Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SUA: Ce trebuie știut despre “midterms”

Ziarul de Vrancea
6 nov 2022 618 vizualizări

Va reuși Joe Biden să-și păstreze majoritățile fragile din Congres? Sau va preda controlul Senatului și Camerei Reprezentanților republicanilor, care vor încerca să obstrucționeze politicile președintelui american? Răspunsul va sosi pe 8 noiembrie, la alegerile de la mijlocul, sau de la jumătatea mandatului.

La acest scrutin, alegătorii îi vor desemna pe congresmenii din legislativul de la Washington și practic din toate legislativele locale, precum și guvernatorii a 36 din cele 50 de state. Organizate la doi ani după alegerile prezidențiale, aceste alegeri de la jumătatea mandatului, “midterms”, sunt de fapt transformate într-un referendum asupra ocupantului Casei Albe. În mai bine de 160 de ani, partidul președintelui a scăpat rar de un vot-sancțiune.

Ce sunt chemați să aleagă americanii

Președintele SUA nu se va afla pe buletinele de vot în această toamnă. Așa cum este cazul la fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților a SUA sunt puse în joc. În Senat, care are 100 de membri aleși, mandatele durează șase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite pe 8 noiembrie: 35 de locuri.

Noii aleși își vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023. De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori și o serie întreagă de aleși locali, care decid politicile din statul lor privind avortul, reglementările de mediu și așa mai departe.

Ce este în joc?

Impactul acestor alegeri ar putea fi decisiv în toată țara. Joe Biden îi imploră pe americani să-i încredințeze majorități suficiente pentru a ocoli regulile parlamentare care în prezent îl împiedică să legalizeze avortul la nivel național sau să interzică puștile de asalt. “Americanii sunt cei care aleg”, a spus președintele într-un discurs recent. Avortul, armele, sistemul de sănătate, sunt toate “pe buletinul de vot”, a subliniat el.

La rândul lor, republicanii promit să ducă o luptă acerbă împotriva inflației și a crizei opiaceelor și să-și continue ofensiva împotriva sportivilor transgender.

Candidații “Grand Old Party” au promis, de asemenea, că vor lansa o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a consilierului său pentru pandemie Anthony Fauci și a ministrului justiției, Merrick Garland, dacă vor obține majoritatea în Camera reprezentanților. Totodată, ei plănuiesc să pună capăt activității comisiei care investighează atacul asupra Congresului SUA desfășurat de susținători ai lui Donald Trump.

Ce spun sondajele?

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, opoziția republicană are șanse mari de a obține în plus cel puțin 10 până la 20 de locuri în camera inferioară - suficient pentru a-și asigura o majoritate. Sondajele sunt mai amestecate în ceea ce privește soarta Senatului, unde democrații speră să-și păstreze majoritatea.

Deși numele lui Joe Biden nu apare pe buletinele de vot, mulți americani văd aceste alegeri ca pe un referendum asupra președintelui. Dar aceste alegeri sunt și un adevărat test pentru viitorul politic al lui Donald Trump, care s-a implicat intens în campanie, organizând mitinguri în toată țara. Pentru cei doi, care au în vedere o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024, rezultatul “midterms” ar putea fi un moment decisiv, oprind avântul unuia dintre ei sau, dimpotrivă, accelerându-l pe al celuilalt.

Papa Francisc este critic față de reformatorii catolicii germani

Papa Francisc a abordat drepturile femeilor, situația catolicilor din Germania și problematica migrației în cadrul unei conferințe de presă la bordul avionului cu care s-a întors duminică dintr-o vizită în Bahrain.

El a declarat că lupta pentru drepturile femeilor este una continuă și a condamnat șovinismul masculin ca fiind mortal pentru umanitate, iar mutilarea genitală feminină o crimă ce trebuie oprită.

Papa Francisc nu a menționat însă campaniile care militează pentru a se permite femeilor să devină clerici, el și predecesorii săi considerând că problematica femeilor preotese este una închisă.

Suveranul Pontif a răspuns la o întrebare despre femeile care protestează în Iran, dar a abordat subiectul drepturilor femeilor în general.”Trebuie să spunem adevărul. Lupta pentru drepturile femeilor este o luptă continuă”, a spus el, enumerând lupte istorice precum cea pentru dreptul la vot.”Trebuie să continuăm să luptăm pentru asta deoarece femeile sunt un dar. Dumnezeu nu l-a creat pe bărbat și apoi i-a dat un cățeluș cu care să se joace. I-a creat pe amândoi egali, bărbat și femeie”.”O societate care nu este capabilă să permită femeilor să aibă roluri mai importante nu progresează”, a adăugat el. “Am observat că de fiecare dată când unei femei i se acordă o poziție (de conducere) la Vatican, lucrurile se îmbunătățesc”, a mai declarat Suveranul Pontif.

Liderul spiritual a vorbit și despre situația catolicilor din Germania, în contextul în care Vaticanul urmărește cu un ochi critic evoluțiile din cadrul bisericii catolice germane, care dorește să aplice reforme de anvergură printr-un proces pe care îl numește Calea sinodală, cum ar fi să se permită femeilor să ocupe funcții superioare în ierarhia bisericii. “Le spun catolicilor germani: Germania are o mare biserică protestantă, dar nu vreau o alta pentru că nu va fi la fel de bună”, le-a spus Papa reporterilor, adăugând că vrea ca biserica catolică să rămână catolică.

În luna iulie, biserica germană a primit o scrisoare din partea Secretariatului de stat în care Vaticanul îi mustra pe reformatori:”Calea sinodală din Germania nu are autoritatea de a-i obliga pe episcopi și pe credincioși să accepte noi forme de conducere și noi orientări doctrinare și morale”.

Oamenii sunt prea implicați în discuții morale și ecleziastice care nu sunt nucleul teologiei, a explicat Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani.”Rădăcina religiei este palma pe care vi-o dă Evanghelia”. De aici decurge totul, a spus Pontiful născut în Argentina. A recomandat, în schimb, ca biserica germană să acorde din nou mai multă atenție bunăstării credincioșilor.

Într-un alt subiect abordat în discuția cu reporterii, Sfântul Părinte a pledat pentru cooperare în cadrul Uniunii Europene cu scopul de a-i primi pe migranții care sosesc traversând Marea Mediterană.”Uniunea Europeană trebuie să adopte o politică de cooperare și asistență în acest sens”. Cipru, Grecia, Italia și Spania nu pot fi lăsate să gestioneze singure toți migranții, a avertizat el. Suveranul Pontiful a făcut apel ca migranții să fie primiți, acompaniați, încurajați și integrați.”Dacă nu sunt gestionate aceste patru etape, munca cu migranții nu poate fi bună”, a spus el.

La Repubblica: SUA vor cere Ucrainei să negocieze cu Putin după căderea Hersonului

Statele Unite și NATO vor îndemna Ucraina să înceapă negocierile de pace cu Rusia după căderea orașului Herson din sudul țării, afirmă cotidianul italian La Repubblica, citând mai multe surse de la Bruxelles.

Jurnaliștii italieni notează că în ultimele analize care circulă în birourile NATO de la Bruxelles bătălia din Herson este privită ca una strategică nu doar din punct de vedere militar, ci și politic și diplomatic. Potrivit surselor citate de La Repubblica, Statele Unite sunt cele care transmit aliaților săi posibilitatea demarării unor negocieri reale cu Rusia pentru că învingerea armatei ruse în una dintre cele mai importante porți către Marea Azov și Crimeea ar reprezenta un dezastru pentru Moscova.

Tocmai din acest motiv, mesajul transmis de administrația Biden guvernului ucrainean și oficialilor NATO de la Bruxelles este că negocierile cu Vladimir Putin pot fi începute după căderea Hersonului pentru ca Kievul să negocieze dintr-o poziție de forță, nu de slăbiciune.

Amintim că duminică și jurnaliștii de la cotidianul The Washington Post au scris, citând mai multe surse familiare cu discuțiile, că administrația Biden a cerut în privat oficialilor de la Kiev să fie deschiși față de ideea unor negocieri de pace, afirmând că publicul american a început să „obosească” de război. La Repubblica notează luni însă că oficialii de la Washington exclud varianta unor negocieri înainte de căderea Hersonului, considerând că acestea doar ar acorda mai mult timp forțelor armate ruse să se reorganizeze.

Elon Musk își apără proiectele pentru a da “putere oamenilor” pe Twitter

Criticat din toate părțile după o primă săptămână intensă în fruntea Twitter, Elon Musk și-a apărat proiectele sale emblematice în acest weekend, inclusiv lansarea viitoare a unui abonament plătit pentru utilizatorii care doresc celebrul marcaj albastru de autentificare. “Verificarea extinsă va democratiza jurnalismul și va da puterea oamenilor”, a scris el duminică, pe Twitter.

Multimiliardarul se luptă să liniștească asociațiile, agențiile de publicitate și chiar Organizația Națiunilor Unite, care se tem de un val al discursurilor instigatoare la ură și dezinformare în rețea, mai ales după ce vineri a concediat jumătate dintre angajații grupului. Până în prezent, conturile eligibile (guverne, mass-media, personalități politice și culturale etc.) puteau obține adăugarea unei bife albastre la profilul lor, ca garanție a autenticității. Imediat ce a achiziționat Twitter în urmă cu zece zile, șeful Tesla a lansat o revizie a acestui sistem, pentru ca toată lumea să poată obține celebra insignă, și alte instrumente practice, abonându-se la “Twitter Blue” cu 8 dolari pe lună.

Pe iPhone, aplicația mobilă a rețelei de socializare menționează deja o nouă formulă, dar lansarea acesteia a fost amânată pentru miercuri, a doua zi după alegerile parlamentare din SUA, potrivit New York Times. “Puterea oamenilor: contul tău va primi o bifă albastră, la fel ca celebritățile, companiile și politicienii pe care îi urmărești deja”, promite acum Twitter.

Dar pentru mulți observatori, certificarea conturilor trebuie să permită garantarea autenticității schimburilor pe platformă. Ei se tem în special de apariția unor conturi certificate false. “În viitor, conturile de Twitter care folosesc identitatea altcuiva, fără a specifica în mod clar acest lucru, vor fi suspendate definitiv”, a spus duminică Elon Musk. “Orice schimbare de nume va provoca o pierdere temporară a bifei albastre”, a adăugat el.

El a menționat, de asemenea, că pseudonimele sunt încă permise atâta timp cât acestea nu urmăresc să “înșele intenționat” și a discutat despre crearea unui alt brand pentru personalitățile publice. “Twitter trebuie să devină de departe cea mai de încredere sursă de informații din lume. Aceasta este misiunea noastră”, a spus el. “Și pentru a face asta, voi lăsa pe oricine să-mi dea bani pentru a apărea ca o sursă legitimă de informații, în loc să garantez că toate sursele legitime de informații sunt autentificate corespunzător”, a reacționat un utilizator.

“Ilustrați problema”, a replicat Elon Musk. “Jurnaliștii care cred că sunt singura sursă legitimă de informații, aceasta este marea minciună”.

Președintele sud-coreean a prezentat scuze după tragedia de Halloween

Președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a declarat luni că are “inima zdrobită” după tragedia de la Seul de Halloween și a promis că îi va trage la răspundere pe toți oficialii găsiți vinovați de reacția neglijentă. În plus, el a promis o reformă a poliției și a sistemelor de management al siguranței, relatează Reuters.

Busculada din 28 octombrie de la Seul s-a soldat cu 156 de morți, majoritatea tineri. În plus, 197 de persoane au fost rănite. Totul s-a întâmplat după ce oamenii au umplut aleile înguste din cartierul Itaewon pentru a sărbători Halloween-ul pentru prima dată după trei ani fără restricții legate de covid-19. Yoon a prezentat scuze în timpul unei întâlniri cu privire la revizuirea regulilor de siguranță, în contextul în care țara continuă să plângă victimele tragediei de la Seul. „Nu îndrăznesc să mă compar cu părinții care și-au pierdut fiii și fiicele, dar, în calitate de președinte care ar trebui să protejeze viețile și siguranța oamenilor, am inima zdrobită. Îmi pare rău și cer scuze familiilor îndoliate care suferă o tragedie de nedescris și oamenilor care împărtășesc durerea și tristețea”, a spus președintele.

Poliția a fost criticată pentru reacția sa la producerea tragediei. Au fost mobilizați în ziua respectivă doar 137 de polițiști în zonă, deși se estima că se vor strânge pentru a sărbători Halloween-ul 100.000 de oameni. Săptămâna trecută, transcrierea mai multor apeluri de urgență efectuate din orele premergătoare tragediei a arătat că oamenii au avertizat cu privire la o eventuală busculadă și au cerut să se intervină.

Duda se opune ca Polonia să mai facă vreo concesie UE în dosarul statului de drept

Președintele polonez Andrzej Duda se opune oricăror noi concesii către Comisia Europeană (CE), care blochează fonduri europene importante destinate Poloniei, din cauza unor îngrijorări cu privire la independența justiției poloneze, relatează AFP. “Nu voi mai da niciun răspuns sugestiilor celeilalte părți”, declară Andrzej Duda într-un interviu publicat luni de săptămânalul Sieci, apropiat conservatorilor naționaliști aflați la putere. “Din câte știu eu, noi am îndeplinit toate condițiile pentru a primi fondul din Planul de relansare” economică post-covid, subliniază el.

Este vorba despre aproximativ 35 de miliarde de euro, fonduri europene menite să remedieze consecințele pandemiei covid-19.

Varșovia a efectuat câteva modificări la reformele sale ale justiției, răspunzând în mod oficial criticilor Buxellesului și unor hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), însă aceste modificări nu au fost considerate suficiente de către CE în vederea asigurării independenței judecătorilor față de puterea politică. “Nu cred că un nou pas către așteptările celeilalte părți poate să dea rezultate. Consider că partea poloneză a dat dovadă de prea multă bună-voință”, consideră șeful statului polonez. El consideră totodată că “tabăra liberală de stânga, ai cărei reprezentanți sunt majoritari în Comisia (Europeană), vrea cu orice preț să provoace o schimbare de putere în Polonia”, acuză președintele polonez.

Presa poloneză scrie că conservatorii naționaliști aflați la putere la Varșovia sunt împărțiți în privința atitudinii pe care să o adopte împotriva Bruxellesului, mai ales în privința “testului imparțialității” unui judecător. Acest test este considerat acceptabil de către Guvern, însă numai la cererea unei părți a procedurii, în timp ce Bruxellesul vrea ca acesta să poată fi cerut de către alt judecător.

Unii ar vrea să ofere garanții suplimentare CE, prin negocieri, în care șeful statului să nu intervină.

Alții nu exclud o nouă lege - căreia șeful statului, apropiat Partidului Lege și Justiție (PiS, populiști) - i se poate opune în principiu prin veto.

Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului a murit la vârsta de 81 de ani

Preafericitul Părinte Arhiepiscop Hrisostom al II-lea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ciprului, a murit la vârsta de 81 de ani. Potrivit unui anunț al Arhiepiscopiei, Preafericitul Părinte Hrisostom a decedat luni, 7 noiembrie, la ora 6.40, scrie basilica.ro. „Preafericitul a adormit în pace după ce a înfruntat cu curaj, răbdare și determinare creștină încercarea bolii sale”. „Ceea ce am trăit toți cei care i-am fost aproape în orele dificile ale bolii lui a fost smerenia lui, noblețea sufletului său și profunda sa credință, precum și grija pentru turma lui”, se menționează în anunțul semnat de medicii care l-au îngrijit pe Arhiepiscopul Hrisostom.

Arhiepiscopul Hrisostom s-a născut la data de 10 aprilie 1941 în satul Tala, regiunea Paphos, Cipru. A fost întronizat în demnitatea de Arhiepiscop al Noii Justiniane și întregului Cipruîn data de 1 octombrie 2006.

Biserica Ortodoxă a Ciprului este o Biserică Autocefală iar teritoriul său este format din insula Cipru. Autocefalia Bisericii Ciprului a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Efes în 431.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.