Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ucraina renunță la NATO dacă va fi apărată (și) de România

Ziarul de Vrancea
9 mar 2022 1434 vizualizări

Negocierile de ieri dintre miniștrii de externe rus și ucrainean, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba, din Antalya, nu s-au soldat cu progrese semnificative. Ministrul ucrainean a spus însă că țara sa este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, și toate țările vecine îi garantează un “sistem de garanții similar celui al NATO”. Un cadru GRU recunoaște un eșec al armatei ruse în Ucraina.

 “Este ceva ce suntem dispuși să discutăm”, a spus Kuleba după întâlnirea avută în Turcia cu omologul său rus, în urma căreia nu s-au făcut progrese în deschiderea de coridoare umanitare și nici în convenirea unei încetări a focului după invazia lansată în urmă cu două săptămâni de Rusia împotriva Ucrainei. “Ce mi-a transmis Lavrov este că Rusia își va continua agresiunea până când Ucraina îi va îndeplini cererile. Și această cerere este capitularea, ceea ce nu este acceptabil. Ucraina este puternică, ea luptă”, dar în același timp este dispusă să caute soluții pentru o înțelegere cu Rusia, a asigurat Kuleba la conferința de presă după întrevederea cu omologul său rus. Este acum dovedit faptul că NATO nu este dispusă să “acționeze colectiv pentru a opri războiul și a proteja civilii din Ucraina în fața bombardamentelor Rusiei”, a adăugat el, referindu-se la refuzul Alianței de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Ministrul de externe ucrainean a acuzat Rusia de “crime de război”, după ce în ziua precedentă un atac rusesc asupra unei maternități din orașul asediat Mariupol s-a soldat cu cel puțin trei morți și 17 răniți.

Serghei Lavrov a declarat, după discuții, că Occidentul se comportă periculos și că „operațiunea militară” a Rusiei se desfășoară conform planului. Potrivit ministrului de externe rus, Putin nu ar refuza o întâlnire cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta subiecte “specifice”. Întrebat despre riscul unui război nuclear, Lavrov a răspuns: “Nu vreau să cred și nu cred că ar putea începe un război nuclear”, și că zvonurile despre un potențial atac rus împotriva statelor baltice “par să fie farse vechi”.

Întâlnirea din Antalia, desfășurată timp de o oră și 40 minute, în prezența șefului diplomației țării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, a fost prima la nivelul miniștrilor de externe de la Moscova și Kiev de când Rusia a invadat Ucraina.

Cadavre, îngropate într-o groapă comună la Mariupol

Cadavre sunt îngropate într-o groapă comună, la Mariupol, asediat de mai multe zile de forțe ruse. Bărbați purtând combinezoane depun în groapă cadavre, unele în saci de platic, altele învelite în pături, potrivit unor imagini publicate de The Associated Press. Orașul este izolat, asediat și bombardat de către ruși de multe zile.

Cel puțin 1.300 de civili au fost uciși la Mariupol de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, a anunțat miercuri un consilier al prmarului orașului.

Locuitorii orașului nu au apă și nici curent electric. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a acuzat Rusia de “crime de război” prin ținerea ostatci ai celor 300.000 de locuitori ai Mariupolului. “Nu ne putem calcula pierderile. Probabil că sunt de trei-patru ori mai mari. Nu putem calcula câți oameni au fost uciși în stradă în atacuri ale aviației ruse și în bombardamente de artilerie”, a declarat CNN viceprimarul Mariupolului Serghei Orlov. “Nu știm câți (morți) sunt, pentru că nu putem aduna toate cadavrele și nu le putem număra”, a adăugat el.

Lucrători de la primărie au săpat o groapă comună, de 22 de metri lungime, într-un cimitir, în care depun cadavre ale unor civili și militari uciși în atacuri continue ale armatei ruse. Potrivit unui fotojurnalist AP, Evghenii Maloletka, unele cadavre sunt “învelite în covoare sau saci de plastic”. “Patruzeci (de cadavre) au fost aduse marți, iar alte 30 miercuri”, declară el.

Lege: Civilii pot trage asupra soldaților identificabili ca forțe ostile

Civilii din Ucraina pot să deschidă focul asupra soldaților identificabili ca forțe ostile, conform unei noi legi care a intrat în vigoare în această săptămână, relatează media ucrainene. Potrivit noii legi, care a intrat în vigoare luni, străinii și apatrizii care trăiesc legal în țară pot de asemenea să obțină arme și să le folosească împotriva soldaților ruși care iau parte la atacul în desfășurare asupra Ucrainei. Orice armă și orice surplus de muniție furnizate vor trebuie returnate în cel mult zece zile după încheierea legii marțiale aflate în prezent în vigoare.Arme de asalt și muniție au fost oferite la întâmplare încă din primele zile ale războiului, în special la Kiev.

Cadru GRU, fost ministru la Donețk: Blitzkrieg-ul a eșuat

Blitzkrieg-ul din Ucraina nu a funcționat și “operațiunea specială” a forțelor armate ruse în Donbas va fi întârziată, susține fostul ministru al Apărării din Republica Populară Donețk, Igor Strelkov, în cotidianul rus Pravda. Acesta este considerat o figură-cheie în cadrul tulburărilor civile pro-ruse din sudul Ucrainei, din 2014. Potrivit autorităților europene și ucrainiene, acesta a făcut parte în cadrul serviciului rus de informații militare, GRU. Operațiunea din Ucraina nu va fi finalizată în zilele următoare, întrucât nu a fost posibilă îndeplinirea unora dintre condițiile necesare, susține Strelkov. În opinia lui, în două săptămâni, armata rusă nu a reușit să încercuiască niciuna dintre grupurile armatei ucrainene, pentru a o învinge complet, iar aceasta este o problemă mare și serioasă, scrie Pravda. În opinia lui Strelkov, dacă armata ucraineană își retrage forțele din Donbas, ar fi nevoită să se stabilească la granița Niprului, ceea ce înseamnă că va fi organizată o nouă linie de apărare. Asta va necesita un timp suficient de lung pentru ca autoritățile de la Kiev să mobilizeze din nou armata. „În această situație, fiecare zi și fiecare săptămână sunt foarte importante, deoarece vă permit să evitați pierderi mari. Acum putem spune că blitzkrieg-ul nu a funcționat”, a spus Strelkov. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că “operațiunea militară specială a Rusiei” în Ucraina se desfășoară strict conform planului.

Estimarea SUA: 6.000 de militari ruși uciși

SUA estimează la aproximativ 6.000 de morți pierderile umane suferite de trupele ruse în cele două săptămâni de invazie în Ucraina, iar pe cele ale forțelor ucrainene la 4.000 a declarat o sursă oficială de la Washington pentru canalul de televiziune CBS News.

Acest număr al victimelor în rândul trupelor ruse este mult mai mare decât bilanțul dat publicității marți de către generalul Scott Berrier, șeful Agenției de Informații pentru Apărare (DIA), care evocase în cursul unei audieri în Congresul SUA, între 2.000 și 4.000 de soldați ruși uciși în lupte.

Este dificil însă de calculat numărul pierderilor umane în timp real, numărul acestora ar putea fi de fapt în jur de 3.500 de morți, adică mult mai puțin decât 6.000, a avertizat sursa oficială citată, sub rezerva anonimatului. Dar chiar și așa “este o cifră foarte, foarte semnificativă”, a afirmat același responsabil, care a comparat-o cu numărul victimelor în unele bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial.

Totodată, SUA estimează că între 2.000 și 4.000 de soldați ucraineni au murit în aceeași perioadă, împreună cu câteva sute de civili în țară, conform oficialului citat.

Rusia a recunoscut până acum aproximativ 500 de victime dintre militarii implicați în campania din Ucraina, în timp ce guvernul ucrainean estimează numărul soldaților ruși uciși la peste 11.000, aproape dublu față de bilanțul estimat de SUA.

Până în 7 martie, s-a putut verifica și documenta faptul că 474 de civili ucraineni și-au pierdut viața în atacurile rusești, între care 29 de copii.

Se estimează că numărul real de morți și răniți ar fi cu mult mai mare, dat fiind faptul că informațiile parvin cu dificultate din teren, în special din orașe precum Mariupol, Volnovaha și Izium, unde confruntările s-au intensificat și se vorbește despre mii de victime, în plus față de numărul anunțat anterior.

Cel mai cunoscut lunetist din lume s-a alăturat trupelor ucrainene

“Wali”, un informatician franco-canadian, considerat cel mai bun lunetist din lume, a sosit în Ucraina, pentru a lupta contra forțelor ruse, anunță presa internațională. Între 2009 și 2011, el și-a câștigat porecla “Wali” în timpul petrecut în Afganistan ca parte a unității de elită JTF-2. El a reușit un record de ucidere de la distanță, cu aproape 3.5 km.

Parte a Regimentului Royal Canadian 22, “Wali” și-a dobândit reputația în tururi în Afganistan, Siria și Irak. Deși un lunetist bun ajunge la 5-6 ucideri pe zi, “Wali” poate ajunge chiar la 40 și de aceea a devenit o “legendă” în rândul armatei mondiale. El a apărut la diverse emisiuni televizate, iar numele său adevărat nu a fost dat publicității.

Wali este căsătorit și are un băiețel de 1 an. “Trebuie să ajut pentru că oamenii de aici sunt bombardați doar pentru că vor să fie europeni și nu ruși”, a spus el.

Peste un milion de copii au fugit din Ucraina

Peste un milion de copii au fugit din Ucraina în cele două săptămâni de la ofensiva rusă în țară, conform unui număr anunțat de UNICEF. Ucraina are aproximativ 7,5 milioane de minori.

Cel puțin 37 de copii au fost uciși și 50 au fost răniți în conflict, a declarat directorul UNICEF Catherine Russell, care a denunțat și atacul asupra spitalului de pediatrie din Mariupol.

Utilizatorii Tinder vor putea să consulte cazierul judiciar al partenerilor

Administratorii Tinder, o aplicație de întâlniri online, au anunțat miercuri că vor oferi utilizatorilor din Statele Unite posibilitatea de a consulta cazierul judiciar al persoanelor pentru care manifestă un anumit interes, un instrument conceput pentru a consolida siguranța pe această platformă, deși anumiți experți se îndoiesc de eficacitatea sa.

Această funcție nouă a devenit posibilă în urma unui parteneriat cu Garbo, un site cu scop non-lucrativ ce permite realizarea de căutări online vizând antecedente judiciare, precum comportamente violente și periculoase, precum și delicte sexuale, prin intermediul datelor publice. Match Group, compania care deține Tinder, a investit anul trecut în site-ul Garbo.

În mod concret, utilizatorii americani ai aplicației Tinder vor putea să se conecteze pe site-ul Garbo din interiorul aplicației, apoi să acceseze informațiile de bază ale partenerilor lor potențiali (prenume și număr de telefon). Dacă acea căutare generează mai multe rezultate, Garbo va cere informații suplimentare, inclusiv vârsta persoanei analizate.

Dacă vor fi găsite antecedente judiciare, utilizatorii sunt îndemnați să le raporteze pe Tinder. Anumite resurse online vor fi de asemenea disponibile. “Cel mai bun indicator pentru violențe sau abuzuri viitoare sunt aceste antecedente, care dezvăluie acest tip de comportament”, a afirmat într-un comunicat Kathryn Kosmides, fondatoarea site-ului Garbo.

“Indiferent dacă este vorba despre întâlniri online sau despre alte zeci de feluri de a întâlni persoane necunoscute în era digitală modernă, trebuie să știm dacă ne punem, potențial, siguranța în pericol”, a adăugat ea.

După primele două căutări gratuite, fiecare căutare ulterioară va fi taxată cu 2,5 dolari, plus costurile de analiză a datelor. Banii astfel obținuți vor servi finanțării activităților site-ului Garbo.

Sarah Lageson, profesor-asociat la Facultatea de drept penal din cadrul Universității Rutgers-Newark, consideră că noua funcție oferită de Tinder “are potențialul de a descuraja persoanele nocive să utilizeze aplicația, fapt care ar putea ameliora siguranța întâlnirilor online pe termen scurt”. “Dar, pe de altă parte, cei mai mulți dintre oamenii care manifestă un comportament nociv nu au cazier judiciar. Să te bazezi pe sistemul penal, cu toate deficiențele sale pe care le cunoaștem, poate nu este cel mai util instrument pentru a evalua riscul asociat unei persoane străine”, a adăugat ea.

Gerard Depardieu, pus oficial sub acuzare pentru „viol” și „agresiuni sexuale”

Curtea de apel din Paris a confirmat ieri punerea sub acuzare a actorului Gerard Depardieu pentru „viol” și „agresiuni sexuale”, în urma unei plângeri formulate de actrița Charlotte Arnould, a anunțat procurorul general al Parisului, Rémy Heitz. „Camera de instrucție considerăm că există, la acest stadiu, indicii grave sau concordante care să justifice punerea sub acuzare a lui Gerard Depardieu, pentru faptele care ar fi avut loc în august 2018, a declarat Rémy Heitz.

Justiția franceză a studiat în 3 februarie cererea monstrului sacru al cinematografiei franceze, în vârstă de 73 de ani, de a declara nulitatea rechizitoriului pentru aceste acuzații. În 2013, Depardieu a primit cetățenia rusească, țară în care se află în prezent. La începutul lunii martie, acesta a denunțat războiul „fratricid” dintre Rusia și Ucraina.

Fotografia originală cu Buzz Aldrin mergând pe Lună, vândută cu 7.700 de dolari

O serie de fotografii originale NASA de la misiunile Apollo a fost vândută pentru 1,16 milioane de coroane daneze (171.831 de dolari), la o licitație, organizată miercuri la Copenhaga. Cele 74 de fotografii din timpul misiunilor Apollo 8-17, deținute de o persoană particulară, care a inclus faimoasa imagine cu Buzz Aldrin care merge pe suprafața Lunii în prima aselenizare a echipajului uman din iulie 1969, a fost vândută pentru 52.000 de coroane (7.700 de dolari). Fotografia cu Buzz Aldrin în costum complet de astronaut și Neil Armstrong, care a făcut fotografia și care poate fi zărit în viziera lui Aldrin, a apărut pe coperta revistelor National Geographic și Life în 1969. Prima fotografie color cu primul răsărit de Pământ văzut pentru prima dată de oameni, în timpul misiunii Apollo 8 din 1968, a avut cel mai mare preț, 88.400 de coroane. Fotografiile vintage NASA au fost realizate într-un număr limitat pentru studii științifice și pentru a fi publicate în reviste internaționale. Casa de licitații a afirmat că vânzătorul este un străin cu relații în Danemarca, dar nu a dezvăluit identitatea acestuia sau pe cea a cumpărătorilor.

Katalin Novak, prima femeie aleasă președintă a Ungariei

Parlamentul de la Budapesta a ales ieri, pentru prima dată, o femeie la președinția Ungariei, în persoana lui Katalin Novak, în vârstă de 44 de ani, pentru o perioadă de cinci ani, cu sprijinul voturilor partidului de guvernământ Fidesz (ultranaționalist).

Novak, fost ministru al familiei și care își va prelua mandatul la 10 mai, a primit 137 de voturi pentru din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputați), în timp ce candidatul opoziției, Peter Rona, a primit 51 de voturi. În primul ei discurs în calitate de președintă aleasă, Novak a promis să fie “o bună șefă de stat care să apere familia ca fundament al suveranității”. Totodată, ea a calificat drept “inacceptabilă invazia rusă în Ucraina”.

China refuză să mai livreze Rusiei componente de avioane

China a refuzat să furnizeze companiilor aeriene ruse componente de avioane, a declarat ieri un oficial al autorității aviatice din Rusia, citat de agențiile ruse de presă, după ce Boeing și Airbus au oprit livrarea de componente. Sectorul aviatic rus este sub presiunea sancțiunilor occidentale determinate de invazia din Ucraina, astfel că Ministerul de Externe de la Moscova a atras atenția în această săptămână că siguranța zborurilor de pasageri ale Rusiei este pusă în pericol.

Rusia va încerca să caute surse alternative de a-și procura componente de avioane, de la țări precum Turcia și India, după eșecul de a le obține de la China, a declarat Valeri Kudinov, responsabil cu capacitatea de zbor a avioanelor rusești în cadrul autorității aviatice Rosaviația.

De asemenea, a spus el, companiile ruse încep să își înregistreze în Rusia avioanele, în contextul în care multe dintre ele erau înregistrate în străinătate, după ce SUA și UE au adoptat sancțiuni împotriva aviației și că se așteaptă ca alte aeronave să fie returnate firmelor de leasing.

În paralel, conform unui proiect de lege făcut public joi, guvernul rus intenționează să le ceară companiilor aeriene interne să plătească în ruble pentru avioanele în leasing și le-ar putea interzice să returneze aeronavele companiilor străine dacă sunt anulate leasing-urile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.