Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Sondaj: China, percepută de occidentali ca o super-putere

Ziarul de Vrancea
30 iun 2020 1719 vizualizări

Numărul germanilor, francezilor și americanilor care văd în statul asiatic cea mai mare putere din lume a crescut în timpul pandemiei n cei mai mulți americani consideră Marea Britanie cea mai influentă putere din Europa, în timp ce francezii și germanii mai că nu-i bagă în seamă pe britanici. Pandemia de COVID-19 a făcut ca un număr tot mai mare de occidentali să considere China drept o putere de prim-plan, cu o influență a SUA în scădere, potrivit unui studiu publicat ieri.

Un amplu sondaj de opinie pe această temă a fost realizat în rândul francezilor, germanilor și americanilor de think tank-ul transatlantic Fondul German Marshall al Statelor Unite (German Marshall Fund of the United States).În luna mai, mai mult de un sfert dintre francezii intervievați au văzut în China puterea cea mai influentă din lume, față de 13% în luna ianuarie. Tendința este similară în Germania (de la 12% în ianuarie la 20% în mai) și în Statele Unite (de la 6% la 14%, în aceeași perioadă de timp).În toate cele trei țări, SUA au fost considerate în continuare națiunea cea mai influentă pe plan internațional, dar într-un mod mai puțin covârșitor.

“Când te gândești la dependența de China pentru măști, totul devine foarte concret”

“Înainte de criză, influența chineză în lume era un fel de idee abstractă”, a apreciat Martin Quencez, adjunct al biroului din Paris al think tank-ului menționat. “Când te gândești la dependența de China pentru măști sau echipamente medicale de exemplu, totul devine foarte concret”, remarcă expertul citat, care vede în această schimbare un impact de durată, constatând această evoluție pe lângă toate generațiile și tendințele lor partizane. În Franța și în Germania, cei intervievați și-au exprimat speranța ca guvernele lor să manifeste mai multă severitate față de Beijing în materie de schimbări climatice, drepturile omului și securitate cibernetică. În această privință, cifrele au fost mai scăzute în SUA, posibil din cauza liniei dure deja adoptate de administrația Donald Trump, care împinge Europa să procedeze în același fel. Tensiunile deja puternice între SUA și China pe fondul războiului comercial s-au intensificat și mai mult odată cu propagarea noului coronavirus, președintele Donald Trump atribuind responsabilitatea Beijingului în extinderea epidemiei de COVID-19. În fine, ancheta evidențiază un clivaj transatlantic pe tema influenței Regatului Unit, care a părăsit Uniunea Europeană la începutul anului. Astfel, 53% de americani percep Marea Britanie ca fiind țara cea mai influentă din Europa, o opinie împărtășită numai de 8% dintre germani și 6% dintre francezi.Ancheta a fost realizată împreună cu Fundația Bertelsmann din Germania și Institutul Montaigne din Paris, pe un eșantion de 1.000 de persoane în fiecare țară, din 9 până în 22 ianuarie și din 11 până în 19 mai.

După 30 de ani, unul dintre cei mai temuți criminali în serie pledează vinovat

Joseph DeAngelo, supranumit “The Golden State killer” și care a terorizat California în anii 1970 și 1980, a pledat luni “vinovat” pentru 13 crime și zeci de violuri, precum și alte crime în fața unui tribunal din Sacramento. În cadrul unui acord negociat cu procurorii, criminalul în serie în vârstă de 74 de ani trebuie de asemenea să recunoască fapte prescrise demult (răpiri, tentative de omor, furturi, etc.), în schimbul renunțării la pedeapsa cu moartea.

Fostul polițist, care a îngrozit California și a fost prins abia în 2018 datorită ADN-ului, ar trebui să fie condamnat la 11 sentințe pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate. Un bătrân firav îmbrăcat în costumul portocaliu al prizonierilor, DeAngelo a intrat în sala tribunalului într-un scaun cu rotile, acesta fiind împins de altcineva.

“Da”, “nu”, “vinovat”, “recunosc faptele”: a răspuns el cu o voce slăbită și tremurătoare la întrebările judecătorului, acceptând termenii acordului încheiat cu justiția, care vizează evitarea unui proces lung și costisitor (aproximativ 20 de milioane de dolari potrivit procurorilor).

DeAngelo a comis această serie de crime între 1975 și 1986, violând aproximativ 50 de femei și omorând sau brutalizând alte 100 de persoane în total. Vârsta victimelor sale a fost cuprinsă între 14 și 41 de ani. Cele mai multe crime ale sale au avut loc în împrejurimile orașului Sacramento, dar unele au avut loc în San Francisco, dar toate în California. El intra prin efracție noapte în casa victimelor sale, uneori când casa era goală, ascunzându-se și pregătindu-se. Adesea agresa femei singure când acestea dormeau sau cupluri, pe care le lega, și apoi viola femeia în fața partenerului. De asemenea, acesta obișnuia să fure anumite obiecte personale.

Joseph James DeAngelo a fost polițist între anii 1970 până când a fost suspendat în 1979 pentru un furt. Inițial, crimele comise în regiuni diferite nu au fost legate între ele de anchetatori. Mostre de ADN preluate de la locul mai multor crime, comparate cu informații genetice ale unui membru al familiei de pe site-uri de genealogie, i-au ajutat pe investigatori să îl identifice pe criminal.

Plasat sub supraveghere, “Golden State Killer” a fost arestat în 2018 în fața casei sale, dintr-o suburbie liniștită a orașului Sacramento.

Un virus al gripei porcine, propice pentru o viitoare pandemie

Oamenii de știință au descoperit în China o tulpină a virusului gripei porcine care prezintă toate caracteristicile necesare pentru a provoca o viitoare pandemie, potrivit unui studiu publicat luni în revista științifică americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Virusul se numește G4 și descinde genetic din tulpina H1N1 aflată la originea unei pandemii în 2009. “Posedă toate trăsăturile esențiale care arată o înaltă adaptabilitate pentru infectarea oamenilor”, au scris autorii, cercetători de la universități chineze și de la Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor din China.

Cercetarea prezentată este una voluminoasă: din 2011 până în 2018, 30.000 de prelevări nazale au fost realizate pe porci în abatoare din 10 provincii chineze și într-un spital veterinar, fapt care a permis izolarea unui număr de 179 de tulpini ale virusului gripei porcine. Cele mai multe aparțineau unei noi varietăți, care a devenit predominantă la porci începând din 2016. Apoi, cercetătorii au realizat diverse experimente în laborator pe dihori, animale utilizate foarte des în cercetările asupra gripei, întrucât simptomele lor sunt comparabile cu cele ale oamenilor: aceste animale prezintă febră, tușesc și strănută.

Experții au observat că virusul G4 era cel mai infecțios, se înmulțea în celulele umane și provoca la dihori simptome mai grave decât alte tulpini virale.

În plus, potrivit testelor in vitro, imunitatea obținută după contactul cu virusul uman al gripei sezoniere nu oferă protecție împotriva G4.

O altă veste proastă este aceea că persoanele care lucrează în proximitatea porcilor și care au fost infectate au fost relativ numeroase, reprezentând un procent de 10,4%, potrivit testelor sangvine care căutau prezența anticorpilor pentru acest virus. 4,4% din populația generală pare să fi fost, de asemenea, contaminată.

Virusul ar fi trecut deja la oameni, raportează cercetătorii chinezi, dar nu există deocamdată dovada că el poate fi transmis de la om la om, aceasta reprezentând actuala temere a experților. “Pandemiile se produc atunci când virusurile gripei A cu un nou antigen de suprafață HA devin capabile să se transmită de la om la om. Îngrijorarea noastră este ca infecțiile umane, cauzate de virusul G4, să nu ducă la o adaptare umană și să nu crească riscul unei pandemii umane”, au concluzionat autorii studiului.

După opinia lor, ar trebui implementat în regim de urgență un sistem de supraveghere a persoanelor care lucrează și intră în contact cu exemplarele porcine.

Un triptic de Francis Bacon, vândut pentru 84,6 milioane de dolari

Un triptic de Francis Bacon s-a vândut pentru 84,6 milioane de dolari la licitații organizate luni de Sotheby”s, primele mari vânzări la distanță, fără public fizic prezent din cauza pandemiei.

Acest triptic inspirat de Orestia lui Eschil (“Triptych Inspired by the Oresteia of Aeschylus”) - unul dintre cele 28 de tripticuri de mare format pictate de Bacon între 1962 și 1991 - a fost vedeta unei seri caracterizate drept “istorice” de președintele Sotheby”s Europe, Oliver Barker.  Până acum proprietatea colecționarului norvegian Hans Rasmus Astrup din 1984, opera a fost estimată între 60 și 80 de milioane de dolari.  Ea a fost achiziționată după zeci de minute de luptă între un cumpărător care a licitat online din China și un altul la telefon cu un specialist de la Sotheby”s New York. Cel din urmă, rămas anonim, a fost cel care a cumpărat lucrarea.Un alt triptic al lui Bacon, “Trei studii de Lucian Freud”, s-a vândut pentru 142,4 de milioane de dolari în 2013, la Christie”s din New York, clasând-o printre 10 cele mai scumpe tablouri vândute vreodată la licitație. În așteptarea marilor vânzări de la Christie”s, prevăzute la 10 iulie, licitațiile de la Sotheby”s - sub controlul omului de afaceri franco-israelian Patrick Drahi de la sfârșitul lui 2019 - par să indice, cu ajutorul pandemiei, că unii nu mai ezită să plătească milioane pentru achiziții de artă online.  În contextul în care licitațiile online depășesc rareori 5 milioane de dolari, un tablou de Joan Mitchell, “Garden Party” a fost cumpărată pentru 7,9 milioane de dolari, iar un desen de Jean-Michel Basquiat - “Untitled (Head)” a fost vândută pentru 15,2 milioane, nou record pentru o sesiune online la Sotheby”s.

Merkel, nevoită să explice de ce nu a fost văzută niciodată cu mască

Cancelarul german Angela Merkel a făcut numeroase apeluri ferme ca cei care locuiesc în Germania să poarte măști ca parte a luptei împotriva coronavirusului, însă ea nu a fost văzută purtând una în public, ceea ce a atras atenția presei. Întrebată de jurnaliștii care acopereau mediatic întâlnirea sa cu președintele francez Emmanuel Macron de ce nu a fost văzută niciodată purtând o mască, ea avea pregătit un răspuns simplu și pragmatic, în stilul ei cunoscut. “Dacă respect regulile de distanțare, nu am nevoie de mască. Iar dacă nu urmez regulile de distanțare și, de exemplu, merg la magazinul alimentar, atunci evident că acolo nu ne intersectăm”, a răspuns ea.“Altfel, m-ați fi văzut cu mască. Dar nu vă voi spune când și unde merg la cumpărături”, a spus ea zâmbind. Merkel a dat noi asigurări că respectă regulile recomandate de Institutul Robert Koch, centrul de control al bolilor din Germania, și a adăugat imediat: “Vor fi și alte ocazii când voi purta cu siguranță mască”.

Beijingul, acuzat de sterilizarea forțată a uigurilor

China desfășoară în regiunea Xinjiang, locuită de o majoritate musulmană, o politică de control al nașterilor extrem de coercitivă, cu sterilizări forțate vizând în special comunitatea uigură, potrivit unui studiu publicat luni și citat de AFP. SUA, angajate deja într-o confruntare totală cu gigantul asiatic, au lansat un apel Beijingului să “înceteze imediat” orice “abuzuri dezumanizante”. Uigurii, în principal musulmani și vorbind în mare parte o limbă de origine turcică, sunt unul din cele 56 de grupuri etnice din țară. Ei reprezintă ceva mai puțin de jumătate din cele 25 de milioane de persoane care trăiesc în Xinjiang, un imens teritoriu semideșertic din nord-vestul Chinei, vizat mult timp de atentate sângeroase, care au fost atribuite separatiștilor și islamiștilor de către Beijing.Washingtonul, alte cancelarii occidentale și numeroase organizații pentru drepturile omului acuză China pentru internarea în regiune a cel puțin un milion de musulmani în ceea occidentalii numesc tabere de reeducare politică. Beijingul dezminte această cifră și susține că este vorba de centre de formare profesională, destinate să ajute populația să-și găsească de muncă și astfel a o îndepărta de extremism și terorism. Uigurii ar fi de asemenea supuși unei sterilizări forțate, afirmă într-un studiu publicat luni Adrian Zenz, un cercetător german care a redactat deja mai multe rapoarte despre politicile autorităților chineze în Xinjiang. În cele două mari prefecturi ale regiunii unde uigurii sunt majoritari, numărul nașterilor ar fi scăzut drastic din 2016, afirmă Zenz, care spune că se bazează în studiul său pe documente administrative chineze și interviuri cu femei locale. Unele dintre acestea au declarat că au fost forțate să se sterilizeze, sub pedeapsa de a fi trimise în taberele de reeducare. Altele au fost constrânse să-și monteze sterilet, conform textului. China pare să utilizeze controlul coercitiv al nașterilor în Xinjiang în cadrul “unei strategii mai vaste de dominație etno-rasială”, scrie Adrian Zenz, în raportul publicat de Fundația Jamestown cu sediul la Washington. Această organizație americană, fondată în 1984, are ca obiectiv “informarea și educarea decidenților politici” și susține că a “contribuit direct la căderea comunismului” în Europa și în Uniunea Sovietică. Întrebat referitor la raport, un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, a respins luni acuzațiile, asigurând că ele sunt “fără temei” și că Xinjiang este în prezent o regiune “stabilă și armonioasă”.

UE: SUA, Rusia și Brazilia, excluse de pe lista destinațiilor sigure

Statele Unite nu figurează pe o listă cu destinații sigure care urma să fie prezentată marți de Uniunea Europeană (UE), declară trei diplomați pentru Reuters. Cele 27 de state membre UE urmau să aprobe această listă pe care se află numele a 14 țări în care călătoriile de afaceri și agrement urmează să fie autorizate începând de miercuri. Pe listă figurează Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay. În afară de Statele Unite, Rusia și Brazilia nu apar nici ele pe listă. Cei 27 ar putea de asemenea să autorizeze călătorii în China - cu condiția ca Beijingul să-și dea aprobarea. Reciprocitatea este necesară pentru ca o țară să apară pe listă.

Patru diplomați europeni au afirmat că lista va fi sigur aprobată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.