Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Timpul însuși este afectat de gheața polară care se topește pe Terra

Ziarul de Vrancea
28 mar 2024 728 vizualizări

Încălzirea globală are un impact nu doar asupra vremii, ci și asupra trecerii timpului. Un studiu publicat miercuri în revista științifică Nature arată că topirea accelerată a gheții polare afectează, în felul său, măsurarea timpului la scară globală.

Într-o zi, în următorii ani, toți locuitorii lumii vor pierde o secundă din timpul lor. Exact când se va întâmpla acest lucru este influențat de oameni, potrivit unui nou studiu, deoarece topirea gheții polare modifică rotația Pământului și schimbă timpul însuși. Orele și minutele care dictează măsurarea zilelor sunt determinate de rotația Pământului. Dar această rotație nu este constantă; ea se poate schimba foarte ușor, în funcție de ceea ce se întâmplă la suprafața Pământului și în miezul său fierbinte. Aceste schimbări aproape imperceptibile înseamnă că, ocazional, ceasurile lumii trebuie ajustate cu o "secundă bisectă", ceea ce poate părea foarte puțin, dar poate avea un impact mare asupra sistemelor de calcul.

Pentru prima dată în istorie, va trebui să se elimine o secundă

De-a lungul anilor au fost adăugate o mulțime de secunde. Dar, după o tendință îndelungată de încetinire, rotația Pământului se accelerează acum din cauza schimbărilor din nucleul său. Pentru prima dată în istorie, va trebui să se elimine o secundă, scrie CNN. "O secundă bisectă negativă nu a fost niciodată adăugată sau testată, astfel încât problemele pe care le-ar putea crea sunt fără precedent", avertizează Patrizia Tavella, membră a Departamentului pentru timp din cadrul Biroului Internațional de Greutăți și Măsuri din Franța, într-un articol care însoțește studiul.

Însă momentul exact în care se va întâmpla acest lucru este influențat de încălzirea globală, potrivit studiului publicat miercuri în revista Nature. Topirea gheții polare întârzie secunda bisectă cu trei ani, împingând-o din 2026 în 2029, potrivit raportului. "O parte din înțelegerea a ceea ce se va întâmpla în ceea ce privește cronometrarea globală depinde de înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu efectul încălzirii globale", a declarat Duncan Agnew, profesor de geofizică la Universitatea California San Diego și autor al studiului.

Agnew a comparat această dinamică cu cea a unei patinatoare care se învârte pe gheață: "Dacă o patinatoare începe să se învârtă, dacă își coboară brațele sau își întinde picioarele, va încetini", a spus el. "Dar dacă brațele patinatoarei sunt trase spre interior, patinatoarea se va roti mai repede", a explicat Agnew. Mai puțină gheață solidă la poli înseamnă, așadar, mai multă masă în jurul Ecuatorului - talia Pământului. "Ceea ce se face cu topirea gheții este că se ia apa care este înghețată în locuri precum Antarctica și Groenlanda, iar acea apă înghețată se topește și fluidele se mută în alte locuri de pe planetă", explică Thomas Herring, profesor de geofizică la Massachusetts Institute of Technology, care nu a fost implicat în noul studiu. "Apa se scurge spre Ecuator", arată profesorul.

Studiul sugerează, cu alte cuvinte, că influența umană a modificat o forță în privința căreia savanții, astronomii și oamenii de știință au rămas fascinați timp de milenii - ceva considerat mult timp o constantă, care scăpa de sub controlul umanității.

Cum se măsoară timul

Istoric, omenirea a folosit rotația Pământului pentru a măsura timpul, împărțit în secunde. Înainte de 1955, o secundă era definită ca o fracțiune specifică din timpul necesar Pământului pentru a se roti o dată în raport cu stelele. Apoi a venit era ceasurilor atomice de mare precizie, care s-au dovedit a fi un mod mult mai stabil de a defini o secundă fizică.

De la sfârșitul anilor 1960, lumea a început să utilizeze timpul universal coordonat (UTC) pentru a stabili fusurile orare. UTC se bazează pe ceasuri atomice, dar ține totuși pasul cu rotația planetei. Timpul universal coordonat, utilizat în întreaga lume, se bazează acum pe datele provenite de la 450 de ceasuri atomice, al căror mecanism se bazează în întregime pe natura imuabilă a vibrațiilor atomului de cesiu 133. Dar, cum viteza de rotație nu este constantă, cele două scări temporale se îndepărtează încet-încet. Acest lucru înseamnă că, din când în când, trebuie adăugată o "secundă bisectă" pentru a le alinia din nou.

Modificările în rotația Pământului pe termen lung au fost dominate de frecarea mareelor pe fundul oceanului - care a încetinit rotația. Recent, impactul topirii gheții polare, determinat de oamenii care ard combustibili fosili ce încălzesc planeta, a devenit un factor semnificativ, spune cercetătorul Agnew. Pe măsură ce gheața se topește în ocean, apa de topire se deplasează de la poli spre Ecuator, ceea ce încetinește și mai mult viteza de rotație a Pământului.

Dar, în timp ce topirea gheții poate încetini rotația Pământului, există un alt factor în joc atunci când vine vorba de măsurarea timpului la nivel global, potrivit studiului: procesele din centrul Pământului. Miezul lichid al planetei se rotește independent de învelișul său exterior solid. Dacă nucleul încetinește, învelișul solid accelerează pentru a-și menține impulsul, iar acest lucru se întâmplă în prezent, spune Agnew. Se știu foarte puține lucruri despre ceea ce se întâmplă la aproximativ 3.000 de kilometri sub suprafața Pământului și nu este clar de ce se schimbă viteza nucleului. "Este în mod fundamental imprevizibil", spune Agnew.

De ce este importantă o secundă

Dar ceea ce este clar, potrivit studiului, este că, în ciuda faptului că topirea gheții polare exercită o influență de încetinire, în general rotația Pământului se accelerează. Asta înseamnă că, în curând, lumea va trebui să scadă pentru prima dată o secundă. "O secundă nu pare mare lucru", a comentat Agnew, dar sistemele de calcul create pentru activități precum tranzacțiile bursiere trebuie să fie precise la miimea de secundă, atrage el atenția. Multe sisteme informatice au un software care le permite să adauge o secundă, dar puține au capacitatea de a scădea una. Oamenii vor trebui să reprogrameze computerele, ceea ce introduce posibilitatea de eroare. "Nimeni nu a anticipat cu adevărat că Pământul va accelera până în punctul în care ar putea fi nevoie să eliminăm o secundă bisectă", spune Agnew.

El crede că descoperirile ar putea fi un instrument puternic pentru a-i face conștienți pe oameni de modul în care chiar ei înșiși schimbă planeta. "Să poți spune că s-a topit atât de multă gheață, încât a schimbat rotația Pământului cu o cantitate măsurabilă, cred că îți dă sentimentul: OK, este o chestie importantă" - a punctat Agnew.

Podul prăbușit la Baltimore: Ancheta ar putea dura doi ani

56 de containere periculoase se aflau pe navă, iar unele s-au fisurat

Autoritățile americane au anunțat că au recuperat rămășițele a două persoane care au fost ucise după ce podul Francis Scott Key din Baltimore s-a prăbușit, marți, în urma impactului unui cargobot. Alte patru persoane, încă dispărute, sunt presupuse a fi moarte. Victimele erau muncitori în construcții care se aflau pe pod pentru a astupa gropile în momentul în care nava Dali a lovit pilonul podului.

Alejandro Hernandez Fuentes, în vârstă de 35 de ani, care era din Mexic și locuia în Baltimore, și Dorlian Ronial Castillo Cabrera, în vârstă de 26 de ani, care era din Guatemala și locuia în Dundalk, Maryland, au fost identificați ca fiind bărbații recuperați din apă miercuri dimineață. Ambele familii ale acestora au fost anunțate. Victimele se aflau într-o camionetă roșie care a căzut în apă și a rămas prinsă la o adâncime de peste 7,5 metri în dreptul a ceea ce a fost cândva mijlocul podului. Scanările efectuate de vehiculele sonar îi fac pe oficiali să creadă că mai sunt vehicule încă sub apă, dar sunt blocate în beton și în structurile care s-au prăbușit marți dimineață. După prăbușirea podului, două persoane au fost salvate din apă, dintre care una în stare gravă a fost internată la un centru local de traume. Se crede că toate cele șase persoane presupuse a fi decedate în urma prăbușirii podului sunt din Mexic, Honduras, El Salvador și Guatemala.

Nava Dali și-a pierdut puterea, iar un apel de ajutor lansat de echipaj a permis autorităților să închidă podul pentru trafic. Imaginile video cu nava, transmisiunile radio de urgență și analizele efectuate de experții din domeniul maritim conturează imaginea unui scenariu dezastruos, unul care ar fi putut fi mult mai rău.

Președinta Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor (NTSB), Jennifer Homendy, a declarat miercuri că agenția a recuperat datele de pe înregistratorul de bord (cutia neagră) al navei Dali. Peste 1.100 de specialiști în inginerie, construcții, contractare și operațiuni din cadrul Districtului Baltimore al Corpului Inginerilor Armatei oferă sprijin agențiilor locale, de stat și federale după prăbușirea podului. Corpul Armatei ajută la curățarea canalului unde s-a prăbușit podul, ca parte a efortului de recuperare pentru a îndepărta resturile din apă.

Homendy a declarat că nu are "nicio îndoială" că ancheta asupra a ceea se s-a întâmplat va putea fi încheiată în termen de "12 până la 24 de luni". Ea a spus că este vorba despre o "muncă masivă", dar a precizat că o astfel de investigație nu este ceva nou pentru NTSB. În acest moment, a spus Homendy, accentul este pus pe reunirea familiilor cu cei dragi. "Orice altceva poate aștepta", a spus ea.

NTSB spune că 56 de containere cu materiale periculoase se aflau pe un cargobot.

Containerele, care conțineau 760 de tone de materiale periculoase, potrivit lui Homendy, transportau în principal substanțe corozive, inflamabile și materiale "diverse", inclusiv baterii litiu-ion. Unele containere au fost fisurate, a declarat Homendy, precizând că pe calea navigabilă se poate observa o luciu.

Homendy a mai spus că unele dintre containerele fisurate sunt în apă, iar altele sunt pe navă și că nu cunoaște numărul total de containere fisurate sau calendarul pentru scoaterea lor. Ea a adăugat că este o "situație destul de periculoasă" care împiedică oficialii să ajungă la materialele periculoase pentru a evalua ce a mai rămas.

Homendy a precizat că 23 de persoane, dintre care 21 de membri ai echipajului și doi piloți, se aflau la bordul navei Dali în momentul în care aceasta s-a izbit de pod. Echipajul rămâne la bordul navei, pe care echipa de investigație a NTSB a urcat la bord miercuri, ca parte a investigației sale. Oamenii de pe navă au energie electrică, a precizat Homendy, dar nava nu se poate mișca.

Atac la Moscova: Aproape 100 de persoane sunt în continuare dispărute

Până la 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor dintr-o sală de concerte și au provocat un incendiu devastator, a anunțat miercuri portalul rusesc de știri BAZA, despre care se știe că are surse în serviciile de securitate ale țării.

Bilanțul oficial al atacului de la Crocus City Hall se ridică acum la 143 de morți și 182 de răniți. Dar BAZA, care are contacte bune în cadrul serviciilor de securitate și de aplicare a legii din Rusia, susține că alte 95 de persoane au apărut pe listele întocmite de serviciile de urgență pe baza apelurilor oamenilor care își caută rudele dispărute. "Aceste liste includ persoane cu care rudele nu au reușit să ia legătura de la atacul terorist, dar care nu se află pe listele cu răniți și morți", a afirmat BAZA. "Unele dintre aceste persoane au murit, dar nu au fost încă identificate", menționează canalul de știri.

Mai mult de 200 de persoane s-ar putea să se fi aflat încă în clădirea în flăcări cu câteva momente înainte ca acoperișul acesteia să se prăbușească, a relatat BAZA, citând surse din serviciile de urgență care au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere. Canalele sociale rusești au fost inundate în zilele care au trecut de la atac cu apeluri de a ajuta la găsirea victimelor. Pe un grup de chat pe Telegram numit "Crocus. Help Centre", prietenii și rudele au împărtășit numele spectatorilor dispăruți de la concert și au cerut ajutor.

"Era cineva pe listă cu numele Igor Valentinovici Klimencenko?", scria un utilizator sâmbătă seara. "Poate cineva să trimită lista cu victimele?", solicita el. Numele Klimencenko nu se afla pe lista cu morții confirmați publicată de Ministerul rus pentru Situații de Urgență. O altă persoană a scris pe același chat că unchiul lor lucra nu departe de Crocus și că nu a mai luat legătura cu el de la atac. "Sunt foarte îngrijorat", a scris nepotul sâmbătă seara.

Presa locală din regiunea Briansk, din sud-vestul Rusiei, a relatat miercuri că o femeie încă își căuta fiul, Dmitri Bașlikov, un profesor din Moscova care a mers la concertul "Piknik" împreună cu un prieten, care a reușit să scape. Nici numele lui Bașlikov nu se afla pe lista Ministerului pentru Situații de Urgență.

Medicamentele hormonale ar putea crește riscul de tumori cerebrale

Milioane de femei din întreaga lume care utilizează anumite medicamente hormonale pentru contracepție și pentru a gestiona afecțiuni precum endometrioza pot prezenta un risc crescut de tumori cerebrale rare, de obicei benigne, susțin cercetătorii.

Potrivit The Guardian, oamenii de știință au descoperit că utilizarea prelungită a anumitor medicamente progestogene a fost legată de un risc mai mare de meningiom, care sunt tumori (de obicei necanceroase) care se formează în țesuturile din jurul creierului. Dar, deși riscul de meningiom a fost mai mare în cazul femeilor care au luat medicamentele timp de mai mult de un an, un expert de renume a declarat că această constatare nu ar trebui să le îngrijoreze pe femeile care au folosit sau folosesc în prezent, deoarece riscul ridicat a rămas "extrem de mic".

Progestogenii sunt asemănători hormonului natural progesteron. Aceștia sunt utilizați în contraceptive, pentru afecțiuni ginecologice precum endometrioza și sindromul ovarelor polichistice și în terapiile de substituție hormonală utilizate în timpul menopauzei. Se știe deja că progestogeni în doze mari cresc riscul de meningiom, dar în cel mai recent studiu publicat în BMJ, cercetătorii de la Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și a Produselor de Sănătate din Franța au investigat opt forme de hormon mai frecvent utilizate.

Majoritatea meningioamelor nu sunt de obicei canceroase și cresc lent, dar, deoarece pot exercita presiune asupra creierului, ele necesită adesea o îndepărtare chirurgicală. Tumorile rareori pun viața în pericol, dar intervenția chirurgicală implică riscuri, nu în ultimul rând pentru structurile cerebrale din apropierea tumorilor, care pot fi uneori deteriorate.

Pe baza registrelor de date privind cancerul din Marea Britanie, aproximativ patru din fiecare mie de femei în vârstă de 30 de ani ar trebui să dezvolte un meningiom până la vârsta de 80 de ani. Dacă utilizarea acetatului de medroxiprogesteron timp de mai mult de un an crește riscul de aproximativ cinci ori, așa cum sugerează studiul BMJ, această cifră ar crește la 20 la fiecare mie.

Kuleba: Avioanele F-16 vor apărea pe cerul Ucrainei la mijlocul verii

Avioanele de luptă F-16 ar trebui să apară pe cerul Ucrainei la mijlocul acestei veri, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba, în cadrul unui briefing la Varșovia, potrivit BBC. „Inițial s-a planificat ca avioanele F-16 să apară pe cerul Ucrainei la mijlocul verii. În acest moment, totul decurge conform planului. Dar, desigur, aceasta este o chestiune foarte complexă și confuză, așa că nu se știe niciodată cum se pot schimba lucrurile. Dar, în acest moment, acesta este programul. Potrivit informațiilor mele, pregătirea piloților decurge bine”, a declarat șeful Ministerului de Externe. El a remarcat, de asemenea, rolul partenerilor ucraineni care pregătesc piloți și ingineri. „Bineînțeles, va fi nevoie de și mai multă pregătire, nu numai pentru piloți, ci și pentru ingineri și personal tehnic, deoarece trecerea de la avioane de tip sovietic la avioane de tip occidental ș…ț necesită schimbări serioase în toate, în educație, logistică, filozofie de luptă aeriană și multe alte elemente”, a adăugat Kuleba.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.