Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Spion american, extras din ”bârlogul” lui Putin

Ziarul de Vrancea
9 sep 2019 2320 vizualizări

Cel mai prețios agent al CIA în Rusia, cu acces direct la Kremlin, a fost retras de americani n presa de peste Ocean se contrazice în privința motivelor care au dus la extragerea spionului

Statele Unite ar fi extras din Rusia, în 2017, un oficial rus de rang înalt care a confirmat că președintele rus Vladimir Putin a orchestrat personal amestecul Moscovei în alegerile americane din 2016. Potrivit CNN, această persoană lucra pentru americani de mai multe decenii, avea acces direct la Putin și a furnizat imagini ale unor documente fotografiate pe ascuns în biroul președintelui rus. Tot potrivit CNN, acest agent a fost scos din Rusia în 2017, de teamă că președintele american Donald Trump sau administrația sa să nu-l trădeze în vreuna dintre dezvăluirile lor intempestive de informații clasificate.

”Știrea poate pune în pericol vieți”

Agenția Centrală de Informații (CIA) a catalogat drept false și nechibzuite informațiile prezentate de CNN potrivit cărora spionul a fost extras din Rusia din cauză că președintele Trump a gestionat greșit în mod repetat informații secrete și ar fi putut să contribuie la expunerea acestuia. De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Stephanie Grisham, a declarat că “știrea CNN nu este doar greșită, dar poate pune în pericol vieți”, potrivit AFP. Reacția CIA a venit după ce și ziarul New York Times a publicat un articol, care, în mare parte, contrazice materialul CNN. Potrivit New York Times, oficialii CIA “au luat dificila decizie de extragere din Rusia la sfârșitul anului 2016”, la câteva săptămâni înainte de a prelua mandatul de președinte Trump. Potrivit New York Times, decizia a fost luată din cauza rapoartelor din mass-media despre ingerința Rusiei în alegeri. “Foști oficiali ai serviciilor secrete au spus că nu există dovezi că domnul Trump a pus în pericol în mod direct sursa”, a scris The New York Times. “Relatarea CNN că Agenția Centrală de Informații ia decizii de viață și de moarte pe baza a orice altceva decât analiza obiectivă este complet falsă”, a spus directorul pentru afaceri publice din cadrul CIA, Brittany Brammell, într-un comunicat al agenției. Agentul era, potrivit NYT, sursa cea mai prețioasă a CIA în Rusia, iar plecarea acesteia din țară a împiedicat serviciile americane de informații să cunoască activitățile Kremlinului în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului din Statele Unite, în 2018 și în timpul pregătirii alegerilor prezidențiale din 2020.

Un nou pas pentru destituirea lui Trump

Democrații din Congresul american au făcut un nou pas în vederea deschiderii unei posibile proceduri de destituire (impeachment) a lui Donald Trump, o opțiune care continuă să creeze disensiuni în rândul opoziției, cu un an și ceva înaintea alegerilor prezidențiale. Puternica Comisie Judiciară din cadrul Camerei Reprezentanților, aflată pe mâna democraților, urmează să oficializeze joi deschiderea unei anchete menite să determine dacă este convenabil să se inițieze o procedură de “impeachment” a președintelui, a anunțat luni președintele acesteia Jerry Nadler. Comisia, care efectuează deja de luni de zile investigații cu privire a Donald Trump, va înscrie pentru prima oară negru pe alb aceste anchete în cadrul legal în vederea destituirii președintelui. Membrii Comisiei urmează să se pronunțe asupra unei rezoluții care clarifică “procedurile” de urmat în vederea “determinării faptul dacă este convenabil să se recomande un vot de destituire a președintelui Donald Trump”. Potrivit lui Jerry Nadler, ancheta parlamentarilor va avea un orizont larg. Ea va viza mai întâi presiunile exercitate de către Donald Trump asupra anchetei cu privire la amestecurile ruse în campania prezidențială din 2016, cu scopul de a determina dacă Trump s-a făcut vinovat de obstrucționarea justiției. Comisia se interesează, de asemnea, de un posibil conflict de interese legat de venituri de la hoteluri și proprietăți ale lui Donald Trump după instalarea sa la Casa Albă. În fine, ea va analiza vărsarea unor sume de bani în vederea cumpărării tăcerii unor foste presupuse amante ale lui Donald Trump în timpul campaniei, în 2016, care ar putea reprezenta o încălcare a legilor finanțării campaniei electorale. De luni de zile, democrații se întreabă despre oportunitatea de a lansa o procedură de destituire, știind că majoritatea republicană în Senat o condamnă aproape sigur la un eșec. Șefa democraților, Nancy Pelosi, rămâne reticentă față de această idee, de teamă că discuțiile din Congres ar putea să oculteze dezbaterile de fond ale campaniei în vederea alegerilor din 2020.Tabăra celor care susțin lansarea acestei proceduri crește neîncetat, iar din această vară majoritatea aleșilor democrați din Camera inferioară i s-au alăturat. În paralel, congresemnii democrați au deschis luni un nou front împotriva administrației Trump, anunțând deschiderea unei anchete cu privire la presupuse presiuni exercitate asupra Ucrainei de către Casa Albă. Ei îi suspectează pe Donald Trump și pe avocatul său personal Rudy Giuliani că au insistat ca această țară să furnizeze elemente de acuzare a fiului favoritului în alegerile primare democrate Joe Biden, care a avut mult timp interese într-o companie gaziferă ucraineană.

Cum arată “guvernul“ de la Bruxelles

Social-democratul olandez Frans Timmermans este viitorul comisar european însărcinat cu lupta împotriva modificărilor climatice, un șantier-cheie al echipei anunțate ieri de către germana Ursula von der Leyen, care a păstrat-o pe liberala daneză Margrethe Vestager în postul însărcinat cu Concurență. Aceste două nume grele ale Comisiei Europene, care au titlul de vicepreședinți executivi, sunt foști pretendenți la președinția acestei instituții.Ursula von der Leyen a promis un “pact verde” în care să fie inclusă “prima legislație europeană cu privire la lupta împotriva modificărilor climatice”, în vederea concretizării obiectivului neutralității climatice la orizontul lui 2050, la care pentru moment s-au angajat doar 24 dintre cele 28 de state membre UE. Ea susține, de asemenea, un obiectiv mai ambițios în vederea reducerii emisiilor de CO2 cu 50% în 2030, eventual cu 55%. Irlandezul Phil Hogan (PPE, drepta), comisar european în exercițiu însărcinat cu Agricultura, este nominalizat la portofoliul Comerțului, un post sensibil, în contextul în care va avea responsabilitatea să gestioneze tensiunile comerciale cu Statele Unite și să negocieze un acord de liber-schimb cu Regatul Unit după Brexit. “El va fi un negociator drept, dar hotărât”, a apreciat von der Leyen. “Brexitul, dacă trebuie să vină, nu este sfârșitul a ceva, ci începutul noii noastre relații”, a declarat ea. Franceza Sylvie Goulard (Renew Europe) devine comisar european însărcinat cu Piața Internă, un portofoliu larg, care înglobează politica industrială, piața unică numerică, dar și industria Apărării și spațiului.Numirea celei care a fost un efemer ministru francez al Apărării în 2017, este necesar să fie validată de către Parlamentul European (PE). Ea este suspectată că este implicată în dosarul angajărilor fictive de asistenți de eurodeputați la MoDem, un partid de centru pe care l-a părăsit. Grecul Margaritis Schinas (PPE), originar dintr-una dintre țările aflate în prima linie a sosirii migranților, urmează să supervizeze probleme migrației.

Soțul lui Sarah Palin cere divorțul

Soțul lui Sarah Palin, o fostă candidată republicană la vicepreședinția Statelor Unite care a devenit apoi imaginea foarte conservatorului Tea Party, a cerut divorțul din cauza “incompatibilității stării de spirit”, scrie presa americană. Todd și Sarah Palin, amândoi în vârstă de 55 de ani, “consideră imposibil să trăiască împreună ca soț și soție”, se arată în documente depuse la un tribunal de la Anchorage, în Alaska, statul căruia Palin i-a fost guvernatoare din 2006 în 2009. În aceste documente se folosesc doar inițialele numelor celor doi soți, care au fost identificați cu ajutorul datei căstoriei și datei nașterii celui mai mic copil al lor, încă minor. Todd și Sarah Palin s-au căsătorit în 1988 și au cinci copii. Familia Palin a fost propulsată în prim-planul scenei politice în campania prezidențială din 2008, în care Sarah Palin a fost partenera de cursă a lui John McCain. Scuritnul a fost câștigat de Barack Obama și Joe Biden. Cuplul format de către candidata populistă și soțul său, un pescar profesionist și angajat pe platforme petroliere, și-a făcut, la acea vreme, multe apariții în emisiuni de televiziune. După demisia sa din postul de guvernatoare a Alaskăi, Palin s-a angajat în mișcarea foarte conservatoare a Tea Party, care a anunțat apariția în politică a lui Donald Trump, căruia i-a susținut de altfel campania în 2016.

Marea Britanie: Ambasadorul numit “prost” de Trump a fost înnobilat

Fostul ambasador britanic în Statele Unite despre care președintele american, Donald Trump, a spus că este un “tip foarte prost”, și obligat să demisioneze, a devenit ieri membru al Camerei Lorzilor la recomandarea fostului premier Theresa May. Kim Darroch, un diplomat de carieră, a fost înnobilat și făcut pair pe viață, o recompensă onorifică acordată de Theresa May la finalul mandatului ei în fruntea guvernului, în iulie. El s-a aflat în centrul unui imens scandal ca urmare a publicării în presă a unor documente confidențiale deloc elogioase la adresa președintelui american.După aceste scurgeri de informații, Donald Trump a afirmat că nu va mai avea “niciun contact” cu Kim Darroch. Înaltul diplomat a demisionat în cele din urmă, nu înainte de a fi primit sprijinul premierului de atunci, Theresa May. În calitate pe pair pe viață, Kim Darroch are permisiunea de a lua loc și vota în Camera superioară a Parlamentului. Londra a deschis o anchetă pentru a-i identifica pe responsabilii care au permis publicarea în săptămânalul Mail on Sunday a unor rapoarte confidențiale trimise de Kim Darroch, în care spunea despre liderul de la Casa Albă că este “instabil” și “incompetent”. Ambasadorul a descris de asemenea administrația americană drept “unică în disfuncționalitatea sa”.

Iran: S-a sinucis în timp ce era judecată pentru că vrut să vadă un meci

O fană iraniană arestată în martie după ce a încercat să intre la un meci deghizată în bărbat s-a autoincendiat la Teheran și a murit, relatează bbc.com. Potrivit sursei citate, femeia, despre care pe rețelele de socializare s-a scris folosindu-se hashtag-ul “blue girl” – referire la echipa ei preferată, Esteghlal - și-a dat foc după ce procesul său a fost amânat.  Fana a fost arestată în martie și a petrecut atunci trei zile încarcerată, după care a fost eliberată pe cauțiune și a așteptat șase luni să îi înceapă procesul. Însă când s-a prezentat la tribunal a aflat că procesul a fost amânat deoarece judecătorul avea o urgență personală. Femeia s-a întors mai târziu la tribunal pentru a-și lua telefonul mobil, iar atunci se pare că a auzit pe cineva spunând că dacă va fi condamnată va primi o pedeapsă de șase luni până la doi ani de închisoare. Fana și-a dat atunci foc în fața tribunalului și a murit mai târziu la spital. Tânăra denumită de presă Sahar avea 29 de ani.Femeile au interdicție de acces pe stadioane din 1981 în Iran. Interdicția a fost ridicată temporar anul trecut, pentru ca femeile să vadă pe un stadion din Teheran, pe ecranele de acolo, meciuri de la Cupa Mondială. Ele au mai avut de atunci acces la unele partide internaționale. FIFA a stabilit ca termen data de 31 august pentru ca Iran să le permită femeilor accesul pe stadioane, însă iranienii nu au respectat termenul.

Patru morți într-un atac armat în orașul olandez Dordrecht

O femeie în vârstă de 27 de ani a murit din cauza rănilor, în urma unui atac armat soldat cu moartea a doi copiii și unui ofițer de poliție, a anunțat ieri poliția olandeză. Femeia, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a murit în urma unei “drame familiale” în orașul Dordrecht, a precizat poliția pe Twitter. Doi copii, în vârstă de 8 și 12 ani, au fost uciși luni noaptea, împreună cu un polițist în vârstă de 35 de ani, considerat a fi autorul atacului armat, au anunțat forțele de ordine.Poliția nu a precizat dacă există vreo legătură între victime, dar a anunțat că atacul armat, într-o casă de la periferia de sud a orașului Dordrecht, ar fi un “incident familial”. Potrivit ziarului olandez de Telegraaf, care citează surse implicate în anchetă, polițistul și-a ucis prin împușcare membrii familiei, după care s-a sinucis, scrie AFP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.