Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SUA desfășoară pentru prima oară o armă nucleară “mică”

Ziarul de Vrancea
4 feb 2020 1928 vizualizări

Rusia va fi astfel descurajată să folosească armament simiar, susține Pentagonul n din contră, riscul unui război nuclear crește, au explicat experți independenți

Statele Unite au desfășurat - pentru prima oară - o armă nucleară de putere slabă, la bordul unui submarin, vrând astfel să descurajeze Rusia să folosească armament similar. “Marina americană (US Navy) a desfășurat focosul nuclear de slabă putere (de tip) W16-2 pe o rachetă balistică lansată dintr-un submarin”, a anunțat într-un comunicat numărul doi în ierarhia Pentagonului John Rood. “Adversari potențiali, ca Rusia, cred că folosirea armelor nucleare de putere slabă le va oferi un avantaj asupra Statelor Unite și aliaților și partenerilor acestora”, a adăugat Rood, care confirma astfel informații dezvăluite de către un grup de experți, Federation of American Scientists (FAS). La publicarea noii “posturi nucleare” a Statelor Unite, în februarie 2018, Pentagonul a avertizat că va modifica aproximativ 50 de ogive nucleare, reducându-le puterea, și le va îmbarca la bordul unor submarine, pentru a răspunde unei amenințări percepute din partea Rusiei.

Potrivit Washingtonului, Moscova este pe cale să-și modernizeze un arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, amenințând țările europene de la frontierele sale și ocolindu-și obligațiile pe care și le-a asumat prin Tratatul de dezarmare New START.

Aceste arme nucleare tactice - de o putere inferioară bombei de la Hiroshima - ar permite Moscovei să se afle în avantaj în fața Occidentului în cazul unui conflict, întrucât Washingtonul ar ezita să răspundă cu o armă nucleară cu putere deplină, mult mai devastatoare. Potrivit Washingtonului, Rusia se teme, de fapt, că ar fi rapid dominată în cazul unui conflict convențional cu Occidentul. Pentru a compensa acest lucru, Moscova a adoptat o doctrină de “escaladare-dezescaladare”, care ar consta în a folosi prima o armă nucleară de putere slabă, cu efecte mai limitate.

Desfășurarea americană a primei arme de acest tip este menită “să consolideze disuasiunea” și să dea Statelor Unite o capacitate de răspuns “rapid și mai puțin mortal”, adaugă Rood în comunicat.

“O armă periculoasă”

Focosul nuclear de tip W76-2 - care are o încărcătură explozivă estimată la cinci kilotone - a fost desfășurat la sfârșitul lui 2019 la bordul submarinului USS Tennessee, care patrulează la Oceanul Atlantic, dezvăluiau săptămâna trecută doi experți de la FAS, William Arkin și Hans Kristensen. Este vorba despre o putere de trei ori mai mică decât cele 15 kilotone ale bombei de la Hiroshima și care se compară prea puțin cu alte arme nucleare îmbarcate la bordul unor submarine americane de tipul USS Tennessee, a căror putere este de 455 sau 90 kilotone, precizează ei. Însă, departe de a oferi asigurări, faptul că acest tip de armament este mai puțin puternic îngrijorează, întrucât el va crește probabilitatea de a fi folosit într-o bună zi. “Unii consideră că acest focos nuclear este un răspuns dat strategiei ruse a «escaladării-dezescaladare» care va consolida disuasiunea și va face mai puțin probabilă folosirea armei nucleare, iar alții afirmă, din contră, că ea face utilizarea armei nucleare de către Statele Unite mai probabilă și crește riscul unui război nuclear”, conchidea luna trecută un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului.

În opinia experților de la Bulletin of the Atomic Scientists, acest nou focos nuclar este “o armă periculoasă, bazată pe o reflecție strategică proastă”. În cazul în care un submarin american ajunge să tragă o rachetă armată cu o ogivă redusă, inamicul nu va avea niciun mijloc să cunoască puterea armei care se îndreaptă către el, ceea ce va ridica o “problemă de discriminare” - inamicul riscă să prevadă ceea ce este mai rău și să răspundă cu o armă nucleară cu putere deplină, explică ei.

Trump își laudă promisiunile “respectate” într-o țară dezbinată

Donald Trump și-a lăudat, cu nouă luni înaintea alegerilor prezidențiale americane, promisiunile “respectate” și o economie “care duduie” în Congres, fără să spună un cuvânt despre procesul destituirii, cu o zi înaintea achitării sale aproape sigure, relatează AFP.

Dezbinarea care domină în clasa politică americană - la fel ca în țară - a fost palpabilă în discursul despre starea Uniunii pe care l-a susținut marți.

Președintele Statelor Unite a evitat în mod ostensibil să strângă mâna pe care i-a întins-o șefa democrată a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi. După terminarea alocuțiunii, aceasta din urmă a rupt cu un gest spactaculos exemplarul său al discursului.

Într-un text care demonstrează că a fost atacată dur, ea a dat asigurări că democrații vor încerca mereu să găsească un compromis, dar că nu vor renunța la nimic din subiectele la care țin. “Spre deosebire de atâția alția dinaintea mea, eu îmi respect promisiunile”, a tunat Donald Trump, întrerupt neîncetat de ovații în picioare și de strigăte “USA! USA!” ale republicanilor, în timp ce, în cealaltă jumătate a hemiciclului, opoziția democrată a rămas așezată și cel mai adesea ca de marmură.

Donald Trump traversează o bună perioadă - achitarea care se profilează miercuri în Senat va marca epilogul unei proceduri de destituire de cinci luni care nu i-a clintit o bază electorală mereu loială.

Și mai mult, potrivit unui ultim sondaj al Institutului Gallup, miliardarul republican înregistrează 49% opinii favorabile - cel mai mare scor de la instalarea sa în Biroul Oval, în ianuarie 2017.

“Mare reușită economică”

Cireașa de pe tort - alegerile primare democrate în vederea desemnării adversarului său au început luni, în Iowa, cu un fiasco răsunător. În aceeași Cameră a Reprezentanților care l-a inculpat (“impeachment”) de “abuz de putere” și “obstrucționarea bunului mers al activității Congresului”, el a abordat toate temele campaniei viitoare în vederea scrutinului de la 3 noiembrie - “zidul (său) puteric” împotriva imigrației din Mexic, intenția sa de interzice avortul “tardiv” și acuzațiile la adresa candidaților democrați care promovează, în opinia sa, o “acaparare socialistă a sistemului nostru de sănătate”.

Dar mai ales asupra “marii reușite economice” a Statelor Unite și “boomului gulerelor albastre” a pus accentul, într-un discurs fără vreun anunț și fără vreo surpriză. “Strategia noastră a funcționat”, a subliniat el, evocând recentele acorduri comerciale cu China, Canada și Mexic. Președintele și-a apărat de asemenea politica externă și susținerea sa a opozantului venezuelean Juan Guaido, unul dintre invitații săi în Congres, împotriva “dictatorului socialist” Nicolas Maduro, pe a cărui “tiranie” a promis să o “spargă”.

El a trecut rapid peste confruntarea sa cu Iranul și planul său de pace israeliano-palestinian, după care și-a reafirmat intenția de a “aduce înapoi acasă” militarii americani din Afganistan unde, spune el, ei nu au vocația să asigure “menținerea ordinii pentru alte țări”.

Boicotul aleșilor democrați

“Impeachment”-ul nu a fost evocat niciun moment. Destituirea - a cărei pagină numeroși republicani au îndemnat să fie dată rapid - a fost la fel de absentă ca în marele discurs anual din 1999 al îndepărtatului său predecesor democrat Bill Clinton, .

Însă umbra procesului - care marchează o ruptură definitivă între trumpiști și democrați - a planat asupra hemiciclului.

Aleșii opoziției s-au abținut adesea să aplaude, în contextul în care discursurile precedente despre starea Uniunii au fost marcate de mai multe paranteze consensuale.

Alexandria Ocasio-Cortez, cea mai tânără aleasă în Congres și o figură în ascensiune în stânga democrată, face parte dintre aleșii care au boicotat această întâlnire instituțională, pentru a nu “legitima” un președinte care nu respectă, în opinia sa, nici legile și nici Constituția. Alții au plecat în timpul discursului, denunțându-i “minciunile”.

Democrații cer destituirea celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, din cauză că a încercat să oblige Ucraina să-l “murdărească” pe posibilul său adversar în alegerile prezidențiale Joe Biden prin faptul că a blocat un ajutor militar crucial destinat acestei țări aflate în război.

Inculpat la jumătatea lui decembrie de Camera Reprezentanților, majoritar democrată, Donald Trump știe că poate conta pe susținerea a aproape tuturor celor 53 de senatori republicani. Or Constituția impune o majoritate de două treimi - 67 de voturi din 100 - care să-l declare vinovat pentru a fi destituit.

Discursul, perturbat de tatăl unei victime a atacului armat de la Parkland

Discursul lui Donald Trump a fost perturbat de către tatăl unei victime a atacului armat de la Parkland, Fred Guttenberg, care nu a apreciat deloc alocuțiunea șefului statului american. “Știu că voi fi dat afară, dar nu pot să accept asta”, i-ar fi spus Fred Guttenberg vecinului său, în Camera Reprezentanților, la Washington, cu câteva secunde înainte să întrerupă discursul lui Trump. Un susținător fervent al unei legislații mai restrictive a armelor de foc după ce fiica sa, Jaime, a fost ucisă în atacul armat de la Parkland, Fred Guttenberg și-a exprimat nemulțumirea. Trump, un apropiat al atotputernicului lobby al armelor de foc, a strecurat în alocuțiunea sa un mesaj adresat susținătorilor armelor de foc (“pro-gun”). “Așa cum credem în privința libertății de exprimare, credem că această altă libertate fundamentală este de asemenea amenințată din toate părțile în țara noastră. În calitate de președinte, eu vă voi proteja întotdeauna dreptul de a purta o armă”, a declarat Trump.

Fred Guttenberg, invitat să asiste la alocuțiune de către Nancy Pelosi, i-a strigat lui Trump că “există victime ale violenței armelor de foc, ca fiica mea!”. El a strigat acest lucru de la balconul în care era așezat și a făcut capetele din hemiciclu să se întoarcă spre el. Imediat, securitatea i-a cerut să părăsească sala și l-a escorat afară. Numeroși democrați l-au aplaudat zgomotos, susținându-l pe Fred Guttenberg.

Raport: Statul Islamic, “intact” în pofida morții lui al-Baghdadi

Gruparea Statul Islamic (SI) și-a păstrat toate capacitățile, în pofida morții liderului său Abu Bakr al-Baghdadi, relevă într-un raport un organism independent american, care avertizează că o plecare a forțelor americane din Irak ar conduce “probabil” la o resurgență a grupării jihadiste. Moartea liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi la 27 octombrie, într-o operațiune americană în nord-vestul Siriei, nu a avut un impact asupra grupării jihadiste, relevă în acest raport, publicat de biroul Inspectorului General al Pentagonului, un organism independent însărcinat cu anchete interne în cadrul acestei administrații complexe. Citând informații furnizate de către Agenția de informații militare a Departamentului Apărării (DIA) și Comandamentul Central american (CENCTOM), însărcinat cu forțele americane în Irak și Siria, Inspectorul General al Pentagonului notează că SI și-a “păstrat coeziunea, cu o structură de comandă și control intactă, rețele urbane clandestine și o prezență a insurgenților în majoritatea zonelor rurale din Siria”. “Atât CENTCOM, cât și DIA au conchis că moartea lui al-Baghdadi nu a condus la o degradare imediată a capacităților SI”, se subliniază în raport.

În Irak, forțele americane și-au suspendat operațiunile împotriva SI după raidul american în care a fost ucis, la 3 ianuarie, la Badgad, generalul iranian Qassem Soleimani, omul-cheie al influenței Iranului în Orientul Mijlociu, pentru a se concentra asupra apărării instalațiilor și trupelor americane desfășurate în această țară. În pofida unui vot în Parlamentul irakian care cere o retragere a forțelor americane din Irak și dorinței exprimate de către unii membri ai Guvernuui de la Bagdad, Washingtonul a refuzat să-și retragă trupele din Irak, iar forțele irakiene și-au reluat, la sfârșitul lui ianuarie, operațiunile împreună cu coaliția internațională antijihadistă condusă de către Statele Unite.

Un republican spune că este legală uciderea socialiștilor

Un reprezentant republican local din Montana, Rodney Garcia, refuză să demisioneze după ce a declarat că în Constituția Statelor Unite este autorizată execuția socialiștilor. La o reuniune a republicanilor din Montana, reprezentantul Rodney Garcia, un membru al adunării locale, și-a exprimat îngrijorarea față de influența socialiștilor în Statele Unite și a apreciat că este legal ca aceștia să fie încarcerați și uciși. Un ziar din Billings, orașul pe care-l reprezintă Rodney Garcia, l-a contactat pentru ca acesta să-și clarifice declarațiile. “Potrivit Constituției Statelor Unite, dacă cineva este găsit vinovat de faptul că este socialist, fie merge la închisoare, fie este ucis”, a declarat el pentru ziar. În realitate, contrar declarației lui Garcia, Constituția americană nu autorizează Guvernul să pedepsească persoane din cauza convingerilor lor politice. Însă acest republican consideră că a fi socialist constituie o formă de trădare. “Aceștia sunt inamicii libertății”, a dat el asigurări. “Ce facem cu inamicii noștri în timpul războiului? În Vietnam, în Afagnistan, toate astea. Ce facem?”.

Virulența lui Rodney Garcia este reacția sa față de popularitatea candidatului la președinție Bernie Sanders, care se revendică socialist. Garcia consideră că socialismul este “aproape comunism”, o frază care care constituie un ecou al unei declarații recente a președintelui republican Donald Trump, unde miliardarul a tunat: “mă gândesc la comunism când mă gândesc la Bernie”.

Liderul republican în Congresul din Montana a condamnat rapid aceste declarații ale lui Garcia și i-a cerut să demisioneze imediat. Însă acesta i-a replicat că va demisiona numai dacă “i-o cere Dumnezeu”. El a declarat că a primit amenințări, dar și multă susținere în urma declarațiilor sale.  În loc să demisioneze, el a anunțat că se retrage din adunarea din Montana anul viitor, pentru a-și face campanie în vederea unui post de senator local.

Numărul deceselor provocate de coronavirus se apropie de 500

Numărul deceselor provocate de coronavirus se apropie de 500, iar peste 24.500 de oameni din întreaga lume au fost infectați.

Conform CNN, 492 de persoane din întreaga lume, majoritatea fiind din China, au murit din cauza coronavirusului și peste 24,500 de oameni din 25 de țări au fost infectați. În China, aproape 60 de milioane de oameni sunt vizați de restricții de circulație, iar în trei orașe, numărul cazurilor de îmbolnăvire a depășit 1.000.

Coronavirusul a apărut în orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei, în luna decembrie. Acum, în afară de Wuhan, unde numărul cazurilor de îmbolnăvire este de ordinul miilor, și în alte două orașe, numărul acestora a trecut de 1.000. În prezent, în Wuhan sunt 8,351 de cazuri, inclusiv 362 de decese, în Huanggang - 1,645 de cazuri, inclusiv 25 de decese, iar în Xiaogan - 1,462 de cazuri, inclusiv 18 de decese.

O navă de croazieră cu 3.700 de pasageri este în carantină în portul nipon Yokohama, după ce un pasager care a părăsit nava a fost detectat pozitiv la coronavirus. Între timp, alte 10 persoane de la bordul navei au fost depistate ca fiind contaminate. În Australia, în statul Queensland a fost confirmat al treilea caz de infectare cu coronavirus, cazurile la nivel național ajungând astfel la 13.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.