Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un parașutist rus condamnă războiul: Totul este o minciună!

Ziarul de Vrancea
22 aug 2022 683 vizualizări

El este primul militar rus în activitate care a criticat public invazia din Ucraina și a părăsit țara n “Toate armele noastre sunt de pe vremea Afganistanului”, dezvăluie militarul

Justificarea Kremlinului pentru invadarea Ucrainei “este o minciună”, a declarat pentru CNN un parașutist rus care anterior a condamnat public războiul țării sale în Ucraina. În urmă cu două săptămâni, Pavel Filatyev s-a pronunțat împotriva conflictului într-o mărturie de 141 de pagini postată pe pagina sa de socializare VKontakte, apoi a fugit din Rusia. El este primul militar rus în activitate care a criticat public invazia din Ucraina și a părăsit țara.

El a declarat pentru CNN că colegii săi de trupă sunt obosiți, înfometați și dezamăgiți și că efortul de război al Kremlinului “distruge vieți pașnice”.

“Am înțeles că am fost târâți într-un conflict grav în care pur și simplu distrugem orașe și nu eliberăm pe nimeni”, a declarat Filatyev. CNN nu dezvăluie locația interviului pentru securitatea persoanei intervievate.

“Mulți au înțeles că nu vedem motivul pe care guvernul nostru încearcă să ni-l explice. Că totul este o minciună”, a spus el. “Nu facem decât să distrugem vieți pașnice. Acest fapt ne-a influențat enorm moralul. Acel sentiment că nu facem nimic bun”.

În vârstă de 33 de ani, el declarat că “corupția” și represiunea sunt răspândite în țara sa natală iar unitatea sa - care a avut sediul în Crimeea și a fost trimisă în Ucraina, intrând în Herson la începutul conflictului - a fost prost echipată și a primit puține explicații pentru invazia Rusiei.

Potrivit lui Filatyev, soldații și comandanții lor nu știau ce se aștepta de la ei să facă în Ucraina. El a adăugat că, după ce au ajuns în Herson și s-au confruntat cu rezistență din partea localnicilor care nu doreau să fie “eliberați”, au devenit curând dezamăgiți de raționamentul guvernului pentru invazia sa.

Parașutistul a servit în regimentul 56 de asalt aerian al Rusiei și a fost, de asemenea, implicat în eforturile de capturare a orașului Mykolaiv fiind evacuat de pe front din cauza unei răni. El a declarat că armata rusă a dus lipsă de echipamente de bază, precum și de drone și alte tipuri de avioane fără pilot în perioada în care a fost pe front. “Cazărmile noastre sunt vechi de aproximativ 100 de ani și nu sunt capabile să găzduiască toți militarii noștri... toate armele noastre sunt de pe vremea Afganistanului”, a spus el.

“Văd ce se întâmplă cu țara mea și sunt îngrozit. Totul este distrus, corupt”, a declarat el.

Filatyev a fugit din Rusia după ce a realizat câteva interviuri inițiale pentru presă și a sugerat că Kremlinul s-ar putea răzbuna pentru poziția sa

publică. “Fie voi fi băgat în închisoare... fie mă vor reduce la tăcere, eliminându-mă. Au fost multe cazuri de acest gen în trecut. Nu văd nicio altă cale de ieșire. Dacă se va întâmpla, se va întâmpla”, a completat el.

SUA: Rusia plănuiește lovituri asupra structurilor guvernamentale ale Ucrainei

Statele Unite dispun de informații potrivit cărora Rusia intenționează să lanseze în curând noi atacuri împotriva infrastructurii civile și a structurilor guvernamentale din Ucraina, a declarat un oficial american, potrivit Reuters. “Avem informații potrivit cărora Rusia își intensifică eforturile de a lansa atacuri împotriva infrastructurii civile și a facilităților guvernamentale din Ucraina în zilele următoare”, afirmă oficialul american. El continuă: “Având în vedere antecedentele Rusiei în Ucraina, suntem îngrijorați de amenințarea continuă pe care o reprezintă loviturile rusești asupra civililor și infrastructurii civile”.

Ungaria: Conducerea agenției meteo, demisă după o prognoză inexactă

Guvernul ungar i-a demis luni, 22 august, pe președinta Agenției Naționale de Meteorologie (NMS) și pe adjunctul acesteia, la două zile după ce un mare foc de artificii planificat la Budapesta pentru ziua națională a Ungariei a fost amânat de teama vremii nefavorabile, potrivit Le Figaro. Kornelia Radics și Gyula Horvath au fost demiși de către ministrul Tehnologiei și Industriei, Laszlo Palkovics, potrivit unui comunicat al ministerului, care nu a oferit nicio explicație.

Anunțul vine la o zi după ce presa pro-guvernamentală a criticat agenția meteo, a cărei prognoză de furtuni și rafale de vânt a dus la anularea focului de artificii de sâmbătă. „Au dat informații înșelătoare despre amploarea vremii nefavorabile, ceea ce a indus în eroare echipa operațională responsabilă cu siguranța”, a scris ziarul online Origo.

În 2006, festivitățile au fost îndoliate din cauza unei furtuni violente care a ucis cinci persoane și a rănit câteva sute, răspândind panică în rândul a peste un milion de oameni adunați să urmărească spectacolul de pe Dunăre. Agenția NMS și-a cerut scuze duminică, invocând „un factor de incertitudine inerent profesiei” de meteorolog.

Într-o reacție postată pe rețeaua de socializare Facebook, liberalul Andras Fekete-Györ a ironizat: „Nu au putut produce vremea dorită, au fost concediați. Nu, aceasta nu este o dictatură din Asia Centrală; aceasta este Ungaria Fidesz”, partidul de guvernământ.

Peste 300 de documente secrete, recuperate de la reședința lui Trump

Guvernul american a recuperat peste 300 de documente cu mențiunea “secret” de pe proprietatea fostului președinte Donald Trump din Florida, între care rapoarte ale Agenției Centrale de Informații (CIA), Agenției de Securitate Națională (NSA) și Biroului Federal de Investigații (FBI), a relatat luni publicația New York Times, citând mai mulți responsabili familiarizați cu acest dosar.

Un prim lot de peste 150 de documente secrete fusese recuperat în ianuarie de Serviciul național al arhivelor, indică publicația citată. În iunie, consilierii lui Donald Trump au predat Departamentului de Justiție al SUA un al doilea set de documente, în timp ce un al treilea lot a fost confiscat de FBI în cursul unei percheziții efectuate luna aceasta la reședința fostului președinte din Mar-a-Lago, în Florida, potrivit ziarului.

Nici Ministerul Justiției și nici reprezentanții ex-președintelui american nu au răspuns deocamdată la o solicitare Reuters de a face vreun comentariu pe marginea acestor recuperări de documente.

Donald Trump a solicitat luni unui tribunal federal din Florida să împiedice FBI să analizeze documentele confiscate la domiciliul său până când nu este desemnat un expert care să supravegheze procesul. Percheziția FBI este parte a unei anchete federale destinată să stabilească dacă fostul locatar al Casei Albe a luat ilegal documente la sfârșitul mandatului său în ianuarie 2021.

Până în prezent nu se cunoștea exact volumul de materiale pe care forțele de securitate americane îl găsiseră la domiciliul lui Trump. Conținutul documentelor pe care Trump le-a luat de la Casa Albă nu este dat publicității, având în vedere că sunt materiale “secrete”.

Ministerul Justiției a făcut publice doar câteva fragmente din mandatul de percheziție în baza căruia FBI a inspectat domeniul fostului președinte american.

Acest ordin menționează faptul că Trump și persoanele din anturajul său ar fi putut săvârși infracțiuni de obstrucționare a justiției, de distrugere de documente și de încălcare a legii spionajului.

Mașinile de lux ale rușilor aflați în tranzit umplu parcarea aeroportului din Helsinki

Finlanda a devenit o importantă țară de tranzit pentru turiștii ruși care călătoresc în Europa, astfel că mașini Porsche, Bentley și alte mărci de lux, înmatriculate în Rusia, umplu parcarea aeroportului din Helsinki, de unde turiștii își continuă traseul, relatează AFP. O privire rapidă în parcarea aeroportului din Helsinki arată zeci sau chiar sute de mașini de ultimă generație, cu numere de înmatriculare rusești, printre care noul Mercedes-Benz S-Class Sedan și un Porsche 911 Turbo S.

Uniunea Europeană și-a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești după ce Moscova a invadat Ucraina, ceea ce i-a determinat pe rușii care vor să călătorească în Europa să traverseze frontiera cu mașina sau, dacă sunt dispuși să facă un ocol, să zboare cu companii aeriene non-occidentale.

De la ridicarea de către Moscova, în iulie, a restricțiilor privind călătoriile în legătură cu COVID-19, numărul turiștilor ruși a crescut, în paralel cu o nemulțumire tot mai mare în Europa în legătură cu venirea lor, în contextul războiului din Ucraina.

Intervievat de AFP, ministrul de externe Pekka Haavisto a spus că Finlanda a devenit o “țară de tranzit” pentru turiștii ruși, adăugând că există “mulți turiști ruși pe aeroportul din Helsinki în acest moment”.

Finlanda a anunțat săptămâna trecută că va limita vizele turistice pentru ruși la 10% din volumul actual începând cu 1 septembrie din cauza nemulțumirii tot mai mari în legătură cu turismul rus în plin război în Ucraina.

Însă rușii continuă să intre în Finlanda cu vize Schengen emise de alte țări.

“Ei vin aici cu vize Schengen emise de multe țări și își continuă traseul prin aeroportul din Helsinki”, a explicat Haavisto.

Conform poliției de frontieră finlandeze, aproape două treimi dintre ruși traversează frontiera estică a Finlandei folosit o viză Schengen emisă de o altă țară decât Finlanda.

“Ungaria, Spania, Italia, Austria și Grecia emit în general (vize) pentru ruși și sunt principalele țări care fac asta în fiecare an”, a explicat pentru AFP Mert Sasioglu, un reprezentant al poliției de frontieră.

Regulamentul Schengen nu permite Finlandei să își închidă frontiera pentru anumiți cetățeni, precizează Haavisto. O astfel de măsură nu poate fi decisă decât în comun în cadrul UE.

“Dat fiind faptul că Finlanda și țările baltice își doresc să restrângă aceste vize, ar fi bine ca statele din UE să ia decizii similare”, a adăugat ministrul de externe.

Finlanda intenționează să ridice această problemă la următoarea reuniune a miniștrilor de externe din UE, prevăzută a avea loc la 30 august în Cehia.

Comisia Europeană a recunoscut săptămâna trecută că discuțiile sunt în derulare, în încercarea de a adopta o “abordare coordonată” în chestiunea vizelor. Țări ca Letonia, Lituania și Polonia au încetat să mai emită noi vize turistice pentru ruși la puțin timp de la izbucnirea războiului.

Estonia vrea chiar să nu mai permită trecerea rușilor care au o viză emisă de o altă țară membră a UE.

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat rezervele față de astfel de restricții.

China sancționează 27 de persoane pentru ilustrații “urâte” în manualele de matematică

Autoritățile chineze au sancționat 27 de persoane pentru publicarea unui manual de matematică devenit viral din cauza ilustrațiilor sale “extrem de urâte”, relatează The Guardian.

O investigație de luni de zile a unui grup de lucru al Ministerului Educației a constatat că manualele “nu sunt frumoase”, iar unele ilustrații sunt “destul de urâte” și nu “reflectă în mod corespunzător imaginea însorită a copiilor Chinei”.

Manualele de matematică au fost publicate de People’s Education Press cu aproape 10 ani în urmă și au fost folosite în școlile primare din toată țara, însă au devenit virale abia în luna mai, după ce un profesor a publicat ilustrațiile. Imaginile înfățișează oameni cu fețe distorsionate și pantaloni supradimensionați, băieți care apucă fete de fuste și cel puțin un copil care pare să aibă un tatuaj pe picior.

Utilizatorii rețelelor sociale au fost în mare măsură amuzați de ilustrații, dar mulți le-au criticat, deoarece reprezintă “anihilarea culturală” a Chinei și au precizat că ar fi opera deliberată a infiltraților occidentali în sectorul educației.

Hashtag-urile au fost vizualizate de miliarde de ori, stânjenind Partidul Comunist și autoritățile educaționale, care au anunțat o revizuire a tuturor manualelor “pentru a se asigura că manualele respectă direcția politică corectă și orientarea valorică”.

Într-o declarație publicată luni, autoritățile din domeniul educației au subliniat că 27 de persoane “și-au neglijat îndatoririle și responsabilitățile” și au fost pedepsite, inclusiv președintele editurii, redactorul-șef și șeful biroului de editare al departamentului de matematică, aceștia fiind demiși din funcții.

Declarația a mai menționat că ilustratorii și designerii au fost “tratați în consecință”, dar nu a oferit alte detalii. Ei și studiourile lor nu vor mai lucra la proiectarea manualelor sau lucrări conexe, se mai arată în declarație.

De asemenea, au fost descoperite o serie de probleme cu cărțile, precum dimensiunea, cantitatea și calitatea ilustrațiilor, dintre care unele aveau “probleme științifice și normative”.

SUA resping cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruși

Statele Unite au respins luni cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruși, declarând că Washingtonul nu ar dori să închidă căile spre refugiu pentru disidenții din Rusia și pentru alții vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut prima dată interzicerea vizelor într-un interviu la începutul acestei luni pentru Washington Post, spunând că rușii “ar trebui să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”. Zelenski a lansat apoi un alt apel acum câteva săptămâni ca statele Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetățenii ruși pentru ca blocul să nu devină un “supermarket” deschis oricui dispunând de mijloacele de a intra.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administrația președintelui democrat Joe Biden a impus deja restricții de viză pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicați în invadarea Ucrainei de către Rusia și îi va trage la răspundere. “SUA nu ar dori să închidă căile de refugiu și siguranță pentru disidenții Rusiei sau pentru alții care sunt vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. “De asemenea, am spus-o clar că este important să tragem o linie între acțiunile guvernului rus și politicile sale în Ucraina și poporul Rusiei”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Unii lideri din UE precum prim-ministrul finlandez Sanna Marin și omologul ei din Estonia, Kaja Kallas, au cerut interzicerea vizelor la nivelul UE. Însă cancelarul german Olaf Scholz s-a opus luni, spunând că rușii ar trebui să-și poată părăsi țara dacă nu sunt de acord cu regimul.

House of the Dragon a devenit cea mai mare premieră a HBO

Primul episod al noului serial din universul Game of Thrones a avut o audiență atât de mare încât a devenit cea mai mare premieră din istoria companiei. 9,986 milioane de spectatori a avut primul episod din House of the Dragon în Statele Unite la debut (pe HBO și HBO Max), ceea ce-l face să devină automat cea mai mare premieră din istoria rețelei.

Conform HBO, serialele difuzate în ziua și la ora la care a debutat House of the Dragon aveau, în mod normal, doar 20%-40% din audiența acestuia.

House of the Dragon are parte de un debut cu mai mulți spectatori decât Game of Thrones, însă, este încă departe de nivelul maxim atins de acesta - peste 19 milioane de spectatori pentru ultimul episod.

Apropierea noului serial a atras după ea și creșterea cifrelor pentru Game of Thrones în ultimele săptămâni. Disponibil acum în 4K, Game of Thrones a avut în luna august cu 90% mai mulți spectatori decât în iulie.

Premiera noului serial nu a fost lipsită de probleme. Unii dintre abonați, în special cei care folosesc dispozitivele Fire TV pentru streaming, nu au putut urmări în condiții normale primul episod.

Din septembrie, House of the Dragon va avea concurență pe nișa sa. Amazon Prime Video va lansa pe 2 septembrie serialul Lord of the Rings: The Rings of Power.

SUA condamnă uciderea fiicei lui Aleksandr Dughin

SUA au condamnat luni atentatul cu bombă în care și-a pierdut viața Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, considerat unul dintre aliații președintelui rus Vladimir Putin, și au insistat asupra faptului că Ucraina a negat orice responsabilitate în acest atac. “Condamnăm atacurile împotriva civililor, fie ei din Kiev, Bucea, Harkov, Kramatorsk, Mariupol sau Moscova. Acest principiu se aplică în întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-o conferință de presă.

Price a afirmat că rușii “vor ancheta” cele întâmplate și, întrebat despre acuzațiile Moscovei, care au făcut responsabile serviciile de informații ucrainene pentru moartea Dariei Dughina, s-a limitat la a sublinia că “Ucraina a negat implicarea” în atentat.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a anunțat luni că atentatul împotriva fiicei lui Dughin “a fost pregătit și comis de serviciile speciale ucrainene”. Potrivit notei oficiale, atacul terorist a fost comis de o cetățeană ucraineană, identificată drept Natalia Vovk, în vârstă de 43 de ani.

Ucraina a negat cu o zi în urmă orice fel de legătură cu atentatul și a făcut-o din nou luni, după acuzațiile formulate de Rusia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.