Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Zelenski: Rusia va încerca o nouă ofensivă în Ucraina în această vară

Ziarul de Vrancea
25 feb 2024 1379 vizualizări

31.000 de soldați ucraineni au fost uciși începând din februarie 2022, arată primul bilanț oficial oferit de Kiev privind numărul pierderilor pe front

Forțele rusești se pregătesc pentru o nouă ofensivă împotriva apărătorilor ucraineni la sfârșitul lunii mai sau la vară, dar Kievul are un plan de luptă clar al său, a declarat duminică președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Liderul ucrainean a declarat, într-o conferință de presă de două ore, că este vital ca Kievul și aliații săi occidentali să rămână uniți, prezicând că urmează două luni dificile, urmate de un nou asalt al rușilor. "Rusia va pregăti acțiuni de contraofensivă la începutul verii sau la sfârșitul lunii mai. Dacă vor putea. Se vor pregăti", a declarat Zelenski. "Ne vom pregăti pentru asaltul lor. Asaltul lor care a început la 8 octombrie nu a adus niciun rezultat, cred eu. Noi, la rândul nostru, ne vom pregăti planul și îl vom urma".

Ucraina a marcat sâmbătă împlinirea a două ani de la declanșarea ofensivei Rusiei în Ucraina, în timp ce trupele Moscovei se află pe o linie de front extinsă, iar problemele se acumulează, de la lipsa de obuze de artilerie la lipsa de forțe proaspete.

Zelenski a anunțat că 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși începând din februarie 2022, oferind primul bilanț oficial după mai mult de un an. El a declarat că este încrezător că în Congresul SUA se va aproba un nou pachet major de asistență militară și financiară și că Ucraina are nevoie de această decizie în termen de o lună.

Efortul de război ucrainean depinde de sprijinul occidental, a spus el, adăugând că Uniunea Europeană a furnizat doar 30% din cele 1 milion de cartușe de muniție promise.

Rusia a reușit luna aceasta cel mai mare progres pe câmpul de luptă de după mai 2023, capturând orașul Avdiivka, de unde trupele ucrainene s-au retras pentru a evita să fie încercuite. "Ei știu că avem nevoie de sprijin în termen de o lună", a declarat președintele ucrainean, adăugând că se simte "pozitiv" cu privire la perspectiva ca partenerii să furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune.

"Există un plan"

În ceea ce privește intențiile Ucrainei pe câmpul de luptă, Zelenski a declarat că Kievul are un plan clar de contracarare a forțelor rusești, dar că nu va dezvălui detalii care l-ar putea compromite. "Există un plan, planul este clar, nu vă pot spune detaliile", a spus el.

Trupele Kievului au desfășurat anul trecut o contraofensivă mult lăudată, dar nu au reușit să străpungă liniile de apărare ale Rusiei. Zelenski a declarat că înlocuirea popularului său șef al forțelor armate într-o remaniere militară dramatică în această lună face parte din strategia sa militară care va rămâne secretă. Liderul ucrainean a declarat anterior că planurile Kievului pentru contraofensiva de anul trecut au ajuns "pe un birou de la Kremlin" înainte ca operațiunea să fi început, dar nu a spus cum. Kievul speră să organizeze un summit în Elveția în această primăvară pentru a discuta viziunea sa de pace cu aliații săi, a spus el, adăugând că proiectul de pace va fi prezentat ulterior Rusiei.

Premierul palestinian demisionează

Fatah și Hamas și-au dat întâlnire la Moscova

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a declarat luni că demisionează pentru a permite formarea unui guvern de larg consens în rândul palestinienilor cu privire la aranjamentele politice după războiul Israelului împotriva grupării islamiste Hamas în Gaza.

Decizia vine pe fondul presiunii tot mai mari exercitate de SUA asupra președintelui Mahmoud Abbas pentru a reorganiza Autoritatea Palestiniană, în timp ce eforturile internaționale s-au intensificat pentru a opri luptele din Gaza și a începe să lucreze la o structură politică pentru a guverna enclava după război.

Demisia lui Shtayyeh trebuie să fie totuși acceptată de Abbas, care i-ar putea cere să rămână în funcție ca interimar până la numirea unui înlocuitor permanent.

Într-o declarație adresată cabinetului, Shtayyeh, un profesor universitar de economie, care a preluat funcția în 2019, a declarat că următoarea etapă va trebui să țină cont de realitatea emergentă din Gaza, care a fost devastată de aproape cinci luni de lupte grele. În plus, ar necesita "extinderea autorității Autorității asupra întregului teritoriu, Palestina".

Autoritatea Palestiniană, formată în urmă cu 30 de ani în cadrul acordurilor de pace interimare de la Oslo, exercită o guvernare limitată asupra unor părți din Cisiordania ocupată, dar a pierdut puterea în Gaza în urma unei lupte cu Hamas în 2007.

Fatah, facțiunea care controlează Autoritatea Palestiniană, și Hamas au depus eforturi pentru a ajunge la un acord privind un guvern de uniune și urmează să aibă o întâlnire miercuri, la Moscova. Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat că această mișcare trebuie să fie urmată de un acord mai larg privind guvernarea pentru palestinieni. "Demisia guvernului lui Shtayyeh are sens doar dacă vine în contextul unui consens național privind aranjamentele pentru următoarea fază", a declarat pentru Reuters un înalt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri.

Israelul și-a stabilit ca obiectiv să distrugă Hamas și afirmă că, din motive de securitate, nu va accepta ca Autoritatea Palestiniană să conducă Gaza după războiul izbucnit în urma unor atacuri conduse de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, în urma căruia au murit aproximativ 1.200 de israelieni și străini, potrivit unui bilanț israelian.

Până în prezent, aproape 30.000 de palestinieni au fost uciși în luptele din Gaza, potrivit autorităților sanitare palestiniene, iar aproape întreaga populație a fost alungată din locuințele pe care le ocupa.

Israelul se va retrage de la Eurovision dacă i se cere să își schimbe cântecul

Israelul amenință că se va retrage de la ediția din acest an a concursului Eurovision dacă organizatorii vor respinge versurile cântecului său "October Rain", care evocă atacul sângeros al Hamas, ca fiind prea politice. Avertismentul vine în contextul în care organizatorii concursului au confirmat participarea Israelului în ultimele zile, în ciuda apelurilor din partea mai multor țări de a o interzice în semn de protest față de războiul din Gaza.

Eden Golan și cântecul ei "October Rain" au fost aleși de Israel pentru a participa la concursul anual care va avea loc în luna mai la Malmo, Suedia. Versurile ei nu menționează în mod explicit atacul din 7 octombrie, dar nu lasă nicio îndoială că fac obiectul acestuia, relatează presa și observatorii israelieni.

"I'm still wet from this October rain" sau "There's no air left to breathe/ There's no place/ No me, from day to day", spun versurile cântecului.

Întrebarea pentru Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), care organizează concursul, este dacă aceste versuri pot fi considerate declarații politice, lucru interzis de Eurovision. EBU a declarat că este "în curs de examinare a versurilor" și că nu a luat încă o decizie.

Perspectiva unei interdicții a stârnit indignarea ministrului israelian al Culturii și Sportului, Miki Zohar, care a calificat-o drept "scandaloasă". Cântecul este "emoționant" și "exprimă sentimentele poporului și ale țării în aceste zile și nu este politic", a scris el în această săptămână pe rețelele de socializare.

Mai multe țări au cerut ca Israelul să fie exclus de la Eurovision, în semn de protest față de bilanțul greu al războiului din Gaza, care a început la 7 octombrie după un atac al Hamas pe teritoriul israelian.

Concursul Eurovision, care are un mare număr de spectatori în Israel, a oferit mai multor artiști israelieni recunoaștere internațională, ceea ce reprezintă o sursă de mândrie pentru această țară.

Dar țara nu a fost scutită de controverse. Ultima dată când Israelul a găzduit concursul, în mai 2019, grupul islandez Hatari, care l-a provocat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la un meci de lupte populare nordice, a fluturat în mod deosebit un steag palestinian în timpul numărării voturilor la Tel Aviv.

În 2009, Georgia s-a retras de la participarea la Eurovision la Moscova după ce organizatorii au respins cântecul "We don't want to put in" pe motiv că îl ironiza pe premierul rus Vladimir Putin. De asemenea, Rusia a fost exclusă din competiție în 2022 din cauza războiului cu Ucraina.

Regele Charles III a primit mai mult de 7.000 de scrisori de la anunțul diagnosticului de cancer

Regele Charles al III-lea a primit peste 7.000 de scrisori de susținere de când a fost diagnosticat cu cancer la începutul acestei luni. Palatul Buckingham a făcut publică această cifră, împreună cu o înregistrare video în care monarhul britanic citește aceste mesaje de încurajare.

După cum detaliază videoclipul, o selecție a acestor mesaje i-a fost trimisă lui Charles al III-lea într-una dintre "cutiile sale roșii", servietele stacojii care îl țin la curent cu afacerile regatului și ale Commonwealth-ului. Buckingham subliniază că mulți dintre autorii acestor scrisori îi împărtășesc propria experiență cu cancerul.

Publicului îi sunt prezentate fragmente din unele dintre aceste scrisori: "Țineți capul sus și pieptul înainte", scrie pe una dintre scrisori. "Rămâneți pozitiv, nu lăsați această poveste să vă doboare. Credeți-mă, (tratamentul) funcționează, dar cel mai important lucru este familia". O alta, scrisă de mâna unui copil, spune: "Nu renunțați niciodată. Fiți curajos. Nu cereți prea mult de la dumneavoastră. Și însănătoșire grabnică!".

"O astfel de bunătate este cea mai mare mângâiere și încurajare", a spus regele, potrivit Palatului Buckingham.

Buckingham a dezvăluit pla 5 februarie că Regele Charles al III-lea are cancer. Diagnosticul a fost pus în timpul operației sale recente pentru hiperplazie benignă de prostată. Palatul Buckingham a precizat că nu este vorba de cancer de prostată, dar natura bolii, stadiul de dezvoltare și tipul de tratament urmat nu au fost precizate.

Guineea-Bissau: Opt femei acuzate de vrăjitorie au murit otrăvite

Opt femei acuzate de vrăjitorie au fost murit otrăvite în nordul Guineei-Bissau, țară din Africa de Vest cu o populație de puțin sub două milioane de locuitori. În urma morții a doi tineri din Culadé, o localitate din regiunea Cacheu (nord), în urma unei boli galopante, mai multe persoane din localitate au fost acuzate de acte de vrăjitorie și au fost puse să bea o băutură otrăvită. Opt femei de peste 50 de ani au murit după ce au ingerat amestecul, iar alte 21 au fost spitalizate în Sao Domingos, capitala regiunii, potrivit subprefectului orașului, Carlos Sanha.

"Aceasta este o practică care devine recurentă în această zonă predominant animistă", a declarat Sanha. "Vom lua decizii pentru a pune capăt acestei practici demne de vremurile ancestrale", a spus el, adăugând: "Este trist și inacceptabil, în secolul XXI nu mai putem tolera astfel de practici".

În 2021, în perioada Covid-19, patru persoane au murit în circumstanțe similare în aceeași regiune, în credința că epidemia provocată de virus a fost cauzată de un act de vrăjitorie.

Ura împotriva musulmanilor se manifestă tot mai intens în India

Declarațiile de ură împotriva musulmanilor au fost în creștere cu 62% în semestrul al doilea din 2023 față de primul, a anunțat luni un grup de cercetare cu sediul în Washington, observând că războiul dintre Israel și Hamas a jucat un rol cheie în ultimele trei luni ale anului.

India Hate Lab a documentat pe tot parcursul anului 668 de incidente legate de discursul de ură împotriva musulmanilor, din care 255 în prima jumătate, iar 413 în a doua. Circa 75% din incidente (498) au avut loc în state conduse de partidul naționalist hindus Bharatiya Janata (BJP), formațiunea premierului Narendra Modi. Cercetătorii afirmă că au utilizat definiția dată de ONU discursurilor de ură - cuvinte care exprimă prejudecăți sau discriminări față de indivizi sau grupuri pe baza unor caracteristici cum ar fi religia, etnia, naționalitatea, rasa ori sexul.

Unii apărători ai drepturilor omului afirmă că din 2014, când Modi a ajuns șeful guvernului de la New Delhi, se constată rele tratamente aplicate musulmanilor. Premierul va rămâne probabil la putere și după alegerile de anul viitor, observă Reuters.

Guvernul Modi nu recunoaște existența abuzurilor împotriva minorităților și susține că politicile sale sunt în folosul tuturor cetățenilor.

Un actor cunoscut din “Star Trek” și “Captain Marvel” a murit la 49 de ani

Actorul canadian Kenneth Mitchell, cunoscut în special datorită rolurilor din producțiile "Star Trek: Discovery" și "Captain Marvel", a murit la cinci ani după ce a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică (SLA), cunoscută și sub numele de boala Lou Gehrig.

Vestea morții lui Kenneth Mitchell, survenită sâmbătă, a fost dată publicității de familia actorului prin intermediul rețelelor sociale. "Cu mare tristețe anunțăm decesul lui Kenneth Alexander Mitchell, îndrăgit tată, soț, frate, unchi, fiu și prieten drag", se arată în mesajul familiei.

Mitchell, care a încetat din viață la 49 de ani, a avut o carieră vastă, atât în cinematografie, cât și în televiziune, interpretând roluri diverse, de la jucător de hochei de succes, supraviețuitor al apocalipsei și astronaut, până la cel de tată al lui Carol Danvers în "Captain Marvel" (2019) sau în serialul "Star Trek".

Însă, mai presus de toate, a amintit familia sa, Kenneth Mitchell a fost un visător, un pasionat de plajă, canoe și sport, grădinar și peisagist, iubitor de muzică și de pisici, partener al lui Susan, soția și mama copiilor săi, "și mai ales un tată mândru" pentru Lilah și Kallum.

Scleroza laterală amiotrofică este o boală a sistemului nervos care afectează neuronii și măduva spinării, provocând pierderea controlului muscular, simptomele agravându-se în timp.

SLA este denumită boala lui Lou Gehrig (1903-1941) după numele jucătorului de baseball din echipa Yankees care a fost diagnosticat cu această afecțiune. Nu este cunoscută deocamdată cauza acestei afecțiuni, iar într-un număr restrâns de cazuri boala este ereditară.

Boala este mai frecventă în rândul bărbaților, cu simptome care se declanșează cu puțin înainte de vârsta de 65 de ani, cu toate că au existat cazuri în care s-a manifestat între 20 și 30 de ani.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.