Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SUA: Ucraina a recuperat 50% din teritoriul capturat de Rusia

Ziarul de Vrancea
23 iul 2023 519 vizualizări

Ucraina a recuperat aproximativ 50% din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat de la începutul războiului anul trecut, deși contraofensiva Kievului se va prelungi câteva luni, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, relatează Reuters.

„A fost deja recuperat aproximativ 50% din ceea ce a fost confiscat inițial”, a spus Blinken într-un interviu pentru CNN duminică. "Acestea sunt încă zile relativ timpurii ale contraofensivei. Este greu", a spus el, adăugând: "Nu se va desfășura în următoarea săptămână sau două. Cred că va mai dura câteva luni".

Rusia „a pierdut deja războiul” în Ucraina în ceea ce au încercat să obțină Moscova și președintele rus Vladimir Putin, a declarat mai secretarul de stat al SUA Antony Blinken. „Obiectivul a fost de a șterge Ucraina de pe hartă, de a-i elimina independența, suveranitatea, de a o asimila. Acest lucru a eșuat cu mult timp în urmă”, a mai spus secretarul în interviul CNN difuzat duminică.

Declarația lui Blinken vine la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că contraofensiva ucraineană „a eșuat".

„Nu există nicio contraofensivă", a declarat Lukașenko, citat de agențiile de presă rusești. Putin a replicat: „Ea există, dar a eșuat".

De asemenea, evaluarea SUA vine în ziua în care rușii au atacat din nou portul ucrainean Odesa care s-a soldat cu doi morți și a provocat distrugerea unei catedrale ortodoxe aflate pe lista UNESCO. Cel puțin 25 de monumente arhitecturale din orașul ucrainean Odesa au fost avariate de rachetele rusești peste noapte, potrivit informațiilor preliminare ale unui oficial local.

Rusia „și-a îndreptat în mod deliberat rachetele spre centrul istoric al orașului Odesa”, care este protejat de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), a declarat duminică Oleg Kiper, șeful administrației militare a regiunii.

 

Câmpurile minate de ruși îngreunează contraofensiva

Contraofensiva mult așteptată a armatei ucrainene, lansată luna trecută, a luat ceva timp de pregătire, timp în care forțele de ocupație ruse au construit mai multe linii defensive și au minat intens teritoriul ucrainean, motiv pentru care lupta de recuperare a teritoriilor ocupate decurge lent.

Președintele ucrainean a repetat o evaluare anterioară conform căreia contraofensiva se desfășoară mai lent decât și-ar fi dorit. Campania s-a concentrat până acum pe cucerirea unor sate în sud și a zonelor ocupate de Rusia în ultimele luni în est. „Ucraina nu dă înapoi. Își eliberează treptat teritoriile, ceea ce este foarte important", a spus Zelenski sâmbătă „Totuși, cred că ne apropiem de un moment când acțiunile relevante se pot accelera. Înțeleg că este mai bine ca victoria să vină mai repede. Asta ne dorim și noi", a adăugat el.

Mihailo Podoliak, consilier în cadrul președinției ucrainene, a declarat săptămâna aceasta că se așteaptă ca ofensiva lansată de Ucraina pentru a recuceri teritoriile aflate sub ocupație rusă să fie „lungă și dificilă”, din cauza problemelor de aprovizionare cu arme occidentale și a minelor puse de ruși. „Fără îndoială, această operațiune va fi destul de dificilă, lungă și va necesita mult timp”, a declarat pentru agenția de presă franceză Mihailo Podoliak, consilier în cadrul președinției ucrainene. Potrivit lui Podoliak, principalul obstacol în calea avansării forțelor ucrainene este în prezent „amploarea câmpurilor minate”, amplasate timp de luni de zile de armata rusă, care se întinde de la „4 până la 16 kilometri”

Consumul de canabis în timpul sarcinii, asociat cu un risc mai mare de autism

Cercetătorii americani au descoperit că un consum de THC (delta-9-tetrahidrocannabinol) – un compus chimic natural, din clasa canabinoizilor plantei Cannabis – în timpul sarcinii poate duce la modificări genetice în timpul creșterii copilului în uter, modificări care sunt în concordanță cu cele observate la persoanele cu tulburări din spectrul autist și cu deficit de atenție și hiperactivitate.

Noile descoperiri, publicate săptămâna trecută, în Clinical Epigenetics, provin din experimentele efectuate pe primate neumane de către cercetătorii de la Universitatea pentru Sănătate și Știință din Oregon (OHSU). Cercetătorii au administrat primatelor gestante produse comestibile cu THC, ingredientul psihoactiv din marijuana și produsele din canabis.

Aceștia au observat că, în locurile în care marijuana și produsele cu THC sunt legale, lucrătorii din dispensarele medicale recomandă adesea produsele femeilor însărcinate pentru a atenua greața. „Canabisul este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri și este disponibil pe scară largă în întreaga țară, astfel încât există o percepție comună că este complet sigur de utilizat”, a declarat autorul principal al studiului, Lyndsey Shorey-Kendrick, doctor în biologie computațională la Centrul Național de Cercetare a Primatelor al OHSU.

„În realitate, canabisul prezintă încă multe riscuri pentru sănătate pentru anumite populații, inclusiv pentru femeile care sunt însărcinate. Dacă suntem capabili să înțelegem mai bine impactul, putem comunica mai eficient riscurile pacienților și putem sprijini obiceiurile mai sigure în perioada prenatală vulnerabilă”, a precizat ea.

În articolul lor, cercetătorii au remarcat că studiile anterioare au asociat consumul de canabis matern cu un risc crescut de naștere prematură, de naștere a unui copil mort și de greutate mică la naștere. Studiile efectuate pe șoareci au arătat că expunerea a crescut anxietatea și a alterat ADN-ul creierului la puii de șoarece.

Cercetările anterioare au arătat, de asemenea, asocieri între consumul matern de canabis și tulburarea de spectru autist, ADHD, dizabilitatea intelectuală și tulburările de învățare, precum și alte tulburări neuropsihiatrice, au scris aceștia. Acest ultim studiu a urmărit să înțeleagă modul în care THC modifică genele în timpul dezvoltării fetale.

Cercetătorii au administrat unui grup de cinci maimuțe de cercetare însărcinate un comestibil zilnic cu THC pe toată durata sarcinii, iar un alt grup de cinci maimuțe însărcinate a primit un placebo. Maimuțele au născut prin cezariană, iar în timpul nașterii au fost prelevate probe de țesut din cinci locuri: placenta, un plămân, două zone din creier și inimă. Ei au descoperit că expunerea la THC a avut un impact asupra expresiei genelor în toate cele cinci tipuri de țesuturi, în special în placentă.

Țesutul placentei din grupul THC a prezentat, de asemenea, asemănări cu probele de placentă umană studiate anterior, care proveneau de la mame ai căror copii au fost diagnosticați ulterior cu autism. Primatele folosite în cercetare, numite macaci rhesus, au un ADN care este 93% similar cu cel al oamenilor și au fost folosite pentru a dezvolta unele dintre cele mai mari progrese medicale pentru oameni din lume, inclusiv vaccinuri și tratamente de reproducere, potrivit rezumatelor de la Universitatea Washington din St. Louis, și Universitatea din Wisconsin.

„Nu este o practică obișnuită ca furnizorii să discute despre consumul de canabis cu pacientele care sunt însărcinate sau care încearcă să conceapă”, a declarat cercetătorul și profesorul asociat de obstetrică și ginecologie de la facultatea de medicină OHSU, dr. Jamie Lo, într-un comunicat.

Autorii avertizează asupra riscurilor consumului de canabis în perioada de preconcepție și prenatală, pentru a îmbunătăți sănătatea copiilor pe termen lung.

Primarul orașului ecuadorian Manta a fost asasinat. El avea 38 de ani

Primarul orașului ecuadorian Manta, Agustin Intriago, a fost împușcat mortal duminică, au anunțat autoritățile, potrivit Reuters. Poliția a precizat că Intriago, în vârstă de 38 de ani, care a fost reales în funcția de primar al orașului Manta în februarie, inspecta lucrările publice din oraș în momentul atacului.

Într-o înregistrare video difuzată pe rețelele de socializare, comandantul poliției locale, Alex Salgado, a declarat reporterilor că Intriago a fost împușcat cu un număr nedeterminat de gloanțe și că o femeie a murit, de asemenea, în acest atac. Femeia este descrisă ca fiind o "victimă colaterală".

Administrația municipală din Manta a precizat pe contul său de Twitter că Intriago a fost împușcat mortal. Poliția a anunțat pe Twitter că ofițerii au găsit un camion cu o grenadă în interior și o armă în apropiere, despre care anchetatorii cred că ar fi putut fi folosită în atac.

Ministrul de Interne, Juan Zapata, a declarat că alte patru persoane au fost rănite. Două dintre ele sunt suspecte în cazul crimei, a precizat el. Nu este clar de ce a fost atacat primarul, deși Ecuadorul s-a confruntat cu o creștere a infracțiunilor violente despre care guvernul spune că sunt determinate de luptele pentru putere între bandele criminale în legătură cu traficul de droguri.

Manta, un oraș cu peste 200.000 de locuitori, a fost terenul unor astfel de bande, în timp ce infracționalitatea comună generalizată, alimentată de problemele economice și sociale, se adaugă la problemele de securitate ale țării.

Președintele Guillermo Lasso și-a exprimat tristețea cu privire la "asasinarea" lui Intriago, într-un mesaj pe Twitter, și a precizat că a ordonat autorităților să îi aducă pe ucigași în fața justiției. Intriago făcea parte dintr-un partid politic local din Manta.

Formarea piloților ucraineni urmează să înceapă în august

Formarea piloților ucraineni pe avioane americane de vânătoare de tip F-16 urmează să înceapă în august, să dureze ”cel puțin șase luni”, iar Ucraina este necesar să se doteze cu infrastructură pentru avioane de luptă, anunță ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznokov într-un interviu acordat în weekend CNN.

El estimează, cu optimism, că piloți ucraineni pot zbura pe avioane de tip F-16 până în primăvara lui 2024. Acest avocat care a devenit șeful Apărării Ucrainei consideră că avioane de vânătoare ar fi fost ”cu siguranță” de ajutor în prezent în cadrul contraofensivei. ”Dacă ai armament mai sofisticat, mai modern, ești mai eficient”, declară el.

Formarea urmează să aibă loc cel mai probabil în Danemarca și Olanda și posibil în Regatul Unit și Polonia, declară Reznikov. Ea include formarea unor tehnicieni, iar mentenanța avioanelor este o ”sarcină serioasă”, spune el. Această formare poate fi ”repartizată” între țări - planul final este în curs de finalizare.

Reznikov spune în glumă că grupul celor 11 țări care s-au angajat să ajute Ucraina să formeze piloți de avioane de vânătoare de tip F-16 este numit “Ocean’s 11”, numele unui film popular care spune povestea unui jaf.

Norvegia: Liderul stângii extreme demisionează după ce a fost prins furând ochelari de soare

Liderul stângii extreme din Norvegia, deputatul Bjornar Moxnes, a demisionat luni de la conducerea partidului său după ce a fost prins furând ochelari de soare de marcă dintr-un magazin de pe aeroportul din Oslo, potrivit AFP.

"Am făcut o mare greșeală și am înrăutățit lucrurile prin modul în care am gestionat situația după aceea", a scris Moxnes pe pagina sa de Facebook. "Îmi pare foarte rău și vreau să-mi cer scuze", a adăugat el.

Pe 30 iunie, Moxnes a declarat că a fost amendat cu 3.000 de coroane (250 de euro) pentru că a luat, fără a plăti, ochelari de soare Hugo Boss, în valoare de 1.199 de coroane (aproximativ 100 de euro), de la un magazin duty-free de pe aeroportul din Oslo cu două săptămâni mai devreme. Politicianul în vârstă de 41 de ani a invocat o neglijență, dar și-a modificat versiunea de mai multe ori din cauza dezvăluirilor din jurul acestui episod surprins de camerele CCTV, care par să submineze ipoteza unei scăpări.

În prezent în concediu medical, Moxnes renunță la poziția sa de lider al partidului de opoziție Rodt (Roșu), pe care îl conducea de 11 ani și pe care l-a ajutat să se dezvolte până la punctul în care a câștigat șapte locuri în Parlament la alegerile legislative din 2021. Conform regulilor în vigoare în Norvegia, este imposibil să renunți la funcțiile elective, cum ar fi cea de membru al Parlamentului, în timpul unui mandat.

Până atunci, numărul doi al partidului, Marie Sneve Martinussen, în vârstă de 37 de ani, preia temporar frâiele formațiunii politice.

”Barbie”, cel mai bun weekend de lansare pentru un film regizat de o femeie

Greta Gerwig a intrat în istorie, deoarece Barbie a înregistrat un weekend de lansare cu încasări de 377 de milioane de dolari în întreaga lume, devenind cel mai bun start pentru un film regizat de o femeie, informează The Guardian.

În box office-ul nord-american – SUA și Canada – „Barbie” a ocupat primul loc cu încasări uriașe de 155 de milioane de dolari din 4.243 de locații, depășind filmul „The Super Mario Bros Movie” și toate filmele Marvel lansate în acest an, devenind astfel cea mai bună lansare a anului.

Fuziunea, alimentată de rețelele de socializare, dintre Barbie a lui Gerwig și Oppenheimer al lui Christopher Nolan, sub numele de „Barbenheimer”, a readus spectatorii în sălile de cinema în număr record pentru a vedea ambele filme ca o dublă proiecție. Oppenheimer a depășit, de asemenea, așteptările, obținând încasări de 80,5 milioane de dolari în 3.610 cinematografe din SUA și Canada, ceea ce îl face cel mai bun start al lui Nolan în afara filmului Batman și unul dintre cele mai bune lansări de până acum pentru o dramă biografică clasificată R. De asemenea, este pentru prima dată când un film a avut un debut cu peste 100 de milioane de dolari și un alt film a avut un debut cu peste 80 de milioane de dolari în același weekend.

La nivel internațional, Barbie a generat încasări de 182 de milioane de dolari din 69 de teritorii, alimentând un weekend global de 337 de milioane de dolari, în timp ce Oppenheimer a obținut 93,7 milioane de dolari din 78 de teritorii, reușind chiar să depășească Barbie în India, pentru un total global de 174,2 milioane de dolari.

Barbenheimer a afectat vânzările de bilete pentru Mission: Impossible: Dead Reckoning Part I, care au scăzut cu 64% după un weekend de deschidere solid și recenzii bune.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.