Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rusia, în căutare de voluntari pentru formarea de noi batalioane

Ziarul de Vrancea
14 iul 2022 874 vizualizări

Salariile oferite celor care vor să participe la invazia Ucrainei sunt între 3.750 dolari și 6.000

Guvernul rus a început să lanseze apeluri la “mobilizarea de voluntari” în fiecare din regiunile sale pentru formarea de noi batalioane cu care să continue invazia în Ucraina, potrivit grupului de experți americani de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW). Kremlinul “probabil a ordonat supușilor federali” (regiunile din Federația Rusă) să formeze batalioane de voluntari pentru a participa la invazia rusă în Ucraina, în loc de a declara mobilizare parțială sau totală, potrivit acestui think tank.

ISW îl citează în acest sens pe corespondentul de război și bloggerul rus Maksim Fomin, care a declarat că Rusia a început o “mobilizare a voluntarilor”, iar acesta înseamnă că “fiecare regiune trebuie să genereze cel puțin un batalion de voluntari”. Acest apel vizează de asemenea unele teritorii ucrainene ocupate de ruși, cum ar fi orașul Sevastopol din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014. În plus, este vorba de a recruta și a stimula financiar pe cei care se vor înrola în noile batalioane, astfel încât această măsură să nu fie interpretată drept o “mobilizare în baza serviciului militar obligatoriu”, ceea ce ar presupune activarea tuturor rezerviștilor din Rusia.

Media ruse au relatat că responsabili regionali recrutează bărbați în vârstă de până la 50 de ani (sau 60 pentru unele specialități militare) cu contracte de șase luni și oferă salarii în medie între 220.000 și 350.000 de ruble lunar (aproximativ între 3.750 dolari și 6.000), potrivit experților ISW. Regiunile Federației Ruse oferă de asemenea o primă imediată de înrolare care se ridică în medie la 200.000 de ruble (aproximativ 3.400 de dolari), acordată din bugetul acestor entități, pe lângă beneficiile sociale pentru militari și familiile lor.

Tot mai puțini comandanți

Din cauza pierderilor grave în războiul împotriva Ucrainei se observă o lipsă de comandanți în cadrul trupelor ruse, indică Statul Major General al forțelor armate ucrainene, citat joi de agenția de presă Ukrainski Novini. “Conform informațiilor de care dispunem rămâne scăzut nivelul de completare cu personal la nivel de comandanți de pluton în unități ale Armatei a 2-a combinată a Districtului militar Central al Federației Ruse. Motivul - pierderile semnificative și refuzul de a participa la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei”, afirmă Statul Major ucrainean într-un comunicat pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu: Dacă Rusia vine peste noi, trimitem armata să ne apere cu sapa?

Republica Moldova este o țară pașnică și așa va rămâne în continuare, însă are nevoie de echipament militar modern pentru a fi în siguranță, a declarat miercuri seara președinta Maia Sandu într-o emisiune la postul public de televiziune, în care a explicat de ce este necesară înzestrarea armatei moldovene cu echipamente moderne. “Noi nu vrem arme ca să mergem să luptăm împotriva vecinilor, așa cum face Rusia. Noi vrem să fim în siguranță la noi acasă și vrem să nu ne atace nimeni. Chiar dacă sistemul nostru de apărare este într-o situație foarte proastă, dacă nu era această agresiune din partea Rusiei împotriva Ucrainei, probabil că nu am fi discutat prea mult despre necesitatea de echipare a armatei”, a declarat Maia Sandu, citată de portalul Deschide.md.

Ținând cont de situația din Ucraina, autoritățile de la Chișinău trebuie să se gândească cum să apere cetățenii în cazul în care se întâmplă o asemenea tragedie, a spus ea. “Sper foarte mult să nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi. Dacă Rusia încearcă într-o zi să vină peste noi, ce facem? Trimitem armata cu sapa să ne apere? Repet, noi nu vrem să atacăm pe nimeni, nu vrem să ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim”, a subliniat Maia Sandu, evocând decizia Consiliului European din 30 iunie, prin care s-a decis oferirea unei asistențe în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor armate ale Republicii Moldova.

Ea a calificat retorica opoziției privind intenția Occidentului de a înarma Republica Moldova drept una falsă. Uniunea Europeană este gata să ne ofere sprijin în modernizarea armatei, însă este vorba doar de echipamente non-letale, nu de arme și muniții, a spus președintele moldovean.

“Dacă tot avem armată nu o putem lăsa la sapă de lemn. Trebuie să facem lucruri elementare. Nu este corect să ținem armata fără niciun echipament care să-i permită să ne apere”, a afirmat Maia Sandu. Ea a mai spus că decizia privind aderarea Republicii Moldova la un bloc militar, care i-ar oferi o umbrelă de protecție, va aparține poporului. Până atunci, va fi respectat statutul de neutralitate prevăzut în Constituție.

“Pentru asta trebuie să avem sprijinul societății. Suntem o țară democratică în care lucrurile sunt decise de către popor. La momentul aprobării Constituției poporul a decis că trebuie să fim o țară neutră. Dar țările neutre, de obicei, au o armată foarte puternică și bine echipată. Noi suntem o țară neutră și avem o armată în care nu s-a investit. Nu putem să închidem ochii și să ne prefacem că nu există un război” lângă noi, a punctat președintele Republicii Moldova, care prin natura funcției sale este și comandantul-șef al armatei, conform Radio Chișinău.

Rămășițe ale 8.000 de victime ale terorii naziste, descoperite în Polonia

Aproxmativ 17,5 tone de cenușă umană a fost descoperită și dezgropată în apropierea unui fost lagăr de concentrare nazist, în Polonia, anunță Institutul polonez al memoriei naționale (IPN), care anchetează crime naziste și comuniste, relatează AFP.

Aceste rămășițe au fost dezgropatre la Ilowo Osada, în Pădurea Bialucki, în apropiere de instalația fostului lagăr de concentrare de la Dzialdowo (Soldau în germană), la aproximativ 150 de kilometri nord de Varșovia, construit în timpul ocupației Poloniei de către Germania nazistă, în al Doilea Război Mondial. Încă de la invazia Poloniei, în septembrie 1939, lagărul Soldau a fost folosit ca loc de tranzit, internare și exterminare a opozanților politici, membri ai elitei politice și evrei.

Potrivit unor evaluări, aproximativ 30.000 de deținuți au fost uciși la Soldau, însă sursele istorice nu permit, până în prezent, o atestare cu certitudine. Descoperirea acestui loc “permite să se spună că cel puțin 8.000 de persoane au murit aici”, a declarat miercuri un procuror IPN, Tomasz Jankowski.

Acest număr este estimat pe baza greuțării rămășițelor - aproximativ două kilograme de cenușă corespund unui corp. “Victimele îngropate în această groapă probabil au fost asasinate în jurul lui 1939 și făceau parte, majoritatea, din elitele poloneze”, potrivit lui Tomasz Jankowski.

În 1944, deținuți evrei au fost însărcinați să exhumeze cadavrele și să le dea foc, pentru a se șterge astfel urmele crimelor de război naziste.

Cel puțin 89 de persoane ucise în confruntări sângeroase între ganguri la Port-au-Prince

Cel puțin 89 de persoane au fost ucise, în decurs de o săptămână, în confruntări sângeroase între ganguri, la Port-au-Prince, capitala Haiti, unde prețurile “explodează”, iar lipsa carburantului se agravează și mai mult și amenință un ajutor umanitar crucial destinat locuitorilor, relatează AFP. “Cel puțin 89 de persoane au fost asasinate, iar alte 16 sunt date dispărute”, anunță într-un comunicat Rețeaua Națională hatiană de Apărarea Drepturilor Omului, care estimează, în acestr bilanț parțial, că “74 de persoane (au fost) rănite prin împușcare sau cu arma albă”.

Începând de joia trecută, rafale de arme automate se aud toată ziua în Cité Soleil, cea mai defavorizată și mai dens populată comună din zona metropolitană. Două facțuni se înfruntă în această comună, fără ca poliția - care nu are oameni și echipament - să intervină.

Pe coridoare între mahalale, care s-au format în ultimii 40 de ani, mii de familii se ascund în locuințe improvizate, fără să se poată aproviziona cu apă sau mâncare.

Unii locuitori sunt victime ale unor gloanțe rătăcite inclusiv în aceste locuințe improvizate din tablă, însă ambulanțele nu sunt autorizate să circule în mod liber în zonă pentru a le veni în ajutor răniților.

Numeroși haitieni fug în Republica Dominicană sau în Statele Unite. Mulți dintre ei, care nu au nici mijloace economice și nici vize, își riscă vața și urcă în ambarcațiuni improvizate cu speranța de a ajunge în Florida.

Mulți eșuează pe coasta Cubei sau Bahamasului sau sunt opriți pe mare de Paza de Coastă americană.

Un fost angajat al CIA, găsit vinovat de spionaj

Un fost informatician de la CIA, Joshua Schulte, în vârstă de 33 de ani, a fost găsit vinovat, la New York, de faptul că a transmis în 2017 site-ului WikiLeaks instrumente de spionaj cibernetic care aparțin Agenției Centrale americane de Informații, o divulgare masivă, denunțată de către autorități.

Joshua Schulte “a fost găsit vinovat de unul dintre cele mai nerușinate și mai păgubitoare acte de spionaj din istoria americană”, denunță într-un comunicat procurorul federal al New Yorkului Damian Williams. În 2016, pe când lucra într-o unitate de elită specializată în spionaj cibernetic, el a început să adune colecția “Vault 7” - instrumente de partajare, programe informatice de tip malware, viruși informatici, cai troieni. WikiLeaks a început să publice aceste 8.761 de documente în martie 2017, punând într-o stituație stânjenitoare CIA și furnizându-le hackerilor profesioniști și amatori instrumentele spionilor americani. “Sursa vrea să lanseze o dezbatere publică privind securitatea, crearea, folosirea, proliferarea și controlul democratic al armelor cibernetice”, anunța atunci WikiLeaks.

Însă procurorii îl acuză pe Joshua Schulte de faptul că a vrut să se răzbune pe CIA, reproșând conducerii Agenției faptul că nu l-a apărat în conflicte cu colegii.

După ce “a dezvoltatun resentiment față de CIA, el a început să pună de o parte, în secret, aceste instrumente și le-a transmis WikiLeaks”, potrivit lui Damian Williams.

Suspectat rapid, tânărul a fost inculpat în secret în 2017, după descoperirea unei importante colecții de înregistrări pornografice cu minori pe computerele sale.

În 2020, un juriu l-a găsit vinovat de sperjur, însă nu a reușit să se pună de acord asupra celorlalte capete de acuzare - iar procesul a fost declarat nul și neavenit.

În urma unui al doilea proces, după patru zile de deliberări, juriul l-a găsit vinovat, miercuri, de opt capete de acuzare cu privire la spionaj și de un capăt de acuzare cu privire la faptul că a mințit poliția federală (FBI). Pedeapsa urmează să fie stabilită ulterior.

Bărbat, pus sub acuzare pentru violul fetiței de 10 ani din Ohio

Un bărbat a fost pus sub acuzare pentru violarea fetiței de zece ani care a rămas însărcinată și a fost nevoită să meargă din Ohio în Indiana pentru a face întrerupere de sarcină

Gerson Fuentes, în vârstă de 27 de ani, a fost arestat marți, potrivit poliției din Columbus. El a fost pus sub acuzare pentru violarea unei persoane minore cu vârsta de sub 13 ani. Fuentes a recunoscut că a violat-o pe fetiță cel puțin de două ori. Fetița era însărcinată în șase săptămâni atunci când a călătorit în Indiana pentru a fi supusă procedurii de întrerupere a sarcinii. Cazul fetei a evidențiat impactul șocant al hotărârii Curții Supreme a SUA cu privire la avort, ieșind la iveală la trei zile după ce instanța a anulat dreptul la nivel național de a întrerupe sarcina și după ce a intrat în vigoare interdicția avortului în statul Ohio după șase săptămâni de sarcină.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.