Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Reuters: Cursa electorală Biden - Trump va fi strânsă

Ziarul de Vrancea
12 dec 2023 1637 vizualizări

RFK Jr. este o amenințare pentru actualul președinte n Trump poate câștiga din mai multe motive

O repetare a competiției electorale prezidențiale din 2020 pare iminentă anul viitor, dar lupta între președintele american Joe Biden și predecesorul său Donald Trump ar fi strânsă, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, ambii candidați având vulnerabilități profunde ce i-ar putea costa Casa Albă. Totuși, perspectiva ca Trump să revină la Casa Albă este perfect plauzibilă, din cel puțin patru motive, scrie Reuters.

Joe Biden continuă să fie afectat de îndoielile alegătorilor cu privire la soliditatea economiei, precum și de preocupările legate de securitatea frontierei dintre SUA și Mexic și de îngrijorările legate de criminalitate.

Fostul președinte republican Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, se confruntă cu propriile sale îngrijorări, inclusiv patru procese penale pentru o sumedenie de acuzații legate de încercările sale de a anula alegerile prezidențiale din 2020 și de gestionarea documentelor clasificate. O condamnare înainte de alegerile din 5 noiembrie 2024 l-ar putea costa un sprijin semnificativ, potrivit sondajului.

Sondajul Reuters/Ipsos a arătat că Trump are un avans marginal de 2 puncte într-o confruntare directă, 38% la 36%, 26% dintre respondenți spunând că nu sunt siguri cu cine să voteze sau că ar putea vota pentru altcineva. Sondajul, realizat online între 5 și 11 decembrie, a intervievat 4.411 adulți americani la nivel național și are o marjă de precizie de plus/minus 2 puncte procentuale.

Sistemul Colegiului electoral, folosit pentru alegerea președinților stat cu stat, și diviziunile partizane adânc înrădăcinate înseamnă că alegătorii din doar câteva state vor juca un rol decisiv în rezultatul alegerilor din noiembrie 2024. În cele șapte state în care alegerile au fost cele mai strânse în 2020 - Wisconsin, Pennsylvania, Arizona, Georgia, Nevada, Carolina de Nord și Michigan - Biden a avut un avans de 4 puncte în rândul americanilor care au declarat că sunt siguri că vor vota.

În general, sondajul a arătat o apatie profundă în rândul multor alegători față de o potențială repetare a competiției Biden-Trump. Șase din 10 respondenți au declarat că nu sunt mulțumiți de sistemul bipartit american și că doresc o a treia opțiune.

Factorul RFK Jr.

Și s-ar putea să există o a treia opțiune sub forma activistului anti-vaccinist Robert F. Kennedy Jr., care și-a lansat o candidatură independentă. Sondajul a arătat că Kennedy, care face parte din familia politică istorică a SUA, ar putea atrage mai multe voturi dinspre partea de electorat al lui Biden decât din partea celui al lui Trump. Avansul lui Trump s-a mărit la un avantaj de 5 puncte la nivel național atunci când respondenților li s-a oferit opțiunea de a vota pentru Kennedy. 16% dintre respondenți l-au ales pe Kennedy atunci când li s-a oferit această opțiune, în timp ce Trump a avut un sprijin de 36%, față de 31% pentru Biden. De asemenea, Trump l-a devansat pe Biden cu cinci puncte în cele șapte state în care Kennedy a fost prezentat ca opțiune.

Kennedy, al cărui unchi John F. Kennedy a fost președinte și al cărui tată, Robert, a fost senator și procuror general, se confruntă cu provocarea de a strânge suficiente semnături pentru a se înscrie pe buletinul de vot în toate cele 50 de state.  Candidații terți au afectat rezultatul alegerilor din SUA chiar și fără să câștige. În 1992, o prezență puternică a lui Ross Perot a ajutat ca democratul Bill Clinton să ajungă la Casa Albă, iar în 2000, unii democrați au acuzat candidatura lui Ralph Nader că a contribuit la înfrângerea lui Al Gore în fața republicanului George W. Bush.

Atuuri și dezavantaje

Biden ar fi cel mai în vârstă președinte ales vreodată pentru un al doilea mandat, dacă ar câștiga în 2024, în timp ce alte sondaje au arătat că unii alegători sunt îngrijorați de vârsta sa înaintată. Dar candidatura sa se va bucura probabil de un sprijin continuu din partea publicului favorabil dreptului la avort. Alte atuuri care i-ar aduce alegători sunt susținerea sa pentru controlul armelor de foc, măsurile privind schimbările climatice și taxele mai mari pentru cei super-bogați, arată noul sondaj Reuters/Ipsos.

Sondajul a evidențiat, de asemenea, riscurile semnificative pentru campania lui Trump, care se va confrunta anul viitor cu o serie de procese penale. 31% dintre respondenții republicani au declarat că nu l-ar vota pe Trump dacă acesta ar fi condamnat de un juriu pentru o infracțiune penală.

Pe de altă parte, 45% dintre respondenți au spus că Trump este cel mai bun candidat pentru gestionarea economiei, față de 33% care l-au ales pe Biden. Cu toate acestea, Biden a avut un avantaj similar în ceea ce privește problema avortului, 44% dintre respondenți spunând că a fost cel mai bun candidat pentru accesul la avort, față de 29% care l-au ales pe Trump.

O parte din forța lui Trump a părut, de asemenea, legată de preocupările unor alegători cu privire la criminalitate și imigrație. Întrebați care candidat este mai bun în aceste probleme, 42% l-au ales pe Trump în privința criminalității, față de 32% care l-au ales pe Biden.

CE ar urma să deblocheze fonduri europene Ungariei, cu o zi înaintea unui summit UE

Comisia Europeană (CE) urmează să deblocheze fonduri europene în valoare de aproximativ zece miliarde de dolari destinate Ungariei, cu o zi înaintea unui summit al Uniunii Europene (UE) pe care Viktor Orban a amenințat să-l deraieze, relatează AFP.

Această undă verde, care urma să fie anunțată miercuri, potrivit unor surse apropiate dosarului, a provocat deja reacții puternice în Parlamentul European (PE), unde aleși și-au exprimat îngrijorarea față de perspectiva ca Bruxellesul ”să cedeze șantajului” liderului naționalist ungar. Comisia leagă această eventuală deblocare de reforme întreprinse de Budapesta în vederea unei respectări a unei serii de condiții vizând o îmbunătățire a independenței sistemului judiciar ungar.

Suma respectivă reprezintă mai puțin de jumătate dintre fondurile blocate de UE din cauza încălcării statului de drept de care acuză Ungaria.

Viktor Orban a amenințat să blocheze decizii-cheie cu privire la Ucraina, aflate pe agenda unui summit european joi și vineri, și anume deschiderea unor negocieri de aderare la UE și aprobarea unui ajutor european în valoare de 50 de miliarde de euro - sub formă de împrumuturi - destinat Kievului. Naționalistul ungar, singurul lider UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul după invazia Ucrainei de către Rusia, cere să se organizeze o ”dezbatere strategică” între cei 27 pe tema viitorului relațiilor cu Kievul.

”Ne opunem deblocării oricăror fonduri europene destinate Ungariei, ținând cont de faptul că nu există nicio garanție a unei întoarceri la o democrație de durată în țară”, a declarat, la rândul său, liderul grupului Renew Europe (centru și liberali) Stéphane Séjourné. ”Viitorul Uniunii Europene, Ucrainei și (Republicii) Moldova nu poate fi luat ostatic de un singur om”, a denunțat deputatul francez.

”Cedarea în favoarea agendei pro-Kremlin și șantajului lui Orban înseamnă compromiterea valorilor europene și securității UE și a Ucrainei”, a declarat pe X aleasa olandeză Tineke Strik (Verzi), avertizând împotriva unei ”greșeli grave”.

Aproape 90% dintre rușii trimiși în Ucraina au fost uciși sau răniți, potrivit serviciilor de informații americane

Un raport declasificat al serviciilor de informații americane estimează că Rusia a pierdut în Ucraina 315.000 de militari, morți și răniți, adică aproximativ 87% din efectivele angajate în acest război la începutul conflictului, a declarat marți agenției Reuters o sursă din serviciile americane.

În același raport se apreciază că pierderile Rusiei în personal și blindate au întors cu 18 ani în urmă efortul de modernizare al armatei ruse, care a fost nevoită să mobilizeze peste 300.000 de rezerviști anul trecut, a coborât standardele de recrutare pentru a trimite pe front deținuți și a repus în funcțiune echipamente militare vechi pentru a le înlocui pe cele distruse, cum a fost cazul reactivării unor tancurilor T-62 fabricate în anii '70. În perioada scursă de la lansarea invaziei în Ucraina, în februarie 2022, Rusia și-a adaptat economia pentru a face față efortului de război, iar după contraofensiva ucraineană eșuată din vara care a trecut trupele ruse sunt în prezent din nou în ofensivă în estul și sudul Ucrainei, consemnează de asemenea agenția France Presse, citată de Agerpres.

Însă, tot potrivit serviciilor americane de informații, această revenire în ofensivă se face cu prețul unor pierderi grele și aproximativ 13.000 de soldați ruși au murit ori au fost răniți și peste 220 de vehicule militare ruse au fost pierdute pe linia frontului dintre localitățile Avdiivka și Novopavlivka începând din octombrie. Armata rusă a înaintat „în mod semnificativ” în regiunea ucraineană Zaporojie, a susținut marți guvernatorul instalat de Moscova în această regiune parțial ocupată de trupele ruse, Evgheni Balițki. Rușii au lansat în plus cu două zile în urmă o „ofensivă masivă” în jurul orașelor Avdiivka și Mariinka, puncte fierbinți ale frontului în partea de est a Ucrainei, a semnalat marți comandantul ucrainean responsabil cu această zonă a frontului, susținând de partea sa că trupele ucrainene „își mențin ferm pozițiile”.

Spania bate un nou record de căldură în decembrie: 29,9°C la Malaga

Un nou record de căldură în decembrie a fost înregistrat marți în Spania - cu un vârf de 29,9°C la Malaga, în sudul Andaluziei, potrivit Agenției Meteorologice Naționale spaniole (AEMET). Această temperatură demnă de o perioadă de vară depășește cu 0,5°C precedentul record - de 29,4°C - din Spania peninsulară, înregistrat la 10 decembrie 2010 în apropiere de Granada, tot în Andaluzia.

Ea intervine în contextul în care în sudul peninsulei iberice circulă de mai multe zile curenți de aer cald, care au antrenat recorduri locale de temperatură - la Murcia, 27,6°C, și la Alicante, 27,3°, pe coasta la Marea Mediterană.

Spania, obișnuită cu temperaturi ridicate, se confruntă de mai mulți ani cu episoade de caniculă tot mai numeroase și mai apropiate, uneori în afara lunilor de vară, un lucru care-i îngrijorează pe cercetători.

Potrivit Aemet, frecvența episoadelor de căldură s-a triplat în ultimii zeci ani în Spania, care se află în prima linie împotriva încălzirii globale. Durata verii meteorologice a crescut cu zece zile pe deceniu începând din anii '80.

Actorul Andre Braugher a murit la vârsta de 61 de ani

Andre Braugher, actor câștigător a două premii Emmy, care a jucat în serialele de succes "Brooklyn Nine-Nine" și "Homicide: Life on the Street", a murit luni, după o scurtă boală. El avea 61 de ani. Jennifer Allen, agenta lui Braugher, a confirmat pentru Variety moartea sa.

Braugher a fost cunoscut pentru rolul căpitanului Raymond Holt din serialul de comedie polițist "Brooklyn Nine-Nine", din 2013 până în 2021. Personalitatea stoică și lipsită de bun simț a personajului său, dar cu un profund simț al umanității, l-au transformat instantaneu într-un favorit al fanilor serialului, mai ales atunci când făcea pereche cu detectivul Jake Peralta al lui Andy Samberg.

A câștigat un premiu Emmy pentru rolul detectivului Frank Pembleton din serialul "Homicide: Life on Street" de pe NBC în 1998, ultimul său an în serial. De asemenea, Braugher a mai câștigat un Emmy pentru miniserie sau film pentru interpretarea sa ca maestru criminal din serialul "Thief", difuzat de FX în 2006.

În filmul de televiziune "Kojak", el a jucat rolul secundului lui Kojak. A jucat, de asemenea, rolul unui detectiv în "Hack" din 2002 până în 2004, apoi a schimbat ca psihiatru în "House, M.D.". Braugher a fost nominalizat la două Primetime Emmy pentru actor în rol secundar cu rolul din "Men of a Certain Age".

A continuat să apară în filme de lungmetraj în timp ce cariera sa TV se extindea, cu roluri în "City of Angels", "Frequency", "Poseidon", "Primal Fear", "Duets", "The Mist", "Fantastic Four": Rise of the Silver Surfer", "Salt" și "The Gambler".

CEDO: Polonia trebuie să recunoască parteneriatele între persoane de același sex

Polonia a încălcat dreptul la respectarea vieții private, neoferind recunoaștere legală pentru cuplurile de același sex, a declarat marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), făcând presiuni asupra noului guvern al lui Donald Tusk să schimbe legea. Zece polonezi au susținut că marea majoritate a statelor membre ale Consiliului Europei oferă cuplurilor de același sex dreptul de a se căsători sau de a încheia uniuni civile înregistrate, afirmând că ei sunt dezavantajați, de exemplu în domeniile fiscalității, drepturilor sociale și dreptului familiei. "Curtea a considerat că statul polonez nu și-a îndeplinit datoria de a asigura că reclamanții dispun de un cadru legal specific care prevede recunoașterea și protecția uniunilor între persoane de același sex", se arată într-un comunicat. "Acest eșec a dus la incapacitatea reclamanților de a reglementa aspectele fundamentale ale vieții lor și echivalează cu o încălcare a dreptului lor la respectarea vieții private și de familie", se adaugă în comunicat.

Cazul datează din timpul guvernării partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), încheiată efectiv după opt ani, când parlamentul a sprijinit un nou guvern pro-european sub conducerea lui Donald Tusk, care preia puterea după alegerile din octombrie. PiS consideră că extinderea căsătoriei și adopției la cuplurile gay amenință structurile tradiționale de familie și este dăunătoare pentru copii. De asemenea, formațiunea afirmă că predarea în școli despre problemele LGBTQ are ca rezultat "sexualizarea" copiilor.

Tusk a declarat, în timpul campaniei electorale, că partidul său va introduce o prevedere pentru parteneriate între persoane de același sex și o consideră o prioritate. Hotărârile CEDO sunt obligatorii pentru membrii Consiliului Europei, dar unele dintre acestea nu sunt puse în aplicare cu anii, notează Reuters.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.