Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: The Washington Post: SUA se îndoiesc că o contraofensivă a Ucrainei va aduce mari câștiguri

Ziarul de Vrancea
11 apr 2023 971 vizualizări

Peste 21.000 dintre aceștia nu au alături de ei nici mama, nici tatăl

Cifrele oficiale citate de organizația Salvați Copiii România arată că aproape 74.000 de copii români au unu sau ambii părinți plecați în străinătate, iar peste 21.000 de copii au rămas în țară în grija altor rude. Oficialii organizației spun că, dincolo de cifrele oficiale, numărul real al copiilor rămași fără îngrijire părintească este mai mare. Ei prezintă povești care arată cum resimt copiii lipsa părinților.

„Fenomenul copiilor rămași în țară, în vreme ce părinții lor muncesc în străinătate este unul de amploare, definitoriu pentru România postdecembristă: doar în statisticile oficiale sunt 73.868 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, septembrie 2022), din care 21.276 sunt complet lipsiți de îngrijirea părintească, având ambii părinți plecați peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susținător este plecat. Intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantionul măsurat de Salvați Copiii România. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă”, a transmis, miercuri, organizația Salvați Copiii.

În contextul acestei realități, organizația a dezvoltat încă din anul 2010 servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate de astfel de servicii au beneficiat, peste 12.500 de copii și 8.200 de adulți, persoane în grija cărora au rămas copiii. În total, peste 127.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă și la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării, subliniază Salvați Copiii.

„Programul de sprijin socio-educațional este cu atât mai important, cu cât datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii, arată că: intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), observăm că foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens”; precizează organizația.

Conform acesteia, motivul cel mai frecvent invocat de părinți privind posibilitatea întoarcerii în țară ține de piața muncii, 39%, dintre cei plecați spunând că ar reveni dacă s-ar îmbunătăți condițiile de muncă și salarizare. Alți 24% s-ar întoarce în România dacă ar constata îmbunătățirea sistemului de sănătate și 20% ar reveni dacă ar vedea „ameliorarea climatului social general sau al vieții politice”.

Videoclipuri care circulă pe internet arată soldați ucraineni decapitați

Două videoclipuri care au apărut pe rețelele sociale în ultima săptămână pretind că arată soldați ucraineni decapitați, dar este greu de stabilit autenticitatea și circumstanțele filmărilor și mai ales cine s-ar afla în spatele unor astfel de fapte oribile. Bănuiele se îndreaptă către mercenarii lui Evgheni Prigojin. Aceștia, la rândul lor, dau vina pe ucrainenii înșiși, relatează CNN.

Videoclipurile par a fi ale unor evenimente separate - unul dintre ele ar putea fi filmat foarte recent, în timp ce celălalt, după cantitatea de frunziș care se vede pe teren, pare să fi fost filmat în timpul verii.

Primul videoclip, care a fost postat pe un canal pro-rus la 8 aprilie, ar fi fost filmat de mercenari ruși din grupul Wagner și pare să arate cadavrele decapitate a doi soldați ucraineni care zac pe jos lângă un vehicul militar distrus. În videoclip, se poate auzi o voce, în spatele camerei, dar sunetul pare distorsionat pentru a împiedica identificarea vorbitorului: "(Vehiculul blindat) a fost f**t de o mină", spune vocea, care vorbește în limba rusă. Referindu-se aparent la cadavrele de pe jos, vocea, râzând, continuă: "I-au ucis. Cineva s-a apropiat de ei. S-a apropiat de ei și le-a tăiat capetele".

Soldații morți par să fi avut, de asemenea, mâinile tăiate.

Conturile rusești de pe rețelele sociale spun că videoclipul a fost filmat în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, scena celor mai aprige lupte din război, unde luptătorii din compania de mercenari Wagner sunt puternic implicați. CNN precizează că nu poate confirma în mod independent locația videoclipului.

Cel de-al doilea videoclip, care a fost postat pe Twitter și este foarte neclar, pare să fi fost filmat în timpul verii, dată fiind vegetația de pe teren. Acesta pretinde că arată un luptător rus care folosește un cuțit pentru a tăia capul unui soldat ucrainean. O voce la începutul videoclipului sugerează că victima ar fi putut fi încă în viață când a început atacul.

La scurt timp după apariția videoclipurilor, Andrii Iermak, consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter: "Va exista o responsabilitate pentru tot". Canalul oficial de Telegram al guvernului ucrainean a precizat că tweetul a fost o referire directă la "un alt videoclip de execuție publicat de ruși".

Luni, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că Wagner "ar fi continuat să comită crime de război prin decapitarea militarilor ucraineni în Bahmut", făcând referire la o fotografie distribuită pe site-urile sociale pro-ruse care arată ceea ce pare a fi un cap tăiat, care ar aparține unui soldat ucrainean, înfipt într-o țeapă. ISW a raportat incidente similare în Popasna, în regiunea Luhansk, unde trupele Wagner au operat, de asemenea, la începutul războiului.

Unele conturi pro-ruse de pe rețelele sociale au sugerat însă că forțele ucrainene sunt responsabile pentru decapitări, într-un efort de a ascunde identificarea. Afirmații similare au fost făcute și de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, în ianuarie, după ce luptătorii săi ar fi găsit cadavre cu mâinile și capetele tăiate în apropiere de Bahmut.

Premieră mondială: Londra încurajează fumătorii să înlocuiască țigările cu produsele pentru vapat

Un milion de fumători vor fi încurajați să înlocuiască țigările cu dispozitivele pentru vapat, în cadrul noului program pilot "Schimbă pentru a te opri", menit să îmbunătățească starea de sănătate a națiunii și să reducă rata fumatului, conform unui comunicat al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială al Marii Britanii, publicat pe site-ul Guvernului britanic.

În cadrul acestui program național, primul la nivel mondial, fiecare 1 din 5 fumători din Anglia va primi un kit inițial de trecere la vapat, precum și sprijin emoțional pentru a-i ajuta să renunțe la acest obicei, ca parte a unei serii de noi măsuri menite să ajute guvernul să își îndeplinească ambiția de a reduce rata fumatului la 5% sau mai puțin până în 2030. Autoritățile locale vor fi invitate să ia parte la acest program în cursul acestui an și fiecare dintre acestea va concepe un program adaptat nevoilor specifice, inclusiv prin prioritizarea anumitor categorii de populație.

Într-un discurs public, ministrul britanic sănătății, Neil O'Brien a anunțat, de asemenea, că, în urma succesului programelor locale, femeile însărcinate vor primi stimulente financiare pentru a le ajuta să renunțe la fumat. Aceasta va presupune, până la sfârșitul anului viitor, oferirea de vouchere alături de sprijin comportamental tuturor femeilor însărcinate care fumează. De asemenea, guvernul ia în calcul introducerea unor materiale informative obligatorii în pachetele de țigări, cu mesaje pozitive și informații care să ajute oamenii să renunțe la fumat.

În plus, o măsură drastică va fi adoptată împotriva vânzărilor ilicite de produse pentru vapat, ca parte a seturilor de măsuri menite să împiedice copiii și nefumătorii să se apuce de acest obicei, care este din ce în ce mai popular în rândul tinerilor.

Noile politici vor contribui la realizarea celor 3 obiective ale guvernului: de a ajuta un număr mai mare de adulți să renunțe la fumat, de a împiedica copiii și nefumătorii să înceapă să fumeze și de a folosi vapingul ca instrument de renunțare la fumat pentru adulții fumători. Reducerea ratei fumatului reduce numărul de boli asociate fumatului care trebuie tratate, reducând, la rândul lor, presiunea asupra sistemului național de sănătate și contribuind la îndeplinirea priorității de a reduce listele de așteptare, se mai arată în comunicatul de presă al Departamentul de Sănătate și Asistență Socială al Guvernului britanic.

Moscova: Scandalul scurgerii de documente de la Pentagon ar putea fi o înscenare

Scurgerea documentelor secrete de la Pentagon ar putea fi o acțiune deliberată a SUA pentru a "înșela" Rusia, a declarat miercuri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe de externe. "Probabil că cineva este interesat să se uite la aceste documente, dacă într-adevăr sunt documente - ar putea fi un fals sau ar putea fi o scurgere intenționată", a declarat Riabkov. "Din moment ce SUA sunt parte la conflictul din Ucraina și duc în esență un război hibrid împotriva noastră, este posibil ca astfel de tehnici să fie folosite pentru a-și înșela adversarul, Federația Rusă", a continuat el. "Nu avem nicio poziție", a spus oficialul rus. "Nu afirm nimic, ci doar admit că diferite tipuri de scenarii, modele, pot fi imaginabile în acest caz", a precizat Riabkov. "Așa că este probabil mai bine lăsăm experții să înțeleagă în ce măsură acest lucru poate corespunde realității", a adăugat el.

Riabkov a admis că au mai existat situații în trecut în care documente autentice au ajuns în spațiul public. "Acesta este un fapt. În ce măsură acest zgomot - publicarea și toate celelalte - au temeiuri reale este o întrebare deschisă pentru mine personal", a menționat ministrul adjunct de externe.

Mărturiile a 13 femei care ar fi fost agresate sexual de Gérard Depardieu, într-o investigație Mediapart

Site-ul de investigații Mediapart a publicat marți o anchetă în care apar mărturiile a 13 femei care îl acuză pe Gérard Depardieu de agresiuni sexuale. Acuzații care se adaugă la cele pentru viol, după o plângere a actriței Charlotte Arnould, scrie Le Figaro. Potrivit site-ului, agresiunile ar fi avut loc pe platourile de filmare a unsprezece filme și în aer liber. Aceste fapte ar fi fost comise între 2004 și 2022.

Trei dintre aceste femei au depus mărturie în instanță fără a face plângeri. "Unele au renunțat, altele nici nu s-au gândit la asta. În discuție, sentimentul că declarațiile lor ar cântări puțin față de cele ale monumentului cinematografiei franceze. Și că ar putea chiar să-și semneze sfârșitul carierei lor", se arată în anchetă. Unele actrițe au preferat să rămână anonime, altele au decis să apară sub pseudonim.

Una dintre actrițe explică faptul că agresiunea s-a desfășurat la vedere. Actrița Sarah Brooks merge și mai departe acuzându-l pe actor de o tentativă de atingere care ar fi stârnit râsul echipei de filmare. Ancheta mai sugerează că regizorul Fabien Onteniente ar fi susținut în 2007 comportamentul nepotrivit al lui Gérard Depardieu față de directoarea de casting. Cineasta a explicat pentru Mediapart că a fost obligată să-l apostrofeze pe Gérard Depardieu.

La rândul său, actorul a răspuns pentru Mediapart prin vocea avocaților săi. "El neagă în mod oficial toate acuzațiile care pot intra sub incidența legii penale", au spus aceștia.

Gérard Depardieu, 72 de ani, a fost inculpat pe 16 decembrie 2020 penru "violuri" și "agresiuni sexuale" pe care le-ar fi comis în vara lui 2018. Acuzațiile au fost făcute de actrița Charlotte Arnould, ceea ce el contestă. 

SUA studiază posibile reglementări pentru Inteligența artificială de tipul ChatGPT

Administrația Biden a anunțat marți că solicită comentarii publice cu privire la potențialele măsuri de responsabilitate pentru sistemele de inteligență artificială (AI), pe fondul întrebărilor care planează cu privire la impactul acestora asupra securității naționale și educației.

ChatGPT, un program de inteligență artificială de mare succes datorită capacității sale de a scrie răspunsuri rapide la o gamă largă de întrebări, a atras în special atenția parlamentarilor din SUA, deoarece a devenit aplicația de consum cu cea mai rapidă creștere din istorie, cu mai mult de 100 de milioane de utilizatori activi lunar.

Administrația Națională pentru Telecomunicații și Informații, o agenție a Departamentului Comerțului care consiliază Casa Albă cu privire la politica de telecomunicații și informații, dorește contribuții, deoarece există ”un interes de reglementare în creștere” pentru ”un mecanism de responsabilitate” pentru AI.

Agenția vrea să știe dacă există măsuri care ar putea fi puse în aplicare pentru a oferi asigurarea ”că sistemele AI sunt legale, eficiente, etice, sigure și demne de încredere”. ”Sistemele AI responsabile ar putea aduce beneficii enorme, dar numai dacă abordăm consecințele și daunele potențiale ale acestora. Pentru ca aceste sisteme să-și atingă potențialul maxim, companiile și consumatorii trebuie să aibă încredere în ele”, a spus administratorul NTIA, Alan Davidson.

Președintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că rămâne de văzut dacă AI este periculoasă. ”În opinia mea, companiile de tehnologie au responsabilitatea de a se asigura că produsele lor sunt sigure înainte de a le face publice”, a spus el.

ChatGPT, care i-a uimit pe unii utilizatori cu răspunsuri rapide la întrebări și a cauzat neliniște altora cu inexactități, este realizat de OpenAI, cu sediul în California, și susținut de Microsoft.

Un grup de etică tehnologică, Centrul pentru Inteligență Artificială și Politică Digitală, a cerut Comisiei Federale pentru Comerț din SUA să oprească OpenAI să lanseze noi versiuni comerciale ale GPT-4, spunând că este ”părtinitoare, înșelătoare și un risc pentru confidențialitate și siguranța publică”.

Navalnîi a fost plasat din nou la izolare, în pofida stării grave a sănătății sale

Disidentul rus aflat în detenție Aleksei Navalnîi a fost mutat din nou la izolare, în pofida faptului că avocatul lui s-a plâns de starea gravă a sănătății clientului său, relatează DPA. Decizia survine după ce Navalnîi fusese scos de la izolare în 7 aprilie.

Colaboratorii disidentului rus au anunțat pe aplicația Telegram că acesta a fost plasat luni la izolare pentru încă 15 zile. Ei au precizat că Aleksei Navalnîi se confruntă cu noi restricții privind cumpărarea alimentelor și redactarea scrisorilor.

Disidentul este de părere că noua perioadă de izolare a fost decisă ca pedeapsă pentru ancheta sa cu privire la corupția în rândul autorităților penitenciare. Fondul pentru Combaterea Corupției (FBK), ONG condus de Navalnîi, a publicat anterior un articol despre alimentele vândute la suprapreț în penitenciarele din Rusia. Noile restricții se adaugă situației grave a lui Navalnîi cauzate de starea sănătății sale. Avocatul său Vadim Kobsev a afirmat marți că opozantul rus a slăbit opt kilograme în numai două săptămâni în care a stat la izolare.

Autoritățile au fost nevoite să cheme ambulanța. Kobsev a spus că Aleksei Navalnîi nu este tratat pentru problemele sale medicale și că administrația penitenciarului refuză să accepte medicația prescrisă disidentului.

De peste doi ani, Aleksei Navalnîi se află în detenție în condiții deosebit de grele. El a fost condamnat de un tribunal rus pentru presupuse fraude, dar este considerat deținut politic al regimului Putin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.