Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Vești bune din medicină: Tot mai aproape de un tratament pentru surditate

Ziarul de Vrancea
20 aug 2023 640 vizualizări

Pierderea auzului (hipoacuzia) are reputația de a fi adesea o afecțiune ireversibilă, deoarece celulele auditive senzoriale unice din urechea internă, care facilitează auzul uman, nu se regenerează. Cu toate acestea, noi cercetări de pionierat din Los Angeles sugerează că medicina modernă ar putea, într-o bună zi, să dezvolte tratamente regenerative pentru auz, care ar putea vindeca surditatea.

 

 

În cadrul a două noi studii, ambele finanțate parțial de Institutele Naționale de Sănătate (NIH), din Statele Unite, oamenii de știință care lucrează în domeniul celulelor stem de la universitatea California de Sud explică de ce simțul auditiv uman este atât de delicat, și cum ar putea cercetătorii să creeze noi tratamente pentru auz, folosind aceste celule.

„În celulele de susținere nesenzoriale ale urechii interne, genele cheie necesare pentru transformarea în celule senzoriale sunt oprite printr-un proces cunoscut sub numele de ‘reducere la tăcere epigenetică’. Studiind modul în care genele sunt dezactivate, începem să înțelegem cum le-am putea activa din nou pentru a regenera auzul”, a declarat într-un comunicat al universității, John Duc Nguyen, primul autor al uneia dintre lucrări, publicate în revista online, Proceedings of the National Academy of Sciences – PNAS.

Cel de-al doilea studiu a explorat când și cum se dezvoltă în primul rând capacitatea de a forma celule auditive senzoriale în urechea internă, observând și descriind două gene specifice care pot fi utile pentru regenerarea auzului la adulți.

„Ne-am concentrat asupra genelor Sox4 și Sox11, deoarece am constatat că acestea sunt necesare pentru formarea celulelor auditive senzoriale în timpul dezvoltării”, explică primul autor al lucrării, Emily Xizi Wang, care lucrează la o companie de biotehnologie, Atara Biotherapeutics.

Un mod cheie prin care genele se opresc sau sunt „reduse la tăcere” implică compuși chimici numiți grupări metil, care se leagă de ADN, făcându-l inaccesibil, într-un proces numit metilarea ADN.

Acest subiect este punctul central al cercetării. Cu alte cuvinte, atunci când ADN-ul însărcinat cu instruirea unei celule pentru a deveni o celulă senzorială auditivă este metilat, celula nu poate accesa aceste instrucțiuni.

Prin intermediul unor experimente efectuate cu celule de sprijin nesenzoriale, extrase din urechile interne ale șoarecilor, cercetătorii au reușit să confirme că metilarea ADN-ului reduce într-adevăr la tăcere genele cunoscute pentru a promova transformarea în celule auditive senzoriale.

Mai exact, gena Atoh1 este considerată un „reglator principal” al dezvoltării urechii interne.

Este important faptul că o enzimă numită TET poate elimina grupările metil din ADN, inversând, în consecință, reducerea la tăcere a genei și restabilind capacitatea celulelor de susținere de a se transforma în celule ciliate senzoriale.

Astfel, atunci când cercetătorii au blocat activitatea TET, celulele de sprijin și-au păstrat metilarea ADN-ului, și, prin urmare, nu s-au putut transforma în celule ciliate senzoriale în experimentele de laborator, în vase Petri.

În timpul unui experiment separat, echipa de cercetare a testat gradul de reducere la tăcere a genelor în celulele de susținere, la un șoarece cu surditate cronică.

Această abordare a dus la descoperirea faptului că reducerea la tăcere a genelor a fost parțial inversată, ceea ce indică faptul că celulele de susținere și-au recăpătat capacitatea de a răspunde la semnale pentru a se transforma în celule auditive senzoriale.

Aceste rezultate au implicații majore; pierderea celulelor auditive senzoriale în sine ar putea inversa parțial reducerea la tăcere a genelor în celulele de susținere la persoanele cu surditate cronică.

Dacă acest lucru este adevărat, autorii studiului explică faptul că celulele de sprijin ale persoanelor cu surditate cronică ar putea fi deja „pregătite în mod natural” să se transforme în celule auditive senzoriale.

Pentru cel de-al doilea studiu, echipa a analizat când și cum celulele progenitoare care se găsesc în urechea internă dobândesc capacitatea de a forma celule auditive senzoriale.

Cercetătorii au precizat momentul în care celulele progenitoare dobândesc această capacitate la șoareci, respectiv între zilele 12 și 13,5 de dezvoltare embrionară.

“Suntem entuziasmați”

În această fereastră de timp, celulele progenitoare dobândesc capacitatea de a răspunde la semnalele emise de gena Atoh1, care declanșează formarea de celule auditive senzoriale mai târziu în dezvoltare.

Ce determină celulele progenitoare să răspundă la Atoh1? O pereche de gene suplimentare, Sox4 și Sox11, care schimbă starea acestor celule.

La șoarecii embrionari cărora le lipsesc Sox4 și Sox11, celulele progenitoare din urechea internă nu reușesc să se dezvolte în celule auditive senzoriale.

Mai exact, pierderea Sox4 și Sox11 a făcut ca ADN-ul celulelor lor să devină inaccesibil.

Acest efect este destul de asemănător cu metilarea ADN-ului. Cu ADN-ul inaccesibil, celulele progenitoare nu pot răspunde la semnalele genei Atoh1.

Cu toate acestea, nivelurile ridicate de activitate Sox4 și Sox11 au stimulat celulele progenitoare de șoarece și celulele de susținere pentru a forma celule auditive senzoriale într-un vas Petri.

Într-o notă promițătoare, la șoarecii cu celule senzoriale deteriorate în urechea internă, nivelurile ridicate de activitate Sox4 și Sox11 au părut să crească procentul de celule de sprijin vestibulare care se convertesc în celule receptoare senzoriale (de la 6% la 40%).

„Suntem entuziasmați să continuăm să explorăm mecanismele prin care celulele din urechea internă dobândesc capacitatea de a se diferenția ca celule senzoriale în timpul dezvoltării, și modul în care acestea pot fi folosite pentru a promova recuperarea celulelor auditive senzoriale în urechea internă matură”, conchide Ksenia Gnedeva, autorul corespondent al lucrării, care este în prezent profesor asistent în cadrul Departamentului de Otorinolaringologie – Chirurgie a capului și gâtului, precum și în cadrul Departamentului de biologie a celulelor stem și medicină regenerativă, la USC.

Ucraina a recucerit trei kilometri pătrați în apropiere de Bahmut

Ucraina a recucerit în decurs de o săptămână trei kilometri pătrați în apropiere de Bahmut, iar pe frontul de sud nu au avut loc ”schimbări semnificative”, anunță luni adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar.

”Trei kilometri pătrați au fost eliberați în plus” către Bahmut, săptămâna trecută, anunță la televiziunea ucraineană Ganna Maliar.

Începând din iunie, forțele ucrainene au recucerit de la armata rusă 43 de kilometri pătrați, dă ea asigurări.

”În sud, situația n-a cunoscut vreo schimbare semnificativă. Apărătorii noștri continuă să avanseze către orașele ocupate Berdiansk și Melitopol”, a adăugat ea.

Ucraina s-a angajat de la începutul lui iunie într-o vasă contraofensivă, cu scopul de a elibera regiunile ocupate de către Rusia.

Două atacuri în Rusia

Pe de altă parte, Rusia anunță luni că a ”dejucat” două noi atacuri ucrainene cu dronă în regiunea Moscova - care nu s-au soldat cu victime, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Luni, la ora locală 6.50 (și ora României), o tentativă a Kievului de a comite ”un atac terorist cu ajutorul unui vehicul aerian fără pilot (UAV, dronă) a fost dejucat”, a anunțat într-o postare pe Telegram ministerul.

Drona, detectată de apărarea antiaeriană în regiunea Moscova, a fost ”neutralizată cu mijloace de război electronic” și ”s-a prăbușit în apropierea satului Pokrovskoie, în districtul Odințovo”, în sud-estul capitalei ruse, precizează ministerul.

Alt ”atac terorist al regimului de la Kiev” a fost dejucat la ora locală 8.16 (și ora României), când apărarea aeriană a doborât o dronă în districtul Istra, tot în regiunea Moscova, la nord-vest de capitala rusă, potrivit aceleiași surse.

Potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti, în urma acestor incidente, aeroporturile internaționale Vnukovo și Domodedovo de la Moscova au impus restricții - temporar - plecării și sosirii mai multor zboruri.

Administrația Biden vrea ca americanii să se vaccineze din nou împotriva covid-19

Administrația Biden intenționează să îi îndemne pe toți americanii să mai facă un vaccin împotriva coronavirusului în această toamnă, pentru a contracara un nou val de infecții, a declarat duminică un oficial de la Casa Albă. Oficialul a precizat că, deși Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor raportează o creștere a numărului de infecții și de internări în spitale din cauza virusului, nivelul general rămâne scăzut.

Joi, Moderna a anunțat că datele inițiale au arătat că vaccinul său actualizat COVID-19 este eficient împotriva subvariantelor "Eris" și "Fornax" la om.

Moderna și alți producători de vaccinuri împotriva COVID-19, Novavax, Pfizer și partenerul german BioNTech SE au creat versiuni ale vaccinurilor lor care vizează subvarianta XBB.1.5.

În așteptarea aprobării din partea autorităților de reglementare în domeniul sănătății din Statele Unite și Europa, companiile se așteaptă ca vaccinurile actualizate să fie disponibile în următoarele săptămâni pentru sezonul de vaccinare de toamnă. "Îi vom încuraja pe toți americanii să își facă aceste vaccinuri de rapel, pe lângă vaccinurile împotriva gripei și a RSV", a declarat oficialul.

Guatemala: Candidatul surpriză Bernardo Arevalo a câștigat alegerile prezidențiale

Candidatul surpriză la alegerile prezidențiale din Guatemala, Bernardo Arevalo, care a fost ținta unor tentative de excludere în timpul campaniei electorale, a câștigat cel de-al doilea tur de scrutin, duminică, pe baza promisiunii de a pune capăt corupției. "Avem deja o tendință extrem de importantă", a declarat Irma Palencia, președinta Tribunalului Electoral Suprem (TSE), anunțând că Arevalo avea 59% din voturi după numărarea a 95% din voturile exprimate, față de 36% pentru rivala sa, fosta primă doamnă Sandra Torres.

Alegerile s-au desfășurat fără a fi semnalate "incidente semnificative", a precizat anterior TSE, care a remarcat fără alte precizări o "rată de participare istorică".

Cei doi candidați, Bernardo Arevalo, în vârstă de 64 de ani, și Sandra Torres, în vârstă de 67 de ani, se revendică amândoi de centru-stânga. Dar, în timp ce primul cristalizează speranțele de schimbare într-o țară profund inegală, rivala sa este văzută ca reprezentând sistemul.

Germania: Doi militari americani, suspectați de un omor la un bâlci

Autoritățile germane suspectează doi militari americani de uciderea unui bărbat, în weekend, într-o altercație, la un bâlci, la Wittlich, în vestul Germaniei, anunță poliția. ”După uciderea unui bărbat în vârstă de 28 de ani au fost arestați doi suspecți. Este vorba despre militari americani”, au anunțat într-un comunicat autoritățile și poliția din Trier.

O altercație a izbcnit în noaptea de sâmbătă spre duminică între mai multe persoane, la un bâlci, în orășelul Wittlich, în landul Renania-Palatinat, situat între Trier și Koblenz. În această încăierare, ”un bărbat în vârstă de 28 de ani a fost înjunghiat mortal”, iar ”patru persoane, doi bărbați și două femei s-au îndepărtat de scena crimei”, a anunțat poliția, care citează martori.

În rândul fugarilor, identificați rapid, ”suspiciunile sunt întărite împotriva celor doi bărbați, în vârstă de 25 și 26 de ani”, pe care poliția i-a arestat și i-a predat autorităților americane.

Autoritățile americane sunt însăcrinate cu dosarul, ”conform statutului NATO”, precizează poliția germană.

”N-am mai văzut așa ceva aici”, a reacționat duminică primarul din Wittlich, Joachim Rodenkirch, intervievat de presa locală.

Prezența unor militari americani în Germania este pilonul apărării NATO din al Doilea Război Mondial. De la sfârșitul Războiului rece, prezența militară americană a scăzut, de la 200.000 de militari americani în 1990 la 34.500 în prezent.

Fostul președinte american Donald Trump, care acuza Germania că nu participă suficient la bugetul NATO și că nu-și finanțează propria apărare, a decis, - fără se consulte cu celelalte state membre NATO - în iulie 2020 să redesfășoare în afara Germaniei 12.000 de militari americani. Acest proiect a fost abandonat, până la urmă de către succesorul său, Joe Biden.

Un hacker difuzează imagini porno pe un ecran publicitar în centrul Bagdadului

Autoritățile irakiene au ordonat stingerea unor panouri publicitare led instalate la Bagdad, după ce un hacker a preluat controlul unuia dintre ele și a difuzat un film porno, au anunțat în weekend forțele de securitate, care au anunțat arestarea unui suspect. Sâmbătă seara, ”o persoană a reușit să pirateze un ecran publicitar în Piața Uqba ben Nafia”, o importantă intersecție în centrul capitalei irakiene, a anunțat duminică o sursă din cadrul securității, care a cerut protecția anonimatului.

Hackerul ”a arătat un film porno timp de mai multe minute, după care am tăiat cablul de alimentare”.

Înregistrări video circulau pe rețele de socializare, dificil de autentificat, cu ecranul pe care sunt difuzate scene cu caracter pronografic, în timp ce vehicule continuau să circule. Aceste ”scene imorale” au determinat autoritățile ”să stingă toate ecranele publicitare din Bagdad” pe timpul unei treceri în revistă a dispozitivelor de securitate, a anunțat acest oficial.

Ministerul de Interne a anunțat într-un comunicat că un suspect a fost arestat, fără să precizeze motivațiile acestuia.

Mai multe ecrane, pe care se difuzează de obicei publicitate la articole menajere sau clipuri ale unor candidați în diverse alegeri, erau efectiv stinse duminică.

Irakul, o țară larg conservatoare, și-a anunțat în 2022 intenția de a bloca site-uri prono pe Internet. Însă această măsură privește, în prezent, doar anumite platforme, iar altele sunt accesibile.

Guvernul irakian, susținut de partide proiraniene, vânează din 2022 anumiți youtuberi și tiktokeri pe care-i acuză de partajare de ”conținuturi decadente”, care ”contravin moravurilor și tradițiilor”. Unii dintre ei au fost încarcerați, inclusiv o tânără care difuza clipuri în care dansa pe muzică pop.

Paul McCartney și Ringo Starr reuniți de Dolly Parton pentru coverul „Let It Be”

Paul McCartney și Ringo Starr i s-au alăturat cântăreței country Dolly Parton într-o nouă înregistrare a melodiei „Let It Be” de pe viitorul ei album „Rockstar”. În înregistrare apar și Peter Frampton și Mick Fleetwood de la Fleetwood Mac. „Rockstar”, care va fi lansat pe 17 noiembrie, va fi cel de-al 49-lea album de studio al lui Parton și conține 30 de piese și chiar mai multe apariții ale unor invitați speciali.

Super albumul constă în principal din cover-uri rock clasice, deși Parton a scris și câteva piese noi pentru proiect, printre care se numără single-ul „World on Fire” și piesa promoțională „Bygones”, cu Rob Halford de la Judas Priest. De asemenea, Parton a mai lansat deja cover-uri ale pieselor „We Will Rock You/We Are the Champions” de la Queen și „Magic Man” de la Heart, cu Ann Wilson.

Alte colaborări de pe viitorul album includ „Every Breath You Take” cu Sting, „Wrecking Ball” cu Miley Cyrus, „Heart of Glass” cu Debbie Harry de la Blondie, „Stairway to Heaven” cu Lizzo, „(I Can't Get No) Satisfaction” cu Pink și Brandi Carlile, „Don't Let the Sun Go Down on Me” cu Elton John" și „Free Bird” cu Lynyrd Skynyrd.

McCartney a scris „Let It Be” aproape de finalul existenței formației The Beatles la sfârșitul anilor 1960, iar piesa a dat în cele din urmă numele ultimului album lansat de grup („Abbey Road”). Cântecul a fost inspirat de un vis pe care McCartney l-a avut despre mama sa, Mary. „Let It Be” a ajuns pe locul 1 în SUA și pe locul 2 în Marea Britanie, iar de atunci a fost preluat de artiști legendari precum Aretha Franklin, John Denver și Bill Withers.

McCartney și Starr au lucrat împreună în mai multe ocazii în ultimii ani, cel mai recent la piesa „Here's to the Nights”, din 2020, de pe EP-ul său „Zoom In”. Înainte de asta, cei doi au colaborat la un cover al piesei „Grow Old with Me” a lui John Lennon pe albumul „What's My Name” din 2019 al lui Starr. Foștii membri The Beatles au cântat ultima dată împreună live pe Dodger Stadium din Los Angeles în 2019, când Starr a apărut ca invitat surpriză la ultimul spectacol din turneul „Freshen Up” al lui McCartney. McCartney și Starr au cântat împreună „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise)” și „Helter Skelter”.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.