Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: Suplimentele cu Omega 3 nu protejează împotriva cancerului

Ziarul de Vrancea
29 feb 2020 1553 vizualizări

Descoperirile contrazic convingerea la scară largă că administrarea de Omega 3 sub formă lichidă sau sub formă de tablete protejează împotriva bolilor precum cancerul, atacurile de cord și accidentul vascular cerebral

Suplimentele cu Omega 3 nu protejează împotriva cancerului, potrivit unui nou studiu, relatează sâmbătă Press Association. Cercetătorii au realizat două analize sistematice folosind date de la peste 100.000 de participanți pentru a obține o imagine cât mai clară a riscurilor și beneficiilor asociate suplimentelor alimentare cu Omega 3.

Ei au descoperit că suplimentele cu Omega 3 pot reduce ușor riscul de boli de inimă, în timp ce crește marginal riscul de cancer de prostată, efectele benefice și dăunătoare în general fiind destul de mici. Cercetătorii au declarat că descoperirile contrazic convingerea la scară largă că administrarea de Omega 3 sub formă lichidă sau sub formă de tablete protejează împotriva bolilor precum cancerul, atacurile de cord și accidentul vascular cerebral. "Aceste analize sistematice includ informații strânse de la mii de persoane pe perioade îndelungate. Această cantitate mare de informații a clarificat faptul că, dacă luăm suplimente cu Omega 3 timp de câțiva ani, putem reduce ușor riscul de boli de inimă, însă echilibrăm acest lucru cu o creștere ușoară a riscului nostru de a face cancer", a declarat principalul autor al studiului, dr. Lee Hooper de la Norwich Medical School din cadrul Universității East Anglia (UEA).

"Efectele generale asupra sănătății noastre sunt minime", a mai spus el.

Peste 100.000 de participanți la studiu

Acizii grași Omega 3, care se găsesc în nuci, semințe și pește gras, precum somonul și tonul, sunt cunoscuți pentru beneficiile asupra sănătății atunci când sunt consumați în cantități mici în alimente. Controversele se referă însă la promovarea suplimentelor cu Omega 3 și a presupuselor lor beneficii pentru sănătate. Echipa de cercetare a analizat 47 de studii ce au implicat adulți care nu aveau cancer, care aveau un risc crescut de cancer sau au avut un diagnostic anterior de cancer, împreună cu alte 86 de studii care au inclus persoane cu probleme cardiace. Peste 100.000 de participanți implicați în aceste studii au luat o cantitate mai mare de suplimente de Omega 3 sau au menținut consumul obișnuit de aceste suplimente, timp de cel puțin un an pentru fiecare dintre studii. Potrivit cercetătorilor, rezultatele sugerează că, dacă 1.000 de persoane ar lua suplimente cu Omega 3 timp de aproximativ patru ani, trei persoane ar evita să moară de boli de inimă, șase persoane ar evita un atac de cord și alte trei persoane ar dezvolta cancer de prostată. "Am constatat că nu există niciun beneficiu demonstrabil la persoanele care iau suplimente de Omega 3 pentru prevenirea sau tratarea cancerului. De fapt, am descoperit că acestea pot determina o ușoară creștere a riscului de cancer, în special a cancerului de prostată. Cu toate acestea, acest risc este compensat de un ușor efect de protecție asupra bolilor cardiovasculare", a declarat dr Hooper. Cele două studii, publicate în British Journal of Cancer și Cochrane Database of Systematic Reviews, au fost finanțate de Organizația Mondială a Sănătății.

Joe Biden relansează cursa democraților pentru Casa Albă

Fostul vicepreședinte american Joe Biden a câștigat, sâmbătă, alegerile primare democrate în Carolina de Sud, el relansând astfel cursa democraților pentru Casa Albă, în care favorit este Bernie Sanders. După trei rezultate dezamăgitoare în statele precedente, în Carolina de Sud Biden a promis că va fi, la final, democratul care îl va înfrunta pe republicanul Ronald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie. Însă cursa pentru învestitura democrată este lungă și se va accelera, marți, când va fi “Super Tuesday”, 14 state urmând să voteze în acea zi. “Datorită vouă, am câștigat categoric și suntem în viață”, a spus candidatul în vârstă de 77 de ani, denunțându-i pe cei care considerau că nu are nicio șansă. Este prima victorie a lui Joe Biden la alegerile primare. Conform rezultatelor de după numărarea a aproape 95 la sută din votori, Biden a obținut 49 la sută, în timp ce Bernie Sanders a primit doar 20 la sută. După ce a ocupat doar locul trei, deși a cheltuit 20 de milioane de dolari în campania locală, miliardarul Tom Steyer s-a retras. Joe Biden, care a fost “mâna dreaptă” a lui Barack Obama, era favorit în Carolina de Sud, stat în care populația afro-americană reprezintă peste jumătate din electoratul democrat. În Nevada și New Hampshire, alegerile primare au fost câștigate de Bernie Sanders, iar în Iowa Pete Buttigieg și Bernie Sanders s-au aflat cot la cot.

Un partid anticorupție a câștigat alegerile din Slovacia

Partidul anticorupție OLaNO (de opoziție, de centru-dreapta) a câștigat, sâmbătă, alegerile parlamentare din Slovacia, obținând 24,87 la sută din totalul voturilor, conform rezultatelor oficiale parțiale. Premierul de până acum, Peter Pellegrini, a recunoscut înfrângerea partidului său Smer-SD (18,73 la sută) în fața formațiunii OLaNO a lui Igor Matovic. “Felicitări câștigătorului”, a spus Pellegrini în fața presei, precizând că un “marketing bun” i-a permis lui Matovic să ajungă la putere, dar acest lucru “nu este de ajuns pentru a guverna”. El a vorbit și despre posibilitatea unei “coaliții de reconciliere” cu OLaNO. “Să nu spuneți niciodată «niciodată»”, le-a spus Pellegrini jurnaliștilor atunci când a fost întrebat de o astfel de variantă, adăugând însă că întrebarea ar trebui să-i fie pusă lui Markovic. Fondatorul și conducătorul OLaNO (Oameni obișnuiți și personalități independente), Igor Matovic, pare bine poziționat pentru a i se încredința formarea unui guvern de coaliție. El a declarat că a discutat la telefon cu președinta liberală Zuzana Caputova, cu care se va întâlni luni sau marți, însă așteaptă rezultatele definitive pentru a acționa mai clar. Duminică, Matovic va începe discuții preliminare cu șefii celorlalte partide de opoziție. Scrutinul a fost marcat de dorința unei părți a populației de a se încheia o epocă marcată de corupție și de moartea în urmă cu doi ani a jurnalistului Jan Kuciak, care a anchetat această problemă. Jan Kuciak și logodnica sa Martina Kusnirova au fost uciși acasă, în februarie 2018, în timp ce jurnalistul se pregătea să publice o anchetă despre presupuse legături între politicieni slovaci și mafia italiană și despre fraude la fonduri agricole europene.

Boris Johnson și partenera sa s-au logodit și vor avea un copil

Premierul britanic Boris Johnson și partenera sa Carrie Symonds au anunțat că s-au logodit anul trecut și li se va naște un copil în această vară, relatează bbc.com. “Mulți dintre voi știți deja, însă pentru prietenii mei care încă nu știu, ne-am logosit la sfârșitul anului trecut… și la începutul verii va veni pe lume un copil. Mă simt incredibil de binecuvântată”, a scris Symonds pe contul său privat de Instagram.Johnson, în vârstă de 55 de ani, și Symonds, 31 de ani, au devenit anul trecut primul cuplu necăsătorit care să ocupe reședința din Downing Street. Carrie Symonds este cea mai tânără parteneră a unui premier în ultimii 173 de ani. Pentru Boris Johnson căsătoria cu Symonds va fi a treia. Johnson a divorțat de prima soție și este separat de a doua soție, Marina Wheeler. În această lună, premierul și Wheeler au declarat în instanță că sunt pregătiți să pună capăt căsătoriei, ei ajungând la un acord din punct de vedere financiar. Wheeler și Johnson, care au patru copii, s-au căsătorit în 1993 și sunt separați din 2018. Symonds a fost director de comunicare al Partidului Conservator. Acum, ea este consilier al grupului Oceana.

Muntenegru: Proteste față de o lege prin care statul poate lua proprietățile bisericii

Mii de ortodocși au manifestat pașnic, sâmbătă, în capitala Podgorița, față de o lege care permite statului să preia proprietățile unei comunități religioase dacă aceasta nu poate demonstra că le deținea înainte de 1918, scrie Reuters. Condusă de clerici ortodocși sârbi, mulțimea a mărșăluit pe străzile capitalei, a intonat imnuri și a spus rugăciuni. Protestele au început în decembrie, după adoptarea legii care permite statului să preia proprietățile unei comunități religioase dacă aceasta nu poate demonstra că le-a deținut înainte de 1918, când pe atunci Regatul Muntenegru s-a unit cu cel al sârbilor, croaților și slovenilor, înainte de a deveni Iugoslavia. Biserica Ortodoxă Sârbă are 12 milioane de enoriași, în principal în Serbia și Bosnia și Herțegovina, iar cei mai mulți dintre muntenegreni aparțin ei. Vineri, președintele muntenegrean Milo Djukanovic a acuzat Serbia și Rusia că se folosesc de Biserica Ortodoxă pentru a submina independența țării sale, apartenența la NATO și încercarea de a adera la Uniunea Europeană. Belgradul și Moscova au negat acuzațiile. Biserica Ortodoxă Sârbă, care a avut un rol important în încurajarea naționalismului care a contribuit la colapsul sângeros al Iugoslaviei în anii 1990, vede Muntenegru ca leagăn medieval al său și deține biserici, mănăstiri și alte proprietăți aici. Etnicii sârbi reprezintă o treime din populația Muntenegrului. Serbia și Muntenegru negociază pentru aderarea la UE, dar Belgradul nu dorește să fie membru în alianța militară defensivă.

Afganistan : Acord între SUA și talibanii după 18 ani de război

Statele Unite și talibanii au semnat, sâmbătă, la Doha, un acord ce ar putea duce la finalul războiului din Afganistan început după atacurile din 11 septembrie 2001. SUA și aliații NATO au convenit să își retragă trupele din Afganistan în decurs de 14 luni, dacă militanții respectă acordul. La semnarea pactului, la Doha (Qatar), au participat Secretarul de stat Mike Pompeo și liderii talibani. Trimisul special american Zalmay Khalilzad și negociatorul șef al talibanilor și unul dintre fondatorii mișcării, Mullah Abdul Ghani Baradar, au semnat acordul, după mai mult de un an de discuții informale. Semnarea actului va fi urmată de discuții între Guvernul afgan și talibani. Sub noua înțelegere, militanții au fost de acord să înceteze atacurile și să nu permită grupării al-Qaeda să opereze în zonele pe care le controlează. Statele Unite au invadat Afganistanul la câteva săptămâni după evenimentele din septembrie 2001, comise, potrivit oficialilor, de gruparea al-Qaeda cu baze în Afganistan. Peste 2.400 de militari americani au fost uciși în cei 18 ani de conflict. Aproximativ 12.000 se află încă în această țară. Președintele american Donald Trump a promis în mai multe rânduri că va pune capăt acestui conflict.

Proteste la Moscova împotriva lui Putin

Sute de susținători ai opoziției ruse s-au adunat sâmbătă la Moscova pentru a protesta contra reformelor constituționale dorite de președintele Vladimir Putin și în memoria unui opozantului Boris Nemțov, asasinat în urmă cu cinci ani lângă Kremlin. În capitala rusă, mai multe sute de persoane s-au reunit în debutul manifestației, purtând portrete ale lui Nemțov și pancarte cu citate din acesta sau sloganul ”Nu războiului”. „Sunt împotriva modificărilor la Constituție. Vreau ca puterea să poată fi schimbată și nu vreau să ignorăm dreptul internațional”, a declarat pentru AFP una din participante, Albina Puhova, în vârstă de 54 de ani. La Sankt-Petersburg, aproape 2.000 de oameni au defilat în centrul orașului până la monumentul dedicat victimelor represiunilor politice. „Este, de fapt, singura cale de a spune că suntem împotriva a ceea ce se întâmplă în țară și împotriva unui stat polițienesc”, a afirmat Galina Zuiko, de 55 de ani. „Kremlinul va privi câți oameni participă la marșul pentru Nemțov. De aceasta va depinde cu ce nivel de cinism vor continua operațiunea de menținere a lui Putin la putere”, a scris marți pe Twitter principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, chemându-și susținătorii să ia parte la manifestație. Marșul, autorizat, este prima manifestație importantă după ce Putin a anunțat o revizuire a Constituției care va întări prerogativele președintelui și rolul Consiliului de Stat, până acum consultativ. Asasinarea lui Boris Nemțov în februarie 2015 a provocat o undă de șoc în societatea rusă, ca și în străinătate. Opozantul, un critic virulent al lui Putin, pregătea o anchetă privind implicarea armatei ruse în războiul din estul Ucrainei. În 2017, cinci bărbați originari din republicile ruse Cecenia și Ingușetia au fost condamnați la pedepse între 11 și 20 de închisoare pentru asasinarea sa, dar Uniunea Europeană și Aleksei Navalîi au cerut autoritățile ruse să redeschidă ancheta.

Dezastru cu gheață carbonică: Trei oameni au murit la petrecerea unei vloggerițe din Rusia

Trei persoane au murit și alte câteva au fost rănite vineri, la un complex turistic din Moscova, la petrecerea unei vloggerițe, după ce în piscină a fost turnată gheață carbonică, scrie Mediafax. Soțul vedetei Instagram Ekaterina Didenko, Valentin, în vârstă de 32 de ani, a murit după ce a sărit în piscină, pentru a se răcori. Circa 25 de kilograme de gheață carbonică au fost turnate în piscină, după ce oaspeții tinerei, care își sărbătorea a 29-a aniversare, s-au plâns că este prea cald. Gheața a fost folosită și pentru a crea "un efect special" dramatic. În înregistrarea publicată pe Instagram de Didenko, în timpul petrecerii, prietenii săi apar îmbrăcați în costume de baie, dansând, mâncând și consumând alcool. Câteva ore mai târziu, aceasta a încărcat online mai multe clipuri cu ea plângând și explicând că petrecerea a avut o turnură tragică. Din cauza gheții uscate, unii invitați s-au sufocat și și-au pierdut cunoștința.

Poliția ar fi confirmat sâmbătă că a fost deschisă o anchetă după incident. Analizele preliminare au indicat că oamenii au decedat pentru că s-au sufocat.

Gheața uscată, o formă solidă de dioxid de carbon, dacă este folosită în încăperi neaerisite corespunzător, degajă cantități periculoase de gaz. Este mult mai rece decât cea obișnuită, având aproximativ -78,5 grade Celsius și are o putere de răcire de cinci ori mai mare, fiind utilizată în foarte multe domenii, atât industriale, cât și în cel alimentar.

Ekaterina Didenko este cunoscută pentru că publică trucuri despre cum să economisești bani atunci când cumperi produse farmaceutice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.