Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ucraina pregătește "cea mai mare lovitură"

Ziarul de Vrancea
19 iun 2023 698 vizualizări

Ucraina a declarat luni că a alungat forțele rusești dintr-un al optulea sat în contraofensiva sa de două săptămâni, iar un oficial din domeniul apărării a promis că "cea mai mare lovitură" a Kievului va urma, în ciuda rezistenței dure a trupelor Moscovei.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele ucrainene au recucerit Piatykhatky, o așezare situată într-o parte puternic fortificată a liniei frontului, în apropierea celei mai directe rute către coasta țării de la Marea Azov, care face parte dintr-un avans al Kievului de până la șapte km în liniile rusești în două săptămâni, cucerind 113 km pătrați de teren. "Inamicul nu va renunța ușor la pozițiile sale și trebuie să ne pregătim pentru un duel dur", a declarat Maliar pe aplicația de mesagerie Telegram. Militarii "se mișcă așa cum ar fi trebuit să se miște. Iar cea mai mare lovitură urmează să vină". Ea a precizat că cele mai aprige lupte au avut loc în estul și sudul Ucrainei. Separat, ea a declarat că armata ucraineană a împiedicat un avans al Rusiei în estul țării, unde și-a concentrat unitățile, inclusiv trupele de asalt aerian.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video nocturn că armata Kievului avansează în unele sectoare și se apără împotriva atacurilor intensificate în altele. Dar rezultatul net a fost favorabil pentru Ucraina, a spus el. "Nu avem poziții pierdute, ci doar poziții eliberate. Iar ei au doar pierderi", a spus el.

Campionul ucrainean la kickboxing a murit în luptele de la Zaporojie

Campionul ucrainean la kickboxing, Maxim Bordusy, a fost ucis în luptele din regiunea Zaporojie, la 11 iunie.

Pe pagina web a președintelui ucrainean a fost postată o petiție cu apelul de a conferi sportivului titlul de Erou al Ucrainei. Maxim Bordusy s-a născut în 2000 la Kiev și s-a înscris ca voluntar în armata ucraineană pe 24 februarie 2022, în prima zi a invaziei ruse. Aceasta a luptat mai întâi în direcția Limansk, dar ulterior a fost transferat la „Azov” în direcția Zaporojie, la cererea sa.

Recent Alexandr Onișcenko, campionul Ucrainei la box printre tineri și juniori, a murit în timpul luptelor din regiunea Bahmut, Donețk. Informația a fost făcută publică, pe 24 mai, de Federația de box a Ucrainei. Acesta avea 30 de ani.

Rusia a lansat peste noapte un vast atac aerian asupra Ucrainei

Rusia a lansat peste noapte un amplu atac aerian asupra Ucrainei, vizând capitala și diverse orașe, din est până în vest, cea mai mare parte a țării petrecându-și noaptea cu sirenele de raid aerian care au sunat timp de mai multe ore, relatează Reuters.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că, potrivit informațiilor preliminare, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 28 din cele 30 de drone Shahed, de fabricație iraniană, lansate de Rusia.

Forțele și apărarea aeriană au identificat și distrus în spațiul aerian din jurul Kievului 20 de ținte inamice, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare de la Kiev. "Un alt atac aerian masiv asupra capitalei", a scris Popko pe Telegram.

Administrația militară din Liov, un oraș cu aproximativ 700.000 de locuitori aflat la 70 de kilometri de granița cu Polonia, țară membră a NATO, a anunțat că Rusia a lovit o "infrastructură esențială" din oraș, provocând un incendiu. Potrivit rapoartelor preliminare, nu s-au înregistrat victime.

Iurii Malașko, șeful administrației militare a regiunii Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că raidul Rusiei a vizat infrastructura de telecomunicații și ferme agricole.

Fără scaune și cu o singură toaletă. Cum este în interiorul submarinului dispărut Titanic

Submersibilul Titanic, căutat intens după ce a dispărut duminică în timp ce se scufunda către epava Titanicului, este o ambarcațiune mică, proiectată pentru a ține doar cinci persoane timp de o zi - două ore coborâre, câteva ore de explorare a navei eșuate și două ore înapoi la suprafață.

Anul trecut, fondatorul operatorului turistic OceanGate Expeditions a arătat unei echipe CBS interiorul acestui submersibil folosit pentru a vizita epava Titanicului. Înregistrarea video de la CBS arată o cameră mică, cu un spațiu cât un monovolum. Nu există scaune sau canapele, iar pasagerii trebuie să stea cu picioarele încrucișate pe podea, asta după ce s-au descălțat înainte de a intra. Pentru un submersibil atât de avansat, interiorul este în mare parte gol și simplu, cu un singur buton și un ecran pe perete. Restul operațiunilor navei sunt efectuate de la un controler portabil, care arată ca o consolă de jocuri, cu butoane colorate.

Există o singură toaletă mică în partea din față a navei, care se dovedește a fi "cel mai bun scaun din casă", potrivit unei descrieri pe site-ul OceanGate, care însă nu mai este disponibilă, precizează CNN. Această descriere adăuga că, atunci când toaleta este folosită, se instalează o perdea de intimitate "și se dă muzica la maximum". Însă pasagerilor li se recomandă să își restrângă dieta înainte și în timpul scufundării "pentru a reduce probabilitatea de a fi nevoiți să folosească facilitățile"

Jurnalistul David Pogue de la CBS, care a fost anul trecut cu Titanic până la epava Titanicului, a declarat pentru BBC că atunci când nava de sprijin de la suprafață se află direct deasupra submarinului, se pot trimite mesaje scurte între cele două. În caz contrar, comunicarea prin GPS sau sisteme radio nu este disponibilă, deoarece nu funcționează sub apă. Pogue spune că, de asemenea, nu este posibil ca cei aflați la bordul submarinului să iasă singuri din submersibil, deoarece sunt încuiați înăuntru cu șuruburi aplicate din exterior.

În 2022, și BBC a filmat în interiorul submersibilului Titanic. Se crede că Stockton Rush, directorul executiv al companiei OceanGate, care apare în acest videoclip, este una dintre cele cinci persoane aflate acum pe nava dispărută.

Studiu: Un pui de somn în timpul zilei ajută la protejarea sănătății creierului

Cercetătorii au sugerat că un pui de somn în timpul zilei poate ajuta la protejarea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânește, după ce au descoperit că această practică pare să fie asociată cu un volum mai mare al creierului, relatează The Guardian.

În timp ce cercetările anterioare au sugerat că somnul prelungit ar putea fi un simptom timpuriu al bolii Alzheimer, alte lucrări au arătat că un somn scurt poate îmbunătăți capacitatea de învățare a oamenilor. Acum, cercetătorii spun că au găsit dovezi care sugerează că somnul poate ajuta la protejarea împotriva micșorării creierului.

Echipa de cercetători spune că acest lucru este interesant, deoarece contracția creierului, un proces care apare odată cu vârsta, este accelerată la persoanele cu probleme cognitive și boli neurodegenerative, iar unele cercetări sugerează că acest lucru ar putea fi legat de problemele de somn.

"În concordanță cu aceste studii, am găsit o asociere între somnul obișnuit în timpul zilei și un volum total al creierului mai mare, ceea ce ar putea sugera că somnul regulat oferă o anumită protecție împotriva neurodegenerării prin compensarea somnului slab", notează cercetătorii.

Conform jurnalului Sleep Health, cercetătorii de la UCL și de la Universitatea Republicii din Uruguay relatează cum s-au bazat pe datele din studiul UK Biobank, care a adunat informații genetice, despre stilul de viață și sănătate de la 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani la momentul recrutării.

Echipa a folosit date de la 35.080 de participanți la Biobank pentru a analiza dacă o combinație de variante genetice care au fost asociate anterior cu somnul obișnuit în timpul zilei, declarat de către ei înșiși, sunt, de asemenea, legate de volumul creierului, de cogniție și de alte aspecte ale sănătății creierului.

Având în vedere că astfel de variante sunt stabilite la naștere și se presupune că sunt atribuite în mod aleatoriu, abordarea permite cercetătorilor să sondeze efectul somnului asupra creierului, reducând impactul factorilor de stil de viață care pot influența obiceiurile de somn ale oamenilor și sănătatea creierului, cum ar fi fumatul sau activitatea fizică.

"Este ca un fel de studiu de control randomizat natural", a declarat Victoria Garfield, doctor și coautor al studiului de la University College London, adăugând că variantele erau destul de comune. "Ele sunt prezente la aproximativ cel puțin 1% din populație, ceea ce înseamnă de fapt destul de mulți oameni".

Într-adevăr, în timp ce la început a reieșit că participanții care au raportat că nu dorm niciodată sau rareori în timpul zilei aveau un volum total al creierului mai mare, echipa a găsit relația inversă atunci când a fost luată în considerare predispoziția genetică la somn, sugerând că descoperirea inițială ar fi putut fi cauzată de alți factori care au încurcat relația dintre somnul din timpul zilei și dimensiunea creierului.

În general, echipa a descoperit o asociere între predispoziția genetică la somnul obișnuit în timpul zilei și un volum mai mare al creierului echivalent cu 2,6 până la 6,5 ani mai puțin de îmbătrânire, deși nu a existat nicio relație cu performanțele cognitive, cum ar fi timpii de reacție.

"S-ar putea ca un somn scurt în timpul zilei ... să ajute la păstrarea volumului creierului și acesta este un lucru pozitiv, potențial, pentru prevenirea demenței", a declarat Garfield, adăugând că cercetările anterioare au sugerat că o durată de până la 30 de minute ar putea fi benefică.

Atac la o școală din Uganda: M-am acoperit de sânge ca să mă ascund

Studentul Julius Isingoma a povestit pentru BBC cum a supraviețuit în mod miraculos unui atac nocturn al presupușilor rebeli islamiști asupra căminului școlii sale din vestul Ugandei. "M-am uns cu sângele colegilor mei morți în gură, în urechi și pe cap pentru ca atacatorii să creadă că sunt mort", a spus el. Aproximativ 40 de persoane - dintre care 37 de elevi - au murit în atacul asupra școlii secundare din micul oraș Mpondwe în noaptea de vineri spre sâmbătă. Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a dat vina pentru atac pe Forțele Aliate Democrate (ADF), adăugând că acestea "probabil că lucrează cu alți criminali, deoarece am auzit că în acea școală au avut loc niște certuri".

El nu a dat detalii, dar a promis că îi va vâna pe militanți în ascunzătorile lor de peste graniță, în Republica Democrată Congo.

ADF nu a făcut încă niciun comentariu. A fost înființată în anii 1990 și a luat armele împotriva lui Museveni, acuzând persecuții împotriva populației musulmane minoritare. Liderul său ar fi jurat credință grupării Stat Islamic (SI) în 2016.

Dar abia în aprilie 2019, SI și-a recunoscut pentru prima dată activitatea în zonă, când a revendicat un atac asupra unor poziții ale armatei în apropierea graniței cu Uganda. Această declarație a marcat anunțarea "Provinciei Africa Centrală" (Iscap) a SI. Se crede că șase studenți au fost răpiți în timp ce militanții se retrăgeau în RD Congo. Julius s-a aflat printre cele șase persoane care au reușit să supraviețuiască asaltului care a durat câteva ore. El nu i-a identificat pe atacatori, dar a spus că erau bărbați înarmați care au lansat atacul în jurul orei locale 22:00.

Au ajuns la căminul băieților, dar studenții l-au încuiat după ce și-au dat seama că sunt în pericol. "Când nu au putut deschide ușa, au aruncat o bombă în interiorul căminului și apoi au folosit ciocane și topoare pentru a sparge ușa", a spus el.

Julius se afla în spatele mai multor studenți care au format un scut lângă ușă și care au fost împușcați mortal atunci când militanții au intrat în cămin. Se auzeau strigăte în timp ce studenții erau împușcați, ciopârțiți sau împușcați mortal.

S-a urcat rapid în vârful unui pat supraetajat, a îndepărtat câteva dintre scândurile de lemn ale tavanului și a sărit înăuntru pentru a se ascunde. De acolo, a privit neputincios cum colegii săi erau uciși cu brutalitate de atacatori, care apoi au dat foc la saltele și au plecat.

Biden: Amenințarea ca Putin să folosească arme nucleare tactice este "reală"

Amenințarea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice este "reală", a spus luni președintele american Joe Biden, la câteva zile după ce denunțase desfășurarea de către Rusia a unor astfel de arme în Belarus.

Sâmbătă, Biden calificase ca "absolut iresponsabil" anunțul lui Putin potrivit căruia Rusia a desfășurat primele sale arme nucleare tactice în Belarus. "Când am fost aici, în urmă cu aproape doi ani, spunând că sunt îngrijorat de secarea râului Colorado, toată lumea s-a uitat la mine ca și cum aș fi fost nebun", a declarat luni Joe Biden în fața unui grup de donatori din California. "S-au uitat la mine ca atunci când am spus că sunt îngrijorat de faptul că Putin va folosi arme nucleare tactice. Este real", a spus Biden.

Săptămâna trecută, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că țara sa a început să primească arme nucleare tactice rusești, unele dintre ele, a spus el, fiind de trei ori mai puternice decât bombele atomice pe care SUA le-au lansat asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945. Desfășurarea este prima mutare a unor astfel de focoase - arme nucleare cu rază de acțiune mai scurtă și mai puțin puternice care ar putea fi folosite pe câmpul de luptă - în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice.

Statele Unite au declarat că nu intenționează să își modifice poziționarea armelor nucleare strategice ca răspuns la această desfășurare și nu au văzut niciun semn că Rusia s-ar pregăti să folosească o armă nucleară.

În luna mai, Rusia a respins criticile lui Biden la adresa planului său de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus, afirmând că Statele Unite au desfășurat timp de decenii astfel de arme nucleare în Europa.

Directorul Spotify se dezlănțuie asupra lui Harry și Meghan: "Escroci"

Bill Simmons, director Spotify și un popular podcaster, i-a atacat pe prințul Harry și Meghan, ducesa de Sussex, catalogându-i drept "escroci", după ce parteneriatul lor de mai mulți ani cu Spotify s-a încheiat vineri.

"Mi-aș fi dorit să fi fost implicat în negocierea "Meghan și Harry părăsesc Spotify" ", a declarat Simmons vineri în podcastul său. "'The F**king Grifters' (escroci nenorociți - n.r.). Ăsta este podcastul pe care ar fi trebuit să îl lansăm cu ei. Trebuie să mă îmbăt într-o seară și să spun povestea discuției de pe Zoom pe care am avut-o cu Harry pentru a încerca să îl ajut cu o idee de podcast. Este una dintre cele mai bune povești ale mele... La naiba cu eiI Escroci", a spus Bill Simmons.

Parteneriatul dintre Archewell Audio, compania de producție a ducilor de Sussex, și Spotify trebuia să includă numeroase programe, dar, în cele din urmă, au fost produse doar un serial și o ediție specială de vacanță. Serialul "Archetypes" (Arhetipuri) urmărea să "investigheze, să disece și să demitizeze etichetele care încearcă să țină femeile pe loc", potrivit descrierii acestuia, și a prezentat interviuri ale lui Meghan cu invitați celebri, printre care Serena Williams, Mariah Carey, Paris Hilton și Trevor Noah.

Archewell Audio și Spotify au anunțat că au "convenit de comun acord să se despartă", la doar două săptămâni după ce compania de streaming audio a anunțat că a eliminat 200 de locuri de muncă din cadrul unității sale de podcasturi, reprezentând 2% din forța sa de muncă globală, în cadrul unei "restructurări strategice".

Simmons l-a criticat anterior pe Harry într-un episod din ianuarie 2023 al podcastului său, spunând că era "atât de jenat" să împartă Spotify cu el. "Ce face el? Este unul dintre acele lucruri gen care este talentul tău? De ce să te ascultăm? Deci, te-ai născut într-o familie regală și apoi ai plecat. Locuiești în f**king Montecito și, cum ar fi, tu doar vinzi documentare și podcast-uri și nimănui nu-i pasă ce ai de spus despre nimic, cu excepția cazului în care vorbești despre familia regală și doar te plângi de ei" - a spus Simmons.

Spotify a achiziționat site-ul de sport și cultură al lui Simmons, "The Ringer", cu lista sa de peste 30 de podcasturi, pentru peste 200 de milioane de dolari în 2020, a relatat Forbes la acea vreme. De atunci, el a devenit șeful departamentului de inovare și vânzări ale podcasturilor la Spotify, unde găzduiește, de asemenea, mai multe podcasturi, printre care "The Rewatchables".

ONU: Tratamentul la care talibanii supun femeile poate fi calificat “apartheid de gen”

Tratamentul la care sunt supuse femeile și fetele afgane din partea regimului taliban ar putea fi calificat drept ''apartheid de gen'' întrucât drepturile lor continuă să fie încălcate grav de autoritățile de facto de la Kabul, a declarat luni un expert al ONU.

''Discriminarea instituționalizată, sistematică și gravă împotriva femeilor și fetelor se află în centrul ideologiei și regimului talibane, ceea ce dă naștere temerilor că talibanii ar putea responsabili pentru apartheid de gen'', a declarat raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Afganistan, Richard Bennett, în Consiliul pentru drepturile omului, reunit la Geneva.

ONU definește apartheidul de gen drept ''discriminare sexuală socială și economică împotriva indivizilor din cauza sexului sau genului lor''. ''Am evidențiat nevoia de examinare sporită a apartheidului de gen, care în prezent nu este, dar ar putea deveni, o infracțiune internațională'', a declarat Bennett în fața presei.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat că administrația de la Kabul pune în aplicare legile islamice și a acuzat Națiunile Unite și instituțiile occidentale de ''propagandă''. ''Raportul lui Richard Bennett asupra situației din Afganistan este parte din această propagandă, care nu reflectă realitatea'', a spus purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid.

După ce au preluat puterea la Kabul în august 2021, talibanii au limitat drastic drepturile femeilor în Afganistan, printre care dreptul la educație.

Într-un raport ce acoperă perioada iulie-decembrie 2022, Bennett a ajuns la concluzia că tratamentul la care talibanii supun femeile în Afganistan ''poate fi considerat persecuție pe motive de gen, o infracțiune contra umanității''.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.