Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Cum declanșează temperaturile scăzute creierul pentru a stimula pofta de mâncare

Ziarul de Vrancea
27 aug 2023 455 vizualizări

Mamiferele ard automat mai multă energie pentru a menține temperatura normală a corpului atunci când sunt expuse la frig. Această creștere a cheltuielilor de energie activată de frig declanșează o creștere a apetitului și a alimentației, deși mecanismul specific care controlează acest lucru a rămas necunoscut până acum, când neurologii de la Institutul de cercetare Scripps au identificat circuitele cerebrale care determină mamiferele să mănânce mai mult atunci când sunt expuse la temperaturi scăzute.

 

În noul studiu, publicat în revista Nature, cercetătorii au identificat la șoareci un grup de neuroni care funcționează ca un „comutator” pentru acest comportament legat de frig și de căutare de hrană.

Descoperirea ar putea duce la potențiale terapii pentru sănătatea metabolică și pierderea în greutate. „Acesta este un mecanism de adaptare fundamental la mamifere, iar țintirea lui cu tratamente viitoare ar putea permite sporirea beneficiilor metabolice în cazul frigului sau a altor forme de ardere a grăsimilor”, spune autorul principal al studiului, Li Ye, profesor asociat și titular al catedrei  de chimie și biologie chimică la Institutul de cercetare Scripps (TSRI), din California, Statele Unite.

Întrucât expunerea la frig duce la o ardere sporită a energiei pentru a menține temperatură normală, imersiunea în apă rece și alte forme de „terapie prin frig” au fost explorate ca metode pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății metabolice.

Un dezavantaj al terapiilor prin frig este faptul că răspunsurile evoluate ale oamenilor la frig nu sunt concepute pentru a provoca pierderea în greutate (un efect care ar fi putut fi fatal în timpul perioadelor frecvente de penurie de hrană din epoca premodernă). Frigul, ca și dieta și exercițiul fizic, crește apetitul pentru a contracara orice efect de pierdere în greutate.

În cadrul studiului, echipa și-a propus să identifice circuitele cerebrale care mediază această creștere a apetitului indusă de frig. Una dintre primele lor observații a fost că, odată cu apariția temperaturilor scăzute, șoarecii își sporesc activitatea de căutare a hranei doar după o întârziere de aproximativ șase ore, sugerând că această schimbare comportamentală nu este pur și simplu un rezultat direct al sesizării frigului.

Studiul sugerează posibilitatea de a bloca creșterea obișnuită a apetitului

Folosind tehnici de „curățare a întregului creier” și microscopie cu foiță de lumină, cercetătorii au comparat activitatea neuronilor din creier în timpul condițiilor reci față de cele calde. Curând au făcut o observație cheie: în timp ce, cea mai mare parte a activității neuronale din întregul creier a fost mult mai scăzută în condiții de frig, porțiuni dintr-o regiune numită talamus au prezentat o activare mai mare.

În cele din urmă, echipa s-a concentrat asupra unui grup specific de neuroni numit nucleul xifoid al talamusului median, arătând că activitatea acestor neuroni a crescut în condiții de frig chiar înainte ca șoarecii să se trezească din toropeala indusă de frig pentru a căuta hrană. În cazul în care la începutul stării de frig era disponibilă mai puțină hrană, creșterea activității în nucleul xifoid a fost și mai mare, ceea ce sugerează că acești neuroni răspund mai degrabă la un deficit de energie indus de frig decât la frigul în sine.

Atunci când cercetătorii au activat în mod artificial acești neuroni, șoarecii și-au sporit căutarea de hrană, dar nu și alte activități. În mod similar, atunci când echipa a inhibat activitatea acestor neuroni, șoarecii și-au diminuat căutarea de hrană.

Aceste efecte au apărut doar în condiții de frig, ceea ce implică faptul că temperaturile scăzute furnizează un semnal separat care trebuie să fie, de asemenea, prezent pentru ca să apară modificările apetitului. Într-un ultim set de experimente, echipa a arătat că acești neuroni din nucleul xifoid se proiectează într-o regiune a creierului numită nucleul accumbens – o zonă cunoscută de mult timp pentru rolul său în integrarea semnalelor de recompensă și aversiune pentru a ghida comportamentul, inclusiv comportamentul alimentar.

În cele din urmă, aceste rezultate ar putea avea relevanță clinică, spune cercetătorii, deoarece sugerează posibilitatea de a bloca creșterea obișnuită a apetitului indusă de frig, permițând ca regimuri relativ simple de expunere la frig să determine pierderea în greutate mult mai eficient. „Unul dintre obiectivele noastre cheie acum este să ne dăm seama cum să decuplăm creșterea apetitului de creșterea cheltuielilor de energie”, spune Ye.

De asemenea, cercetătorii și-au propus dorim să afle dacă acest mecanism de creștere a poftei de mâncare indusă de frig face parte dintr-unul mai complex pe care organismul îl folosește pentru a compensa cheltuielile suplimentare de energie, de exemplu, după exerciții fizice.

Un fragment dintr-un interviu mai vechi stârnește fantezii în legătură cu moartea lui Prigojin

Un clip de 40 de secunde dintr-un interviu mai vechi în care liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin declara că ar prefera să fie ucis decât să își mintă țara și menționa un avion care se dezintegrează pe cer, a dezlănțuit duminică un val de teorii pe internet despre presupusa sa moarte.

Autoritatea aviatică a Rusiei a declarat că șeful grupului Wagner se afla în avionul privat care s-a prăbușit la nord-vest de Moscova miercuri, la exact două luni după ce a Evgheni Prigojin a condus o revoltă eșuată împotriva conducerii militare ruse. Kremlinul a spus că insinuările occidentale conform cărora Prigojin a fost ucis din ordinul sale sunt o "minciună absolută".

În clipul preluat dintr-un interviu cu bloggerul militar Semion Pegov, publicat inițial pe 29 aprilie, Prigojin afirma că Rusia este în pragul dezastrului deoarece conducerea militară îi îndepărtează treptat pe cei care spun adevărul și refuză să lingușească conducerea superioară. "Astăzi am ajuns la punctul de fierbere", a spus el în clipul publicat pe Gray Zone, canalul Telegram al grupului Wagner."De ce vorbesc atât de sincer? Pentru că nu am dreptul să mint în fața celor care vor trăi în această țară. Acum ei sunt mințiți. Mai bine mă omori". Și a adăugat: "Dar nu voi minți, trebuie să spun sincer că Rusia este în pragul dezastrului. Și dacă aceste rotițe nu sunt reglate astăzi, atunci avionul se va dezintegra în aer".

Sute de comentarii au fost postate pe Gray Zone în câteva ore. "Așadar știa", a scris în primul răspuns un utilizator Telegram al cărui nume se traduce prin "avanpost".

Unele postări au speculat în legătură cu faptul că Prigojin trăiește. Alții și-au imaginat ce grozav ar fi dacă, de fapt, Evgheni Prigojin și Serghei Surovikin, fostul comandant al operațiunilor de război revocat din funcția de șef al forțelor aeriene în ziua accidentului aerian, "stau în Jamaica, beau pina colada și trag un fum dintr-un joint uriaș". Alte postări au arătat cu degetul spre Kremlin, într-un comentariu afirmându-se că prăbușirea avionului a fost opera președintelui Vladimir Putin și că "trebuie să fii o amibă ca să nu înțelegi asta".

Unele comentarii au dat vina pe Franța, iar altele pe Ucraina. Într-o postare se spunea că Ucraina l-a ucis pe Prigojin din ordinul serviciilor speciale ale SUA "și al anglo-saxonilor" și adăuga că "este supărător pentru noi să pierdem un astfel de erou", afirmație la care cineva a răspuns cu trei emoji-uri râs cu lacrimi.

Anchetă după moartea a 88 de persoane care au cumpărat o substanță pentru a se sinucide

Agenția britanică de luptă împotriva criminalității - NCA - a deschis o anchetă cu privire la moartea în Regatul Unit a 88 de persoane care au cumpărat de pe site-uri canadiene o substanță - azotit de sodiu - care să le ajute să se sinucidă și a identificat 232 de cumpărători ai acestor produse în decurs de doi ani.

NCA a primit în aprilie informații potrivit cărora mai multe persoane din Regatul Unit au cumpărat acest compus chimic pe aceste site-uri, scrie presa britanică. În total, anchetatorii au identificat 232 de cumpărători pe o perioadă de doi ani, până în aprilie. NCA a anunțat că 88 dintre aceste persoane au murit. ”La ora actuală nu există o legătură confirmată între (substanțele) cumpărate pe site-uri și cauza decesului” acstor persoane, a precizat agenția.

Acest anunț intervine după arestarea, la 2 mai, în Canada a unui bărbat în vârstă de 57 de ani, Kenneth Law, inculpat cu privire la ”sfaturi sau ajutor în vederea sinuciderii” a două persoane. Ancheta a început la sfârșitul lui martie, în urma morții suspecte a unui adult după ce a consumat o substanță, azotit de sodiu, flolosită de obicei ca aditiv alimentar - prezentă frecvent în carnea procesată.

Kenneth Law a fost inculpat cu privire la folosirea mai multor site-uri în vederea ”distribuirii și comercializării” acestei substanțe, țintind ”persoane care prezintă un risc de automutilare”. ”Consumul intenționat al anumitei cantități a acestei substanțe poate reduce nivelul de oxigen, împiedica respirația și poate conduce la moarte”, a avertizat într-un comunicat poliția.

Autoritățile canadiene estimează că acesta a trimis cel puțin 1.200 de colete în peste 40 de țări, însă nu știe câte dintre ele conțin substanța toxică.

Trump a strâns peste 7 milioane de dolari de când a apărut celebrul ”mugshot” din Georgia

Fostul președinte Donald Trump a strâns aproape 20 de milioane de dolari în ultimele trei săptămâni, o perioadă care coincide cu inculparea sa în dosare federale legate de afirmațiile sale false potrivit cărora alegerile din 2020 i-au fost furate, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, relatează Reuters. De când a apărut joi pentru a i se face poza de identificare într-un caz de escrocherie și fraudă în Atlanta, Georgia, fostul președinte a adus 7,1 milioane de dolari, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Numai vineri, Trump a adus 4,18 milioane de dolari, fiind ziua cu cele mai mari încasări din campania sa de până acum, a precizat Cheung. Poza sa, postată joi seara de un tribunal din Georgia, a fost transformată în tricouri, pahare, căni, postere și chiar în păpuși bobblehead de către prieteni și dușmani deopotrivă.

Fotografia lui Trump cu o cravată roșie, părul strălucitor și o încruntare glacială a fost făcută în momentul în care candidatul republican la președinția SUA a fost arestat pentru mai multe acuzații, parte a unui caz penal care rezultă din încercările sale de a anula alegerile din 2020. Trump, care a fost ales președinte în 2016, dar a fost învins de democratul Joe Biden în 2020, candidează din nou la nominalizarea Partidului Republican pentru funcția de președinte. Trump se confruntă în prezent cu patru acuzații, dintre care două legate de afirmațiile sale false potrivit cărora alegerile au fost furate și de atacul din 6 ianuarie 2021 comis de adepții săi asupra Capitoliului SUA din Washington, D.C.

Atacul de la Jacksonville: Atacatorul a ucis trei persoane, motivat de "ură" rasială

Atacatorul care a deschis focul și a ucis sâmbătă trei persoane de culoare într-un magazin din Jacksonville, Florida, înainte de a se sinucide, a fost motivat de "ură" rasială, a anunțat șeriful local. "El a vizat un anumit grup, iar acesta a fost cel al persoanelor de culoare", a declarat șeriful TK Waters într-o conferință de presă, precizând că motivul rasial a fost "foarte clar". Biletele lăsate de atacator, care avea 20 de ani și era alb, au detaliat "ideologia sa respingătoare de ură", potrivit lui Waters.

Atacatorul, care purta o vestă și era înarmat cu o pușcă de asalt și un pistol, a deschis focul într-un magazin Dollar General, a precizat șeriful, explicând că doi bărbați și o femeie au fost uciși. FBI va investiga incidentul ca fiind o crimă motivată de ură.

În Statele Unite există mai multe arme individuale decât oameni, în principal din cauza ușurinței cu care americanii au acces la ele. Un adult din trei deține cel puțin o armă, iar aproape un adult din doi locuiește într-o casă cu o armă. Consecința acestei proliferări este o rată foarte ridicată a deceselor cauzate de arme de foc în Statele Unite, fără egal în alte țări dezvoltate.

Trei piloți militari ucraineni au murit după ce două avioane s-au ciocnit în aer

Trei piloți ucraineni au murit după ce două avioane de antrenament L-39 s-au ciocnit vineri deasupra unei regiuni la vest de capitală, a anunțat sâmbătă forțele aeriene ale țării într-un comunicat. Președintele Volodmir Zelenski, care mizează pe instruirea rapidă a echipajelor ucrainene pentru a pilota până la 61 de avioane de luptă F-16 promise de aliații occidentali, a declarat că printre cei trei bărbați se numără Andriy Pilshchykov, "un ofițer ucrainean, unul dintre cei care au ajutat foarte mult statul".

O anchetă este în curs de desfășurare, a adăugat el în discursul său video nocturn. "Este prea devreme pentru a discuta detalii. Cu siguranță, toate circumstanțele vor fi clarificate". Forțele aeriene au precizat că accidentul a avut loc în regiunea Jitomir din centrul Ucrainei. Pilshchykov, care folosea indicativul "Juice", devenise cunoscut după ce a acordat numeroase interviuri presei internaționale. "Aceasta este o pierdere dureroasă și ireparabilă pentru noi toți", au scris forțele aeriene pe aplicația Telegram.

Milano a înregistrat cea mai caldă zi de 260 de ani

Capitala economică a Italiei, Milano, a înregistrat miercuri cea mai caldă zi din ultimii 260 de ani - cu o temperatură medie de 33 de grade Celsius -, a anunțat Agenția Regională a Protecției mediului (ARPA), în timp ce Italia înfruntă un nou val de caniculă. Stația meteorologică Brera de la Milano a înregistrat miercuri o temperatură medie de 33 grade Celsius - cea mai mare de la începutul înregitrărilor, în 1763. Precedentul record - de 32,8 grade Celsius - data din 2003.

Capitala Lombardiei a înregistrat joi cea mai mică temperatură minimă la 24 de ore de la cea mai mare temperatură - 28,9 grade Celsius -, a anunțat vineri ARPA.

Versantul italian al Munților Alpi a înregistrat, la rândul său, temperaturi ”intense și anormale”, potrivit ARPA.

Emisiile de gaze cu efect de seră favorizează valuri de căldură tot mai lungi și mai intense, mai ales în Europa care, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), este continentul care se încălzește cel mai rapid. Valurile de căldură sunt unele dintre cele mai ucigașe fenomene naturale. În fiecare an, sute de mii de persoane mor din cauza căldurii excesive.

Temperaturi nocturne foarte mari sunt deosebit de periculoase pentru sănătate, deoarece corpul uman nu reușește să se refacă după căldura la care este supus pe timpul zilei.

Ucraina se pregătește să mobilizeze mai mulți recruți

Conducerea ucraineană pregătește solicitări suplimentare de recrutare pentru a continua să lupte împotriva invaziei forțelor ruse. "Da, armata ne-a abordat și probabil va fi un apel suplimentar", a declarat sâmbătă secretarul Consiliului Național de Securitate, Olexii Danilov, pentru un post de radio ucrainean. Cu toate acestea, mobilizarea nu va depăși parametrii deja stabiliți la începutul războiului, pe 24 februarie 2022, a adăugat el.

Danilov a spus că decizia nu reprezintă o măsură neprogramată și că mobilizarea este în desfășurare de un an și jumătate. "Nu este nevoie să facem zgomot, totul merge conform planului pe care îl urmăm în prezent", a adăugat el.

Ucraina a declarat legea marțială după ce Moscova și-a lansat invazia, ceea ce înseamnă că toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt obligați să efectueze serviciul militar dacă sunt chemați. Cu toate acestea, unii sunt scutiți de serviciu din motive de sănătate sau sociale, sau dacă sunt tați singuri.

Nu se cunoaște numărul exact al bărbaților care au fost mobilizați până acum, dar anul trecut, adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar a estimat numărul acestora la câteva sute de mii. Ca urmare a pierderile din luptele în curs noii recruți trebuie să fie pregătiți în mod constant pentru a fi trimiși pe front.

Inteligența artificială riscă să reproducă aceleași greșeli ca rețelele de socializare

Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale (AI) riscă să reproducă greșelile făcute de industria tehnologică la începutul erei rețelelor de socializare, a avertizat vineri președintele Microsoft, Brad Smith, la un forum de afaceri la New Delhi.

Industria tehnologică "devenise puțin prea euforică cu privire la toate lucrurile bune pe care social media urma să le aducă lumii - și erau multe - fără să se gândească la riscuri", a spus Smith la B20 (Business 20), care reunește jucători din sectorul privat timp de trei zile, înainte de G20. "Trebuie să fim cu mintea limpede, trebuie să fim entuziasmați de posibilitățile care ni se oferă, dar în același timp trebuie să ne gândim la dezavantaje, chiar să ne îngrijorăm. Și trebuie să construim măsurile de protecție de la început", a avertizat el.

AI provoacă o îngrijorare tot mai mare în întreaga lume, deoarece această tehnologie poate fi utilizată în scopuri rele. La fel ca în cazul video-urilor "deepfake" care îi fac pe oameni să spună lucruri pe care nu le-au spus.

Tehnologia, care promite să revoluționeze o gamă largă de profesii, stârnește, de asemenea, în rândul multor lucrători teama că profesia lor se va transforma sau va dispărea.

Conform unui studiu publicat luni de ONU, inteligența artificială este mai probabil să creeze locuri de muncă decât să le distrugă, dar va duce la potențiale schimbări în calitatea locurilor de muncă, inclusiv intensitatea muncii și autonomia. Studiul subliniază, de asemenea, că efectele acestei noi tehnologii variază considerabil în funcție de ocupații și domenii, femeile fiind mai predispuse decât bărbații să aibă munca afectată.

Trei pușcași marini morți și alți 20 răniți în Australia, în prăbușirea unei aeronave

Trei pușcași marini au murit duminică, iar alți 20 au fost răniți în urma prăbușirii unei aeronave americane de tip Osprey în Australia, relatează BBC News.

Aeronava de tip MV-22B Osprey s-a prăbușit în timp ce se îndrepta către Insula Tiwi, la nord de Darwin. Alți cinci pușcași marini se află în stare gravă. ”La bord se aflau 23 de persoane. Trei au murit, iar alte cinci, rănite și în stare gravă, au fost transportate către Royal Darwin Hospital”, a anunțat într-un comunicat un reprezentant al Pușcașilor Marini.

Ei participau la exercițiul militar Predators Run, la care iau parte 2.500 de militari din Statele Unite, Australia, Filipine, Timorul de Est și Indonezia. La bordul aeronavei se aflau numai militari americani.

Acesta este al doilea accident sângeros de aeronavă în exerciții militare în Australia, în mai puțin de o lună. La 28 iulie, patru militari australieni au fost raportați morți după ce un elicopter de tip 45 MRH-90 Taipan la bordul cărora se aflau s-a prăbușit în largul coastelor statului Queensland, în timp ce participau la Exercițiul Talisman Sabre - cel mai mare exercițiu de formare australiano-american.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.