Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: NATO: Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina

Ziarul de Vrancea
16 sep 2023 694 vizualizări

Salariile militarilor ruși au costat 35,1 miliarde de dolari de la începutul invaziei până la sfârșitul lui august, arată o evaluare publicată în weekend

 

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, într-un interviu pentru germanii de la Funke, că va fi necesar "să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina". “Majoritatea războaielor durează mai mult decât se așteaptă atunci când încep. Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina", a spus Stoltenberg.

Conflictul a început în februarie 2022, când Moscova și-a trimis forțele în Ucraina, readucând războiul în Europa pentru prima dată în ultimele decenii. "Cu toții ne dorim o pace rapidă", a continuat secretarul general al NATO, "dar în același timp trebuie să recunoaștem acest lucru: dacă președintele Volodimir Zelenski și ucrainenii încetează să lupte, țara lor nu va mai exista; dacă președintele Vladimir Putin și Rusia depun armele, vom avea pace”.

În ceea ce privește dorința Kievului de a adera la NATO, Stoltenberg dă asigurări: "Nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina va adera" la Alianța Atlantică. "Când acest război se va încheia, vom avea nevoie de garanții de securitate pentru Ucraina, altfel istoria s-ar putea repeta", a mai spus secretarul general al NATO.

Rusia a cheltuit 167 de miliarde de dolari pentru invazie a până în 24 august

Rusia a cheltuit 167 de miliarde de dolari pentru invazia la scară largă, iar ucrainenii au distrus echipamente rusești în valoare de aproximativ 34 de miliarde de dolari până la 24 august, potrivit Forbes Ucraina, pe baza datelor publicate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Această cifră nu include cheltuielile de apărare ale Rusiei care nu sunt legate de război și nici pierderile economice ale Rusiei ca urmare a multiplelor sancțiuni internaționale. Cele mai mari cheltuieli se îndreaptă către aprovizionarea armatei, care costă 51,3 miliarde de dolari. Salariile militarilor costă 35,1 miliarde de dolari, iar despăgubirile acordate familiilor celor căzuți la datorie - 21 miliarde de dolari, scrie kyivindependent.com.

După ce rubla s-a depreciat în raport cu valutele străine, cheltuielile bugetare per soldat au scăzut semnificativ, de la 200 de dolari pe zi la 120 de dolari pe zi.

Potrivit Reuters, Rusia a cheltuit aproape 5.600 de miliarde de ruble pentru apărare în prima jumătate a anului 2023, ceea ce depășește deja întregul buget federal de apărare al Rusiei planificat pentru 2023. Moscova a fost nevoită să dubleze bugetul apărării la aproape 10.000 de miliarde de ruble (105 miliarde de dolari) sau o treime din întregul buget 2023.

Coreea de Sud: Profesorii au manifestat pentru legi care să-i protejeze de părinții abuzivi

Mii de profesori și angajați ai școlilor din Coreea de Sud au manifestat din nou, sâmbătă, la Seul, pentru o mai mare protecție legală împotriva intimidării din partea părinților, o problemă în creștere într-o țară cunoscută pentru mediile școlare extrem de competitive.

Demonstrațiile de weekend din capitala sud-coreeană au fost declanșate de decesul unei învățătoare care a fost găsită moartă la școala sa elementară în iulie, după ce, se pare, și-a exprimat suferința emoțională cauzată de plângerile unor părinți presupus abuzivi. Profesorii protestatari, care s-au adunat timp de câteva săptămâni, spun că legile actuale îngreunează exercitarea controlului asupra sălilor de clasă și îi lasă la mila părinților autoritari, care i-ar putea acuza cu ușurință de abuz emoțional asupra copiilor.

Parlamentarii sud-coreeni dezbat în prezent proiecte de lege care ar satisface unele dintre cererile profesorilor de a obține imunitate în fața plângerilor de abuz asupra copiilor. Însă unii experți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele schimbări, afirmând că propunerile ar putea slăbi și mai mult protecția copiilor, care muncesc ani de zile în medii hipercompetitive.

În Coreea de Sud, absolvirea unei universități de elită este considerată crucială pentru perspectivele de carieră și de căsătorie. Prin urmare, elevii dedică multă energie pentru examenele de admitere la universitate, care implică frecvent ore lungi de studiu, precum și investiții financiare substanțiale în academiile private pentru cursuri suplimentare. Traficul greu a fost interzis și chiar și avioanele au fost oprite la sol uneori în timpul unor părți ale examenelor pentru a evita perturbările.

Potrivit datelor Ministerului Educației și ale Serviciului Național de Asigurări de Sănătate furnizate săptămâna trecută deputatului opoziției liberale Kim Woni, peste 820 de elevi de școală primară, gimnazială și liceu s-au sinucis între 2018 și 2022. Îmbrăcați în negru, mii de profesori și de angajați ai școlilor au ocupat o stradă din apropierea Adunării Naționale, scandând sloganuri și ținând în mâini pancarte pe care scria "Acordați profesorilor imunitate în fața plângerilor pentru abuz emoțional asupra copiilor".

Protestatarii au declarat că peste 9.000 de profesori au fost reclamați de părinți pentru abuzuri asupra copiilor în ultimii opt ani. "Sper că proiectele de lege care sunt discutate acum (de către legislatori) vor fi adoptate cât mai curând posibil pentru a asigura drepturile profesorilor la viață și pentru a le da profesorilor posibilitatea de a oferi o educație bună", a declarat Ahn Ji Hye, un profesor și unul dintre organizatorii protestului.

"Cu toții am primit telefoane noaptea târziu de la părinți care ne acuzau că nu le respectăm prețioșii lor copii pentru că au fost pedepsiți pentru că nu au participat la ore", a spus o profesoară. "Am avut părinți care au țipat la noi pentru că nu am oferit materiale suplimentare elevilor care nu le-au adus pe ale lor, insistând că elevii care nu-și fac temele nu ar trebui să fie pedepsiți sau plângându-se că am lăudat un copil în trei fraze iar pe celălalt doar în două", a precizat ea, conform The Guardian.

Poliția ar fi estimat că la mitingul de sâmbătă au participat aproximativ 20.000 de persoane.

SUA intenționează să crească producția lunară de obuze la 100.000, până în 2025

Statele Unite intenționează să crească producția lunară de obuze de artilerie de 155 de milimetri la 100.000, până în 2025, potrivit principalului cumpărător de arme al Pentagonului, citat de Reuters. ”Vom fi la 100.000 pe lună în 2025. Eram la 14.000 pe lună în urmă cu 6 sau 8 luni, acum suntem la 28.000 pe lună”, a declarat Bill LaPlante, cumpărătorul șef de arme al Pentagonului, la o conferință de presă de vineri.

Cererea de cartușe de artilerie de 155 mm a crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina, din februarie 2022. Dar proviziile aliaților pentru propria apărare au fost epuizate, deoarece au trimis obuze Kievului, care trage mii de cartușe pe zi.

Mexic: Șase persoane au murit după un schimb de focuri într-un bar

Un schimb de focuri s-a soldat cu șase morți într-un bar din statul Jalisco, o regiune din vestul Mexicului în care grupările criminale sunt foarte răspândite, au anunțat sâmbătă autoritățile locale. Împușcăturile au avut loc vineri seara târziu în orașul Teocaltiche, în timpul festivităților care marchează aniversarea independenței Mexicului, a precizat procurorul statului într-un comunicat.

"Mai multe persoane au fost împușcate mortal într-un bar din cartierul Maravillas", a precizat el, iar anchetatorii au stabilit sâmbătă că este vorba de șase morți.

Statul Jalisco a fost zguduit de violențele cartelului "Noua Generație", una dintre cele mai importante grupări criminale din Mexic. Teocaltiche, la nord de capitala statului Guadalajara, a fost scena unui schimb de focuri pe 2 septembrie, în urma căruia și-au pierdut viața doi ofițeri de poliție.

De când guvernul federal a lansat o campanie antidrog în 2006, cu sprijinul armatei, au fost înregistrate peste 340.000 de crime și aproximativ 100.000 de dispariții, majoritatea legate de organizațiile criminale.

Un tratament pentru cancerul pulmonar, aproape de aprobare în UE

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat extinderea indicației terapeutice pentru medicamentul Enhertu (sbstanța activă trastuzumab deruxtecan) pentru tratamentul cancerului pulmonar.

Medicamentul, dezvoltat de grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca împreună cu japonezii de la Daiichi Sankyo, a fost recomandat de către Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA ca monoterapie pentru tratarea pacienților cu un tip de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC), ale căror tumori prezintă o mutație activatoare HER2 (ERBB2) și care necesită terapie sistemică în urma chimioterapiei pe bază de platină cu sau fără imunoterapie.

Recomandarea se bazează pe datele unui studiu de fază II care au arătat că medicamentul a redus tumorile cu 49% și durata medie a răspunsului cu 16,8 luni la pacienții tratați anterior pentru acest cancer pulmonar.

Medicamentul este deja aprobat în Uniunea Europeană ca tratament pentru pacienții cu o formă avansată de cancer de sân. Recomandările formulate de Comitetul pentru medicamente de uz uman vor trebui să fie aprobate în mod oficial de către Comisia Europeană.

Italia: Un avion militar s-a prăbușit în timpul unui exercițiu, ucigând o fetiță de 5 ani

Un avion militar italian s-a prăbușit, sâmbătă, în timpul unui exercițiu la Torino, lovind o mașină și ucigând o fetiță de cinci ani, în timp ce pilotul a supraviețuit, a anunțat sâmbătă presa italiană.  Agenția de presă AGI a relatat că fratele de nouă ani al victimei a fost grav rănit.

Părinții celor doi copii nu sunt în pericol de moarte, iar pilotul avionului s-a salvat. Incidentul a survenit în timpul unui exercițiu.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.