Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Aproape 10.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina

Ziarul de Vrancea
15 aug 2023 492 vizualizări

Bilanțul este probabil mult mai mare, precizează raportul ONU

Aproape 10.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina, a afirmat marți Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului.

Potrivit cifrelor ONU, 9.444 de civili au murit, între care 500 de copii, și 16.940 au fost răniți de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022. Cifra reală este probabil mult mai ridicată. ONU notează că bilanțul nu este complet pentru că lipsesc date din mai multe regiuni, în special din Mariupol, Lîsîceansk și Severodonețk, ocupate de forțele ruse după lupte grele, dar și din Kiev. Cifrele ONU mai arată că vasta majoritate a celor uciși - 7.339 - au murit în regiuni ucrainene bombardate de Rusia și apărate de armata ucraineană. În regiunile ocupate de trupe ruse au murit 2.105 de persoane.

În regiunile Donețk și Lugansk, din est, s-au înregistrat semnificativ mai multe victime de ambele părți ale frontului decât în capitala Kiev, în centrul și vestul Ucrainei.

Raportul ONU mai consemnează că în primele luni de război au murit mai mulți civili. În primăvara și vara acestui an au murit în fiecare lună între 170 și 180 de civili.

Kievul afirmă că a recucerit localitatea Urojaine din regiunea Donețk

Forțele ucrainene s-au întărit la periferia orașului Urojaine după ce au recucerit această localitate din regiunea Donețk de la forțele ruse, a declarat miercuri ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar. "Urojaine a fost eliberată", a declarat Maliar pe aplicația de mesagerie Telegram. "Apărătorii noștri sunt pe poziții la periferie", a adăugat ea.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informația, iar deocamdată nu a existat niciun comentariu din partea Rusiei. În ultimele zile, au avut loc lupte aprige în și în jurul Urojaine și Staromaiorske, la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de Donețkul controlat de Rusia.

Judecător, acuzat că și-a ucis soția cu una dintre cele 47 de arme de foc pe care le deținea

Un judecător din comitatul Orange, California, suspectat de împușcarea mortală a soției sale, a pledat nevinovat la acuzația de crimă. Anchetatorii au găsit în locuința sa 47 de arme de foc și peste 26.000 de cartușe pe care le deținea legal. El a fost eliberat din arest pentru o cauțiune de un milion de dolari.

Potrivit CNN, judecătorul Curții Superioare Jeffrey Ferguson, în vârstă de 72 de ani, a fost arestat de către detectivii de la Omucideri, după ce în locuința sa a fost găsit cadavrul soției sale. Soția lui Ferguson, Sheryl, a fost găsită în casă, cu "cel puțin o rană prin împușcare", a declarat Departamentul de Poliție din Anaheim. Potrivit acuzării, Jeffrey Ferguson mirosea puternic a alcool când a fost arestat și ar fi spus poliției: "Ei bine, cred că am terminat pentru o vreme". Jeffrey Ferguson a refuzat să spună dacă el a fost cel care a tras cu arma, atunci când a fost confruntat de lucrătorii de prim ajutor, pe care i-a chemat el însuși, dar judecătorul a mărturisit în fața grefierului și a executorului său judecătoresc, cărora le-a trimis un SMS, potrivit anchetei.

"Mi-am pierdut capul. Tocmai mi-am împușcat soția. Nu voi mai fi aici mâine. Voi fi în arest. Îmi pare foarte rău", a scris el în mesaj, citit de procuror la audiere.

Avocatul său spune că împușcăturile au fost accidentale.

"Timp de 40 de ani, judecătorul Ferguson a protejat Orange County ca procuror și judecător", a declarat John Barnett, un avocat al lui Ferguson, într-o convorbire telefonică cu CNN. "Acest tragic accident de familie nu este nimic mai mult decât un accident și credem că juriul va constata acest lucru", a adăugat el.

O audiere preliminară în acest caz este programată pentru 30 octombrie.

Incendii în Hawaii: Bilanțul a crescut la 106 morți

Bilanțul deceselor în urma incendiilor de vegetație de pe insula Maui din statul american Hawaii a urcat la 106, conform unei actualizări a numărului victimelor.

Potrivit actualizării, doar cinci dintre cele 106 victime au fost identificate. Conform comitatului Maui, până în prezent au fost efectuate căutări pe aproximativ 32% din regiune.

Guvernatorul statului Hawaii, Josh Green, a declarat luni că numărul morților ar putea crește semnificativ pe măsură ce operațiunile de căutare avansează. Bilanțul precedent, anunțat marți de guvernatorul Josh Green, indica 101 morți.

Rudele persoanelor dispărute au fost sfătuite să facă un test ADN pentru a ajuta la identificarea cadavrelor, care sunt adesea de nerecunoscut.

Musk a îngreunat pe Twitter accesul user-ilor către site-uri pe care miliardarul nu le are „la suflet”

Presa americană a scris că, pentru câteva ore, accesul către diverse site-uri media cunoscute, a fost încetinit pentru cei care voiau să intre din link-uri de pe rețeaua X (Twitter). Cine făcea click pe un link din X către publicații precum Reuters sau New York Times trebuiau să aștepte 4,5 - 5 secunde. Problema s-a rezolvat între timp.

Incidentul a fost relatat marți de Washington Post, iar New York Times a venit cu o analiză: „X Slows Down Access to Some Rival Sites”.

Această încetinire, „throttling”, în termeni de specialitate, a însemnat că userii care făceau click din rețeaua X pe link-uri către diverse site-uri, trebuia să aștepte câteva secunde. Întârzierea se simțea dacă link-urile erau către Facebook, Bluesky, Instagram, Substack, Reuters și The New York Times. Nu au fost afectate link-urile către Fox News, YouTube și Mastodon.

Această întârziere artificială în încărcarea site-urilor sau aplicațiilor a fost dezactivată după ce a fost publicată ancheta Washington Post despre tacticile aplicate de Elon Musk. Nu este prima oară când miliardarul se folosește de capacitățile tehnice ale Twitter pentru a face mai greu accesul la rețele rivale. Anul trecut, pentru scurt timp, a fost blocat accesul la rețeaua Mastodon, care este rival pentru Twitter, dar are de câteva zeci de ori mai puțini useri.

Companiile cele mai mari din online cheltuie milioane de dolari pentru a se asigura că site-urile se încarcă foarte repede, știind că și câteva secunde contează, iar unii useri vor renunța la a mai intra, iar traficul scade mult dacă întârzierea durează.

Elon Musk a criticat de multe ori publicațiile mari, când nu i-a convenit ce au scris despre el. Uneori le-a numit ca fiind de propagandă, alteori a fost mult mai dur în exprimare.

Actorul britanic Darren Kent, cunoscut pentru roluri în „Game of Thrones” și „Dungeons and Dragons”, a murit

Actorul britanic Darren Kent, cunoscut pentru rolurile sale din „Game of Thrones” și „Dungeons and Dragons”, a murit, potrivit agenției sale Carey Dodd Associates, care a anunțat marți pe rețelele de socializare. El avea 39 de ani, după cum a confirmat Samantha Dodd. „Cu profundă tristețe trebuie să vă spunem că dragul nostru prieten și client Darren Kent a murit liniștit vineri. Părinții și cel mai bun prieten al său au fost alături de el. Gândurile și dragostea noastră se îndreaptă către familia sa în aceste momente dificile”, a scris agenția pe Instagram. „Darren nu a fost doar un actor, regizor și scenarist talentat, ci și unul dintre cei mai drăguți oameni pe care am avut plăcerea să îi cunosc. A fost un privilegiu și o plăcere să fac parte din călătoria lui”, încheie postarea.

Darren Kent suferea de mai mulți ani de probleme de sănătate, dar cauza morții sale nu a fost încă precizată. Născut în Essex, Darren Kent a jucat primul său rol important în filmul horror „Mirrors”, lansat în 2008. Actorul a apărut, de asemenea, în ultimul episod al celui de-al patrulea sezon din „Game of Thrones” și în serialul britanic „EastEnders”.

Mai recent, Darren Kent a apărut în filmul „Dungeons and Dragons: Honour of Thieves” din 2023, cu Chris Pine, unde a interpretat rolul unui cadavru reanimat. Actorul, care obișnuia să lucreze cu Mushroom Theatre Company, a scris și regizat, de asemenea, mai multe filme, inclusiv drama polițistă „Abusing Protocol” în 2015.

Libia: 27 de morți în lupte care au loc în capitala Tripoli

Douăzeci și șapte de persoane au fost ucise și aproximativ o sută au fost rănite în confruntări violente care au izbucnit în suburbiile orașului Tripoli, în noaptea de luni spre marți, între două grupări armate influente, a anunțat Centrul pentru Medicină de Urgență (CMU). Într-un "bilanț provizoriu" publicat marți seară pe Facebook, această agenție, care gestionează serviciile de urgență din vestul Libiei, a anunțat că 27 de persoane au fost ucise și 106 rănite în aceste confruntări cu armament greu care au loc între cele două grupuri armate influente din capitala libiană.

Potrivit aceleiași surse, 234 de familii au fost salvate și extrase, împreună cu câteva zeci de medici și asistente străine, care erau blocați încă de luni seară de luptele din sudul capitalei. Trei spitale de campanie și aproximativ șaizeci de ambulanțe au fost mobilizate pentru a-i ajuta pe răniți și pentru a evacua civilii către zone mai sigure.

Luptele au început după arestarea, luni, a colonelului Mahmoud Hamza, comandantul Brigăzii 444, de către forțele al-Radaa. Nu au fost furnizate încă informații cu privire la motivele arestării sale. Marți târziu, "consiliul social", alcătuit din oficialități și personalități influente din Soug el-Joumaa, o zonă din sud-estul Tripoli și un bastion al forței al-Radaa, a anunțat că a ajuns la un acord cu șeful guvernului de la Tripoli, Abdelhamid Dbeibah, în vederea transferării colonelului Mahmoud Hamza către o "parte neutră" neidentificată.

Într-o declarație citită la televiziune de către decanul său, consiliul a indicat că o dezescaladare și o încetare a focului vor urma acestei măsuri, care a dus la o revenire a calmului la Tripoli în noaptea de marți spre miercuri.

Aceste două grupări sunt printre cele mai influente din Tripoli, unde se află unul dintre cele două guverne care își dispută puterea într-o țară măcinată de diviziuni de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, alimentată de proliferarea grupărilor armate cu loialități schimbătoare.

Reacții negative în Georgia după ce trupa The Killers a primit pe scenă un fan din Rusia

Trupa The Killers și-a cerut scuze după ce solistul Brandon Flowers a fost huiduit pentru că a adus un fan rus pe scenă la un concert din Georgia - fost stat invadat de Rusia în 2008 - și a îndemnat publicul să se gândească unii la alții ca la „frați și surori”. Spre finalul concertului, care a avut loc marți seară în Batumi, trupa a invitat un bărbat să cânte la tobe cu ei în timpul melodiei „For Reasons Unknown”. „Nu cunoaștem eticheta din această țară, dar acest tip este rus”, spune Flowers mulțimii, care a răspuns cu un amestec de urale și huiduieli. „Sunteți de acord ca un rus să vină aici?”.

După ce a cântat, Flowers a continuat în fața altor huiduieli din partea spectatorilor. „Nu poți recunoaște dacă cineva este fratele tău? Nu este fratele tău?”, a întrebat el. „Ne separăm cu toții la granițele țărilor noastre? ... Nu sunt eu fratele tău, fiind din America?”. Flowers a continuat, îndemnând publicul să sărbătorească „faptul că suntem aici împreună”. „Nu vreau să se transforme în ceva urât”, a spus el. „Și vă văd ca pe frații și surorile mele”.

Se pare că mulți oameni au părăsit stadionul în semn de protest, deși, The Killers a cântat până la sfârșit.

Rusia continuă să ocupe 20% din teritoriul georgian după invazia sa din 2008. Din 2022 și de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a existat un aflux de ruși în Georgia, care și-a câștigat independența față de regimul sovietic în 1991. Unii ruși s-au confruntat cu reacții negative în interior, inclusiv navele de croazieră rusești.

„Oameni buni din Georgia, nu a fost niciodată intenția noastră să jignim pe cineva!”, a scris ulterior grupul. „Avem o tradiție îndelungată de a invita pe scenă oamenii să cânte la tobe și părea de pe scenă că mulțimea este de acord cu participarea spectatorului din această seară”.

Regizor iranian, condamnat la închisoare pentru că și-a prezentat filmul la Cannes

Un tribunal din Teheran l-a condamnat pe cunoscutul regizor Saeed Roustaee la șase luni de închisoare pentru prezentarea filmului său „Leila's Brothers” la Festivalul de Film de la Cannes din 2022. Lungmetrajul „Leila's Brothers” prezintă o familie săracă aflată în pragul imploziei, într-un Iran cufundat într-o criză economică profundă. Filmul a fost interzis în Iran încă de la lansarea sa de anul trecut, pentru că, potrivit autorităților, „a încălcat regulile prin participarea fără autorizație la Cannes și apoi la Munchen”. „Tribunalul Revoluționar din Teheran i-a condamnat pe Saeed Roustaee și Javad Norouzbeigui, regizorul și producătorul filmului la șase luni de închisoare”, a anunțat cotidianul reformist Etemad pe site-ul său. Roustaee și Norouzbeigui au fost găsiți vinovați de „contribuție la propaganda opoziției împotriva sistemului islamic” din Iran.

Totuși, potrivit Etemad, tribunalul a decis că cei doi cineaști vor executa doar o parte din pedeapsă, adică aproximativ nouă zile, în timp ce restul „va fi cu suspendare timp de cinci ani”. În timpul perioadei de suspendare, inculpații trebuie să se abțină de la activități legate de infracțiunea comisă și să nu comunice cu persoane active în industria cinematografică”, a adăugat Etemad.

Saeed Roustaee, în vârstă de 34 de ani, este cunoscut mai ales pentru că a regizat în 2021 „The Law of Teheran”, un film polițist despre afacerile cu droguri și reprimarea acestora de către statul iranian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.