Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: UE şi SUA nu au o ”poziţie comună” cu privire la Rusia

Ziarul de Vrancea
25 mai 2017 586 vizualizări

Uniunea Europeană şi Statele Unite nu au o ”poziţie comună” cu privire la Rusia, a declarat ieri preşedintele Consiliului European Donald Tusk, după prima întâlnire oficială, la Bruxelles, între liderii UE şi preşedintele american Donald Trump. ”Eu nu sunt sigur sută la sută că putem spune astăzi (joi), domnul preşedinte (Donald Trump) şi cu mine, că avem o poziţie comună, o opinie comună cu privire la subiectul Rusia”, a recunoscut Tusk în faţa presei la finalul acestei întâlniri cu şeful statului american. ”În întâlnirea mea cu preşedintele Trump, am discutat despre politica externă, lupta împotriva modificărilor climatice şi relaţiile comerciale”, a precizat conducătorul Consiliui European, instituţia care-i reprezintă pe şefii de stat şi de guverne ai Celor 28. ”Sentimentul meu este că suntem de acord asupra multor subiecte, în primul rând şi mai ales asupra luptei contra terorismului”, a spus el. Însă ”anumite chestiuni rămân deschise, precum lupta împotriva modificărilor climatice şi comerţul”, a subliniat Tusk, după care a spus că, în pofida lipsei unei poziţii comune cu privire la Rusia, atunci ”când este vorba despre conflictul din Ucraina, se pare că suntem pe aceeaşi linie”. ”Principalul meu mesaj către domnul Trump a fost să spun că ceea ce dădea cooperării şi prieteniei noastre cea mai profundă semnificaţie erau valorile fundamentale occidentale, precum pacea, drepturile omului, respectul faţă de demnitatea umană”, a pledat preşedintele Consiliului. ”Cea mai mare sarcină, în prezent, este consolidarea întregii lumi libere în jurul acestor valori şi nu doar în jurul unor interese”, a pledat preşedintele Consiliului.

Bucureşti, în top 5 mondial la aglomeraţia în trafic

Aglomeraţia bucureşteană a fost plasată pe locul 5 în clasamentul TamTam Traffic Index 2016 (TTTI), ce reuneşte oraşele cu cel mai dens trafic rutier pe plan mondial, se arată într-un studiu prezentat ieri de Fundaţia Comunitară Bucureşti. Totodată, subdimensionarea infrastructurii pietonale şi problemele transportului în comun fac ca Bucureştiul să fie un oraş puţin "favorabil" mobilităţii spaţiale moderne. Potrivit TTTI, şoferii bucureşteni pierd aproximativ 218 ore în trafic anual, iar o întârziere obişnuită în timpul orelor de vârf este estimată la 57 de minute, se mai arată în studiul intitulat "Bucureşti: Pulsul Comunităţii". În 2015, conform aceleiaşi surse, Bucureştiul ocupa locul fruntaş în Uniunea Europeană şi locul al şaselea la nivel mondial pe lista oraşelor cu cel mai aglomerat trafic auto. Atunci, şoferii bucureşteni au petrecut, în medie, 43% din timpul de călătorie blocaţi în trafic.

Obama, primit ca o vedetă rock la Poarta Brandenburg

Barack Obama a fost primit ca o vedetă rock la Berlin, unde a participat ieri, la o dezbatere publică împreună cu cancelarul german Angela Merkel.

Măsuri extrem de dure de securitate au fost implementate la Poarta Brandenburg, unde Obama şi Merkel au apărut pe un podium în faţa a mii de persoane care participau la marcarea a 500 de ani de la Reforma protestantă. Elicoptere de poliţie patrulau în spaţiul aerian, iar lunetişti cu faţa acoperită de cagule supravegheau scena de pe acoprişurile clădirilor din jur. După ce a lăudat-o pe Merkel pentru ”munca ei uimitoare”, Obama şi-a apărat preşedinţia şi valorile democraţiei liberale, pe care le-au promovat amândoi ca lideri. Evocând ascensiunea naţionalismului şi xenofobiei în unele părţi ale lumii, Obama a spus mulţimii ”trebuie să ne întoarcem împotriva acelor tendinţe care ar încălca drepturile omului, ar suprima democraţia ori ar restricţiona libertăţile individuale”. Referindu-se voalat la succesorul său Donald Trump, Obama a vorbit de asemenea despre nevoia considerării dezvoltării şi diplomaţiei ca aspecte esenţiale ale politicii în domeniul securităţii naţionale. ”Nu ne putem izola. Nu ne putem ascunde în spatele unui zid”, a denunţat Obama în uralele asistenţei.

Merkel a plecat apoi la Bruxelles la reuniunea liderilor statelor membre NATO, la care Trump a asistat pentru prima oară.

Un candidat republican a dat de pământ cu un jurnalist

Un candidat republican într-un scrutin special în statul Montana, Greg Gianforte, a fost acuzat de agresiune în urma unei altercaţii cu un jurnalist britanic. Jurnalistul Ben Jacobs de la cotidianul The Guardian a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că Gianforte a ”dat cu el de pământ” (”body slammed”) şi i-a spart ochelarii. Echipa de campanie a candidatului l-a acuzat pe Jacobs că a provocat incidentul, după ce l-a apucat pe Gianforte de încheietura mâinii. Însă alţi jurnalişti au declarat că nu l-au văzut agresându-l pe candidat. Acest incident a avut loc miercuri, cu o zi înaintea unui scrutin special în vederea ocupării unui loc vacant în Camera Reprezentanţilor, la sediul de campanie al republicanului în oraşul Bozeman, în Montana. Altercaţia a avut loc după ce Jacobs a pus o întrebare despre sistemul îngrijirilor de sănătate. Jacobs a postat înregistrarea audio a incidentului, în care Gianforte pare să spună ”ultima oară când ai venit aici ai făcut la fel. Ieşi dracului afară de aici!”. Poliţia a anunţat că interoghează martori la incident.

Toate cele cinci persoane moarte în accidentul din Staffordshire erau cetăţeni români

Toate cele cinci persoane care şi-au pierdut viaţa într-o coliziune între un camion şi maşina lor, pe o autostradă din Staffordshire, Marea Britanie, erau cetăţeni români, a anunţat poliţia locală. Patru femei şi un bărbat, toţi adulţi, care se aflau într-un Nissan Micra, au murit miercuri dimineaţă, în accident. O a şasea persoană, care se afla tot în vehicul, pe locul din dreapta faţă, este la spital, în stare stabilă. Şoferul camionului, un bărbat în vârstă de 60 de ani, din West Midlands, care a fost arestat iniţial sub suspiciune de conducere periculoasă, soldată cu decese, este cercetat în prezent în stare de libertate. Printre victime se află şi doi soţi originari din localitatea Tulnici din judeţul Vrancea, care plecaseră din ţară pentru un loc de muncă mai bine plătit, spune primarul comunei din care provin cei doi români. "O familie de oameni modeşti, mai sărmani. Au un fiu plecat la muncă în Germania, şofer pe tir. Plecaseră în Anglia să câştige un ban ca să îi poată lua o casă copilului. Am aflat de la rudele unor români care locuiesc şi muncesc acolo, cu familia decedată, apoi confirmarea a venit de la fiul celor doi soţi. Vineri avem şedinţă de consiliu local şi o să propun să îi ajutăm financiar pentru ca familia să îi poată aduce în ţară, să îi îngroape creştineşte în satul natal", a declarat primarul localităţii Tulnici.

Melania nu vrea ca soţul ei să o ţină de mână în public

Prima doamnă a Statelor Unite pare să respingă contactul soţului ei, şi nu doar din motive de protocol, scrie Huffington Post, după ce gestul ei de respingere, când Donald Trump încearcă să o ia de mână, observat luni la Tel Aviv, s-a repetat a doua zi la Roma. De data aceasta, nu mai este nicio îndoială: Melania Trump nu vrea ca soţul ei să o ia de mână în public.

Cu doar o zi în urmă la Tel Aviv, se putea crede că prima doamnă a dorit să respecte protocolul diplomatic, dar repetarea gestului pe pista de pe aeroportul din Roma, unde cei doi au aterizat miercuri, este de natură să elimine această ipoteză, comentează sursa citată. Refuzând mâna soţului ei, sub pretextul de a-şi aranja părul, Melania Trump pare deosebit de nervoasă ... aşa cum a părut şi cu o zi înainte în timpul vizitei lor în Israel, după cum se vede în imaginile surprinse de camerele de luat vederi. Este vorba de o dificultate persistentă în a-şi asuma sarcinile de primă doamnă, sau de o problemă personală cu Donald? În orice caz, fiecare zi pare să demonstreze răceala care s-a instalat în cuplul Trump, conchide ziarul.

Preşedintele american, Donald Trump, însoţit de soţia sa, Melania, a început vinerea trecută primul său turneu internaţional, cu etape în Arabia Saudită, Israel, Vatican şi Belgia.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.