Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: A fost descoperită o nouă planetă care ar putea găzdui forme de viață

Ziarul de Vrancea
15 nov 2017 1063 vizualizări

O nouă planetă a fost adăugată pe lista încă restrânsă a celor mai bune candidate pentru căutarea unor semne de viață dincolo de sistemul nostru solar, a anunțat miercuri Observatorul European de Sud (ESO), care are sediul în Garching bei München, Germania.

Această mică planetă numită Ross 128b a fost descoperită pe orbita unei stele din constelația Virgo, la ''doar'' 11 ani-lumină în afara Sistemului Solar (un an-lumină echivalează cu 9.460 de miliarde de kilometri). "Ross 128b este foarte aproape, ceea ce ne va permite să o vedem cu ajutorul unui telescop precum E-ELT aflat în construcție pentru anul 2025", a declarat Xavier Bonfils, astronom în cadrul centrului de cercetare francez CNRS la Observatorul pentru Știința Universului din Grenoble. Detectată de spectograful HARPS, instalat pe telescopul ESO de 3,6 metri din Chile, planeta orbitează în jurul unei stele pitice (Ross 128) în 9,9 zile.

Potrivit cercetătorilor, Ross 128b ar putea găzdui forme de viață, planeta având dimensiuni similare cu cele ale Pământului — un multiplu de 1,35 — iar ''temperatura de la suprafața sa ar putea fi apropiată de cea de pe Terra'', deci ar putea fi compatibilă cu prezența apei în stare lichidă, indispensabilă pentru viață așa cum o cunoaștem. În plus, această nouă planetă orbitează în jurul unei stele "calme", atmosfera ei putând să fi rezistat vânturilor și erupțiilor stelare. Echipa lui Xavier Bonfils așteaptă cu nerăbdare punerea în funcțiune a telescopului E-ELT al ESO, aflat în construcție în Chile, care va permite studierea cu mai multă precizie a planetei Ross 128b și aflarea răspunsului la întrebarea dacă aceasta posedă sau nu o atmosferă și dacă densitatea acesteia este suficientă pentru a proteja planeta de steaua sa (în special de razele X emise de ea).

Ross 128b reprezintă exo-Terra temperată cea mai apropiată de noi după Proxima B a cărei descoperire a fost primită cu mare interes în august 2016. Planeta ar orbita în jurul stelei Proxima Centauri (cea mai apropiată stea de Sistemul Solar) în interiorul zonei "locuibile" care permite prezența apei lichide. Datorită apropierii sale, Proxima B ar putea fi prima exoplanetă care să poată fi vizitată de o sondă spațială, dacă oamenii vor reuși să dezvolte tehnologia necesară. Proxima Centauri face parte din sistemul Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem stelar de Sistemul Solar, aflat la o distanță de aproximativ 4,2 ani-lumină de sistemul nostru solar. Câteva mii de alte exoplanete au fost descoperite până în prezent, însă doar circa 50 dintre acestea sunt considerate potențial locuibile.

Polonia: Conservatorii “visează” să dărâme cea mai mare clădire-turn din Varșovia

Doi membri marcanți ai guvernului conservator polonez au relansat ideea, despre care se credea că este îngropată de mai mulți ani, de a dărâma cea mai mare clădire-turn din Varșovia, fost simbol al dominației sovietice, dar devenită între timp simbol al capitalei Poloniei.

Palatul Culturii, înalt de 237 de metri, un “cadou” impus de dictatorul sovietic Stalin, a fost ridicat în urmă cu 62 de ani în mijlocul celei mai mari piețe din Europa, în plin centrul capitalei poloneze, punct de reper solid și inconturnabil pentru orice locuitor și pentru orice vizitator al orașului, dotat cu un orologiu uriaș vizibil de peste tot.

Cele 3.000 de săli de diferite suprafețe găzduiesc muzee, teatre, săli de cinema și de spectacol, o piscină, facultăți, sedii de diverse instituții și birouri. "Susțin ideea de face să dispară din centrul Varșoviei acest vestigiu al dominației comuniste", a declarat miercuri vicepremierul Mateusz Morawiecki, responsabil în cadrul guvernului de portofoliile economic și financiar. "Visez la asta de 40 de ani", a adăugat acest fost bancher de 49 de ani, fiul unui opozant radical al regimului comunist, cu ocazia prezentării bilanțului primilor săi doi ani de mandat, pe care fiecare ministru conservator îl expune în mare pompă în această zi în Polonia.

Marți, Piotr Glinski, vicepremier responsabil de domeniul culturii, a declarat de asemenea că nu are nimic împotriva distrugerii acestei clădiri, construită după clădiri imense staliniste de la Moscova, de unde a moștenit postura impozantă, dar mai zveltă, fiind în același timp dotată cu elemente naționale poloneze. Taxată drept rachetă, OZN sau coșmarul unui cofetar beat și mult timp detestată ca simbol al opresiunii, clădirea-turn s-a născut din dorința lui Stalin de a egala zgârie-norii din Manhattan.

Inaugurată în iulie 1955, în mijlocul unui oraș în ruine, clădirea-turn de 42 de etaje trebuia să simbolizeze prietenia între țările socialiste. După căderea comunismului, la începutul anilor “90, clădirea părea să nu mai aibă nicio justificare de a exista. Unii au cerut ca ea să fie dărâmată, alții au făcut planuri fanteziste, propunând de exemplu ca ea să fie transformată în parc tropical cu palmieri și animale exotice sau să fie vopsită în roz sau în culorile curcubeului. Odată cu trecerea anilor, Palatul Culturii a încetat să mai fie un subiect de polemică și a fost clasat monument istoric în 2007.

Studiu: Trump minte de aproape 5,5 ori pe zi de la începutul președinției sale

Președintele american Donald Trump a făcut 1.628 de declarații false sau mincinoase în cursul celor 298 de zile de la învestirea sa în funcție, ceea ce reprezintă în medie 5,5 minciuni pe zi, a calculat într-un material publicat marți ziarul Washington Post, citat de publicația belgiană Le Soir.

Într-un astfel de ritm, este de așteptat ca Trump să ajungă la 2.000 de declarații eronate în primul său an de mandat și la 8.000 de minciuni până la sfârșitul mandatului său. Washington Post precizează că ritmul minciunilor lui Trump a crescut brusc în ultima lună, atingând 9 declarații false pe zi. Numărul lor atât de mare se explică parțial prin faptul că Donald Trump se repetă adeseori. Deci, Trump a pronunțat de trei sau patru ori aceleași 50 de minciuni.

Președintele american a mers atât de departe încât a spus de 60 de ori că Obamacare “este pe cale să moară” sau “a murit”. Or, nu este cazul, conform Biroului pentru buget al Congresului. Conform ziarului american, Trump comite cele mai multe erori sau falsuri atunci când vorbește despre nivelul șomajului din SUA, taxe, piața bursieră americană și programul de sănătate Obamacare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.