Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Zelenski: România a ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană

Ziarul de Vrancea
12 nov 2023 1988 vizualizări

„Nu putem vorbi deschis despre toate acum, dar apărarea aeriană a Ucrainei este deja mai puternică decât anul trecut”, a mai spus prețedintele ucrainean

 

 

Președintele Volodimir Zelenski a menționat România printre țările cărora le-a mulțumit, duminică seara, pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condițiile în care iarna se apropie și este de așteptat ca Moscova să-și intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene. „Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie și trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea ca inamicul să mărească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre”, le-a spus ucrainenilor președintele Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic adresat națiunii.

„Rusia se pregătește pentru iarnă. Iar în Ucraina, toată atenția noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la teroriști, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor noștri să treacă mai ușor peste această iarnă și pentru a crește capacitățile soldaților noștri”, a subliniat președintele Volodimir Zelenski. În acest context, el a mulțumit tuturor partenerilor care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană. Zelenski a menționat mai multe state, între care și România: „Statele Unite, Germania, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice și alte țări”, a enumerat președintele Ucrainei. El a spus că aceste țări au contribuit cu sisteme Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk și alte sisteme de rachete care ajută la apărarea antiaeriană. „Nu putem vorbi deschis despre toate acum, dar apărarea aeriană a Ucrainei este deja mai puternică decât anul trecut”, a spus Zelenski. „Are diferite capacități, dar, din păcate, nu protejează încă pe deplin întregul teritoriu”, a adăugat el. „Dar lucrăm pentru a o face și mai puternică”, a promis Zelenski.

„Fiecare țară, fiecare lider care ne ajută să ne consolidăm apărarea aeriană ajută la protejarea unor vieți”, a subliniat Zelenski înainte de a le cere tuturor ucrainenilor, femeilor, tuturor celor „ale căror voci sunt auzite în lume”,  jurnaliștilor, tuturor celor care susțin Ucraina în lume să ajute la consolidarea apărării. „Să ajute! Suntem capabili să trecem cele mai dificile teste. Dar numai când suntem împreună, în unitate, când avem grijă unii de alții și când milioane de oameni își ajută apărătorii și țara. Este imperativ să fim uniți și recunoscători”, a pledat Zelenski, în condițiile în care se vorbește din ce în ce mai mult despre o „oboseală” a Occidentului în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei.

Ce sisteme antiaeriene ar fi putut dona România

În momentul actual România nu are o rețea prea extinsă de sisteme care să-i ofere o apărare antiaeriană pe mari suprafețe și se bazează, în continuare, pe sisteme mai vechi, multe dintre ele de sorginte sovietic, scrie hotnews.ro.

Apărarea antiaeriană a României nu este una extinsă sau una în mod deosebit de complexă, fiind un mix de sisteme în momentul de față: sisteme moderne - Sistemele Patriot și avioanele F-16 ce pot executa misiuni în acest scop cu rachete AIM 120 AMRAAM și AIM-9X/M Sidewinder, sisteme mai vechi, dar modernizate - sistemul de rachete Hawk, tunuri Oerlikon sau blindatele Ghepard cu tunuri antiaeriene și sisteme vechi, sovietice: rachete OSA, Strela, Kub sau Volhov sau tunuri antiaeriene.

Sistemele Patriot sunt prea moderne, ne-au costat prea mult și sunt vitale pentru România, iar în plus nici nu sunt toate încă operaționale, deci e puțin probabil să fi fost donate Ucrainei.

Similar și sistemul de rachete HAWK este esențial pentru apărarea unor zone (de exemplu, un astfel de sistem asigură în prezent apărarea antiaeriană a Bucureștiului și a bazei 90 Otopeni). În plus, sistemele HAWK lucrează și pentru a completa capabilitățile sistemului Patriot, iar România nu are cantități în exces de rachete HAWK, dimpotrivă. Totodată, din ce informații există public până acum, doar Spania a trimis o baterie de rachete HAWK în Ucraina. Tunurile Oerlikon și sistemele Ghepard sunt operaționale și folosite de România inclusiv în misiunile sale NATO din afara granițelor țării și e puțin probabil ca ceva din aceste sisteme să fi fost donate vecinului de la nord. Ucraina a primit până acum sisteme Ghepard doar de la Germania, cel puțin informațiilor disponibile public.

Dintre toate sistemele din dotare, dacă România ar fi putut ajuta Ucraina cu ceva, atunci cel mai probabil au fost dintre cele sovietice, mai ales că Ucraina folosea și folosește încă sisteme de rachete precum Kub, Strela (lansatoare mobile sau montate pe blindate) și OSA (SA-8), concluzionează jurnațiștii de la hotnews.ro.

Mai trebuie menționat că România ar mai fi putut ajuta Ucraina pe partea de apărare antiaeriană și cu informațiile colectate de rețeaua sa de radare. România are, totuși, în dotare numeroase radare 3D moderne și puternice și cu care ar fi putut acoperi inclusiv o bună parte din spațiul aerian al Ucrainei și ar fi putut împărtăși informațiile colectate cu forțele de la Kiev.

Reamintim că politica României a fost și este să nu dezvăluie cu ce sisteme și echipamente a ajutat Ucraina de-a lungul războiului, dar Zelenski a vorbit recent despre “15 pachete” de armament donate de țara noastră.

Haos: RIA și TASS au dat știri privind mutarea trupelor aflate la est de Nipru, apoi le-au retras

Două agenții de știri de stat rusești au publicat luni alerte în care se spunea că Moscova își mută trupele pe „poziții mai favorabile" la est de fluviul Nipru din Ucraina, însă după odar câteva minute au retras știrile, transmite Reuters.

Incidentul, unul extrem de neobișnuit, dezvăluie deruta din cadrul instituțiilor militare rusești și al presei de stat cu privire la modul în care trebuie relatată situația de pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei, notează Reuters.

Ministerul Apărării a reacționat rapid, spunând că publicarea unei „informații false” despre „regruparea" trupelor în regiunea Nipru (Dnipro), ce ar fi venit de la centrul de presă al Ministerului rus al Apărării, este o „provocare."

Luni, într-o serie de trei alerte, agenția de știri de stat RIA a transmis că cei din comandamentul grupului de forțe Dnepr al Rusiei a decis relocarea trupelor în „poziții mai favorabile" la est de Nipru. Aceasta a adăugat că, după regrupare, forța Dnepr își va elibera o parte din trupe pentru a fi desfășurate în ofensive pe alte fronturi. RIA a scris că cei din comandamentul militar rus au fost de acord cu concluziile conducerii Dnepr și au ordonat începerea relocării trupelor. Câteva minute mai târziu, RIA a retras toate cele trei alerte fără explicații.

O altă agenție de stat, TASS, a publicat doar o alertă privind regruparea trupelor pe poziții mai favorabile, apoi a retras-o, spunând că a fost publicată din greșeală. Aceasta și-a cerut scuze cititorilor săi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat, în conferința de presă ținută luni, să comenteze ce s-a întâmplat cu știrile publicate de cele două agenții de presă.

Armata rusă a spus săptămâna trecută că forțele sale au împiedicat o încercare ucraineană de a crea un cap de pod pe malul estic al Niprului și pe insulele din apropiere.

Forțele ucrainene au obținut duminică mici progrese pe malul estic (stâng) Niprului în regiunea Herson, pe fondul operațiunilor terestre în curs de desfășurare, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Câțiva bloggeri de război ruși au continuat să afirme că forțele ruse au încercat și nu au reușit să îndepărteze forțele ucrainene din Krynky și că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de Poyma (la 10 km sud-est de orașul Herson și la 4 km de râul Nipru), Pishchanivka (la 13 km sud-est de orașul Herson și la 3 km de Nipru) și Pidstepne (la 17 km est de orașul Herson și la 4 km de Nipru).

Germania își dublează ajutorul militar prevăzut Ucrainei în 2024

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a anunțat o dublare - la opt miliarde de euro - a ajutorului militar prevăzut inițial de Germania Ucrainei în 2024, în contextul în care Berlinul este unul dintre principalii susținători ai Kievului, căruia i-au acordat ajutoare umnaitar, financiar și militar în sumă de 22 de miliarde de euro. ”Acesta este un semnal puternic adresat Ucrainei, care arată că nu o vom abandona”, a declarat Boris Pistorius duminică la postul public de televiziune ARD, întrebat despre informații din presa germană publicate duminică despre o dublare a acestei anvelopte bugetare. ”Este un semnal important în momentul în care Ucraina trebuie să-și continue lupta, în timp ce o parte a atenției internaționale se concentrează asupra Israelului” și Fâșiei Gaza, a adăugat el.

Creșterea acestui ajutor răspunde ”experienței pe care noi am trăit-o anul acesta și care arată că sumele prevăzute au fost epuizate”, a declarat ministrul german.

Guvernul german a programat inițial o anvelopă de ajutor constând în principal în echipament militar în valoare de patru miliarde de euro. Însă partidele din coaliția guvernamentală a cancelarului Olaf Scholz au ajuns la un acord asupra unei dublări a sumei.

Germania este încă reticentă să livreze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune de tip Taurus, pe care Kievul le cere cu insistență, de teamă că le-ar folosi pentru a ataca teritoriul rus.

Scholz li se opune lui Macron și Erdogan în privința unui armistițiu în Fâșia Gaza

Cancelarul german Olaf Scholz se opune unui armistițiu ”imediat” în Fâșia Gaza și pledează în favoarea unor ”pauze umanitare”, contrar președintelui francez Emmanuel Macron care a cerut Israelului să oprească bombardamentele și să-i cruțe pe civilii palestinieni, în contextul unei multiplicări în lume a apelurilor în acest sens. ”Recunosc bucuros că eu nu cred că apeluri la un armistițiu imediat sau la o pauză lungă, ceea ce ar însemna același lucru, sunt justificate, pentru că asta ar însemna până la urmă ca Israelul să lase Hamasului posibilitatea să recupereze și să procure noi rachete”, a declarat Olaf Scholz duminică la o dezbatere organizată de către un cotidian regional, Heilbronner Stimme.

El a pledat, în schimb, în favoarea unor ”pauze umanitare”.

Apeluri în favoarea unui armistițiu în Războiul din Fâșia Gaza, bombardată intensiv de Isarel de cinci săptămâni, se multiplică. Olaf Scholz, care se opune unui armistițiu, adoptă o poziție contrară țărilor arabe și președintelui turc, cu care urmează să întâlnească la Berlin. Recep Tayyip Erdogan a subliniat duminică faptul că este ”vital ca noi să obținem un armistițiu” și a îndemnat ”Occidentul” să exercite presiuni în acest sens asupra Israelului.

Olaf Scholz se pronunță totodată împotriva poziției lui Emmanuel Macron, care a cerut vineri Israelului să pună capăt bombardamentelor, să cruțe viața civilior din Fâșia Gaza și să ”acționeze” în vederea unui armistițiu în vederea ”protejării civililor care nu au nicio legătură cu terorismul”.

Ministerul Sănătății din Gaza anunța că cel puțin 11.078 de persoane, în principal civili, inclusiv 4.506 de copii, au fost uciși de Israel în Fâșia Gaza de la începutul războiului. Cifrele trebuie citite cu prudență dat fiind că teroriștii Hamas controlează politic ministerul Sănătății.

Certificatul de deces al lui Matthew Perry nu dezvăluie cauza morții sale

La două săptămâni de la moartea lui Matthew Perry, certificatul de deces al interpretului lui Chandler din serialul „Friends” a fost dezvăluit de presa americană. Deocamdată, documentul nu dezvăluie cauza morții actorului în vârstă de 54 de ani, care a fost găsit inconștient de asistentul său în jacuzzi-ul din locuința sa din Los Angeles. După ce vor fi finalizate testele toxicologice, Departamentul de Sănătate Publică al comitatului Los Angeles va dezvălui cauza decesului. Matthew Perry se lupta de ani de zile cu dependența de droguri și de alcool. Potrivit certificatului de deces, a fost efectuată o autopsie. Dar acest document nu conține alte informații pe această temă.

Actorul american a fost înmormântat în cadrul unei ceremonii intime, la 3 noiembrie, în cimitirul Forest Lawn Memorial Park din Los Angeles. Ceremonia a durat aproximativ două ore. Au fost prezenți actorii din serialul „Friends”, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc și David Schwimmer, cu care Matthew Perry a împărtășit o mare prietenie.

Vedete legendare, precum Elizabeth Taylor și Michael Jackson, sunt înmormântate în acest cimitir de pe dealurile Hollywood-ului.

Lavrov: UE încearcă ”să dea afară” Rusia din Asia Centrală

Uniunea Europeană (UE) încearcă ”să dea afară” Rusia din Asia Centrală, dar acest lucru ”nu va merge”, acuză ministrul rus de Externe Serghei Lavrov într-un interviu, în urma unui turneu al președintelui francez Emmanuel Macron în regiune la începutul lui noiembrie. ”Uniunea Europeană nu-și ascunde intenția de a ne restrânge în toate felurile posibil, de a ne da afară din Asia Centrală și Caucazul de Sud”, acuză șeful diplomației ruse. ”Asta nu va merge”, avertizează Serghei Lavrov, care susține că Rusia ”nu va dispărea”.

El i-a răspuns astfel lui Emmanuel Macron - care a lăudat refuzul oricărei ”vasalizări” al Kazahstanului față de Rusia - că aceste declarații sunt ”destul de nesăbuite în limbajul diplomatic”.

Președintele francez a efectuat la începutul lui noiembrie un turneu în Kzahstan și Uzbekistan, două foste republici sovietice din Asia centrală, o regiune în care Franța vrea să-și consolideze prezența. Asia Centrală, mult timp curtea din spate a Rusiei, este aprig curtată de marile puteri, în contextul în care Rusia este acaparată în Războiul din Ucraina.

Ministrul croat al Apărării, demis și inculpat penal după un accident rutier mortal

Ministrul croat al Apărării Mario Banozic, în vârstă de 44 de ani, a fost demis după ce a provocat un accident rutier, urmează să fie inculpat penal cu privire la cauzarea morții unui bărbat din cauza ”neglijenței” la volan, și riscă până la opt ani de închisoare.

Mario Banozic circula, sâmbătă, cu mașina personală, la ieșirea din orașul Vinkovci, situat la 276 de kilometri este de Zagreb, unde a lovit o camionetă a cărui șofer a murit. La câteva ore după coliziune, Mario Banozic, grav rănit la cap, a fost spitalizat de urgență. El a fost demis din funcția de ministru al Apărării de către premierul Andrej Plenkovic. Șeful Guvernuluui croat a transmis condoleanțe familiei victimei.

Potrivit poliției, accidentul a avut loc după ce Mario Banozic a depășit un camion care rula în fața sa, fără să fi verificat dacă poate face depășirea fără risc. ”Din cauza suspiciunii unei încălcări a Codului Rurier care a cauzat un accident de circulație vor fi lansate urmăriri penale de către procurorul comitatului împotriva unui șofer în vârstă de 44 de ani”, a anunțat într-un comunicat Poliția din Vukovar-Srijem. Potrivit legislației croate, Mario Banozic, care era ministrul Apărării din 2020, riscă până la opt ani de închisoare cu privire la provocarea unui accident rutier cu consecințe fatale.

Fanii kosovari au huiduit imnul israelian la meciul de duminică

Echipa națională a Israelului a disputat, duminică, în Kosovo, primul din cele patru meciuri pe care le are programate în 10 zile, care vor decide dacă israelienii se califică la Euro 2024 din grupa din care face parte și România, relatează Times of Israel. În timp ce se intona imnul Israelului, jucătorii israelieni le-au adus un omagiu celor peste 230 de ostatici duși în Gaza de Hamas la 7 octombrie, fotbaliștii arătând simbolul unei jumătăți de inimă, semn că inima nu este întreagă până la întoarcerea lor. Oficialii echipei s-au îmbrățișat și au plâns la finalul imnului, dar momentul a fost afectat de huiduielile fanilor kosovari.

Echipa națională din Kosovo a învins duminică seara, pe teren propriu, scor 1-0, reprezentativa Israelului, într-un meci contând pentru grupa I a calificărilor pentru Euro 2024, în care lider este România.

Fostul premier britanic David Cameron intră în Guvernul Sunak ca ministru de Externe

Fostul premier britanic David Cameron intră în Guvernul lui Rishi Sunak ca ministru de Externe, în locul lui James Cleverly, relatează BBC News.

James Cleverly o înlocuiește în funcție de ministru de Interne pe Suella Braverman, demisă luni dimineața, după ce a scris un articol controversat în cotidianul The Times în care critica gestionarea manifestațiilor propalestiniene de către poliția britanică. Suella Braverman a ignorat solicitarea Guvernului de a efectua anumite modificări în acest articol, dezvăluie BBC.

James Cleverly a plecat de la Downing Street după ce a fost numit în locul lui Suella Braverman.

Partidul Laburist, aflat în opoziție, a trecut la atac imediat

”În urmă cu câteva săptămâni, Rishi Sunak spunea că David Cameron face parte dintr-un status qua ratat. Acum îl aduce înapoi ca pe colacul său de salvare”, reacționează coordonatorul campaniei naționale a Partidului Laburist Pat McFadden. ”Acest lucru pune capăt pretenției demne de râs a premierului că oferă o schimbare după 13 ani de eșec al Tories (Partidul Conservator)”, atacă el.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.