Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ungaria: Parlamentari din opoziție, evacuați din sediul televiziunii de stat

Ziarul de Vrancea
16 dec 2018 1457 vizualizări

Ei au încercat să transmită un mesaj către “țară” de la televiziunea publică, instituție aflată sub controlul regimului Orban

Forțele de securitate au evacuat doi parlamentari independenți din sediul televiziunii de stat din Ungaria după ce au încercat să citească o petiție, la o zi după ce poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva celor care protestau față de Guvernul Orban, scrie Reuters. Cei doi parlamentari se află printre cei 12 care și-au petrecut noaptea în sediul televiziunii de stat, ca o continuare a demonstrațiilor împotriva politicilor prim-ministrului Viktor Orban. Petiția reafirmă cererile protestatarilor de duminică, care includ retragerea noii legi privind piața muncii, independența presei și a tribunalelor și ca Ungaria să se alăture biroului procurorilor UE.Parlamentara independentă Bernadett Szel a postat imagini video pe pagina sa de Facebook care arată cum forțele de securitate se ceartă cu parlamentarul Akos Hadhazy pentru ca apoi să îl evacueze din clădire. Szel a precizat că și ea a fost evacuată. „Vrem să ne citim petiția”, a afirmat ea în video. Alți parlamentari și-au continuat protestele în clădire.

Noi tribunale dedicate legii electorale și infracțiunilor de corupție

Manifestația de duminică - intitulată ”Crăciun fericit, domnule premier” de organizatori - este a patra manifestație în decurs de o săptămână împotriva Guvernului Orban. Ea a fost organizată de opoziția de stânga, grupuri de studenți și simpli cetățeni. Manifestanții au agitat steaguri ungare și ale Uniunii Europene (UE). Ei au defilat pe un frig glacial de la marea Piață a Eroilor către Parlament, agitând banderole pe care se puteau citi mesaje ca ”Nu furați” sau ”Tribunale independente!”. Noua Lege a muncii le permite angajatorilor să ceară până la 400 de ore suplimentare pe an. Criticii acestui text l-au catalogat drept ”legea sclaviei”. De asemenea, Guvernul a trecut prin Parlament o lege care înființează noi tribunale administrative, competente în probleme sensibile precum legea electorală, manifestațiile și corupția. De la instalarea sa la putere, în 2010, Viktor Orban a modificat sistemul electoral cu scopul de a-și favoriza partidul, Fidesz, și și-a pus prsoane loiale la conducerea instituțiilor publice, în timp ce aliații săi s-au îmbogățit.

Tatăl lui Meghan Markle a lansat un apel la reconciliere cu fiica sa

Tatăl lui Meghan Markle a lansat ieri un apel la reconciliere cu fiica sa, cu care nu a mai vorbit de la nunta cu prințul Harry, în luna mai, scrie AFP. "Te iubesc foarte mult, tu ești fiica mea și mi-ar plăcea să aflu noutăți de la tine", a spus Thomas Markle, în vârstă de 74 de ani, în timpul unui interviu la postul britanic ITV.  "Oricare ar fi fost certurile noastre, trebuie să fim capabili să ni le rezolvăm, facem parte din aceeași familie, așa că dacă îți face plăcere, contactează-mă", a adăugat el. "Sper ca acest lucru să se rezolve, asta nu poate dura la nesfârșit". Septuagenarul, care locuiește în Mexic, nu a putut să își conducă fiica la altar pe 19 mai la Windsor, în vestul Londrei, din cauza unei operații la inimă.  El a mai vorbit și despre faptul că a pus familia regală britanică în situații stânjenitoare după ce a primit bani pentru a fi pozat pentru paparazzi. "Nu am intenția de a păstra tăcerea pentru tot restul vieții. Îmi iubesc fiica foarte mult, ea trebuie să o știe și aș aprecia cu adevărat dacă ea m-ar contacta sau m-ar suna, sau pur și simplu să îmi trimită un mesaj", a continuat Thomas Markle. Fosta actriță americană și prințul Harry așteaptă primul lor copil în primăvară.  "Sper ca totul să se deruleze cu bine și că voi putea să o văd pe micuța Meghan sau pe micul Harry", a spus viitorul bunic în timpul interviului pentru care nu a fost plătit, potrivit ITV. Întrebat despre articolele din presa britanică în care este arătată atitudinea disprețuitoare pe care Meghan a avut-o cu personalul familiei regale, tatăl ei i-a luat apărarea. "I-a plăcut întotdeauna să controleze totul, asta face parte din natura ei, dar nu a fost niciodată nepoliticoasă, după cunoștința mea. Ea a fost mereu foarte politicoasă".

Filipine câștigă pentru a patra oară titlul de Miss Univers

Catriona Gray din Filipine a fost încoronată, ieri, Miss Univers, pentru a patra oară țara din sud-estul Asiei câștigând concursul internațional de frumusețe, potrivit Reuters. Gray, model filipinezo-australin în vârstă de 24 de ani, a câștigat titlul în capitala Bangkok, unde a avut loc concursul, care a inclus pentru prima dată concurente transgen. "Inima mea este plină de multă recunoștință. Au fost momente de îndoială când am simțit că sunt copleșită și am simțit presiune", a spus Gray, care a purtat o rochie roșie și portocalie, inspirată de Mount Mayon, un vulcan care a erupt anul acesta.  Gray a fost întrebată în timpul concursului despre viziunea ei privind legalizarea marijuanei iar răspunsul ei a fost că ea sprijină folosirea substanței în scop medical.  După ce a fost încoronată, Gray a declarat jurnaliștilor că întrebarea a fost "relevantă" și "un subiect la zi", referindu-se la războiul drogurilor în Filipine, război care a dus la moartea filipinezilor și a cauzat semnale de alarmă la nivel internațional. Gray a spus în timpul competiției că lucrul într-o mahala din Manila a ajutat-o să descopere frumusețea în situații dificile. "Dacă aș putea să-i învăț pe oameni să fie recunoscători, am avea o lume minunată unde negativitatea nu ar putea să se dezvolte și nu ar fi încurajată, iar copiii ar zâmbi", a afirmat ea. Miss Africa de Sud, Tamaryn Green, în vârstă de 24 de ani, s-a clasat pe locul secund, urmată de Miss Venezuela, Sthefany Gutiérrez, în vârstă de 19 ani. Miss Spania, Angela Ponce, în vârstă de 27 de ani, a intrat în istorie ca prima persoană transgen care a concurat în cei 66 de ani de existență ai competiției. Gray este a patra concurentă din Filipine care câștigă concursul Miss Univers și a doua în trei ani.  Salvador Panelo, purtător de cuvânt al președintelui Rodrigo Duterte, a spus că victoria ei pune țara pe harta mondială pentru "frumusețea și eleganța ei". Filipine a câștigat anterior concursul Miss Univers în 2015, 1973 și 1969.

Explozie la o televiziune din Atena: „Un atac la adresa democrației”

O explozie puternică a distrus geamurile și birourile de la sediul SKAI TV din Atena, în ceea ce oficialii greci au numit „un atac la adresa democrației”. Nimeni nu a fost rănit, scrie Reuters. SKAI este una unul dintre cele mai importante posturi de televiziune din Grecia și face parte din trustul de media care include un post radio și este afiliat celui mai mare cotidian, Kathimerini. Poliția a informat că un dispozitiv exploziv improvizat a fost detonat în apropiere de clădirea SKAI la ora locală 2:35 după două telefoane de avertizare către două instituții de presă. Televiziunea a informat că geamurile primelor șase etaje au fost sparte. „Pagubele materiale sunt mari pe aproape toate etajele, cele mai mari fiind la etajele trei și patru, unde se află birourile angajaților”, se arată în comunicat publicat pe site-ul televiziunii. „Imaginile sunt sfâșietoare. Tavanul s-a prăbușit, geamurile au fost făcute bucăți”, este precizat în comunicat. Nimeni nu a revendicat atacul deocamdată. Atacurile la scară mică asupra companiilor, clădirilor statului, poliției și politicienilor sunt comune în Grecia, o țară cu un istoric bogat în violență politică. Olga Gerovassili, ministrul pentru Protecția Cetățenilor din Grecia, a declarat că atacul a avut ca țintă democrația. „Democrația este totuși protejată și nu se află în pericol”, a precizat ea. Jurnaliștii care prezentau matinalul transmiteau în direct din fața clădirii. Corespondentul SKAI pentru poliție a precizat că dispozitivul conținea în jur de cinci kilograme de explozibil și a fost plasat pe o alee îngustă apropiată clădirii. Imaginile video difuzate în presa locală arată un nor de fum care iese din clădire. Imaginile din interior arată geamurile sparte și birourile pline de bucăți de geam. „Libertatea presei nu va fi terorizată de nimeni”, a declarat Maria Spyraki, purtătoarea de cuvânt a partidului Noua Democrație pentru SKAI.

Un ministru australian a demisionat după ce a folosit un site de dating

Un membru al guvernului australian a fost nevoit să demisioneze ieri după ce o revistă a relatat că acesta a folosit un site de dating pentru a găsi femei mai tinere în timpul unei călătorii în interes de serviciu în Hong Kong, relatează dpa și Reuters. Andrew Broad a demisionat din postul de ministru asistent al vicepremierului Michael McCormack, după ce tabloidul New Idea a relatat că parlamentarul, care este căsătorit, a folosit un site de dating pentru a cunoaște fete mai tinere în timpul unei deplasări profesionale. "Din cauza naturii acestor alegații, este potrivit ca dl Broad să demisioneze", a precizat McCormack într-un comunicat. Broad, care a fost numit în acest rol în septembrie "va continua ca membru al parlamentului muncitor și eficient pentru districtul Mallee" din statul Victoria, a adăugat liderul Partidului național. Articolul din New Idea, publicat luni, cita o femeie care afirma că a luat masa cu Broad într-un restaurant din Hong Kong în noiembrie, după ce au făcut cunoștință prin intermediul unui site de dating. Femeia, care ar fi cu 20 de ani mai tânără decât parlamentarul de 43 de ani, a relatat că Broad s-ar fi lăudat cu rolul său de ministru asistent, s-ar fi purtat inadecvat și s-ar fi descris de mai multe ori drept "James Bond". "Am fost informat că persoana care face afirmația este posibil să fi fost angajată într-o activitate infracțională", a precizat Broad într-o declarație pentru tabloid, precizând că chestiunea a fost sesizată poliției federale australiene. Broad și McCormack fac parte din Partidul național, care este membru al coaliției conservatoare la guvernare. Broad a fost primul parlamentar care i-a cerut pe atunci vicepremierului și liderului Partidului național Barnaby Joyce să demisioneze după ce s-a aflat în luna februarie că o fostă membră a staffului său cu care a avut o relație extraconjugală așteaptă un copil.

Rusia staționează avioane de vânătoare în Crimeea, de teama unei ”provocări” ucrainene

Rusia a hotărât să staționeze aproximativ zece avioane de vânătoare Suhoi de tip Su-27 și Su-30 în Crimeea, până la sfârșitul anului, de teama unei ”provocări” ucrainene, relatează Reuters. Ministerul rus al Apărării a precizat luni că aceste avioane de vânătoare urmează să fie staționate la baza aeriană de la Belbek. Rusia a anexat în 2014 Crimeea, care aparținea Ucrainei de aproximativ 60 de ani. Tensiunile între Moscova și Kiev s-au amplificat cu un nivel în noiembrie, după ce Rusia a confiscat trei nave militare aprținând Marinei ucrainene, în Strâmtoarea Kerci. Tot ieri, Kremlinul a acuzat Ucraina că a înființat o Biserică Ortodoxă națională din motive pur politice. Biserica Ortodoxă Ucraineană și-a ales sâmbătă un nou patriarh, oficializând astfel o ”schismă” cu Moscova, într-o ceremonie comparată de putere cu ruptura de Uniunea Sovietică, în 1991. ”În Ucraina, acest tip de evenimente, aceste activități schismatice sunt legate de politică”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Înființarea unei biserici ucrainene ”autocefale” (independente), după mai bine de 300 de ani de tutelă a Bisericii Ortodoxe Ruse a fost autorizată în noiembrie de Patriarhia ecumenică de la Constantinopol.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.