Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Seism de 6,4 grade la 34 de km de Tirana

Ziarul de Vrancea
24 nov 2019 2370 vizualizări

Cel puțin 13 morți și persoane blocate sub ruine în cutremurul din Albania

Salvatori albanezi căutau supraviețuitori între dărâmături marți, după cel mai puternic cutremur din ultimele decenii în această țară din Balcani, soldat cu cel puțin 13 morți și sute de răniți, relatează AFP.

Imobile s-au surpat ca niște castele de cărți din cauza violenței cutremurului de magnitudinea 6,4 care a avut loc marți dimineața și a prins victime sub moloz. Pe străzile din Tirana, locuitorii au ieșit din case cuprinși de panică, potrivit unei jurnaliste AFP. Orașul de coastă Durres, frecventat de turiști, și localitatea Thumane, la nord de capitală, au fost extrem de afectate și ofereau un spectacol dezolant cu clădiri făcute praf. “Bilanțul crește la 13 morți”, a anunțat Ministerul albanez al Apărării. Bilanțuri anterioare anunțau nouă, șase și patru morți.

Mai multe corpuri au fost scoase din ruine la Durres - unde un hotel s-a surpat -, iar alte imobile au fost grav avariate. Rămășițele altor victime au fost găsite între dărâmături la Thumane. În orașul vecin Kurbin, un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, cuprins de panică, a sărit, de la mai multe etaje, din locuință. Alt bărbat a murit într-un accident de mașină, după ce drumul a fost distrus de cutremur, potrivit aceleiași surse.

Ministerul albanez al Sănătății a anunțatcă aproximativ 600 de persoane au fost rănite ușor și au primit îngrijiri în spitale în întreaga țară. Autoritățile au mobilizat aproximativ 300 de militari. Aproximativ 1.900 de polițiști au fost de asemenea desfășurați.

“Numai Dumnezeu știe”

Apriximativ 40 de persoane au fost salvate până marți la prânz. Nicio estimare a numărului persoanelor prinse între dărâmături nu era disponibil.

La Durres, militari și polițiști încercau să salveze nouă persoane - inclusiv femei și copii - prinse între dărâmăturile unui imobil cu cinci etaje complet distrus, potrivit unor jurnaliști AFP. “Este teribil. Este oribil. Sperăm că îi vor scoate vii”, declară în lacrimi Astrit Cani, un locuitor în vârstă de 25 de ani.

Scena se repetă la Thumane, unde salvatori caută în ceea ce a mai rămas dintr-un imobil cu cinci etaje. Locuitorii își strigă rudele - ”Mira!”, “Ariela!”, “Selvije!” - în speranța ca ele să fie încă în viață. Strigăte de ajutor ale persoanelor acoperite se auzeau din ruine.

Dulejman Kolaveri, în vârstă de 50 de ani, o striga pe mama sa în vârstă de 70 de ani și pe nepoata sa, în vârstă de șase ani, care locuiau a etajul cinci. “Nu știu dacă sunt moarte sau în viață. Mi-e frică pentru ele. Auzim voci, numai Dumnezeu știe!”, a declarat el pentru AFP, cu vocea cuprinsă de angoasă și cu mâinile tremurându-i. Panica și frica domnea în rândul persoanelor prezente, în timp ce replici continuă să fie resimțite.

Albania este cunoscută prin urbanismul său sălbatic, mai ales în zone turistice, în care multe case au fost construite fără permis de construcție și în pofida reglementărilor de securitate. Școlile au rămas închise marți.

Seism resimțit în Balcani

Un seismolog albanez, Rrapo Ormeni, a declarat la televiziune că este vorba despre cel mai puternic cutremur în regiunea Durres din 1926. Epicentrul cutremurului a fost localizat în Marea Adriatică, la 34 de kilometri nord-vest de Tirana, la o adâncime de zece kilometri, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteraneean. Acest cutremur a fost urmat de multiple replici, inclusiv una de magnitudinea 5,3, potrivit Centrului.

Primul cutremur a fost resimțit în Balcani, la Sarajevo (aproximativ 400 de kilometri distanță), în Bosnia, sau la Novi Sad (aproape 700 de kilometri distanță) în Serbia, potrivit presei și unor alerte publicate de către locuitori pe rețele de socializare. Aceeași regiune a Albaniei a fost zguduită în septembrie de un cutremur de magnitudinea 5,6, catalogat de autorități cel mai puternic seism din “ultimii 20-30 de ani”. Balcanii sunt o zonă cu o puternică activitate seismică, în care cutremurele sunt frecvente.

Raportul anchetei în vederea destituirii lui Trump urmează să fie prezentat la săptămâna viitoare

“Probele fărădelegilor comise de către președinte” sunt “clare”, apreciază democratul Adam Schiff, care conduce ancheta în vederea destiturii președintelui republican Donald Trump, și anunță că urmează să prezinte un raport în decembrie, deschizând astfel următoarea etapă în cadrul acestei proceduri explozive, relatează AFP.

În urma audierii publice istorice a 12 martori și a aproximativ 15 depoziții cu ușile închise, comisiile Camerei Reprezentanților însărcinate cu ancheta în vederea destituirii lui Trump “sunt pe cale să pregătească raportul care adună probele obținute până acum”, a anunțat luni Adam Schiff într-o scrisoare adresată grupului său parlamentar.

Raportul urmează să fie trimis Comisiei Judiciare a Camerei “la puțin timp după aceea”, la sfârșitul acestei săptăămâni de vacanță parlamentară, precizează el, și anume la 3 decembrie.

Comisia Judiciară este cea însărcinată - pe baza acestui raport - să stabilească capetele de acuzare în Congres a lui Donald Trump.

Camera Reprezentanților, majoritar democrată, urmează să se pronunțe apoi prin vot asupra acestei inculpări - “impeachment” în engleză.

Senatului, majoritar republican, îi revine după aceea să organizeze procesul împotriva lui Donald Trump. Având în vedere susținerea solidă de care se bucură miliardarul în rândul republicanilor, probabil că șefului statului american nu va fi destituit.

Președintele Comisiei Informațiilor din Camera Reprezentanților Adam Schiff afirmă că este pregătit să audieze noi martori dacă este necesar și subliniază că “probele fărădeligilor comise de către președinte pe care le-am adunat până acum sunt clare și dificil de contestat”.

“Ne rămâne de-acum să decidem dacă acest comportament este compatibil cu funcția de președinte și dacă procesul constituțional al «impeachment»-ului este justificat”, subliniază el.

Democrații au anunțat la 24 septembrie deschiderea unei anchete cu scopul de a stabili dacă Donald Trump a abuzat de puterea de președinte prin faptul că a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la democratul Joe Biden, un potențial rival în alegerile prezidențiale din 2020.

Ei îl suspectează că a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei, cu scopul de a exercita presiuni în acest sens asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

“Așa cum arată dosarul în mod concludent, președintele Trump a condiționat acțiuni oficiale - o reuniune la Casa Albă pe care o voia cu disperare noul președinte ucrainean și un ajutor militar crucial - de faptul ca Ucraina să anunțe simulacre de anchete motivate politic, care să ajute campania realegerii lui Donald Trump”, acuză Adam Schiff.

Trump susține că nu a exercitat presiuni asupra Kievului și denunță o “vânătoare de vrăjitoare”.

Treispreze militari francezi, morți în Mali într-o coliziune între două elicoptere

Treisprezece militari francezi din cadrul Forței Barkhane au murit în Mali, într-o coliziune accidentală între două elicoptere, în timpul unei operațiuni de luptă împotriva jihadiștilor, a anunțat marți Palatul Elysée, relatează AFP.

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat “cu cel mai mare respect memoria acestor militari din cadrul Armatei terestre, șase ofițeri, șase subofițeri și un caporal-șef în operațiuni, morți pentru Franța în lupta dură împotriva terorismului în Sahel”, a anunțat președinția într-un comunicat.

Accidentul a avut loc luni seara, în cursul unei operațiuni Barkhane, care mobilizează 500 de militari în Sahel. El este una dintre cele mai sângeroase pierderi ale armatei franceze de la atentatul de la Drakkar, la Beirut, în 1983.

Un elicopter de luptă de tip Tigre a intrat în coliziune cu un elicopter de manevre șiasalt de tip Cougar, potrivit unor surse din domeniul Apărării.

Macron “se înclină în fața durerii familiilor și apropiaților și le transmite cele mai sincere condoleanțe, asigurându-i de solidaritatea de neclintit a națiunii”, se arată în comunicat.

Președintele își “exprimă susținerea cea mai totală față de camarazii lor din Armata terestră și armatele franceze. El ține să salute curajul militarilor francezi angajați în Sahel și hotărârea lor de a-și continua misiunea. El îi asigură de întreaga sa încredere”, se arată în comunicat.

Acest accident ridică la 38 numărul militarilor francezi uciși în Mali de la începutul intervenției franceze în această țară din Sahel, în 2013, prin Operațiunea Serval.

Ultimul mort era brigadierul Ronan Pointeau, în vârstă de 24 de ani, ucis la începutul lui noiembrie în explozia unui dispozitiv exploziv.

Ultimul accident de elicopter al armatei a avt loc în februarie 2018, când două elicoptere aparținând unei școli a Armatei terestre s-au prăbușit, în Var, la aproximativ 50 de kilometri de Saint-Tropez, în urma unei coliziuni în zbor, omorând cinci oameni.

Astronauții au printat o friptură în spațiu

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au creat pentru prima oară o bucată de carne pentru friptură, cu ajutorul unei imprimante 3D.

Mâncarea în spațiu este subiect delicat pentru astronauții care trebuie să trăiască perioade lungi de timp pe orbita planetei sau, pe viitor, în colonii pe Lună și pe Marte.

Nu este permis în spațiu niciun fel de mâncare ce poate face firimituri, deoarece acestea pot afecta sistemele electrice și de filtrare a aerului. De asemenea, mâncarea destinată astronauților trebuie să aibă un termen lung de valabilitate, pentru cazurile în care nu este posibilă o reaprovizionare. De aceea, cea mai bună soluție pentru astronauți ar fi crearea mâncării direct la bordul stațiilor sau a navelor spațiale.

Compania israeliană Aleph Farms a început să experimenteze printarea cărnii încă de anul trecut, însă acum, în colaborare cu rușii de la 3D Bioprinting Solutions, aceștia au reușit să facă acest lucru în spațiu. Israelienii extrag celule din carnea de vacă printr-o mini-biopsie. Celule extrase sunt puse într-o fiertură de nutrienți care simulează mediul din corpul unei vaci. Pentru crearea cărnii în spațiu, celulele și nutrienții necesari au fost puse în flacoane și transportate la bordul unei nave Soyuz MS-15 care a decolat din Kazahstan.

La bordul Stației Spațiale Internaționale, acestea au fost puse într-un printer magnetic care a a replicat celule pentru a produce țesutul muscular. Pentru că a fost doar un experiment, carnea produsă în acest fel nu a fost consumată la bordul Stației Spațiale Internaționale, ci s-a întors pe Pământ pentru a fi analizată. Cei care au testat-o spună că gustul lasă de dorit, însă aroma și textura sunt cele ale unei fripturi de vită veritabilă. Crearea artificială a cărnii ar putea avea implicații nu doar pentru misiunile spațiale, ci și pe Pământ, unde protejarea resurselor naturale, inclusiv a animalelor, a devenit o prioritate.

O chinezoiacă a fost condamnată la opt luni de închisoare pentru că s-a strecurat pe proprietatea lui Donald Trump

O chinezoiacă, Zhang Yujing, care a intrat pe proprietatea lui Donald Trump Mar-a-Lago, în Florida, echipată cu material electronic, a fost condamnată la opt luni de închisoare, relatează AFP. Zhang Yujing, în vârstă de 33 de ani, a fost arestată în acest complex, la Palm Beach, unde președintele american Donald Trump își petrecea ca de obicei weekendul. Ea a fost găsită vinovată de pătrundere ilegală pe o proprietate și declarații false în septembrie. Chinezoaica avea asupra sa patru telefoane mobile, un laptop, un disc dur și un dispozitiv USB de stocare de date pe care se afla un “program de tip malware”. Un judecător federal de la Fort Lauderdale, în Florida, a condamnat-o luni la opt luni de închisoare, potrivit ziarului Miami Herald. El a dispus, de asemenea, ca tânăra să fie expulzată după ce ispășește pedeapsa. Chinezoiaca, aflată în detenție de la arestare, mai are de ispășit aproximativ o săptămână din pedeapsă, potrivit ziarului. La momentul arestării, ea avea asupra sa două pașapoarte chineze, potrivit Secret Service, o unitate specială de poliție însărcinată cu protecția președinților americani și demnitarilor. Ea a pretins mai întâi că voia să se ducă la piscina clubului, pentru a trece de primele controale. Ea a fost transportată apoi cu o mașină de golf până la recepție, unde a spus că a fost invitată la un eveniment legat de un grup de prietenie chinezo-american, care nu există în realitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.