Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Thailanda: A început operațiunea de salvare a celor 12 copii

Ziarul de Vrancea
7 iul 2018 947 vizualizări

Informații preliminare, neconfirmate oficial, arată că șase copii ar fi fost salvați în prima zi a misiunii

Dificila misiune de evacuare a celor 12 copii și a antrenorului lor de fotbal care sunt blocați de 15 zile într-o peșteră inundată din Thailanda a început ieri și ar trebui să dureze două-trei zile, au anunțat coordonatorii celulei de criză. Din primele informații, șase copii au fost salvați până duminică seara. Operațiunea este amenințată de sosirea unui nou val de ploi, care riscă să determine creșterea nivelului apei în interiorul peșterii, informează AFP.

"Astăzi este ziua cea mare", a declarat Narongsak Osottanakorn, șeful celulei de criză, într-o conferință de presă organizată la o distanță considerabilă în raport cu intrarea în peșteră, de unde au fost evacuați sutele de jurnaliști prezenți la fața locului și care provin din lumea întreagă. "Copiii vor fi evacuați unul câte unul, operațiunea va dura două-trei zile", a precizat generalul Chalongchai Chaiyakorn.

Fiecare dintre copii va fi escortat de doi scafandri - unul străin și unul thailandez. "Împreună, echipele thailandeze și străine, îi vom aduce acasă pe 'mistreți'", a scris duminică Marina thailandeză pe pagina sa oficială de Facebook.

"Mistreții" reprezintă numele echipei de fotbal în care joacă acei copii, plecați să exploreze peștera pe 23 iunie după un antrenament, din motive deocamdată necunoscute. Ei au rămas blocați din cauza creșterii nivelului apei în acea peșteră aflată în nordul Thailandei, în apropiere de granița cu Myanmar și Laos.

 

Cinci ore pentru fiecare copil

 

Până acum, scafandrii aveau nevoie de 11 ore pentru a ajunge la locul în care se află copiii și pentru a se întoarce: șase ore pentru dus și cinci ore pentru întors, ajutați de curentul apei. Întins pe mai mulți kilometri și traversând zone accidentate, traseul de ieșire din peșteră conține numeroase pasaje inundate. Evidențiind periculozitatea acestei misiuni, un fost scafandru din Marina thailandeză a murit vineri în timpul unei misiuni de aprovizionare a copiilor.

Mulți dintre copii, care au vârste cuprinse între 11 și 16 ani, nu știu să înoate. Niciunul dintre ei nu a făcut scufundări acvatice. "Le transmit toată forța mea. Sper că vor reuși", a declarat Nopparat Khanthavong, antrenorul principal al echipei de fotbal, pentru AFP.

Firma Black Cube, implicată într-o campanie de discreditare a ONG-urilor din Ungaria

Firma privată de spionaj israeliană, Black Cube, a fost implicată într-o campanie de discreditare a ONG-urilor din Ungaria înainte de alegerile din aprilie, conform unui fost angajat al firmei și unei persoane familiare cu situația, scrie Politico.

Între decembrie 2017 și martie 2018, ONG-urile și persoanele care aveau legături cu omul de afaceri americano-ungar George Soros au fost contactate de agenți care au folosit identități false și i-au înregistrat. Înregistrările, care au început să fie publicate în Jerusalem Post și în cotidianul Magyar Idok, controlat de guvernul de la Budapesta, cu trei săptămâni înainte de alegeri, au fost folosite de prim-ministrul Viktor Orban pentru a ataca organizațiile în timpul ultimelor zile ale campaniei. Partidul lui Orban, Fidesz, a câștigat alegerile.

Black Cube este o firmă cu sediul la Tel Aviv care a mai fost implicată în scandaluri în SUA și Europa, firma fiind angajată de Harvey Weinstein pentru a aduna informații despre actrițele care l-au acuzat de hărțuire sexuală și despre jurnaliștii care îl investigau. Ulterior, compania și-a cerut scuze pentru această operațiune. De asemenea, angajați ai Black Cube sunt anchetați pentru spionarea șefei DNA, Codruța Kovesi.

„Este politica Black Cube să nu discutăm despre clienți cu nimeni și nu vom nega sau confirma nicio speculație în legătură cu activitățile companiei. Este important de menționat că Black Cube respectă întotdeauna jurisdicția locului în care își desfășoară activitatea, urmând sfaturile unora dintre cele mai bune firme de avocatură din Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Black Cube pentru Politico.

Cele două surse au declarat că nu cunosc cine a plătit pentru această operațiune sau dacă guvernul de la Budapesta este implicat.

Persoanele care au folosit nume false s-au întâlnit cu cei pe care îi vizau la hoteluri și restaurante din Budapesta, Viena, Amsterdam, Londra sau New York. Companiile pe care susțineau că le reprezintă nu existau iar conturile de LinkedIn prezentate erau șterse la scurt timp după întâlniri. Majoritatea numerelor de telefon folosite erau scoase din uz la câteva săptămâni după întâlniri.

Președintele filipinez demisionează dacă i se demonstrează existența lui Dumnezeu

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a promis că va demisiona dacă cineva îi va putea demonstra că Dumnezeu există, la numai două săptămâni după ce a stârnit furia oamenilor pentru că l-a făcut "prost" pe Dumnezeu. Într-un discurs susținut vineri seara, Duterte a declarat că vrea să vadă măcar o singură persoană care să-i spună că a fost în Rai și că a vorbit acolo cu Dumnezeu. "Am nevoie de numai o persoană care să-mi spună.... că Dumnezeu există cu adevărat. Uite, am o fotografie. Am un selfie cu Dumnezeu", a spus Duterte. "Din atâtea miliarde (de oameni), am nevoie de unul singur. Și dacă un astfel de om va exista, doamnelor și domnilor, eu îmi voi da imediat demisia", a promis el.

Luna trecută, Duterte a devenit ținta criticilor în această țară predominant catolică după ce a ironizat logica lui Dumnezeu în povestea biblică de creare a lui Adam și Eva. "Adam a mâncat (din fructul cunoașterii), apoi s-a născut răul. Cine este acest Dumnezeu prost? Creezi ceva perfect și apoi te gândești la un eveniment care să distrugă calitatea muncii tale", a spus Duterte într-un discurs susținut la 22 iunie în orașul său natal Davao.

Rodrigo Duterte, în vârstă de 73 de ani, și-a susținut în continuare afirmațiile, susținând că este dreptul lui să nu creadă în nicio religie.

În trecut, Duterte a criticat dur Biserica Catolică din Filipine, unde mai mult de 80% din populație este catolică. El i-a acuzat pe preoți de corupție și abuz sexual, declarându-se chiar el victimă a unor astfel de abuzuri sexuale când era elev la școala din Davao.

May nu exclude drepturi speciale pentru cetățenii UE după Brexit

Prim-ministrul britanic, Theresa May, nu a exclus posibilitatea ca cetățenii UE să beneficieze de modalități mai simple de a ajunge în Regatul Unit, față de cetățenii din restul lumii, scrie BBC. În planul său privind relațiile UE-Marea Britanie, care a fost aprobat de guvern vineri, imigrația fără restricții din UE se va opri. Totuși, May nu a exclus, într-un interviu pentru BBC, posibilitatea unui tratament preferențial pentru cetățenii UE. „Recunoaștem că oamenii vor dori în continuare să aibă oportunități în alte țări”, a declarat ea. Întrebată dacă cetățenii UE ar putea beneficia de un tratament preferențial, prim-ministrul a declarat: „Vom lua o decizie în acest sens. Ne vom întreba ce merge pentru Regatul Unit, ce este corect pentru Marea Britanie?”.

May va trebui să își prezinte planul liderilor Uniunii Europene, despre care a specificat că sunt pregătiți să discute propunerile. „Din ce am auzit până acum, există o disponibilitate de a discuta despre acest lucru și o recunoaștere că suntem într-o fază în care trebuie să ne punem de acord privind relația noastră viitoare. Este o propunere serioasă și practică”, a afirmat May.

Conform noului plan al Marii Britanii, libertatea de mișcare se va încheia, însă va fi implementat un nou plan de „mobilitate” prin care cetățenii UE vor putea călători și aplica pentru joburi sau studii în Marea Britanie și viceversa. Dar un document făcut public de Grupul de Cercetare European (ERG), o grupare de parlamentari conservatori eurosceptici, susține că planul prim-ministrului „ar duce către o gaură neagră în Brexit”.

Noi tensiuni între SUA și Coreea de Nord

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a răspuns ieri ultimelor critici venite din partea Coreei de Nord, susținând că ele sunt nefondate, scrie The Washington Post. „Dacă aceste cereri sunt de specifice gangsterilor, atunci toată lumea este un gangster”, a declarat Pompeo, notând că cererile americanilor pentru dezarmarea Coreei de Nord sunt susținute de Consiliul de Securitate al ONU.

Pompeo a adăugat că în ciuda unui comunicat criticat emis de Ministerul de Externe nord-coreean, el consideră că cele două țări au făcut progrese în timpul întâlnirii și că omologul său nord-coreean, Kim Yong Chol, a negociat „cu intenții bune” în timpul întâlnirii.

Secretarul de Stat a specificat că SUA și comunitatea internațională vor menține sancțiunile economice impuse Coreei de Nord până la o dezarmare nucleară completă.

Comentariile au fost făcute de Pompeo la Tokyo, acolo unde s-a întâlnit cu miniștrii de Externe ai Japoniei și Coreei de Sud, precum și cu prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, pentru a discuta despre călătoria sa din Coreea de Nord.

Într-un comunicat redactat de un oficial neidentificat al Ministerului de Externe nord-coreean este precizat că atitudinea americanilor este „foarte îngrijorătoare” și că ei au fost împotriva spiritului de la summit-ul din Singapore prin faptul că au pus presiune unilaterală pe nord-coreeni pentru a-și abandona armele nucleare. „SUA greșesc dacă vor considera că Nordul va fi forțat să accepte aceste cereri de tip gangster”, este precizat în comunicat. Aceste afirmații au venit în contrast cu declarațiile lui Mike Pompeo, care a declarat că au fost făcute progrese în discuțiile sale cu oficialii nord-coreeni.

O echipă internațională de cercetători lucrează la un vaccin împotriva HIV

O echipă internațională de cercetători lucrează la un vaccin împotriva HIV, demonstrând că un medicament nou a declanșat o reacție de protecție din partea sistemului imunitar la oameni și a împiedicat infectarea a două treimi dintre maimuțele incluse în cercetare, relatează The Telegraph.

În cei 35 de ani de la declanșarea epidemiei de HIV, doar patru vaccinuri au fost testate pe oameni, iar cel mai bun dintre acestea a redus rata infecțiilor cu 31%, ceea ce a dus la întreruperea studiilor clinice.

O echipă internațională de cercetători a arătat că noul vaccin a întărit sistemele imunitare la aproape 400 de adulți sănătoși. În plus, dintre maimuțele macac vaccinate și expuse la boală de șase ori, numai o treime au fost infectate. În prezent, cercetători de la instituții precum Harvard, MIT și Institutul Național pentru Sănătate au început să testeze 2.600 de femei din sudul Africii care riscă să fie infectate și speră să aibă rezultatele până în 2021. Studiul clinic a fost numit ”Imbokodo”, care în limba zulu înseamnă ”stâncă”, pentru a reprezenta forța femeilor și importanța lor în comunitate.

”Aceste rezultate reprezintă un moment de referință important”, a declarat profesorul Dan Barouch, de la Harvard Medical School, Boston. El a mai spus că acest studiu demonstrează că acest vaccin a indus a reacție imunitară puternică la oameni și maimuțe, oferind în cazul maimuțelor protecție în proporție de 67%. ”Aceste rezultate trebuie interpretate cu precauție. Dificultățile de dezvoltare a unui vaccin pentru HIV sunt fără precedent și capacitatea de a induce o reacție a sistemului imunitar în mod specific pentru HIV nu indică în mod necesar că un vaccin va proteja oamenii de infectarea cu HIV”, a spus profesorul. ”Așteptăm cu nerăbdare rezultatele fazei a 2-a b a Imbokodo, care va determina dacă vaccinul va proteja sau nu oamenii de infectarea cu HIV”, a adăugat el.

Inundații devastatoare în Japonia

Inundațiile din Japonia au cauzat cel puțin 76 de morți și 92 de dispăruți, potrivit unui bilanț actualizat. 2 milioane de oameni au fost forțați să plece din calea apelor, potrivit CNN.

Cel puțin 76 de persoane au murit și alte 92 sunt date dispărute, iar sute de case au fost distruse de ape. În total 8 prefecturi, inclusiv, Kyoto și Hiroshima, au fost afectate de ploile record din ultimele zile.

Soldați au fost trimiși să evacueze oamenii din calea apelor. Au fost mobilizați 48.000 de soldați, pompieri și polițiști iar autoritățile au emis ordin de evacuare pentru 4,72 de milioane de oameni, relatează The Guardian. În unele zone, inundațiile care au luat case și mașini au fost comparate cu tsunami.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.