Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: UE: Motorina și benzina vor fi taxate mult mai dur

Ziarul de Vrancea
4 mar 2020 1379 vizualizări

“Trebuie să folosim taxarea pentru a reduce emisiile de carbon și a promova alegeri mai sustenabile”, a anunțat comisarul european pentru Economie n giganții IT americani ar urma să fie taxați în țările în care obțin veniturile

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a anunțat ieri într-un discurs o serie de modificări radicale ale regimului de taxe și impozite în UE. Prima schimbare anunțată de executivul european este revizuirea radicală a taxării din energie, cu scopul de a descuraja utilizarea combustibililor fosili (motorină, benzină).

O altă schimbare a taxării în UE anunțată de Gentilomi este introducerea unui prag minim al impozitării companiilor, astfel încât să fie descurajat comportamentul statelor care fac dumping fiscal, precum Irlanda. O asemenea măsură poate fi problematică și pentru România, care are unele dintre cele mai mici cote de impozitare aplicate companiilor. De asemenea, Comisia Europeană va propune un nou mecanism de taxare a importurilor din afara UE bazat pe componenta de mediu a produselor importate: cu cât emisiile de carbon emise la producerea acestor bunuri e mai mare, cu atât taxele vor crește.

Gentiloni a anunțat că actuala politică de taxare a produselor energetice din UE nu respectă noua politică europeană care are în centru protejarea mediului și transformarea blocului comunitar într-o zonă cu amprentă neutră de carbon până în 2050. Ca urmare a adoptării noii politici cunoscute sub numele Green Deal (Pactul ecologic european), Comisia Europeană va propune în curând revizuirea radicală a Directivei pentru Taxarea Energiei (Energy Tax Directive), adoptată acum 17 ani, a anunțat comisarul Gentiloni.

“Trebuie să eliminăm subvențiile implicite pentru combustibilii fosili și exceptările de taxare pentru industriile aviatice și maritime – care sunt în contracție totală cu agenda noastră de protecția mediului”, a spus comisarul Paolo Gentiloni într-un discurs la Bruxelles. În plus, oficialul european a spus că “taxarea este un instrument puternic pentru a orienta comportamentul producătorilor și consumatorilor. Deci trebuie să folosim taxarea pentru a reduce emisiile de carbon și a promova alegeri mai sustenabile”. El a făcut apologia taxelor de mediu, spunând că se numără printre taxele care susțin creștere economică.

Gentiloni a anunțat și un nou regim pentru taxarea importurilor de bunuri din afara UE. Astfel, Comisia vrea să instituie o “barieră de carbon” care să nu afecteze producția internă europeană, care trebuie să plătească prețul tranziției spre o economie verde.

Pentru a preveni concurența neloială, Comisia vrea să taxeze sever produsele importate care, în procesul de fabricație, înregistrează emisii poluante mai mari decât produsele similare din UE, a anunțat Paolo Gentilomi în discursul citat.

El a mai anunțat o modificare majoră: UE va impune taxarea companiilor digitale în țara în care sunt obținute veniturile – o lovitură pentru giganții americani GAFA (Google, Amazon, Facebook și Apple) care de obicei plătesc taxe în paradisuri fiscale sau țări cu fiscalitate extrem de redusă, precum Irlanda și Luxemburg.

Orice propunere de la Comisia Europeană de modificare a actualei legislații europene trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și Consiliul UE.

Coronavirus: 300 de milioane de elevi din lume nu se duc la școală

n cel puțin 13 țări au decis închiderea – totală sau parțială - a școlilor

Aproape 300 de milioane de elevi din lume nu se duc la școală, iar Bazilica de la Betleem a fost închisă, între alte măsuri de prevenție, în contextul în care epidemia de covid-19 afectează întreaga lume și economia mondială, mai ales în sectorul transportului aerian, relatează AFP.

Italia, cel mai important focar european, care a depășit miercuri pragurile de 100 de morți și de 3.000 de îmbolnăviri, a închis toate școlile și universitățile începând de joi și până la 15 martie.

În Coreea de Sud, al doilea focar de contaminări după China (6.088 de cazuri, 35 de decese), vacanța a fost prelungită cu trei săptămâni în școli și creșe. Japonia a decretat o izolare a tuturor persoanelor care vin din China și Coreea de Sud, iar Australia interzice intrarea în țară a străinilor care au fost recent în Coreea de Sud.

În Iran, unde autoritățile au semnalat încă 15 decese (107 morțiîn total și 2.922 de îmbolnăviri), instituțiile școlare au fost închise pe o perioadă de o lună, evenimentele culturale și sportive au fost suspendate, iar orele de muncă au fost reduse în administrații.

India a anunțat joi că școlile primare de la New Delhi urmează să fie închise până la 31 martie.

Din cauza epidemiei, cel puțin 13 țări au fost nevoite să-și închidă școlile, o măsură care afectează peste 290 de milioane de elevi în lume, potrivit UNESCO, care evocă un “număr fără precedent”.

Organizația ONU pentru Educație și Cultură amintește că, în urmă cu două săptămâni, China, unde a apărut virusul în decembrie, era unica țară care închidea școli.

Italia: Măsuri draconice împotriva coronavirusului

Guvernul italian a adoptat un decret cu noi măsuri de urgență pentru controlul transmiterii coronavirusului în contextul celui mai grav focar din Europa, care a dus la moartea a cel puțin 107 persoane în mai puțin de două săptămâni. Toate măsurile sunt valabile până la data de 3 aprilie, dacă nu se specifică altfel și se referă la întreg teritoriul țării.

Decretul îi îndeamnă pe italieni să nu se salute prin strângerea mâinii, să nu se îmbrățișeze și să păstreze o distanță de siguranță de “cel puțin un metru” față de alte persoane. Măștile trebuie folosite de cei care prezintă simptome sau îngrijesc persoane bolnave.

Decretul cere “suspendarea evenimentelor de orice natură care presupun o adunare de persoane” și care nu permit respectarea distanței de siguranță de un metru. Se specifică în mod clar că toate cinematografele și teatrele trebuie să își închidă porțile.

Toate școlile și universitățile se vor închide de de joi 5 martie până cel puțin pe 15 martie. Este încurajată susținerea online a cursurilor. Totuși, pregătirea medicilor și lucrătorilor din sistemul național de sănătate, împovărat de criza coronavirusului, nu va fi suspendată.

Sporturi

Toate evenimentele sportive se vor desfășura în spații închise. Decretul nu menționează anumite evenimente, dar autoritățile din fotbal au confirmat că măsura se referă la toate meciurile de fotbal profesioniste. Potrivit decretului, sălile de fitness, piscinele și centrele sportive pot rămâne deschise dacă asigură menținerea distanței de siguranța de un metru. Persoanele care au călătorit în “zonele roșii”, cel mai grav afectate de coronavirus, ar putea fi sfătuite de medici să stea în izolare la domiciliu timp de două săptămâni. Dacă prezintă simptome ale bolii, trebuie să poarte mască și să stea într-o singură încăpere cu ușa închisă. Guvernul recomandă ca persoanele în vârstă și cei care au o sănătate precară să nu-și părăsească domiciliul dacă nu e absolut necesar. Decretul nu specifică o vârstă anume.

 

Un bărbat care s-a vindecat a murit după câteva zile

 

Un bărbat de 36 de ani din Wuhan externat din spital după ce s-a vindecat de coronavirus a murit, scrie South China Morning Post.

Bărbatul în vârstă de 36 de ani a murit din cauza unei insuficiențe respiratorii la Wuhan, la cinci zile după ce a fost externat dintr-un spital construit special pentru cei cu noul coronavirus, scrie South China Morning Post, citând presa din Shanghai. Mai mulți pacienți externați s-au întors în spitale, spun medicii. Raportul, eliminat ulterior, arăta că bărbatul de 36 de ani a fost internat la spitalul construit pentru a trata pacienții cu simptome ușoare și moderate pe 12 februarie, potrivit soției sale. El a fost externat două săptămâni mai târziu cu recomandarea să stea într-un hotel de carantină timp de 14 zile. Soția bărbatului a spus că acesta a început să se simtă rău la două zile de la externare, iar în 2 martie a fost trimis la un spital, unde a murit. În certificatul de deces eliberat de comisia de sănătate din Wuhan se menționează drept cauză directă Covid-19. Totodată, Spitalul Fangcang a transmis o notă urgentă în care se arată că mai mulți pacienți externați s-au îmbolnăvit din nou. O clinică de reabilitare pentru pacienții recuperați după Covid-19 a fost deschisă ieri la Spitalul Provincial Hubei.

India: Autorii unui viol în grup la Delhi vor fi spânzurați în 20 martie

După trei amânări, o instanță din capitala Indiei a programat pe 20 martie execuția a patru condamnați pentru un viol în grup urmat de moartea victimei. Conform deciziei tribunalului din Delhi, Mukesh Singh, Vinay Sharma, Pawan Gupta și Akshay Thakur urmează să fie spânzurați la ora locală 05:30 (00:00 GMT) în penitenciarul din Tihar.

Cei patru bărbați au fost condamnați pentru violul unei studente în vârstă de 23 de ani într-un autobuz, comis la Delhi, în decembrie 2012. Victima a decedat din cauza rănilor. Cazul a șocat opinia publică și a provocat manifestații uriașe în India, iar ulterior autoritățile au înăsprit legislația împotriva violențelor sexuale și au prevăzut proceduri judiciare mai rapide, reamintește AFP. Agenția menționează că astfel de infracțiuni sunt de multe ori mușamalizate în societatea indiană. Ancheta violului din 2012 a dus la arestarea a șase suspecți. Presupusul lider al agresorilor a murit ulterior în închisoare; oficial, s-a consemnat că el s-a sinucis. Un alt violator, minor la data comiterii faptei, a beneficiat de o reducere a pedepsei și a fost eliberat după trei ani. Cei patru condamnați la moarte au făcut pe rând apeluri în ultimele săptămâni, reușind astfel să câștige timp. Cererilor lor de grațiere au fost în cele din urmă respinse.

Mama victimei a declarat agenției Press Trust of India că “lupta va continua până vor fi spânzurați”.

India nu aplică frecvent pedeapsa capitală, care este de obicei comutată în închisoare pe viață. Ultima execuție prin spânzurătoare a avut loc în 2015.

Greta Thunberg, primul mesaj pentru România

Greta Thunberg, cea mai cunoscută activistă de mediu, le transmite românilor că îi vrea în lupta ei pentru apărarea Planetei. Într-un mesaj transmis exclusiv agenției Mediafax, de la Bruxelles, activista de 17 ani spune că românii trebuie să fie uniți împotriva tăierilor ilegale de păduri. Greta Thunberg s-a aflat în aceste zile la Bruxelles, acolo unde a criticat planul Comisiei Europene de atingere a neutralității climatice europene în 2050. Ea spune că „Planul Verde” propus de Comisie dă lumii sub 50% șanse de a limita încălzirea globală.

„Bună, numele meu este Greta Thunberg și sunt o activistă pentru mediu din Suedia. Vă îndemn să vă alăturați mișcării Fridays for Future din România și să o sprijiniți. Fiți uniți împotriva tăierilor ilegale de copaci și împotriva distrugerii planetei noastre. Avem o singură planetă și trebuie să o protejăm. Trebuie să protejăm ecosistemele, biosfera și natura. Ne vedem în stradă!”, le-a transmis românilor Greta Thunberg.

Mesajul activistei suedeze vine în contextul celei mai mari tăieri ilegale de arbori din România. Este vorba despre copaci de pe 340 de hectare de la Ocolul Sighet.

Un TGV a deraiat lângă Strasbourg: 21 de victime

Un tren de mare viteză (TGV) de la Strasbourg la Paris a deraiat ieri, la aproximativ 30 de kilometri de capitala alsaciană, un accident soldat cu un rănit în stare de “urgență absolută” - conductorul - și alți 20 de răniți în stare de “urgență relativă”, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al SNCF a precizat că conductorul “grav rănit” a fost evacuat cu elicopterul. Șeful trenului a suferit un traumatism dorsal și a fost “preluat în grijă”, a mai anunțat el. Accidentul a avut loc la ora (locală) 7.45 (8.45, ora României), iar la bord se aflau 348 de pasageri. Locomotiva acestui TGV și cele patru vagoane din față au ieșit de pe șine, potrivit unui purtător de cuvânt al SNCF. Însă “conductorul a reușit să acționeze dispozitivul de frânare de urgență, pentru a-i pune în siguranță pe călători”, a precizat el. Accidentul, care a avut loc în timp ce trenul rula cu 270 de kilometri pe oră, a fost cauzat de o “tasare foarte importantă în sectorul Saverne”, potrivit altui purtător de cuvânt al SNCF, un element confirmat de Jandarmerie.

Intervievată la postul de radio France Bleu Alsace, o pasageră a vagonului din partea din față a trenului, care a plecat din Gara de la Strasbourg la ora locală 7.19 (8.19, ora României), a declarat că a avut loc “un șoc brusc foarte puternic” și “impacturi pe geamuri”. “Trenul a frânat, a ieșit de pe șine, nu s-a culcat, dar s-a înclinat”, a precizat ea, adăugând că în vagonul său nu a fost rănită nicio persoană, dar pasagerii au fost “zgâlțâiți bine”. Imagini difuzate de Les Dernières Nouvelles d”Alsace (DNA) pe site surprind trenul în continuare “în picioare”, dar partea din față a locomotivei avariată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.