Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rusia ar fi decis să invadeze Moldova

Ziarul de Vrancea
1 mai 2022 967 vizualizări

Informația a fost publicată de cotidianul The Times, care citează surse militare de la Kiev n analiștii occidentali cred că Rusia are nevoie de o legătură terestră către Transnistria pentru a tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră

Rusia caută să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, dinspre Republica Moldova, iar mai multe “indicii” arată că într-un viitor apropiat este posibil un atac asupra acestei foste republici sovietice, afirmă surse militare ucrainene citate de cotidianul britanic The Times.

Dacă o astfel de incursiune ar avea succes, ea le-ar permite forțelor ruse să pătrundă în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, dinspre vest, adaugă The Times. “Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Republicii Moldova este crucială. Dacă rușii încep să obțină controlul, din punct de vedere militar suntem un obiectiv mai ușor de cucerit și amenințarea la adresa Ucrainei va fi existențială”, a declarat pentru cotidianul britanic o sursă militară ucraineană.

Tensiunile au sporit în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, după o serie de explozii misterioase atribuite “teroriștilor”.

Analiștii occidentali cred că obiectivul Kremlinului este de a crea o legătură terestră dinspre Rusia de-a lungul întregii coaste a Ucrainei către Transnistria, tăind accesul Ucrainei la Marea Neagră, scrie The Times.

Potrivit unei surse militare, serviciile de informații ucrainene atrag atenția asupra activității de la aerodromul principal din Tiraspol, “capitala” Transnistriei, ceea ce sugerează că rușii se pregătesc pentru conflict, cu avioane de transport Iliușin-76 și, posibil, elicoptere care ar urma să ajungă aici. Potrivit funcționarilor occidentali, circa 1.500 militari ruși ar fi staționați în Transnistria.

Rusia ar putea crea un “pretext” pentru a interveni în Republica Moldova care să se suprapună cu defilarea de 9 mai, când rușii sărbătoresc Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea naziștilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Un spion rus s-a infiltrat în Statul Major al armatei ucrainene

Autoritățile de securitate ucrainene afirmă că au descoperit o rețea de agenți ruși care activau în Ucraina. Unul dintre acești spioni se infiltrase chiar în Statul Major al armatei ucrainene, a dezvăluit Oleksii Arestovici, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru canalul Feighin Live.

El nu a oferit detalii despre numărul acestei rețele de spioni ruși, dar a menționat că numai unul dintre acești “agenți” activa în Statul Major al armatei ucrainene. Acesta a fost demascat și arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a precizat Arestovici. El a dezvăluit și una dintre presupusele ținte ale acestui grup de diversioniști. “Tovarășii trebuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului și apoi să spună că Ucraina este cea responsabilă”, a declarat consilierul prezidențial. Pentru a-și pune planurile în aplicare, prezumtivii agenți ai Rusiei urmau să utilizeze un lansator portabil de rachete sol-aer Stinger din stocurile ucrainene. “Aceștia plănuiau să obțină lansatorul prin intermediul unor voluntari ucraineni, iar pentru a le câștiga încrederea le-au oferit informații reale despre mișcări de trupe rusești, dezvăluindu-le coordonatele din teren ale mercenarilor ceceni” ai lui Ramzan Kadîrov, a declarat Arestovici.

Conform media ruse, între Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), unele cercuri ale armatei ruse și Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, apropiat de președintele rus Vladimir Putin, se duce de mult timp un adevărat război.

Într-un comunicat dat publicității duminică, SBU menționa că “a efectuat o operațiune specială în mai multe etape, timp în care a neutralizat un grup de sabotaj și recunoaștere bine mascat”.

Din componența acestui grup diversionist făceau parte - potrivit SBU - două persoane cu dublă cetățenie și un complice pe care l-au recrutat. Grupul era coordonat de cetățeanul rus Aleksandr Tiuterev, ofițer din cadrul Direcției principale de informații de pe lângă Statul Major al armatei ruse (GRU), cu numele de cod “Morpeh” (“Pușcașul”). Acesta, conform SBU, a participat la organizarea unei serii de atacuri teroriste în regiunea Odesa, pentru care fusese dat în căutare de către autoritățile ucrainene.

Fost comandant NATO: Pierderile de generali ruși, fără precedent în istoria modernă

Generalul în rezervă James Stavridis, fost comandant suprem al NATO în Europa, susține că „incompetența uimitoare” a armatei ruse în Ucraina a dus la o pierdere de generali și alți ofițeri superiori fără precedent în istoria modernă, relatează The Hill. „În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor. Am văzut de partea rusă, într-o perioadă de două luni, cel puțin o duzină, dacă nu mai mulți, de generali ruși uciși”, a afirmat Stavridis într-un interviu difuzat duminică de postul de radio american WABC 770 AM.

Pentru comparație, Stavridis a citat recentele conflicte în care au fost implicate Statele Unite, afirmând că „nici un general nu a fost pierdut în luptă” în războaiele americane din Afganistan și Irak. „Nu e vorba doar de generalii uciși”, a spus Stavridis cu privire la armata rusă, remarcând și „incapacitatea lor de a organiza logistica”, „planul de luptă prost” și „pierderea navei lor amiral pe mare”. „A fost o performanță proastă a rușilor până acum”, a subliniat fostul comandant NATO.

Ucraina a anunțat duminică după-masa uciderea unui al zecelea general rus trimis de Moscova pe front, generalul Andrei Simonov, comandantul unităților de război electronic.

Autoritățile ucrainene spun că alături de el au fost uciși 100 de soldați ruși într-un atac de artilerie în apropiere de Izium, în estul Ucrainei.

Furie în Israel

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că dictatorul nazist Adolf Hitler avea “sânge de evreu”, afirmație care a provocat, ieri, un răspuns furios din partea Israelului. Astfel, ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a precizat că remarcile lui Lavrov reprezintă “o declarație scandaloasă și de neiertat, cât și o eroare istorică îngrozitoare”, deoarece “evreii nu s-au omorât singuri”. “Cel mai de jos nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a acuza evreii înșiși de antisemitism”, a mai precizat el.

Lavrov a făcut declarațiile respective la televiziunea italiană, duminică, reiterând afirmația Rusiei conform căreia invadarea Ucrainei are obiectivul de a “denazifica” țara. El a ignorat faptul că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este evreu. “El (n.r. Zelensky) invocă un argument: ce fel de nazism pot să aibă ucrainenii dacă el este evreu. Poate mă înșel, dar Hitler avea și sânge de evreu. Nu înseamnă absolut nimic. Poporul evreu înțelept spune că cei mai înflăcărați antisemiți sunt de obicei evrei”, a mai subliniat Lavrov.

Ministerul de Externe al Israelului l-a convocat, luni, pe ambasadorul Rusiei în Israel cu privire la declarațiile lui Serghei Lavrov.

Dani Dayan, președintele Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem din Israel, a spus că este “complet nefondat” ca oficialul rus să afirme că Hitler avea origine evreiască. De asemenea, Dayan a criticat atitudinea Rusiei de a califica ucrainenii drept naziști. “La fel de gravă este numirea ucrainenilor, în general, și a președintelui Zelenski, în special, drept naziști. Aceasta, printre altele, este o denaturare completă a istoriei și un afront grav la adresa victimelor nazismului”, a scris Dayan pe contul de Twitter.

Două nave rusești, distruse de o dronă Bayraktar

Două nave rusești de patrulare din clasa Raptor au fost distruse, luni dimineața, în apropiere de Insula Șerpilor în atacul unei drone ucrainene Bayraktar, potrivit comandantului Forțelor aeriene ucrainene. “Bayraktar funcționează! Împreună spre Victorie!”, a scris Ministerul ucrainean al Apărării pe contul de Twitter. De asemenea, Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe contul de Twitter un videoclip în care apare drona care a vizat una dintre navele de patrulare Raptor din apropierea insulei din Marea Neagră.

Bayraktar TB-2 este o dronă înarmată proiectată în Turcia, folosită de Forțele armate ucrainene în repetate rânduri în războiul declanșat de Rusia în Ucraina pentru a viza țintele trupelor ruse. Moscova nu a confirmat atacul și nici nu a reacționat la această declarație.

Premierul spaniol Pedro Sanchez, victimă a ascultărilor ilegale

Autoritățile spaniole au detectat programul de spionaj Pegasus în telefoanele mobile ale premierului Pedro Sanchez și ministrului Apărării, Margarita Robles, a anunțat ieri ministrul Președinției, Felix Bolanos.

Bolanos a explicat într-o conferință de presă convocată de urgență că telefonul lui Sanchez a fost infectat în mai 2021 și că atunci a avut loc cel puțin o scurgere de date. El nu a dorit să spună cine l-ar fi spionat pe premier și dacă sunt suspectate puteri străine sau organizații spaniole.

“Nu este vorba de supoziții”, a precizat el, adăugând că faptele sunt “de o gravitate enormă”. “Intervențiile au fost ilegale și externe. Externe înseamnă că au fost comise de organisme neoficiale și neautorizate de stat”, a spus el, adăugând că acțiunile de spionaj au fost raportate Ministerului de Justiție și că Înalta Curte se va ocupa de caz.

Bolanos a explicat că au avut loc “două intruziuni” în telefonul lui Sanchez în mai 2021 și una în telefonul Margaritei Robles în iunie 2021. “Nu există probe că ar mai fi avut loc și alte intruziuni după aceste date”, a adăugat el.

Anunțul survine după o presiune intensă asupra coaliției de stânga de la guvernare de a oferi explicații după ce Citizen Lab, o organizație de apărare a drepturilor digitale din Canada, a spus că 60 de persoane având legături cu mișcarea catalană separatistă au fost ținte ale programului de spionaj Pegasus dezvoltat de grupul NSO din Israel.

După acuzații că a spionat membri ai mișcării catalane separatiste, aliatul cheie din parlament al guvernului minoritar, partidul catalan de stânga și proindependență ERC, a transmis că nu va mai susține executivul până când Madridul nu ia măsuri pentru a restabili încrederea.

Autoritățile UE de protecție a datelor au cerut o interzicere a Pegasus din cauza acuzațiilor că a fost folosit în mod abuziv de guverne pentru a spioni activiști pentru drepturile omului, jurnaliști și politicieni.

Conceput de compania israeliană NSO, Pegasus permite, odată instalat într-un telefon, accesarea serviciilor de mesagerie și a datelor sau activarea dispozitivului de la distanță cu scopul de a capta sunet sau imagine.

NSO a afirmat mereu că Pegasus nu poate fi vândut decât unor state și că aceste vânzări trebuie să obțină în prealabil acordul autorităților israeliene.

Finlanda va decide la 12 mai să își depună candidatura la NATO

Finlanda va decide în ziua de 12 mai să își depună candidatura la NATO, potrivit unor surse guvernamentale anonime citate de cotidianul Iltalehti.

Decizia va fi luată în două etape în acea zi, mai întâi președintele Sauli Niinisto urmând să anunțe acordul său pentru ca Finlanda să se alăture Alianței, după care grupurile parlamentare vor aproba depunerea candidaturii, a scris publicația duminică seară.

Invazia Rusiei în Ucraina a adus Finlanda și Suedia în pragul depunerii candidaturilor la NATO și, astfel, al abandonării neutralității declarate.

Potrivit Constituției finlandeze, președintele conduce politica externă și de securitate în cooperare cu guvernul.

Rusia, cu care Finlanda are o graniță de 1.300 km și o istorie de conflicte înainte de 1945, a avertizat că va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în exclava sa Kaliningrad de la Marea Baltică dacă Finlanda și Suedia vor decide să se alăture Alianței Nord-Atlantice conduse de SUA.

Un oligarh rus care a criticat Kremlinul e speriat: „Mă tem că voi fi ucis”

Oleg Tinkov, un oligarh rus care a criticat în public invadarea Ucrainei, spune că a fost forțat să-și vândă activele și să angajeze mai multe gărzi de corp după ce a fost avertizat că ar putea fi în pericol.

Tinkov, fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci private din Rusia și cunoscut ca unul dintre puținii miliardari ruși care și-au construit averea în afara industriilor energetice și de exploatare a resurselor naturale, avea în luna noiembrie a anului trecut o avere estimată la 9 miliarde de dolari.

El a relatat însă într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The New York Times că a fost forțat să-și vândă activele într-o „vânzare disperată, sub foc” orchestrată de Kremlin la ceea ce susține că reprezintă doar 3% din valoarea lor reală.

„Nu am putut discuta despre preț. Am fost ca un ostatic – iei ceea ce ți se oferă. Nu am putut negocia”, a spus el pentru NYT, preluat de hotnews.ro.

Tinkov a mai spus că a fost avertizat că și viața lui este în pericol. Fostul miliardar, care a supraviețuit leucemiei, a spus că este îngrijorat acum că „Kremlinul mă va ucide”.

Tinkov a catalogat invazia drept „nebunească” într-o postare făcută pe Instagram pe 19 aprilie. El susține că mulți dintre cunoscuții săi din elita de afaceri și guvernamentală a Rusiei i-au spus în privat că sunt de acord cu el, dar că „tuturor le este frică”.

„Mi-am dat seama că Rusia, ca țară, nu mai există”, afirmă finanțistul, prezicând că Vladimir Putin va rămâne la putere mult timp.

„Am crezut că regimul lui Putin este rău. Dar, bineînțeles, habar n-aveam că va lua o întorsătură la o scară atât de catastrofală”, le-a mai spus el jurnaliștilor de la NYT.

Tinkov spune că nu a pus niciodată piciorul în Kremlin și că l-a criticat uneori pe domnul Putin. Dar, spre deosebire de oligarhii ruși care cu ani în urmă s-au rupt de Putin și acum trăiesc în exil, cum ar fi fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, Tinkov a găsit o modalitate de a coexista cu Kremlinul și de a câștiga miliarde.

Olanda: Un băiețel de 4 ani a plecat cu mașina mamei lui la plimbare

Un băiețel de patru ani ar putea avea un viitor în Formula 1 după ce a luat mașina mamei sale la o plimbare în Olanda, relatează BBC. Poliția din centrul orașului Utrecht a declarat că micuțul s-a tamponat sâmbătă de două mașini parcate, înainte de a părăsi locul în pijama și în picioarele goale. Trecătorii îngrijorați au sunat la poliție după ce l-au văzut mergând singur pe stradă în frig.

Nimeni nu a fost rănit în timpul escapadei sale, polițiștii spunând pe Instagram că au descoperit un “nou Max Verstappen”. Poliția a scris că copilul s-a trezit sâmbătă când tatăl său a plecat la muncă și i-a luat mamei sale cheile de la mașină “pentru a merge cu mașina”.

După ce polițiștii au fost chemați să-l ia, a venit un raport al unui vehicul abandonat în apropiere, care părea să fi lovit două mașini parcate. “Mașina era înregistrată pe numele mamei băiatului, iar ofițerii au sunat-o. Când i-au înmânat telefonul tânărului, polițiștii au spus că a mimat conducerea și a făcut gesturi de întoarcere a volanului”. “Ne-am dat seama apoi că copilul ar fi fost șoferul”, a continuat postarea pe Instagram.

Copilului de patru ani i s-a dat niște ciocolată caldă la secția de poliție și un ursuleț de pluș, înainte de a se reîntâlni cu mama sa. Împreună, au mers la locul accidentului, unde a fost întrebat dacă poate arăta cum funcționează mașina. Copilul - descris de mama lui ca fiind “descurcăreț” - a deschis mașina cu cheia, a pus-o în contact și și-a mutat piciorul la pedale de ambreiaj și de accelerație, a spus poliția.

Ofițerii i-au îndemnat pe părinți să-și ascundă cheile mașinii în viitor,

„Din fericire, aventura acestui mini șofer s-a încheiat fără probleme”, a adăugat poliția.

Haiti: Un diplomat dominican răpit de o bandă criminală

Un diplomat dominican a fost răpit de una dintre cele mai periculoase bande din Haiti, a anunțat guvernul Republicii Dominicane, cerând autorităților haitiene măsuri pentru a-l elibera. Guvernul dominican a cerut autorităților haitiene o “anchetă imediată” pentru eliberarea “teafăr și în siguranță” a lui Carlos Guillen, potrivit unui comunicat prezidențial. Acest consilier agricol al legației dominicane din Port-au-Prince a fost răpit vineri la prânz în Croix-des-Bouquets, în suburbiile capitalei.

Răpirea a fost comisă de banda 400 Mawozo, care controlează Croix-des-Bouquets și care a sechestrat în octombrie anul trecut 17 misionari americani și rudele lor, printre care cinci copii, a precizat pentru AFP o sursă din Ministerul dominican de Externe.

Carlos Guillen este primul diplomat dominican răpit de o bandă în Haiti.

Presa dominicană a spus că banda a cerut o răscumpărare de 500.000 de dolari pentru diplomatul care mergea spre orașul de frontieră Jimani, în sud-vestul Republicii Dominicane.

Violența bandelor criminale din Port-au-Prince a escaladat într-un război deschis, cu cel puțin 18 civili uciși în câteva zile de la sfârșitul lui aprilie. Forțele de poliție haitiene, care nu sunt bine echipate cu arme pentru a face față situației, au pierdut controlul asupra unor cartiere întregi și drumuri.

Noile sub-variante Omicron se pot sustrage de la imunitatea generată prin infectare anterioară

Două noi sub-variante ale variantei Omicron a coronavirusului se pot sustrage anticorpilor generați în urma infectării anterioare suficient de bine pentru a declanșa un nou val, însă sunt mult mai puțin capabile să reziste în sângele persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, au constatat oamenii de știință din Africa de Sud.

Cercetători de la mai multe instituții au analizat sub-variantele BA.4 și BA.5 ale Omicron - pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le-a adăugat luna trecută pe lista celor aflate sub monitorizare. În cadrul studiului, oamenii de știință au prelevat probe de sânge de la 39 de participanți infectați cu Omicron anterior, când această variantă a apărut pentru prima dată, la sfârșitul anului trecut. Cincisprezece participanți erau vaccinați - opt cu vaccinul produs de Pfizer, șapte cu cel produs de Johnson & Johnson - în timp ce restul de 24 nu erau vaccinați.

“Lotul vaccinat a prezentat o capacitate de neutralizare de aproximativ 5 ori mai mare... și ar trebui să fie mai bine protejat”, se arată într-o variantă pre-publicare a studiului, dată publicității în acest weekend.

În cazul persoanelor nevaccinate, a fost constatată o scădere de aproape opt ori a producției de anticorpi în cazul expunerii la BA.4 și BA.5 comparativ cu sub-varianta BA.1 a Omicron.

Franța: Amendă de 750 de euro pentru proprietarii de câini care nu curăță după aceștia

Autoritățile din Bergerac, capitala unei regiuni intens frecventată de turiști din sud-vestul Franței, care își dorește să fie “curată și primitoare”, au creat o amendă de până la 750 de euro pentru orice proprietar de câine care nu curăță după animalul său în spațiile publice, relatează luni AFP.

“Persoanele acompaniate de un câine sunt obligate să ia măsuri de îndată, prin orice mijloace adecvate, pentru colectarea excrementelor animalului respectiv”, pe străzi, în parcuri, grădini și în alte spații publice, stipulează decretul municipal din 11 aprilie. Amenda de 750 de euro este probabil cea mai mare din Franța, potrivit deputatului Loic Dombreval, specialist în probleme legate de animale și medic veterinar.

“Excrementele canine pot fi un adevărat flagel în unele orașe, iar acest lucru ajunge să îi stigmatizeze pe câini și pe proprietarii lor”, a comentat el pentru AFP. Potrivit primăriei din Bergerac, prin această măsură se dorește să se “asigure siguranța și sănătatea publică”. Primăria impune, de asemenea, aducerea de către proprietarii de câini a “cel puțin două recipiente de colectare în timpul plimbărilor zilnice”, sub amenințarea unei amenzi de până la 38 de euro, având în vedere că astfel de recipiente sunt distribuite gratuit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.