Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SUA au aprobat primul test de diagnosticare rapidă

Ziarul de Vrancea
20 mar 2020 1528 vizualizări

Testul pentru coronavirus oferă rezultatul în circa 45 de minute și nu este nevoie ca utilizatorii să aibă o pregătire specială pentru a-l folosit

Compania de diagnosticare moleculară Cepheid a obținut sâmbătă acordul de urgență al Administrației pentru Medicamente și Alimente din Statele Unite pentru utilizarea unui test rapid pentru detectarea noului coronavirus (Covid-19). Testul, numit SAR-CoV-2 Xpert Xpress, este destinat să fie administrat pacienților din punctele de îngrijire și poate detecta virusul care provoacă boala COVID-19 în 45 de minute, fiind cel mai rapid test care poate face acest lucru, potrivit unui comunicat al companiei. În timp ce majoritatea testelor au nevoie de zile pentru aflarea rezultatului, Cepheid a explicat că în acest caz este nevoie de minute pentru a pregăti mostra de la pacient și de aproximativ 45 de minute pentru a produce rezultatul. “În această perioadă de cerere crescută de servicii pentru spitale, medicii au nevoie urgentă de teste de diagnosticare la cerere, pentru gestionarea în timp real a pacienților care sunt evaluați pentru a fi internați în spitale”, a afirmat dr. David Persing, director pentru medicină și tehnologie la Cepheid. ”Un test corect efectuat aproape de pacient poate fi transformator și poate ajuta la atenuarea presiunii exercitată de epidemia de Covid-19 asupra unităților medicale care au nevoie să aloce corespunzător resursele de izolare respiratorie”,  adăugat Persing. Cepheid se va folosi de sistemul său GeneXpert System pentru efectuarea testelor, dintre care există peste 23.000 de la nivel mondial și 5.000 în Statele Unite, a precizat comunicatul. GeneXpert Systems “nu necesită ca utilizatorii să aibă o pregătire specială pentru a efectua testarea”, a adăugat președintele  Cepheid, Warren Kocmond.

Potrivit CNBC, testele vor începe să fie livrate săptămâna viitoare, iar produsul va putea fi utilizat de la sfârșitul lunii martie.

O combinație de medicamente, efecte promițătoare

Președintele SUA, Donald Trump, a cerut aprobarea folosirii unui medicament anti-malarie, clorochină, în lupta împotriva noului tip de coronavirus. "Hidroxiclorochină și azitromicină (un antibiotic - n.r.), luate împreună, au o șansă reală de a deveni una dintre cele mai mari revoluții din istoria medicinei", a scris Trump pe Twitter, cerând ca acestea "să fie date în folosință imediat". "Ce avem de pierdut?", a declarat el ulterior la o conferință de presă la Casa Albă.

Totuși, criticii atrag atenția că folosirea unui medicament pentru un scop nou nu e lipsită niciodată de riscuri. Printre lucrurile care trebuie testate sunt dozajul și potențialele efecte secundare.

Anthony Fauci, unul dintre oficialii americani de vârf care se ocupă de combaterea pandemiei, a spus că nu există decât puține informații privind eficiența medicamentului, nu și studii clinice serioase. Potrivit lui Fauci, acum este o chestiune de utilizare a medicamentului într-un mod controlat și limitat pentru a obține date privind eficiența sa.

În Germania, Institutul pentru Medicină Tropicală din sudul țării intenționează de asemenea să facă teste pe oameni. Clorochina pare să funcționeze împotriva noului coronavirus, cel puțin în eprubetă, a declarat la începutul acestei săptămâni Peter Kremsner, directorul institutului. Potrivit lui Kremsner, un număr mare de pacienți cu COVID-19, boala cauzată de virus, au fost tratați cu clorochină în China și Italia. Totuși, nu este clar dacă este un tratament de succes, pentru că pacienții au primit clorochină în doze foarte mari și în combinație cu multe alte medicamente. "S-ar putea să nu funcționeze sau chiar să producă mai mult rău", a spus Kremsner.

Cehia a confiscat 680.000 de măști și ventilatoare trimise de China Italiei

Aproximativ 680.000 de măști și ventilatoare, trimise de China Italiei pentru a o ajuta să îndiguiască epidemia noului coronavirus, au fost confiscate - printr-o eroare - de către vameși din Cehia, în contextul în care peninsula a înregistrat sâmbătă un nou record de 800 de morți în decurs de o zi, potrivit unei anchete a cotidianului italian La Repubblica. Cercetătorul ceh Lukas Lev Cervinka a fost primul avertizor de integritate care a avertizat ONG-uri. Cehia și-a recunoscut duminică eroarea și a dat asigurări că nu cunoaște, însă, proveniența acestor măști, confiscate de vameșii cehi.

Cehia se lăuda marți că a reușit să confiște măști și ventilatoare ”furate unor întreprinderi cehe de către infractori fără scrupule care voiau să le vândă cu tarife majorate pe piața internațiomală”, povestește Lukas Lev Cervinka cotidianului La Repubblica.

Reuters scria miercuri că autoritățiel cehe au confiscat aproape 700.000 de măști a căror proveninență era neclară. Însă cercetătorul a trimis atunci forografii și înregistrări video unor ONG-uri europene, pentru a scoate adevărul la lumină - la bordul camioanelor poliției de frontieră se aflau cutii ștampilate cu steagul italian și chinez, cu înscrisuri în italiană și mandarină care nu lăsau loc niciunei îndoieli. ”Ajutor umanitar chinez pentru Italia”.

Ministerul ceh al Sănătății a dezmințit, inițial, informațiile dezvăluite de avertizorul de integritate, după care majoritatea presei cehe a preluat știrea și a difuzat imaginile. Ambasada Italiei la Praga a difuzat ulterior, la rândul său, versiunea cercetătorului, preluată de seriosul cotidian economic Hospodarské Noviny.

Guvernul ceh a sfârșit prin a recunoaște adevărul, afirmând că materialul provenea dintr-o încărcătură a Crucii Roșii din provincia chineză Zhejiang destinată Italiei, însă fără să precizeze cum a ajuns încărcătura pe teritoriul ceh.

Ministerul ceh de Interne și-a asumat vina pe Twiter. ”Ministerul de Interne și-a exprimat regretul față de această neînțelegere și este pe cale să discute cu provincia Zhejiang pentru a rezolva problema”, se arată într-un comunicat semnat de către vicepremierul Jan Hamacek, totodată ministru de Interne.

Însă, dă asigurări cercetătorul Lukas Lev Cervinka cotidianului La Repubblica, din ”motive logistice”, expeditorul ar fi anunțat Ambasada Italiei faptul că lasă materialul sechestrat la dispoziția autorităților cehe și că va proceda la experierea unei noi încărcături către Italia.

Pentru moment nu se știe dacă marfa a fost deja distribuită serviciilor de sănătate cehe. ”Acesta nu este deloc un gest politic european, este o poveste foarte rușinoasă”, mai acuză Lukas Lev Cervinka în cotidianul italian.

Pierderea mirosului, unul dintre simptomele posibile ale COVID-19

Pe lângă simptomele cunoscute până acum ale COVID-19 - febra, tusea, dispneea (greutate în respirație) -, medici ORL francezi avertizează asupra unui alt simptom asociat, în opinia acestora, bolii provocate de noul coronavirus: pierderea mirosului, informează sâmbătă AFP. Specialiști în otorinolaringologie (ORL) au observat în aceste ultime zile ''o recrudescență a cazurilor de anosmie'', a indicat vineri șeful Direcției pentru Sănătate din ministerul de resort, Jerome Salomon, în cadrul informării zilnice referitoare la situația pandemiei în Franța. Este vorba despre o ''dispariție bruscă a mirosului'', dar fără nas înfundat, iar câteodată însoțită de o dispariție a gustului (ageuzie). Anosmia descrisă de mai multe persoane diagnosticate cu COVID-19 poate surveni în mod izolat sau împreună cu alte simptome asociate virusului. În cazul anosmiei, ''trebuie să sunați la medicul de familie și să evitați automedicația fără avizul specialistului'', a subliniat Jerome Salomon. Acest simptom se întâlnește cu toate acestea ''destul de rar'' și este observat ''în general'' la pacienți tineri, care dezvoltă forme ''mai puțin severe'' ale bolii, a precizat directorul pentru Sănătate.

Societatea franceză de ORL a lansat vineri o alertă vizând recrudescența acestor cazuri, mesaj distribuit de medici pe rețelele de socializare. "Există o legătură evidentă'' între anosmie și virus, a afirmat Jean-Michel Klein, președintele Consiliului național profesional al medicilor ORL, cu sediul la Paris. "Nu toate cazurile pozitive de COVID-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, fără inflamație, sunt COVID-19 pozitive'', a precizat specialistul pentru AFP.

Potrivit primelor cazuri urmărite de asociația profesională a medicilor ORL, pacienții în cauză sunt mai degrabă tineri, cu vârste cuprinse între 23 și 45 de ani. "Persoanele care resimt anosmie, trebuie să se autoizoleze ca măsură de precauție și să poarte mască, chiar și în cadru familial", potrivit Jean-Michel Klein. Spre deosebire de protocolul de tratament al unei anosmii clasice, medicul recomandă să nu fie administrată corticoterapie, ''care slăbește răspunsul imunitar'', sau o spălare a foselor nazale care ar risca să ''trimită virusul din mucoasa nazală în plămâni''.

Simptomul a fost remarcat și de publicații germane și americane, a subliniat Jean-Michel Klein.

Cutremure puternice în Croația

Un cutremur de magnitudinea 5,3 a zguduit capitala croată Zagreb duminică dimineața. Seismul s-a soldat cu cel puțin un mort și a provocat pagube materiale importante și panică, relatează AFP.

”Am primit un apel cu privire la o clădire care s-a surpat și am descoperit un băiat în stare de inconștiență și fără semne de viață”, a declarat un prezentant al serviciului de Urgențe de la Zagreb, Zarko Rasic, precizând că victima este un adolescent în vârstă de 15 ani.

Epicentrul acestui cutremur a fost localizat la șapte kilometri nord de Zagreb, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteraneean (CSEM).

Seismul a fost resimțit la ora locală 6.00 (7.00, ora României), iar numeroși locuitori ai capitalei croate au ieșit în stradă, potrivit unei corespondente AFP. Cutremurul a fost urmat de un al doilea seism, de magnitudinea 5,0, la ora locală 7.00 (8.00, ora României).

Pompierii capitalei croate au anunțat că ”persoane au rămas îngropate” sub dărâmături. Ministrul de Interne i-a îndemnat pe cetățeni să rămână în stradă - dar să nu formeze grupuri, pentru a se proteja de o eventuală infecție cu coronavirus. ”Păstrați distanța. Nu vă regrupați. Ne confruntăm cu două crize grave, seismul și epidemia”, a declarat ministrul de Interne Davor Bozinovic.

La maternitățile din capitala croată, familii și îngrijitori așteptau în exteriorul clădirilor. În cartierele vechi din centrul Zagrebului, fațade ale unor clădiri s-au surpat, iar multe părți ale orașului au rămas fără electricitate. Unul dintre turnurile emblematicei catedrale din Zagreb a fost de asemenea avariat. Acest cutremur relansează o legendă, potrivit căreia orașul este lovit de o catastrofă din 140 în 140 de ani. În 1880, un cutremur a afectat 1.758 de clădiri.

Balcanii sunt o zonă cu o puternică activitate seismică, iar cutremure au loc frecvent în regiune.

Trump promite ajutor extern… Coreei de Nord

Coreea de Nord susține că președintele SUA Donald Trump i-a adresat liderului nord-coreean Kim Jong Un o scrisoare personală în care își exprimă dorința de a sprijini ”efortul antiepidemic”. Conform Agenției Centrale de Presă din Coreea de Nord, președintele Donald Trump i-a trimis lui Kim Jong Un o scrisoare personală în care își exprimă dorința de a acorda ajutor în ”efortul antiepidemic”.

„Considerăm o dovadă de discernământ și o reacție adecvată eforturile președintelui SUA de a menține bunele relații cu președintele nostru, trimițându-i din nou o scrisoare personală într-un moment ca acesta, când mari dificultăți și provocări stau în calea dezvoltării relațiilor bilaterale. În scrisoare, el și-a explicat  planul de a stimula relațiile dintre Republica Democrată Coreeană și SUA și și-a exprimat intenția de a coopera în efortul antiepidemic, afirmând că a fost impresionat de eforturile făcute de președinte pentru a-și apăra poporul de amenințarea epidemiei”, a anunțat agenția de stat nord-coreeană.

Cântărețul american Kenny Rogers a încetat din viață la 81 de ani

Cântărețul american Kenny Rogers a murit, vineri noapte, la vârsta de 81 de ani, în Sandy Springs, Georgia. Kenny Rogers a murit din cauza naturale, familia fiindu-i alături în ultimele clipe, anunță abcnews.go.com. Ca urmare a măsurilor luate din cauza pandemiei Covid-19, familia a anunțat că va avea loc doar o mică ceremonie religioasă, urmând ca Rogers fie omagiat la o dată ulterioară.

Kenneth Ray „Kenny” Rogers, născut pe 21 august 1938, a fost cântăreț, compozitor, textier, actor și producător muzical. El a devenit cunoscut prin colaborările sale cu Dolly Parton și datorită aparițiilor sale în filme și programe de televiziune, precum „The Muppet Show”.

Într-o carieră de aproximativ șase decenii, a lansat numeroase piese de mare succes, aparținând nu doar genului country, ci și altor stiluri muzicale, care s-au clasat în fruntea topurilor americane. Albumele sale au fost vândute în peste 120 de milioane de copii pe plan mondial, iar artistul american a fost recompensat cu numeroase distincții și recompense, inclusiv Grammy, American Music Awards și Country Music Awards.

Angela Merkel, la magazin după vin și hârtie igienică

Cancelarul german Angela Merkel a mers vineri seara la un magazin în centrul Berlinului și a cumpărat hârtie igienică, precum și trei sticle de vin, a informat presa germană sâmbătă. Magazinele din capitala germană au rămas ocazional fără anumite mărfuri, între care hârtie igienică, considerată a fi o problemă specială de aprovizionare în această perioadă marcată de criza provocată de noul coronavirus.

Angajații unui supermarket din centrului Berlinului spun că Angela Merkel este un client obișnuit al lor. Site-ul web al publicației Bild și canalul RTL au relatat că Angela Merkel și-a umplut coșul de cumpărături cu cireșe, săpun, vin și hârtie igienică, între altele. La casa de marcat, ea a plătit cu cardul, conform acelorași canale media.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.