Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: O actriță italiană a murit în Elveția prin sinucidere asistată

Ziarul de Vrancea
6 nov 2023 2025 vizualizări

Fiul ei, care a ajutat-o, s-a autodenunțat la poliția italiană și riscă 12 ani de închisoare

Actrița italiană Sibilla Barbieri a murit în Elveția, prin sinucidere asistată, după ce autoritățile sanitare italiane i-au refuzat această cerere, relatează Corriere della Sera. Sibilla Barbieri, în vârstă de 58 de ani, bolnavă de cancer în fază terminală, a murit în Elveția, unde sosise pentru a se supune sinuciderii asistate. Însoțită de fiul ei și de fostul senator extremist Marco Perduca. Pe rețelele de socializare a postat fotografii cu ea în timpul bolii, iar într-o înregistrare video, ea și-a exprimat clar intenția: „Eu pot să o fac, pentru că am mijloacele financiare, dar cum rămâne cu ceilalți?”, a întrebat ea.

Femeia a decis să facă această călătorie în străinătate în urma refuzului autorităților a beneficia de ajutorul medical pentru moartea voluntară. Printre cele mai recente bătălii ale lui Barbieri se număra, de altfel, și cea privind eutanasia.

Autoritățile au explicat că actrița nu îndeplinea cele patru condiții prevăzute în hotărârea Curții Constituționale pentru a avea acces legal la moartea voluntară asistată. În special, comisia medicală a considerat că femeii îi lipsea dependența față de tratamentul de susținere a vieții. ”Aceasta este o discriminare foarte gravă între bolnavii de cancer și cei care se află și în alte afecțiuni care nu sunt terminale”, a declarat ea în ultimul videoclip postat online înainte de ultima călătorie.

”De aceea am decis în mod liber să obțin ajutor mergând în Elveția, deoarece am cei 10.000 de euro necesari și încă pot merge fizic acolo. Dar toți ceilalți oameni condamnați să moară din cauza unei boli și care nu pot pentru că nu au mijloacele necesare, pentru că sunt singuri sau nu au informații, cum fac asta? Aceasta este o altă discriminare gravă pe care statul trebuie să o remedieze”, a menționat ea.

Sibilla Barbieri a fost însoțită în Elveția de fiul ei și de fostul senator extremist Marco Perduca. Ambii se vor autodenunța la o secția de poliție din Roma și riscă până la 12 ani de închisoare. Marco Cappato se va autodenunța, de asemenea, în calitate de reprezentant legal al asociației „Soccorso civile”, care a organizat și susținut călătoria Sibillei Barbieri.

O gaură neagră de dimensiuni record, descoperită de NASA

Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată gaură neagră observată vreodată cu ajutorul razelor X, datorită telescoapelor NASA, a anunțat luni agenția spațială americană.

Gaura neagră se află într-un stadiu incipient de dezvoltare, care nu a mai fost observat anterior, în care masa sa este similară cu cea a galaxiei gazdă.

Prin combinarea datelor de la Observatorul cu raze X Chandra al NASA și de la Telescopul Spațial James Webb, aparținând de asemenea agenției spațiale americane, o echipă de oameni de știință a reușit să identifice semnătura revelatoare a unei găuri negre, formată la doar 470 de milioane de ani după Big Bang. Acest rezultat ar putea explica modul în care s-au format unele dintre primele găuri negre super-masive din univers, potrivit nasa.gov.

Echipa de cercetători a descoperit gaura neagră într-o galaxie numită UHZ1, în direcția roiului de galaxii Abell 2744, situat la 3,5 miliarde ani-lumină de Pământ. Cu toate acestea, potrivit datelor prelevate cu ajutorul telescopului James Webb, galaxia este mult mai îndepărtată decât acest grup, la 13,2 miliarde de ani-lumină de Pământ, când universul avea doar 3% din vârsta sa actuală, potrivit NASA.

Această descoperire este importantă pentru înțelegerea modului în care unele găuri negre super-masive pot atinge mase colosale la scurt timp după Big Bang. Se formează direct din colapsul unor nori masivi de gaz, creând găuri negre cu o greutate cuprinsă între 10.000 și 100.000 de sori? Sau provin din exploziile primelor stele care au creat găuri negre cu o greutate cuprinsă între doar 10 și 100 de sori?

"Există limitări fizice în ceea ce privește viteza cu care găurile negre pot crește după ce s-au format, dar cele care se nasc mai masive au un avans. Este ca și cum ai planta un puiet, care are nevoie de mai puțin timp pentru a se transforma într-un copac de dimensiuni normale decât dacă ai începe doar cu o sămânță", a declarat Andy Goulding de la Universitatea Princeton, citat pe site-ul NASA, coautor al studiului. Echipa condusă de Akos Bogdan a găsit dovezi solide conform cărora gaura neagră nou descoperită s-a născut masivă. Se estimează că masa sa este între 10 și 100 de milioane de sori, pe baza luminozității și energiei razelor X. Acest interval de masă este similar cu cel al tuturor stelelor din galaxia în care se află, ceea ce contrastează puternic cu găurile negre din centrele galaxiilor din universul apropiat care, de obicei, conțin doar o zecime din masa stelelor galaxiei gazdă.

Consumul de marijuana crește riscul de atac de cord și AVC

Două studii au constatat că adulții vârstnici care consumă marijuana prezintă un risc mai mare de atac de cord sau de accident vascular cerebral la spitalizare comparativ cu cei care nu utilizează acest stupefiant, fiind, totodată, mai predispuși să dezvolte insuficiență cardiacă dacă sunt consumatori zilnici.

Cele două studii, care nu au fost deocamdată publicate, au fost prezentate luni la sesiunile științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) din Philadelphia, Statele Unite. Ambele studii au exclus consumatorii de canabis care fumează și tutun, pentru a se putea concentra exclusiv pe efectele cardiovasculare ale consumului de marijuana.

AHA nu recomandă consumul de tutun sau de marijuana din cauza potențialelor efecte dăunătoare asupra inimii, plămânilor și vaselor de sânge.

"Cele mai recente cercetări cu privire la consumul de canabis indică faptul că fumatul și inhalarea acestuia sporesc concentrațiile de carboxihemoglobină din sânge (monoxid de carbon, un gaz otrăvitor) și de gudron (materie parțial arsă), efecte similare celor ale inhalării (fumului) unei țigări cu tutun, ambele fiind asociate cu boli ale mușchiului cardiac, dureri toracice, tulburări de ritm cardiac, atacuri de cord și alte afecțiuni grave", a declarat profesorul Robert Page de la Facultatea de Farmacie și Științe Farmaceutice Skaggs a Universității din Colorado.

Numărul persoanelor de 65 de ani și peste această vârstă care au declarat că fumează marijuana sau consumă produse comestibile care conțin canabis a crescut în ultimii ani, ajungând chiar să se dubleze între anii 2015 și 2018.

Unul dintre studiile prezentate luni a constatat că un consum frecvent de marijuana are un efect negativ asupra persoanelor cu boli cronice, precum hipertensiune, nivel ridicat de colesterol sau diabet. Cercetătorii au constatat că persoanele care consumă marijuana prezintă un risc cu 20% mai mare de atac de cord sau de accident vascular cerebral (AVC) la spitalizare.

Cel de-al doilea studiu, sponsorizat de Institutele Naționale de Sănătate din SUA, a constatat că persoanele care consumă zilnic marijuana au fost mai predispuse să dezvolte insuficiență cardiacă - atunci când inima nu pompează suficient de bine și de eficient sânge oxigenat pentru a susține alte organe interne - prin comparație cu persoanele care au declarat că nu fumează

Un consilier al lui Valeri Zalujni, șeful armatei ucrainene, a murit într-o explozie chiar de ziua sa de naștere

Un consilier apropiat al comandantului-șef al armatei ucrainene a fost ucis după ce o grenadă primită printre cadourile de ziua sa de naștere a explodat, a anunțat chiar Valeri Zalujni, relatează The Guardian. "În circumstanțe tragice, asistentul și prietenul meu apropiat, maiorul Ghennadi Ceastiakov, a fost ucis de ziua sa de naștere", a postat luni pe Telegram generalul Valeri Zalujni, precizând că un "dispozitiv exploziv neidentificat a detonat într-unul dintre cadourile sale".

Moartea lui Ceastiakov a fost inițial raportată ca un presupus asasinat cu ajutorul unui cadou-capcană, până când au apărut detalii suplimentare. Ministrul ucrainean de interne, Igor Klîmenko, a emis un comunicat în care a spus că Ceastiakov îi arătase fiului său o cutie având grenade în interior, pe care o primise cadou. "La început, fiul a luat muniția în mâini și a început să întoarcă inelul. Apoi, militarul a luat grenada de lângă copil și a tras de inel, provocând o explozie tragică", a declarat Klîmenko.

Poliția l-a identificat pe un coleg soldat care îi oferit cadoul, a declarat Klîmenko, și a confiscat două grenade similare. O anchetă este în curs de desfășurare.

Poliția ucraineană a declarat că fiul de 13 ani a fost, de asemenea, grav rănit în explozie. Ukrainska Pravda a relatat că soția lui Ceastiakov a povestit că grenada se afla într-o pungă-cadou pe care soțul ei o adusese acasă. Unele relatări au sugerat că adevărata grenadă se afla printre cadouri în formă de grenade.

Trump, primul fost președinte care se apără la bară sub jurământ de mai bine de 100 de ani

Fostul președinte american Donald Trump a devenit luni primul fost șef de stat chemat la bară să se apere sub jurământ de peste 100 de ani, după Theodore Roosevelt, în 1910, prima dintr-o serie de termene judiciare, cu un an înainte de alegerile prezidențiale americane, într-un proces civil în care este acuzat de fraude și care-i amenință imperiul imobiliar.

Miliardarul republican, în vârstă de 77 ani, favorit în sondaje în vederea alegerilor primare republicane, a sosit la Palatul Justiției din Manhattan luni, la ora locală 10.00 (17.00, ora României). Îmbrăcat în albastru, el a atacat-o imediat, în fața unei mări de camere de luat imagini, pe Letitia James, procurorul New Yorkului, care i-a cerut reparații în sumă de 250 de milioane de dolari.

Ea îi suspectează pe Trump tatăl și pe fii acestuia de supraestimarea activelor grupului familiei, Trump Organization, din care fac parte o miriadă de societăți care gestionează zgârie-nori, reședințe de lux și terenuri de golf din întreaga lume, cu scoul de a obține împrumuturi bancare mai avantajoase și condiții de asigurare mai favorabile. ”Sunt sigură că se va deda la insulte, ironii și atacuri rasiste, catalogând acest dosar drept o ”vânătoare de vrăjitoare”, a declarat ea înainte de începerea procesului, potrivit ABC News.

Este pentru prima oară de peste 100 de ani când un fost președinte este chemat să fie audiat pentru a se apăra într-un proces de la Theodore Roosevelt, în anii 1910.

Acest proces este doar prima probă judiciară a lui Donald Trump, inculpat penal în patru dosare. El urmează să compară începând din martie 2024 în fața justiției federale de la Washington care-l acuză de încercări ilegale de răsturnare a rezultatului alegerilor din 2020.

Patru bărbați, inculpați pentru furtul unei toalete din aur masiv de la Palatul Blenheim

Patru bărbați au fost acuzați luni pentru furtul, în urmă cu patru ani, al unei toalete din aur masiv, realizată de artistul italian Maurizio Cattelan, din Palatul Blenheim, un castel impunător din sudul Angliei, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Denumită „America”, lucrarea din aur de 18 carate, care cuprinde scaunul, vasul și toaleta operațională, a fost evaluată la 4,8 milioane de lire sterline (5,5 milioane de euro), scrie Le Figaro.

Acesta urma să fie piesa centrală a unei expoziții dedicate în septembrie 2019 lui Maurizio Cattelan în acest palat baroc din secolul al XVIII-lea din Oxfordshire, locul de naștere al lui Winston Churchill. Anunțând luni acuzațiile, Procuratura Coroanei a declarat că cei patru bărbați vor fi judecați la 28 noiembrie.

A doua zi după furt, poliția a explicat că hoții au pătruns în palat în noaptea de 13 spre 14 septembrie și au plecat la primele ore ale dimineții cu prețioasa toaletă, provocând pagube importante și inundații. Toaleta „America” a fost expusă pentru prima dată la Muzeul Guggenheim din New York, unde a fost folosită de aproximativ 100.000 de persoane între septembrie 2016 și vara anului 2017.

Guvernul proeuropenilor lui Donald Tusk mai așteaptă

Premierul polonez Mateusz Morawiecki va avea prima șansă de a forma un guvern după ce partidul său naționalist Lege și Justiție (PiS) a câștigat alegerile de luna trecută, a declarat luni președintele Andrzej Duda, care provine din aceeași formațiune - o sarcină aparent imposibilă, deoarece PiS nu dispune de o majoritate. "După o analiză calmă și consultări, am decis să îi încredințez misiunea de a forma un guvern premierului Mateusz Morawiecki", a declarat Duda, într-un discurs televizat.

O alianță de partide de opoziție pro-Uniunea Europeană a obținut majoritatea la scrutinul din 15 octombrie, dar președintele Andrzej Duda declarase înainte de alegeri că va da prima șansă de a forma un guvern partidului care obține cel mai mare număr de locuri în parlament. PiS, aflat la putere din 2015, a ieșit pe primul loc în alegeri, dar a pierdut majoritatea parlamentară. Având în vedere că toate celelalte partide au exclus posibilitatea de a forma o coaliție cu acesta, pare puțin probabil ca partidul să mai poată guverna.

În cazul în care Morawiecki nu va reuși să obțină un vot de încredere în parlament, camera va trebui să voteze un alt prim-ministru. Acesta va fi probabil fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, care este alegerea principalelor partide de opoziție pentru funcția de prim-ministru.

Tusk îl îndemnase pe Duda să nu întârzie numirea sa ca prim-ministru, afirmând că o amânare i-ar putea afecta șansele de a debloca fondurile europene alocate Poloniei, care au fost înghețate de Bruxelles din cauza unei dispute privind reformele judiciare. Adresându-se unui miting cu puțin timp înainte ca Duda să facă anunțul privind nominalizarea premierului, Tusk declarase că va deveni prim-ministru în cele din urmă, indiferent de decizia lui Duda. "Acest joc expune în mod inutil interesele poloneze la pierderi tangibile, dar vă spun încă o dată, nu va schimba nimic", a spus el.

Numirea eurofilului Tusk ar însemna o schimbare uriașă pentru Polonia, după opt ani de dispute cu Bruxellesul pe teme care variază de la migrație la drepturile LGBT. Pe lângă promisiunea că va debloca fondurile Uniunii Europene, Tusk a mai spus că vrea să îi aducă în fața justiției pe cei acuzați de alianța sa de nereguli în cei opt ani de putere ai PiS, inclusiv pe Duda însuși.

”Nu este momentul alegerilor în Ucraina”, stabilește Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat luni, în contextul unei dezbateri între lideri ucraineni despre organizarea unor eventuale alegeri prezidențiale - prevăzute în 2024 - că ”nu este momentul alegerilor în Ucraina”.

”Trebuie să decidem că este momentul apărării, bătăliei, de care depind soarta statului și a poporului și nu a farsei, pe care numai Rusia o așteaptă de la Ucraina”, avertizează el. ”Cred că nu este momentul alegerilor”, a subliniat el în acest discurs zilnic. ”Trebuie să ne unim, nu să ne divizăm, nu să ne dispersăm în certuri și alte priorități”, a cerut Volodimir Zelenski, în timp ce războiul rus face ravagii.

Dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina în februarie 2022, în Ucraina ar fi urmat să aibă loc alegeri legislative în octombrie și alegeri prezidențiale în martie 2024.

Însă, în situația actuală, Kievul spunea deja că se află în fața unei dileme, în contextul în care aliații săi din Occident au exercitat presiuni în vederea organizării unor alegeri democratice, în pofida faptului că aproape 20% din teritoriul ucrainean este ocupat de către Rusia, iar milioane de ucraineni s-au refugiat în străinătate. Un alt obstacol important constă în faptul că este necesară o modificare a legii care să permită organizarea de alegeri în timpul legii marțiale, în prezent în vigoare.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.