Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Zelenski îl invită pe Trump în Ucraina

Ziarul de Vrancea
5 nov 2023 1891 vizualizări

Liderul de la Kiev spune că are nevoie de doar 24 de minute pentru a-i explica americanului de ce nu poate rezolva problema războiului în 24 de ore

Președintele ucrainean Volodomir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump să viziteze Ucraina, după ce fostul președinte american a promis că ar putea pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina în 24 de ore dacă va fi reales în 2024.

Zelenski se îndoiește de afirmația lui Trump. "Fostul președinte Trump a spus că în aproximativ 24 de ore, că poate să rezolve și să termine războiul. Din partea mea, ce pot să spun? Așa că și el este foarte binevenit. Președintele Biden a fost aici și el - cred că a înțeles unele detalii pe care le poți înțelege doar fiind aici", a declarat Zelenski pentru Kristen Welker de la NBC News. "Deci, îl invit pe președintele Trump". "Dacă poate veni aici, voi avea nevoie de 24 de minute - da, 24 de minute. Nu mai mult. Da. Nu mai mult - 24 de minute pentru a-i explica faptul că nu poate gestiona acest război" în acest interval de timp, a declarat Zelenski. "El nu poate aduce pacea din cauza lui Putin".

Zelenski nu este sigur că Trump va susține Ucraina dacă va fi reales, el spunându-i lui Welker: "Chiar nu știu. Serios, nu știu".

Într-un interviu în septembrie, Trump a afirmat că va rezolva războiul din Ucraina în 24 de ore dacă va fi reales. El a oferit puține detalii despre modul în care ar îndeplini această sarcină, spunând: "Nu, nu, nu: "Dacă vă spun exact, îmi pierd toate atuurile de negociere". "I-aș spune anumite lucruri lui Putin. I-aș spune anumite lucruri lui Zelenski", a declarat Trump la acea vreme, adăugând că ar "face o înțelegere corectă pentru toată lumea".

Alți candidați prezidențiali republicani au vizitat Ucraina și s-au întâlnit cu Zelenski în timpul campaniilor lor, inclusiv fostul guvernator de New Jersey Chris Christie și fostul vicepreședinte Mike Pence, care între timp și-a suspendat campania pentru 2024. Zelenski a mai spus că nu a avut niciun contact cu Trump de când fostul președinte american a încetat din funcție, în ianuarie 2021.

Președintele ucrainean a insistat că, atunci când vine vorba de sprijinul pentru Ucraina, nu contează doar opinia liderilor americani, ci și cea a poporului american. "Nu depinde doar de președinte din punct de vedere instituțional. Cred că depinde de opinia americanilor, a societății voastre. Cred că asta este cel mai important", a declarat el. "Cred că este importantă în Statele Unite și în U.E. atitudinea oamenilor obișnuiți pur și simplu. Este vorba de sprijinul lor. Este vorba de banii lor. Depinde de ei". El a adăugat: "Știu că ei susțin Ucraina, ne iubesc. Și, într-adevăr, ei înțeleg războiul nostru dificil, dificil împotriva Rusiei".

Apropiat de Moscova, primar la Chișinău

Ion Ceban, candidatul Mișcării Alternativa Națională (MAN) la funcția de primar de Chișinău, și-a revendicat ieri victoria în alegerile locale de duminică, după prelucrarea a 304 din cele 305 de procese verbale, care arată că ar fi obținut 50,58 la sută din voturi.

Potrivit rezultatelor preliminare, Ion Ceban - primarul ales și în scrutinul anterior, din 2019, când a candidat din partea socialiștilor - a obținut 50,58% la sută din sufragii (132 245 voturi), în timp ce Lilian Carp, candidatul PAS - partidul de guvernământ - a obținut 28,27% din voturi (73 930 voturi). Și în Consiliul Municipal Chișinău, cele mai multe locuri le vor avea consilierii din echipa lui Ion Ceban. Pentru MAN au votat 33,10% din alegători. Pe locul doi este PAS cu 32,88%, urmează PSRM – cu 9,64% și PCRM – cu 4,46%.

Edilul în funcție Ion Ceban, cunoscut pentru afinitățile sale pentru regimul de la Kremlin, și-a revendicat victoria din primul tur al alegerilor, acuzând că partidul de guvernământ PAS că a încercat să fraudeze scrutinul. „Conform datelor preliminare – MAN a câștigat în Chișinău. Aduc sincere mulțumiri tuturor locuitorilor, în numele meu și al echipei. Au fost manipulări, trișări și multe încercări de a frauda alegerile, în folosul partidului de la guvernare. A fost cel mai lung proces de numărare al voturilor, din toate scrutinele din ultimii ani. După calculele noastre, minim 51% din voturile exprimate în municipiu, trebuiau să fie pentru Primarul General și 34 la sută – pentru MAN în CMC. Vom publica toate procesele verbale. Muncim și la această oră și mulțumesc reprezentanților MAN, prezenți la secțiile de votare, care au monitorizat procesul electoral și cel de numărare al voturilor”, a declarat Ion Ceban luni dimineața.

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova anunță că la alegerile locale de duminică au participat circa 1,15 milioane de votanți, ceea ce reprezintă peste 41,4% din numărul total de alegători înscriși în listele electorale. Moldovenii au votat pentru a-și alege 898 de primari și 11 058 de consilieri în consiliile locale de nivelul I și II.

Tensiuni la Kiev între conducerea politică și cea militară?

moartea a peste 20 de soldați ucraineni în timpul unei ceremonii pune gaz pe foc

Aparentele disensiuni dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și comandamentul său militar devin tot mai vizible, după un schimb de replici acerbe cu privire la stadiul războiului cu Rusia, iar un incident petrecut vineri în timpul unei ceremonii militare, când un atac rusesc a provocat moartea a 20 de soldați ucraineni, vine să toarne gaz peste foc, relatează CNN și BBC.

Igor Jovka, adjunctul șefului biroului lui Zelenski, a condamnat sâmbătă o evaluare a șefului armatei ucrainene Valeri Zalujni potrivit căreia războiul cu Rusia se află într-un "impas", adâncind astfel o dispută la Kiev care sporește nervozitatea cu privire la sprijinul primit de la Occident. Jovka a răspuns unui interviu acordat de șeful Statului Major, care a declarat miercuri pentru The Economist că Ucraina "a ajuns la un nivel tehnologic care o plasează într-un impas" și că "cel mai probabil nu va exista un succes semnificativ și clar" în război. Jovka a declarat pentru televiziunea ucraineană că interviul lui Zalujni a fost probabil "citit cu atenție de ruși, care au luat notițe și au tras concluzii". El a mai spus că a primit telefoane de la omologi din țările partenere care, "în panică", l-au întreabat dacă războiul este într-adevăr într-un impas, așa cum a fost descris de Zalujni. "Este acesta efectul pe care am vrut să-l obținem cu acest articol?", a întrebat retoric Jovka pe un ton ironic. "Poate că acesta este un plan strategic foarte profund și vom obține un oarecare succes în acest fel. Dar, ca să fiu sincer, sunt foarte surprins", a adăugat oficialul prezidențial.

Tensiunile vin într-un moment crucial al războiului, în condițiile în care contraofensiva lentă a Kievului și izbucnirea violențelor în Orientul Mijlociu au stârnit temeri că ajutorul financiar și militar occidental ar putea începe să se clatine. De altfel, sâmbătă, în timpul unei conferințe de presă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Zelenski personal a spus că nu este de acord cu evaluarea lui Zalujni, dar a recunoscut că oamenii sunt "obosiți" după 18 luni de război în țară. "Oamenii sunt obosiți. Toată lumea este obosită. Există opinii diferite (...) Toți suntem oameni, indiferent de statut... Dar nu este un impas. Subliniez încă o dată acest lucru. Am vorbit deja despre acest lucru. Nu este niciun fel de noutate", a declarat Zelenski.

"Trebuie să ne adunăm cu toții și să rezolvăm problemele, să lucrăm mai mult cu partenerii noștri în ceea ce privește apărarea aeriană, să deblocăm cerul și să le permitem băieților noștri să întreprindă acțiuni ofensive. La acest lucru trebuie să ne gândim. Doar la asta. Nu la unde vom fi mâine. Ci acum", a punctat președintele.

Atac la o ceremonie militară

Pe de altă parte, șefii militari ucraineni se confruntă cu critici tot mai mari după recent atac cu rachete rusești care a provocat numeroase victime ucrainene. Presa ucraineană și bloggerii militari ruși susțin că peste 20 de soldați ucraineni au fost uciși la o ceremonie de premiere care a avut loc vineri în apropierea liniei frontului din sud. Armata ucraineană nu a oferit încă cifrele privind victimele a ceea ce spune că a fost o "tragedie" în regiunea Zaporojie. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că incidentul "ar fi putut fi evitat".

"Au fost inițiate proceduri penale", a anunțat liderul ucrainean într-o postare făcută duminică pe rețelele sociale. "Fiecare soldat aflat în zona de luptă - în linia de foc a inamicului și de recunoaștere aeriană - știe cum să se comporte în câmp deschis, cum să asigure siguranța", a punctat Zelenski.

O serie de soldați ucraineni și experți militari spun că ceremonia nu ar fi trebuit să aibă loc într-o zonă cu risc de atac. Ei spun că ofițerii ucraineni ar fi trebuit să fie conștienți de faptul că dronele rusești monitorizează constant activitățile trupelor ucrainene în apropierea liniei de front pentru a ghida loviturile aeriene și de artilerie.

De altfel, pe un canal rusesc de Telegram au apărut imagini filmate cu drone care ar arăta momentul loviturii mortale asupra a ceea ce părea a fi o ceremonie în aer liber. De asemenea, se văd mai multe cadavre care zac pe jos și despre care se crede că ar fi ale unor soldați ucraineni. Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a confirmat sâmbătă informațiile apărute în presă potrivit cărora soldați ucraineni din Brigada 128 de asalt de munte "Zakarpattia (Transcarpatia)" au fost uciși vineri. El a ordonat o "anchetă completă" în ceea ce a descris drept o "tragedie".

Între timp, Comandamentul Strategic al Ucrainei (StratCom) a declarat că în atac a fost folosită o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune Iskander-M. În atac au fost răniți și mai mulți civili. Duminică, deputatul ucrainean Mihailo Volîneț a declarat că 28 de persoane au fost ucise și 53 rănite în atac, dar acest bilanț nu a fost confirmat oficial.

Kievul nu a dezvăluit public locația atacului, dar relatările din presa ucraineană spun că a fost vorba despre un sat din apropierea liniei de front. Bloggerii ruși au spus că a fost vorba de satul Dimitrovo (redenumit Zaricine de către Ucraina în 2016). Se crede că atacul a avut loc în timp ce trupele ucrainene marcau Ziua Artileriei, sărbătorind personalul militar care lucrează în unități de artilerie și rachete.

Armata israeliană afirmă că a eliminat mai mulți lideri teroriști

Armata israeliană afirmă că în cursul nopții de duminică spre luni "a preluat controlul asupra unui avanpost al Hamas din Gaza", în care organizația avea posturi de observare, facilități de antrenament și "tuneluri teroriste". Totodată, forțele de apărare israeliene (IDF) anunță că au eliminat mai mulți lideri ai Hamas, între care Jamal Moussa, șeful securității speciale a mișcării.

"În acest avanpost, organizația teroristă Hamas dispunea de posturi de observație, de centre de antrenament, precum și de tuneluri. În cursul acestei operațiuni, un anumit număr de teroriști au fost eliminați", a scris armata într-un comunicat, fără a avansa un bilanț.

Aviația israeliană a bombardat 450 de ținte în douăzeci și patru de ore în banda Gaza, a anunțat luni dimineață Tsahal, care a spus că a "eliminat" mai multe cadre ale mișcării islamiste, printre care Jamal Musa, responsabil cu securitatea specială a mișcării.

Armata israeliană informase duminică seara că a încercuit orașul Gaza și că a împărțit în două fâșia de coastă asediată, în timp ce teritoriul a intrat sub incidența celei de-a treia întreruperi totale a comunicațiilor de la începutul războiului. "Astăzi există Gaza de nord și Gaza de sud", a declarat reporterilor contraamiralul Daniel Hagari, sublinind că este vorba despre "o etapă semnificativă" în războiul Israelului împotriva grupării militante Hamas care conduce enclava. Presa israeliană a relatat că se așteaptă ca trupele să intre în orașul Gaza în termen de 48 de ore.

WhatsApp ar putea cere utilizatorilor să-și confirme adresele de e-mail

Cea mai populară aplicație de comunicare, WhatsApp, testează o facilitate prin care utilizatorii trebuie să-și confirme adresele de e-mail pentru autentificare.

În cea mai recentă versiune beta de WhatsApp, cel puțin o parte dintre utilizatori au fost puși să-și folosească adresele personale de e-mail pentru a se autentifica în cadrul aplicației. Noua verificare este implementată în procesul de autentificare. După ce se loghează la fel cum o făcea în mod obișnuit, utilizatorul este pus acum să-și verifice email-ul și să dea click pe un link din mesajul primit de la WhatsApp.

Compania explică utilizatorilor că verificarea email-ului îi va ajuta să-și securizeze conturile, în cazul pierderii accesului la acestea. Confirmarea identității prin intermediul email-ului este folosită de numeroase aplicații și servicii ca un strat suplimentar de securitate pentru protejarea conturilor.

Implicarea adreselor de e-mail în procesul de autentificare, se potrivește cu zvonurile anterioare, conform cărora WhatsApp ar urma să implementeze autentificarea pe baza unui cont personal.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.