractiv pentru a duce în eroare serviciile de informații de la Kiev

O „iubită de închiriat” a FSB, prea sexy pentru a fi „combinată” cu un pilot rus presupus dezertor, se află în centrul unei operațiuni de spionaj în care atât agenții de informații ruși, cât și cei ucraineni au încercat să se păcălească reciproc.

Apariția bruscă a Mariei - ca iubită a unui pilot rus presupus dezertor, plantată de FSB - i-a făcut pe agenții ucraineni să renunțe la o operațiune în desfășurare, pentru a „cumpăra” piloți ruși dornici să dezerteze pentru o viață minunată în Occident, plus două milioane de dolari.

Maria era pur și simplu prea sexy pentru a fi combinată cu tânărul pilot aflat în vizorul serviciilor secrete ucrainene, scrie jurnalistul Christo Grozev, detectiv al biroului britanic de investigații pe internet Bellingcat. „Ofițerii serviciilor de informații militare de la Kiev au încercat să recruteze piloți militari ruși în schimbul unei recompense monetare și a garanțiilor de obținere a cetățeniei în una dintre țările UE”, a declarat luni FSB.

Rapoartele au afirmat că piloții ruși ar fi putut câștiga 2 milioane de dolari pentru a dezerta cu avioanele lor militare.

FSB a comunicat că a interceptat comunicații de text și voce între „un angajat al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării și un pilot rus, care vorbeau despre plăți în avans de 4.000 de dolari pentru piloții ruși care voiau să dezerteze cu avioanele lor Su-24, Su-34 sau Tu-22MZ în Ucraina, dând o lovitură propagandistică uriașă pentru Kiev.

Potrivit lui Christo Grozev, mai mulți piloți militari ruși au fost abordați și chiar au trimis dovezi video din interiorul avioanelor pe care le pilotau, în fiecare caz având un număr de cod dat de ucraineni, scris de mână pe bucăți de hârtie.

Operațiunea ucraineană era în desfășurare și au fost transferați bani prin intermediul unor femei curier care ar fi fost reținute în orașul rus Kazan.

Și aici intră în scenă Maria, iubita unui pilot „dezertor”, pentru care FSB pregătise pașapoarte de România și Slovenia, țări care ar fi împotriva războiului rușilor în Ucraina și un motiv în plus pentru care pilotul s-ar fi lăsat convins să dezerteze.

Numai că „iubita” pilotului li s-a părut agenților ucraineni mult prea sexy pentru el și, documentându-se, au bănuit că e o agentă FSB, care lucra ca antrenor de fitness în timpul zilei, dar care, în restul timpului, lucra pentru FSB ca „iubită de închiriat”.

Fiind luat la întrebări despre iubita sa, ucrainenii au constatat că pilotul ce urma să fie recrutat nu știa nimic despre trecutul „iubitei” sale - a fost sincer surprins că aceasta avea chiar și un pașaport de călătorie și că fusese la Istanbul cu câteva luni în urmă și la Barcelona cu un an mai devreme.

Ucrainenii au mai aflat că pe tot parcursul procesului de negociere a „iubitului”, ea se aflase în contact cu un ofițer de contrainformații militare al FSB.

„La un moment dat, ucrainenii chiar au convins-o pe iubită să meargă la Minsk - împreună, evident, cu o întreagă echipă de filaj FSB - în așteptarea unei întâlniri cu ofițerii ucraineni. Agenții FSB au așteptat în zadar timp de patru zile. Și au înțeles că au fost arși. Cu acea ocazie, și ucrainenii și-au dat seama că nici ei nu vor primi un pilot adevărat”, scrie Grozev.

Luni, Rusia a făcut public faptul că a dejucat un complot îndrăzneț care urmărea să-i determine pe piloții forțelor aeriene ale lui Vladimir Putin să dezerteze în Ucraina cu tot cu avioane.

În timp ce Rusia prezintă astăzi acest lucru ca pe un succes al serviciilor sale de contraspionaj, securitatea ucraineană o consideră „o gafă gravă pentru FSB”, care „a dezvăluit în mod neintenționat identitățile a zeci de ofițeri de contraspionaj, metodele lor de operare și activele lor sub acoperire”, a scris Christo Grozev.

Topirea ghețarilor din Munții Alpi redesenează frontiera italo-elvețiană

Un refugiu a fost construit pe vârful unui munte din Italia. Consecințele schimbărilor climatice au deplasat însă frontiera pe ghețarul din zonă și două treimi din cabana amenajată la altitudinea de 3.480 de metri se află în prezent în Elveția.

Refugiul Guide del Cervino, care oferă cazare și mâncare turiștilor sosiți în acest perimetru din Munții Alpi, unul dintre cele mai apreciate de pasionații sporturilor de iarnă, a făcut obiectul unor intense negocieri diplomatice timp de peste trei ani, până la găsirea unui compromis în toamna anului trecut, ale cărui detalii rămân însă secrete.

Poziția strategică a cabanei a stârnit controverse: ea se află la joncțiunea Zermatt-Cervinia, una dintre cele mai mari stațiuni de schi din lume, aflată în centrul unui proiect faraonic de modernizare. “Am împărțit-o jumătate-jumătate”, a declarat pentru AFP directorul departamentului pentru controlul frontierei naționale elvețiene, Alain Wicht, care a participat la negocierile în cadrul cărora fiecare parte a făcut concesii cu scopul de a găsi “o soluție pentru ca ambele tabere să simtă că dacă nu au câștigat, măcar nu au pierdut”.

Pe ghețarii din Alpi, frontiera italo-elvețiană urmează linia de separare a apelor, a căror scurgere spre nord marchează teritoriul elvețian, iar cea spre sud, Italia. Acea linie a fost modificată de topirea ghețarului Theodule, care, pierzând aproape un sfert din masa lui între 1973 și 2010, a lăsat loc stâncilor, forțându-i pe cei doi vecini să își redeseneze frontiera pe o distanță de câteva zeci de metri. Potrivit lui Alai Wicht, deși astfel de ajustări sunt frecvente, ele se rezolvă în general comparând măsurătorile realizate de echipe trimise de ambele țări, fără o intervenție politică.

“Trebuie să știți că de cele mai multe ori este vorba despre terenuri cu valoare mică. Însă acesta este singurul loc în care, dintr-o dată, am descoperit că se afla o cabană”, oferind astfel “o valoare economică” terenului care reprezenta obiectul disputei.

Colegii lui italieni au refuzat la rândul lor toate cererile de interviuri “din cauza situației internaționale complexe”.

Misteriosul conținut al acordului negociat la Florența în noiembrie 2021 nu va fi dezvăluit decât după aprobarea sa de autoritățile din ambele state. Pentru partea elvețiană, subiectul nu va putea fi prezentat în fața Consiliului Federal decât în 2023, cel mai devreme.

Fostul șef al delegației elvețiene, Jean-Philippe Amstein, a explicat că astfel de diferende se rezolvă printr-un schimb de teritorii ce au suprafețe și valori similare.

“Elveția nu este interesată să obțină o bucată de ghețar, iar italienii nu reușesc să compenseze pierderea de suprafață a Elveției”, a rezumat el.

Crimă rezolvată după 46 de ani, cu ajutorul ADN-ului de la o ceașcă de cafea

Timp de 46 de ani, identitatea persoanei care a ucis-o pe Lindy Sue Biechler a rămas un mister. Dar, cu ajutorul ADN-ului scos dintr-o ceașcă de cafea la începutul lui 2022, anchetatorii au reușit să acuze un bărbat din Pennsylvania de înjunghierea femeii de 19 ani în 1975.

Mătușa și unchiul lui Biechler au găsit-o moartă în apartamentul ei pe 5 decembrie 1975, cu 19 răni de înjunghiere, întinsă pe spate, cu un cuțit ieșit din gât și un șervețel înfășurat în jurul mânerului de lemn. Femeia tocmai se întorsese de la alimentară, au spus anchetatorii, iar pungile au fost lăsate pe masa din sufragerie, potrivit CNN.

De-a lungul anilor, detectivii de la Departamentul de Poliție din Manor Township și de la Poliția de Stat din Pennsylvania au efectuat investigații asupra omuciderii, urmărind zeci de persoane. Dovezile au fost trimise la mai multe laboratoare și au fost făcute mai multe interviuri cu suspecții.

Dar abia în acest an, analiza genetică a genealogiei a folosit ADN-ul de la locul crimei și, în cele din urmă, l-a identificat pe David Sinopoli, în vârstă de 68 de ani, ca suspect, potrivit biroului procurorului.

Sinopoli a fost arestat în timp ce se afla acasă duminică, a fost trimis în judecată și este reținut la închisoarea din Lancaster fără cauțiune, a declarat poliția.

Putin s-ar simți „umilit” dacă ar trebui să se întâlnească față în față cu Zelenski

Un fost diplomat rus, care a devenit transfugul cu cel mai mare rang după ce a demisionat din funcția sa de la Geneva după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat că Vladimir Putin ar fi „umilit” dacă ar trebui să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Euronews.

Boris Bondarev a fost diplomat de rang înalt la misiunea Rusiei din Geneva, în Elveția, dar în luna mai a trimis un e-mail colegilor săi diplomați spunându-le că demisionează din funcție pentru că niciodată nu s-a simțit atât de „rușinat” de țara sa cum s-a simțit după izbucnirea războiului.

Boris Bondarev a declarat pentru Euronews că îi este „foarte clar” că Rusia „a depășit granițele rațiunii și s-a scufundat într-un abis” și asta a determinat decizia sa de a demisiona. Acum, la mai bine de 150 de zile de la începutul războiului, Boris Bondarev susține că Vladimir Putin a comis „o gafă strategică” prin lansarea invaziei și va fi nevoit să trimită „din ce în ce mai multă carne de tun” în Ucraina. „Este adevărat că fiecare război se termină cu negocieri, dar eu astăzi nu văd că negocierile sunt ceea ce doresc cele două părți. Putin vrea să zdrobească Ucraina pentru că este o țară care, în opinia sa, nu are dreptul de a exista. Și totuși ucrainenii nu numai că există, dar ei se și apără și ripostează”, a declarat Boris Bondarev.

Ar putea, deci, să existe o posibilă întâlnire față în față între președintele rus și omologul său ucrainean, ca parte a negocierii încetării războiului? Boris Bondarev susține că, după părerea sa, acest lucru este puțin probabil să se întâmple. „Putin nu se va întâlni niciodată cu Zelenski dacă nu este forțat să o facă. Ar fi umilit de acest lucru. Poate vă amintiți că Putin l-a numit în mod public pe Zelenski un drogat și a făcut apel la generalii și ofițerii ucraineni să scape de el și de drogații lui de la Kiev. Imaginați-vă, deci, cum s-ar simți dacă ar trebui să dea mâna cu președintele ucrainean”, a declarat Boris Bondarev.

Fostul diplomat rus a mai spus că, deși trupele ruse avansează în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ofensiva „pare că pierde din suflu” și că Rusia nu-și poate permite să continue războiul pentru multă vreme, pentru că nu are resursele să facă asta.

Actorul Paul Sorvino a murit la vârsta de 83 de ani

Paul Sorvino, actorul nominalizat la Tony care a jucat rolul mafiotului Paulie Cicero în Goodfellas, a murit la vârsta de 83 de ani. Sorvino, tatăl actriței Mira Sorvino, a murit luni din cauze naturale, a anunțat soția sa Dee Dee.

„Inimile noastre sunt frânte, nu va mai exista niciodată un alt Paul Sorvino, a fost dragostea vieții mele și unul dintre cei mai mari actori care s-au aflat vreodată pe ecran și pe scenă”, a spus ea într-un comunicat publicat de Hollywood Reporter.

Cariera lui Sorvino, născut în Brooklyn, a durat peste o jumătate de secol, cu roluri memorabile ca jucătorul de pariuri al lui James Caan în The Gambler, secretarul de stat Henry Kissinger în filmul lui Oliver Stone, Nixon, tatăl lui Claire Danes în Romeo and Juliet al lui Baz Luhrmann și un cântăreț dependent de heroină alături de Alec Baldwin în The Cooler.

Prima execuție din acest an din Japonia

Japonia a executat un bărbat în vârstă de 39 de ani care a ucis șapte persoane la Tokyo în 2008, în timpul unui atac cu cuțitul, a informat presa locală. Tomohiro Kato a comis una dintre cele mai șocante crime în masă din istoria recentă a țării. Avea 25 de ani când a intrat cu camionul într-o mulțime de pietoni, în cartierul comercial Akihabara, ucigând trei persoane.

El a înjunghiat trecătorii cu un pumnal, ucigând alți patru și rănind opt.

Bărbatul a fost reținut de poliție la fața locului și în timpul procesului și-a recunoscut crimele, spunând că a fost supărat din cauza bullying-ului online.

Crima sa a stârnit multe dezbateri în societatea japoneză din acea vreme cu privire la crimele întâmplătoare, influența mediului online și eșecul în ceea ce privește sprijinul pentru sănătatea mintală a tinerilor.

Marți, presa japoneză a raportat că Kato, acum în vârstă de 39 de ani, a fost spânzurat în centrul de detenție din Tokyo. Este prima execuție din acest an din Japonia. Trei persoane au fost spânzurate în decembrie anul trecut și peste 100 de deținuți sunt condamnați la moarte.

SUA “nu vor cunoaște recesiunea”, crede Joe Biden

Președintele american Joe Biden a declarat luni că țara sa nu va cunoaște recesiunea, deși cifrele de creștere care vor fi publicate la sfârșitul acestei săptămâni ar putea arăta că economia s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv. “Cred că nu vom avea recesiune”, a declarat el jurnaliștilor. Citând cifrele puternice de ocupare a forței de muncă, președintele a spus că speră într-o aterizare ușoară, în care țara “va trece de la această creștere rapidă la o creștere stabilă”.

De asemenea, secretara Trezoreriei, Janet Yellen, și-a exprimat optimismul că Statele Unite vor reuși să evite o recesiune în următoarele luni, datorită stării de sănătate a pieței muncii și a consumului. O încetinire economică pare inevitabilă, dar o recesiune “pur și simplu nu este compatibilă cu tipul de piață a muncii pe care o vedem”, a spus ea pe 19 iulie.

Creșterea Produsului Intern Brut (PIB) american în al doilea trimestru va fi publicată pe 28 iulie. O recesiune este definită ca două trimestre consecutive de creștere negativă.

Doi morți și doi răniți în atacuri armate la Langley

Două persoane au fost ucise, iar alte două au fost rănite într-o serie de atacuri armate la Langley, în vestul Canadei, a anunțat poliția, care l-a ucis pe atacator, care ar fi vizat în mod deliberat persoane fără adăpost potrivit presei canadene. “Pot să confrm că patru persoane au fost vizate de către un atacator izolat, credem noi”, a anunțat luni, într-o conferință de presă. șeful Poliției din Langley, Ghalib Bhayani. Două persoane nu au supraviețuit, iar o femeie rănită se afla în “stare critică”. Suspectul a fost ucis prin împușcare de către poliție.

Presa canadiană scrie că atacatorul a vizat persoane fără adăpost.

Un mesaj de alertă a fost difuzat luni, către ora locală 6.15 (16.15 ora României) către populație în care erau evocate “mai multe scene ale crimei în centrul orașului Langley”, cu 130.000 de locuitori, situat la aproximativ 40 de kilometri sud-est de Vancouver, în British Columbia. O a doua alertă a fost emisă, o oră mai târziu, în care se arăta că suspectul “nu mai este o amenințare” și în care populației i se cerea din nou să stea la depărtare.

În mesajul de alertă inițial era descris un bărbat bărbat caucazian, cu părul închis la culoare, purtând un combinezon maron și un tricou albastru cu verde cu un logo roșu pe mâneca dreaptă. În aprilie 2020, un bărbat înarmat, deghizat în polițist a ucis 22 de persoane în Nova Scotia, în estul Canadei, cel mai grav ataca armat înregistrat în Canada.

Canada - mai puțin afectată de atacuri armate decât vecina sa America - anunța în iunie un proiect privind “înghețarea dețineri armelor de mână”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.