Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: A început contraofensiva de la Herson

Ziarul de Vrancea
30 aug 2022 872 vizualizări

Ucrainenii au atacat și au creat breșe în pozițiile defensive ale rușilor din această regiune strategică, vecină cu Crimeea n Moscova a anunțat luni seară că ofensiva Kievului a eșuat “lamentabil”, dar conflictul a crescut marți în intensitate

„Lupte intense” se dau în „aproape întreaga” regiune Herson din sudul Ucrainei, care este ocupată de ruși încă de la începutul invaziei, a anunțat ieri conducerea de la Kiev.

Toată ziua și noaptea de luni s-au semnalat explozii puternice în regiune, a anunțat președinția Ucrainei în informarea de marți dimineață. “Forțele armate ucrainene au început acțiuni ofensive pe diverse direcții”, a mai anunțat președinția, susținând că au fost distruse mai multe depozite de muniții și toate podurile mari peste Nipru.

Contraofensiva ucraineană anunțată luni vizează recucerirea orașului Herson, care înainte de războiul declanșat de Rusia avea 280.000 de locuitori.

Regiunea Herson este vitală pentru agricultura Ucrainei și are și un rol strategic, fiind vecină cu peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și folosită ca bază pentru invazia actuală. Moscova a susținut luni seara că a oprit ofensivele ucrainene, care “au dat greș lamentabil” în Herson și în regiunea alăturată Nikolaev. AFP precizează că afirmațiile părții ruse nu au putut fi verificate imediat din surse independente.

Zelenski le-a cerut trupelor ruse să fugă

Contraofensiva mult așteptată a trupelor ucrainene a început în regiunea de sud a Hersonului, iar președintele, Volodimir Zelenski, a spus: „Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă”, scrie The Guardian.

Trupele ucrainene au spart apărarea rusă în mai multe zone din prima linie din apropierea orașului Herson, a susținut luni un consilier principal al lui Zelenski. Oleksiy Arestovici a spus într-un interviu video că forțele ucrainene bombardau și feriboturile din regiunea Herson pe care Moscova le folosește pentru a furniza teritoriul ocupat de ruși de pe malul de vest al râului Nipru. În discursul de luni seara, Zelenski nu a abordat contraofensiva în mod specific, ci a spus: “Ocupanții ar trebui să știe: îi vom alunga de la graniță. Până la granița noastră, a cărei linie nu s-a schimbat. Mergeți acasă”.

Cei care s-au predat vor fi tratați conform Convențiilor de la Geneva, a spus el, adăugând: “Dacă nu mă ascultă, vor avea de-a face cu apărătorii noștri, care nu se vor opri până nu vor elibera tot ce aparține Ucrainei”.

“Ucraina va recupera regiunea Harkov, regiunea Lugansk, regiunea Donețk, regiunea Zaporojie, regiunea Herson, Crimeea, cu siguranță întreaga noastră zonă de apă a Mării Negre și a Mării Azov - de la insula Șerpilor până la strâmtoarea Kerci. Acest lucru se va întâmpla. Acestea sunt ale noastre. Și așa cum o înțelege societatea noastră, vreau să o înțeleagă și ocupanții. Nu va fi loc pentru ei pe pământul ucrainean”, a declarat Zelenski.

Trupele ucrainene au luat înapoi patru sate din apropierea orașului Herson după ce au spart linia frontului în trei locuri, a informat CNN, citând o sursă militară ucraineană, „ținta” principală fiind Herson. Operațiunea a început cu bombardarea puternică a pozițiilor rusești, forțându-i să fugă, a spus sursa citată.

Kremlinul are probleme în a-și întări efectivele armatei

Armata rusă are probleme cu recrutarea în mijlocul conflictului cu Ucraina, căutând voluntari chiar și în închisori, până la punctul în care noii recruți sunt adesea “bătrâni și prost pregătiți”, a declarat luni un înalt oficial al Pentagonului.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat săptămâna trecută să fie mărită puterea armatei ruse cu 10%, sau aproximativ 137.000 de soldați până în ianuarie 2023.

Dar “este puțin probabil ca acest efort să aibă succes”, a declarat reporterilor oficialul, care a cerut anonimatul, explicând că armata rusă s-a străduit să-și atingă obiectivele de recrutare.

Statele Unite estimează că puterea armatei ruse a fost cu 150.000 mai mică față de obiectivul declarat de un milion de oameni în februarie 2022, înainte de invazia Ucrainei. De atunci, Rusia a încercat să trimită mai degrabă soldați de carieră pe front decât recruți, dar conflictul este costisitor din punct de vedere al resurselor umane și materiale.

“Rusia a început deja să recruteze mai mulți pentru a forma cel puțin un batalion de voluntari per district și pentru a forma un corp al treilea de armată”, a spus oficialul. “Au făcut acest lucru prin eliminarea limitei de vârstă pentru noii recruți și, de asemenea, prin recrutarea prizonierilor”. “S-a observat că mulți dintre acești noi recruți erau bătrâni, în stare proastă și slab pregătiți”, a concluzionat ea. “Toate acestea sugerează că noii recruți pe care Rusia îi poate atrage până la sfârșitul anului nu vor întări puterea de luptă a țării”.

Kremlinul nu a procedat până acum la o mobilizare generală, măsură de care se tem mulți ruși.

Fost deputat, asasinat după ce a început să lucreze pentru ruși

Un fost deputat ucrainean pro-Zelenski, Alexei Kovalev, care s-a alăturat forțelor de ocupație ruse din regiunea Herson, a fost împușcat, au declarat luni anchetatorii ruși. “Șeful adjunct al administrației militare și civile din regiunea Herson, responsabil cu problemele agricole, Alexei Kovalev, a murit după ce a fost împușcat”, a declarat Comisia de Investigații Rusă pe contul său Telegram.

“Atacul a avut loc la domiciliul său pe 28 august. O tânără care locuia cu deputatul a fost și ea victima atacatorilor”, a adăugat Comitetul, responsabil în Rusia de principalele dosare penale, fără a oferi alte detalii.

În ultimele luni, mai mulți oficiali numiți de ruși în teritoriile ucrainene pe care le-au cucerit au fost răniți sau uciși în atacuri. Alexei Kovalev, 33 de ani, a fost ales în 2019 ca deputat în regiunea Herson și s-a alăturat grupului președintelui Volodimir Zelenski în parlamentul ucrainean. După ofensiva Kremlinului de la sfârșitul lunii februarie și cucerirea regiunii Herson, el s-a alăturat administrației de ocupație. Până la sfârșitul lunii iunie, Kovalev supraviețuise unei alte tentative de asasinat.

Peste 40% dintre americani cred că va urma un război civil în SUA

Peste două cincimi dintre americani cred că un război civil este cel puțin într-o oarecare măsură probabil să izbucnească în următorii 10 ani, potrivit unui nou sondaj al YouGov și The Economist – o cifră care crește la mai mult de jumătate în rândul “republicanilor convinși”.

Rezultatele cercetărilor YouGov și ale cotidianului The Economist sunt similare celor din alte sondaje. Duminică seara, senatorul din statul Carolina de Sud Lindsey Graham a prezis izbucnirea unor “revolte pe străzi” în cazul în care Trump este acuzat că a păstrat documente secrete după ce a părăsit Casa Albă, materiale recuperate de FBI din reședința fostului președinte, în luna august.

Mary McCord, un fost procuror general adjunct interimar, a declarat pentru CNN că este “incredibil de iresponsabil ca un oficial ales să facă amenințări voalate de violență dacă forțele de ordine și Departamentul de Justiție... își fac treaba”. A spune “oamenii sunt supărați pot fi violenți”, arată că “ceea ce (Trump) știe și ceea ce știe și Lindsey Graham... este că oamenii ascultă, se mobilizează și fac lucruri”, a adăugat el.

“6 ianuarie a fost rezultatul aceluiași tip de tactică a președintelui Trump și a aliaților săi”, a mai subliniat McCord. Nouă decese, inclusiv sinucideri în rândul ofițerilor de poliție, au fost legate de atacul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, când Trump le-a spus susținătorilor “să lupte din răsputeri” pentru a răsturna rezultatele alegerilor prezidențiale.

De atunci, temerile referitoare la violență politică au crescut. Majoritatea experților cred că un conflict armat la scară largă, precum Războiul Civil American din 1861-1865, rămâne puțin probabil. Însă mulți se tem de o creștere a diviziunii politice și explicit a violenței politice, mai ales că politicienii republicani care susțin afirmaîiile lui Trump despre frauda electorală candidează pentru Congres și posturi-cheie de stat.

“Țările cu democrații și guverne la fel de puternice ca ale SUA nu cad în război civil. Dar dacă instituțiile noastre slăbesc, povestea ar putea fi diferită”, a afirmat Rachel Kleinfeld, specialist în conflicte civile la Carnegie Endowment for International Peace. În sondajul realizat de YouGov și The Economist, 65% dintre respondenți au declarat că violența politică a crescut de la începutul anului 2021, iar 62%, consideră că violența politică va crește în următorii câțiva ani.

De asemenea, participanții au fost întrebați: “Gândindu-ne la următorii 10 ani, cât de probabil credeți că va exista un război civil în această țară?” Dintre toți cetățenii americani, 43% au spus că izbucnirea unui războiul civil este cel puțin probabilă. Printre democrații puternici și independenții, cifra a fost de 40%. Dar dintre republicanii convinși, 54% au spus că războiul civil este într-o oarecare măsură probabil.

Inteligența artificială a descoperit 20.000 de piscine nedeclarate

Autoritățile fiscale franceze au găsit mii de piscine private nedeclarate, cu ajutorul software-ului AI (inteligență artificială), aceștia primind decizii de impunere de aproximativ 10 milioane de euro.

Sistemul, dezvoltat de Google și Capgemini, poate identifica piscine în imagini satelitare și le verifică în același timp cu bazele de date din cadastru. Sistemul a fost lansat ca experiment în urmă cu un an în nouă departamente franceze și a descoperit 20.356 de piscine nedeclarate, a anunțat luni administrația fiscală, și va fi extins în toată țara.

Modificările aduse proprietății, inclusiv adăugarea de piscine, trebuie să fie declarate la administrația fiscală în termen de 90 de zile de la finalizare. Având în vedere că impozitele pe proprietate se bazează pe valoarea de închiriere a proprietății, îmbunătățirile înseamnă o creștere a impozitelor. O piscină de 30 de metri pătrați ar fi impozitată cu aproximativ 200 de euro în plus pe an.

Fiscul susține că în prezent analizează utilizarea sistemului pentru a identifica anexe, extensii și verande nedeclarate, inclusiv pergole permanente.

Se estimează că există aproximativ 3.2 milioane de piscine în Franța, care a înregistrat un boom chiar înainte de carantinele de Covid din 2020 și 2021, când a existat o creștere a instalațiilor în contextul în care mai mulți oameni lucrau de acasă.

Autoritatea de finanțe publice DGFiP a precizat că programul de inteligență artificială va fi lansat la nivel național, ceea ce ar putea duce la 40 de milioane de euro în noi taxe pentru piscinele private în 2023.

Ericsson și Nokia au anunțat planuri de ieșire completă din Rusia

Companiile de tehnologie occidentală, inclusiv Ericsson și Nokia, au anunțat luni planuri de ieșire completă din Rusia, după anunțul Dell de săptămâna trecută, ritmul retragerilor fiind în creștere, transmite Reuters. Ericsson a declarat că se va retrage treptat din Rusia în următoarele luni, în timp ce rivala sa finlandeză Nokia a declarat că intenționează, de asemenea, să părăsească activitatea din Rusia până la sfârșitul anului.

Logitech International, cu sediul în Elveția, a anunțat, de asemenea, că își va înceta activitățile rămase în Rusia, după ce și-a suspendat operațiunile în martie.

Mai multe companii occidentale își vând sau se retrag din afacerile lor rusești, după oprirea inițială a operațiunilor după ce Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie.

Procesul a necesitat o planificare atentă, având în vedere provocările politice în curs, a declarat Paolo Pescatore, analist la PP Foresight. “Acum vedem roadele planurilor de ieșire care au fost luni de zile în lucru”, a spus Pescatore.

În timp ce Ericsson și-a suspendat activitatea în Rusia pe termen nelimitat, în aprilie, Nokia a făcut un pas mai departe și a spus că se va retrage complet din țară.

“Până la sfârșitul anului, marea majoritate a angajaților noștri din Rusia vor fi plecat de la Nokia și ne-am eliberat toate birourile. Vom păstra o prezență oficială în țară până la finalizarea închiderii legale”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Nokia.

Ericsson, care și-a trimis angajații în concediu plătit la începutul acestui an, a înregistrat, de asemenea, un provizion de 900 de milioane de coroane (95 de milioane de dolari) în primul trimestru pentru deprecierea activelor și alte costuri excepționale legate de mutare. Compania are aproximativ 400 de angajați în Rusia și a spus că va oferi sprijin financiar celor afectați.

Nokia, care avea aproximativ 2.000 de angajați în Rusia, a declarat că activitatea rămasă în țară este legată de întreținerea limitată a rețelelor critice, pentru a respecta obligațiile contractuale și umanitare.

Pe măsură ce Ericsson și Nokia părăsesc Rusia, operatorii de telefonie mobilă din țară, MTS și Tele2, vor deveni mai dependenți de companii chineze precum Huawei și ZTE.

Germania și Franța se opun propunerii de interzicere a turiștilor ruși pe teritoriul UE

Uniunea Europeană nu trebuie să îi împiedice pe turiștii ruși să viziteze statele membre, au precizat Germania și Franța într-un document comun înaintea unei reuniuni a miniștrilor europeni de Externe de la Praga, unde se va discuta despre cererile statelor baltice și ale altor membri în ceea ce privește interzicerea vizelor, relatează Reuters.

“Deși înțelegem preocupările unor state membre în acest context, nu ar trebui să subestimăm puterea de transformare a experienței directe a vieții în sistemele democratice, în special pentru generațiile viitoare”, se arată într-un document comun al Franței și Germaniei. “Politicile noastre în materie de vize ar trebui să reflecte acest lucru și să continue să permită contacte interpersonale în UE cu cetățeni ruși care nu au legătură cu guvernul rus”, se mai menționează în document.

Opozantul rus Leonid Gozman, reținut după ce l-a comparat pe Stalin cu Hitler

Opozantul și politicianul liberal rus Leonid Gozman, care s-a pronunțat împotriva invaziei ruse în Ucraina, a fost reținut luni după ce, într-un mesaj postat pe Facebook, l-a comparat pe dictatorul sovietic Iosif Stalin cu dictatorul german Adolf Hitler. “Hitler este răul absolut, însă Stalin e chiar mai rău. SS erau criminali, însă NKVD erau chiar mai îngrozitori, iar cekiștii (membri CEKA, poliția secretă sovietică - n.r.) se omorau între ei. Hitler a declarat război umanității. Comuniștii au declarat război propriului lor popor”, a scris Gozman pe Facebook într-un mesaj publicat în luna aprilie.

Gozman - care a mai fost reținut în iulie pentru că nu a informat autoritățile că deține dublă cetățenie, rusă și israeliană, și care a fost pus ulterior în libertate - urma să-și petreacă noaptea de luni spre marți într-un comisariat de poliție din centrul Moscovei, potrivit avocatei sale, Iulia Treghebova, din partea organizației OVD-Info. Potrivit agenției TASS, care citează poliția, politicianul liberal a fost reținut în virtutea articolului 13.48 din codul civil privind identificarea acțiunilor comise de Uniunea Sovietică și Germania nazistă.

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat anul trecut o lege, aprobată de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus - n.r.), care interzice o astfel de comparație. În virtutea articolului menționat, Gozman, care a fost reținut în momentul în care ieșea din spital, ar putea fi condamnat la 15 zile de arest preventiv sau la plata unei amenzi.

Gozman, în vârstă de 72 de ani, președinte al mișcării liberale Uniunea Forțelor de Dreapta, a semnat în 2014 un manifest împotriva anexării provinciei ucrainene Crimeea de către Rusia. După declanșarea invaziei ruse în Ucraina, Gozman a părăsit Rusia, dar s-a întors în mai, când a fost declarat “agent străin”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.