Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ucraina, aplaudată în picioare, Rusia, tratată cu spatele

Ziarul de Vrancea
28 feb 2022 1439 vizualizări

Europarlamentarii au aplaudat ieri în picioare discursul președintelui ucrainean, care a intervenit într-o intervenție televizată,  îmbrăcat în haine de război n zeci de diplomați aflați la o conferință ONU de la Geneva s-au ridicat și au plecat când, tot printr-o intervenție TV, și-a făcut apariția ministrul rus de Externe, îmbrăcat la patru ace n „Nu știu cum să vă salut, dacă e seară sau dimineață, fiindcă pentru unii dintre noi azi poate fi ultima zi”, și-a început Zelenski discursul

Ucraina rezista aseară în continuare atacurilor trupelor ruse în cea de a șasea zi de la declanșarea războiului. Tirurile armatei ruse s-au întețit ieri, iar mai multe orașe au fost bombardamente, inclusiv structuri și blocuri civile. Cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte 35 rănite, ieri, în bombardamentul forțelor ruse din centrul Harkovului, a declarat consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Herașcenko, într-o postare pe rețelele sociale. „Rusia poartă un război și încalcă, astfel, dreptul internațional umanitar. Ucide civili, distruge infrastructura civilă. Principala țintă a Rusiei sunt orașele mari, care sunt acum lovite de rachete”, a transmis Ministerul de Externe de la Kiev, distribuind un videoclip care arată ceea ce pare a fi un atac cu rachete asupra clădirii Administrației Regionale de Stat Harkov.

Un videoclip separat ilustrează efectele atacului, inclusiv interiorul clădirii care s-a transformat într-o grămadă de moloz.

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că atacurile asupra centrului orașului Harkov de ieri dimineața și distrugerea clădirii administrației locale reprezintă o “crimă de război și o distrugere conștientă a oamenilor”, calificându-le drept “terorism de stat”. “A fost în mod clar o crimă de război. Oraș pașnic. Zone rezidențiale pașnice. Fără baze militare. Zeci de înregistrări ale martorilor oculari demonstrează că nu a fost o singură salvă falsă, ci reprezintă distrugerea deliberată a populației. Rușii știau unde trag”. “Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie, trebuie oprit imediat. Distrus economic. Trebuie să arătăm că omenirea este capabilă să se protejeze. Cred că trebuie să luăm în considerare închiderea completă a spațiului aerian al Rusiei”, a precizat el. “În 5 zile, 56 de rachete și 113 rachete de croazieră au lovit Ucraina. Aceasta este «prietenia lor frățească», iar comunitatea internațională știe ce e de făcut”, a adăugat el.

De asemenea, în jur de 70 de soldați ucraineni au fost uciși, duminică, într-un atac al artileriei ruse asupra localității Ohtîrka, la nord-est de Kiev, a anunțat un oficial local. Dmitro Zhivițki, șeful administrației de stat a regiunii Sumi, spune că atacul a distrus o unitate militară ucraineană, iar salvatorii și voluntarii au recuperat cadavrele din moloz. “Au murit mulți oameni. În prezent, în cimitir se pregătesc locuri pentru aproximativ 70 de soldați ucraineni morți”, a scris el pe Telegram. “Dar și inamicul a primit ceea ce merită”, a adăugat el, spunând că în oraș sunt “o mulțime de cadavre rusești”, care acum sunt date Crucii Roșii. Afirmațiile sale nu putut fi verificate din surse independente, notează BBC.

„Suntem o Europă unită, dar plătim un preț mare pentru asta”

În paralel, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei. În acest context, Volodimir Zelenski s-a adresat, ieri, plenului Parlamentului European prin intermediul unei videoconferințe, fiind îmbrăcat în haine militare. „Nu știu cum să vă salut, dacă e seară sau dimineață, fiindcă pentru unii dintre noi azi poate fi ultima zi”, a afirmat liderul ucrainean. „Astăzi dăm valoare vieții, să fim egali. Ucrainenii sunt absolut incredibili”, a continuat șefului statului. „Suntem o Europă unită, dar plătim un preț mare pentru asta”, a menționat el. Președintele ucrainean a precizat că Rusia a vizat copiii ucraineni. Atacurile de ieri s-au soldat cu moartea a cel puțin 16 copii. El a cerut Parlamentului European să demonstreze că este alături de ucraineni și că nu va respinge Ucraina „Acum e o luptă pentru supraviețuire. Luptăm pentru a avea drepturi egale în Europa. Astăzi arătăm întregii lumi cine suntem. Ucraina fără Europa ar fi singură. Ne-am demonstrat tăria și puterea, am demonstrat că suntem ca voi. Demonstrați-ne că și voi sunteți ca noi! Și viața, lumina vor învinge asupra întunericului”.

Zelensky a fost ovaționat la finalul discursului, parlamentarii ridicându-se în picioare.

Ofensiva continuă “până la atingerea tuturor obiectivelor”

Rusia își va continua ofensiva în Ucraina până când își va atinge obiectivele, a anunțat ieri ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu. Ministrul rus a evocat din nou “demilitarizarea” și “denazificarea” Ucrainei.

În pofida faptului că numărul victimelor civile în Ucraina crește, Șoigu neagă că forțele ruse vizează infrastructuri civile sau locuințe. El a acuzat forțele ucrainene că folosesc civili ca scut, pentru a se apăra de atacuri ruse.

“Lansatoare de rachete mutiple și mortiere de calibru mare sunt instalate în curți ale unor imobile, în apropiere de școli și de grădinițe de copii”, a spus Șoigu.

Președintele rus Vladimr Putin a lansat aceleași acuzații, alimentând astfel temeri cu privire la o multiplicare a atacurilor vizând zone urbane.

Lavrov cere o retragere a armamentului nuclear american în Occident

În paralel, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a cerut o retragere a armamentului nuclear american în Occident. “Occidentul nu trebuie să construiască instalații militare în nicio țară din fosta Uniune Sovietică”, a spus el Lavrov. Rusia nu este de acord cu instalarea unor ogive nucleare în Ucraina, a subliniat Serghei Lavrov, audiat în Consiliului ONU al Drepturilor Omului. “Ucraina deține în continuare tehnologii nucleare sovietice și mijloace de livrare a unor asemenea arme. Nu putem să nu răspundem acestui pericol real”, a declarat Lavrov.

Această intervenție video a ministrului rus de Externe a fost boicotată de numeroși diplomați străini prezenți la Geneva. În momentul în care Lavrov a intervenit prin conferința video, zeci de persoane din sală s-au ridicat, i-au întors spatele și au părăsit ședința.

Arme interzise

Amnesty International, Human Rights Watch și ambasadorul Ucrainei în SUA au acuzat Rusia că a folosit arme termobarice în Ucraina. Aceste arme au fost condamnate de o varietate de organizații internaționale. Mai mult decât atât, Amnesty a acuzat armata rusă că a atacat o grădiniță din nord-estul Ucrainei, în interiorul clădirii aflându-se civili. Oksana Markarova a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în Ucraina. „Au folosit bomba cu vid astăzi”, a spus Markarova după o întâlnire cu parlamentarii. „...Dezastrul pe care Rusia încearcă să îl provoace Ucrainei este mare”. „Ar trebui să plătească, ar trebui să plătească un preț mare”, a adăugat ea.

Markarova a mai menționat că Ucraina lucrează activ cu administrația Biden și Congresul pentru a obține mai multe arme și sancțiuni mai dure. O bombă cu vid, sau o armă termobarică, aspiră oxigen din aer pentru a genera o explozie la temperatură ridicată, producând de obicei o undă de explozie cu o durată mai mare decât cea a unui exploziv convențional și este capabilă să vaporizeze corpurile umane. CNN a afirmat că una dintre echipele sale a zărit un lansator rusesc de rachete termobarice în apropierea graniței cu Ucraina, sâmbătă după-amiază.

Rusia pregătește o amplă campanie de manipulare

Rusia se pregătește să lanseze o „operațiune psihologică și de informare la scară largă” împotriva Ucrainei, a declarat, ieri, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. „Scopul său este să dezbine rezistența ucrainenilor și a armatei ucrainene cu ajutorul minciunilor”, a precizat Reznikov. Potrivit ministrului Apărării al Ucrainei, Rusia a plănuit să creeze „probleme de comunicare” și să inventeze minciuni potrivit cărora liderii militari și politici ai Ucrainei „au fost de acord să se predea” Forțelor Ruse. „Ca o «confirmare» a acestui fapt, vor fi răspândite documente false – despre care se pretinde că ar fi fost semnate – precum și videoclipuri false editate”, a adăugat oficialul ucrainean. “Asta e o minciună. Acest lucru nu se va întâmpla. Nu va fi nicio predare! Doar victorie”, a mai subliniat el.

Președintele Zelenski a asigurat vocea ursulețului Paddington

Președintele Volodimir Zelenski a asigurat vocea ursulețului Paddington în versiunile dublate în limba ucraineană ale filmelor “Paddington” și “Paddington 2”, informează site-ul revistei americane Variety.

Zelenski, care conduce în prezent armata ucraineană împotriva invaziei ruse din țara lui, a fost un actor de comedie înainte să devină președintele Ucrainei. El a fost lăudat pe plan internațional pentru că a rămas să lupte alături de soldații lui, deși a avut multe oportunități să părăsească Ucraina alături de familia lui în urma invaziei ruse. Rolul care l-a ajutat să devină cunoscut este cel al unui profesor care ajunge din întâmplare președintele Ucrainei în cele trei sezoane ale unui serial TV intitulat “Servant of the People”. Acel serial s-a încheiat în 2019, același an în care Volodimir Zelenski a lansat - și în cele din urmă a câștigat - o campanie reală pentru a deveni președintele Ucrainei. Pe lângă acel rol, Zelenski a asigurat și vocea în ucraineană a celebrului ursuleț Paddington.

Într-un videoclip promoțional pentru “Paddington 2”, Volodimir Zelenski s-a prezentat, între două sesiuni de înregistrări, în felul următor: “Salut, dragii mei prieteni. Eu, Volodimir Zelenski, voi asigura vocea minunatului, carismaticului și prietenosului ursuleț Paddington”. “Paddington este un film pe care puteți să îl vedeți alături de întreaga familie și toată lumea se va bucura să îl vadă, indiferent de vârstă. Să știți că veți pleca după ce vedeți acest film cu o stare de dispoziție fantastică”, a adăugat președintele ucrainean.

Actorul britanic Hugh Bonneville, devenit celebru cu rolul interpretat în serialul “Downton Abbey” și care și-a împrumutat vocea unui personaj din “Paddington” și “Paddington 2”, s-a declarat încântat după ce vestea despre implicarea președintelui ucrainean în cele două proiecte cinematografice a apărut pe rețelele de socializare.

“Până azi, nu aveam nicio idee despre cine a asigurat vocea ursulețului Paddington în ucraineană. Vorbind în numele meu, vă mulțumesc, domnule președinte Zelenski”, a scris starul britanic pe Twitter.

Filmul “Paddington” a fost lansat în 2014 și i-a avut în rolurile principale pe actorii Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Julie Walters și Jim Broadbent. Continuarea acelei pelicule, “Paddington 2”, a avut premiera pe marile ecrane în 2017 și le-a oferit actorilor Hugh Bonneville și Sally Hawkins ocazia de a relua rolurile interpretate în producția inițială, jucând de această dată alături de Hugh Grant și Imelda Staunton.

Ben Whishaw, cunoscut din franciza “James Bond”, este actorul care asigură vocea ursulețului Paddington în versiunile din limba engleză ale ambelor filme.

În patru zile, Putin și-a pierdut jumătate din popularitate în Bulgaria

În primele patru zile de ostilități împotriva Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin, care s-a bucurat de un rating pozitiv în Bulgaria ani de zile, și-a pierdut mai mult de jumătate din încrederea populației, anunță Radio Svoboda din Ucraina.

Dacă în perioada 2020-2022, 58% dintre bulgari i-au dat o apreciere pozitivă și doar 20% negativă, acum situația se schimbă radical: opiniile pozitive s-au redus aproape la jumătate la 32%, în timp ce opiniile negative au crescut la 48%, potrivit celui mai recent sondaj Alpha Research.

Pe de altă parte, solidaritatea fără precedent a țărilor europene în sancțiuni comune împotriva Rusiei și asistență acordată Ucrainei este apreciată ca fiind o politică corectă de 63% dintre cetățenii bulgari. 32% au opinia contrară.

În plus, în societatea bulgară are loc o discuție publică foarte apăsată legată de relațiile cu Rusia. Atanas Atanasov, lider al partidului de guvernământ Bulgaria Democrată, a scris pe Facebook că „este necesar să se desfășoare o operațiune la scară largă de neutralizare a agenților ruși care operează sub diferite acoperiri în toate sferele vieții socio-politice a țării.

Influentul publicist Dimitar Popov scrie că premierul țării ar trebui să ceară o anchetă urgentă asupra activităților „trolilor” ruși în Bulgaria: sunt cunoscuți, oamenii care îi conduc sunt cunoscuți, se știe de unde fac rost de bani pentru dezinformarea care inundă rețelele sociale. „Este nevoie doar de voința guvernului de a-i aduce sub controlul deplin al statului”.

În ajunul sărbătorii naționale a Bulgariei celebrată pe 3 martie – Ziua Eliberării Bulgariei de sub jugul otoman, cu ajutorul Rusiei în sec. 19, – figuri celebre ale științei și culturii au cerut boicotarea acesteia. Politologul Evgheni Dainov: „În acest război, toată lumea este ținta lui Putin. Pentru a supraviețui, trebuie să îi rezistăm. Coloana a cincea rusă și agenții de influență trebuie neutralizați”. Profesor de antropologie culturală Ivaylo Dichev: „3 martie nu poate fi sărbătoare națională la noi! Și acum este momentul să mutăm monumentele Armatei Sovietice la muzeu”.

Grupul tactic francez va rămâne cu titlu permanent în România

Grupul tactic francez reprezintă o forță care va rămâne cu titlu permanent în România, iar ieri au sosit 150 de soldați la Baza “Mihail Kogălniceanu” de la Constanța, a declarat ambasadorul Franței la București, Laurence Auer. Diplomatul francez consideră această dislocare drept “un mesaj de solidaritate”. “Franța a anunțat acest lucru de pe 19 ianuarie, eram pregătiți, iar astăzi se concretizează prin sosirea primilor soldați în cadrul NATO, în grupul tactic. Este un grup membru care are câteva sute de soldații francezi, care pentru moment vor fi la Baza 'Mihail Kogălniceanu' din Constanța. O să vină curând. De ieri au început să fie transportate materialele, echipamentele soldaților francezi, iar de astăzi soldații. Aproximativ 150 de soldați sosesc la ora 15,00 la baza militară. Este prima sosire a soldaților francezi”, a spus ieri Laurence Auer.

Statul Major al armatei franceze a anunțat sâmbătă că peste 9.500 de soldați francezi vor fi, până la sfârșitul acestei săptămâni, mobilizați sau plasați în stare de alertă în urma invaziei ruse în Ucraina. “Vom avea peste 1.500 de militari francezi direct implicați în misiuni de consolidare a poziției NATO pe flancul de Est”, a detaliat Statul Major francez, care a precizat că aproximativ 500 de soldați vor fi desfășurați în România.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.