Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: România, subiect de campanie pentru Trump și Biden?

Ziarul de Vrancea
21 oct 2020 1196 vizualizări

Echipa de campanie a președintelui în funcție amenință cu dezvăluiri despre afacerile fiului candidatului democrat în țara noastră n Biden jr. a fost consilierul lui Puiu Popoviciu, condamnat pentru corupție n apoi, infractorul român a fost „apărat” de avocatul lui Trump

România ar putea fi un subiect în următoarea dezbatere prezidențială din Statele Unite, șeful Cancelariei de la Casa Albă, Mark Meadows, afirmând că interesele de afaceri din țara noastră ale lui Hunter Biden, fiul candidatului democrat pentru președinția SUA, vor fi dezvăluite „în zilele care vor urma”. Declarația lui Mark Meadows a fost făcută în cadrul unui interviu acordat luni Fox Business, acesta afirmând de asemenea că Wall Street Journal urmează să publice săptămâna aceasta o investigație despre afacerile lui Hunter Biden. „Găsesc că e fascinant că o parte din banii care par să ajungă la familia lui Biden vin în mare din România, Ucraina și China, exact țările în care Joe Biden a fost emisar special în perioada în care era vicepreședinte”, a declarat Meadows. „Va avea de dat multe explicații”, a adăugat acesta. Joe Biden a negat în mod repetat că a discutat cu fiul său despre afacerile acestuia în Ucraina.

Prezentatoarea Elizabeth McDonald l-a întrebat specific pe Meadows dacă „Ați vrut să spuneți Rusia și nu România? Rusia, Ucraina și China sunt implicate în presupusul trafic de influență. Este România o țară nouă?”. „Am menționat de fapt România. Cred că în zilele care vor urma veți vedea o conexiune românească de asemenea”, a răspuns Mark Meadows. Informația a fost confirmată succint și de președintele Donald Trump în cadrul unui interviu acordat marți dimineața emisiunii „Fox and Friends”. Co-prezentatorul Brian Kilmeade îi spune președintelui republican: „aud că urmează și România”. „Urmează România”, confirmă Donald Trump.

Cazul Popoviciu

Potrivit site-ului hotnews.ro, la sfârșitul anului trecut, Hunter Biden a lucrat cu o firmă emitentă de carduri de credit din Delaware, la Departamentul de Comerț, sub președintele Clinton și ca lobbyist din partea mai multor universități, asociații și companii. În timpul celui de-al doilea mandat al tatălui său ca vicepreședinte, Hunter Biden și-a amplificat eforturile în afaceri, cu indivizi și entități privite cu suspiciune de guvernul SUA și de aliați. Pe lângă afacerile din Ucraina, cu compania de energie Burisma, Hunter Biden a fost consilierul omului de afaceri român Gabriel (Puiu) Popoviciu, ale cărui afaceri cu imobiliare au devenit subiectul unei investigații. Investigația, pornită într-o vreme în care SUA și aliații puneau presiune pe statul român pentru a lua măsuri de combatere a corupției, a dus la condamnarea lui Popoviciu la o pedeapsă cu închisoarea. Alți foști oficiali ai administrației Obama au declarat că vicepreședintele Biden nu a făcut niciodată nimic pentru a împiedica alți oficiali din administrație, care depuneau eforturi pentru susținerea investigațiilor penale ale autorităților ucrainene și britanice. Însă implicarea în China și Ucraina a îngrijorat un alt partener de afaceri al lui Biden și Archer, Christopher Heinz, fiul vitreg al lui John Kerry, care era pe atunci secretar de stat. Heinz le-a spus celor doi că activitatea lor poate fi interpretată ca trafic de influență, potrivit unei surse familiare cu conversația. După ce Biden și Archer nu i-au ascultat sfatul, acesta și-a decuplat interesele de afaceri de la cele ale partenerilor săi. Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, in 2 august 2017, la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mită în dosarul Ferma Băneasa. Întrucât nu s-a prezentat la Poliție și nici nu a fost găsit de anchetatori pentru executarea pedepsei, Popoviciu a fost dat in urmărire internațională.

Fake news?

Site-ul ONG-ului american progresist Media Matters notează că acuzațiile la adresa lui Hunter Biden fac parte dintr-o campanie de defăimare a acestuia cu scopul de a lovi în candidatul democrat pentru președinție. Media Matters amintește că aceste informații au fost prezentate pentru prima dată de avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, care a lucrat pentru Gabriel Popoviciu în același caz după ce Hunter Biden s-a retras din echipa juridică a omului de afaceri. Site-ul american face referire și la scrisoarea trimisă de Giuliani, fost procuror federal și fost primar al New York, președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI și stoparea presiunilor asupra judecătorilor, afirmând că protocoalele promovate de Kovesi și Maior subminează statul de drept. În aceeași scrisoare, amplu criticată în presa de peste ocean și de care Departamentul de stat american s-a delimitat, Giuliani afirma că „o amnistie ar trebui dată celor care au fost condamnați ca urmare a exceselor”. Vinerea trecută, Washington Post a publicat un articol în care relata că administrația Trump a fost avertizată în 2019 că Giuliani „este folosit pentru a furniza informații false” președintelui. Washington Post afirmă, pe baza discuțiilor cu patru foști oficiali familiari cu subiectul, că Giuliani „a fost ținta unei operațiuni de dezinformare a agențiilor de informații ruse” care l-a vizat ca destinatar final pe președintele Trump.Aceeași sursă afirmă că avertismentele „s-au bazat pe surse multiple, printre care comunicări interceptate, care arătau că Giuliani a interacționat cu persoane ce aveau legături cu agențiile de informații ruse în timpul unei excursii din 2019 în Ucraina, unde a mers să strângă informații despre care credea că vor expune acte de corupție ale fostului vicepreședinte Joe Biden și ale fiului său, Hunter”.

Zăcământul din Marea Neagră poate acoperi 22% din necesarul Turciei timp de 40 de ani

Șeful departamentului pentru Energie Sustenabilă, Mehmet Efe Biresselioglu din cadrul Universității de Economie din Izmir, afirmă că rezervele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră ajung la 405 miliarde de metri cubi, transmite Haberler, citată de Rador. Potrivit cifrelor de consum înregistrate în 2019, această cantitate poate acoperi 22% din necesarul Turciei pentru următorii 40 de ani. În urma unor sondaje efectuate la puțul de foraj Tuna-1, la 170 de kilometri în largul mării față de orașul Zonguldak, a fost identificată la adâncimea de 2.100 de metri o rezervă uriașă de gaze naturale, cu volumul de 320 de miliarde de metri cubi. Pe măsură ce săpăturile au continuat, a fost găsit un alt depozit la încă 1.000 de metri adâncime, cu un volum de 85 de miliarde de metri cubi. Șeful departamentului pentru Energie Sustenabilă din cadrul Universității de Economie din Izmir mai afirmă că bazinul gazeifer Sakarya se află într-un punct strategic datorită apropierii de zonele de exploatare a gazului din bazinele României și Bulgariei, în care investesc marile companii energetice. Biresselioglu a adăugat că bazinul gazeifer Sakarya se află într-o regiune în care rezervele pot fi comercializate ușor în cazul dacă se trece la faza de producție.

NATO va crea un centru spațial în Germania

Alianța Nord-Atlantică va crea un nou centru spațial în Germania pentru a contracara amenințările din partea Chinei și Rusiei, a anunțat ieri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Centrul spațial va fi instalat la Ramstein, o bază aeriană a NATO și SUA în sud-vestul Germaniei, în apropiere de granița cu Franța, a spus el.“Unele state, între care Rusia și China, dezvoltă sisteme care pot «orbi», dezactiva sau doborî sateliți”, a precizat Stoltenberg. “Spațiul este esențial pentru capacitatea noastră de a naviga, de a comunica și de a detecta lansările de rachete. Iar comunicațiile prin satelit rapide, eficiente și sigure sunt vitale pentru trupele NATO”, a adăugat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice. În acest scop, miniștrii apărării din NATO vor decide în cadrul unei întâlniri care va avea loc azo să creeze noul centru, a mai precizat el, adăugând că acesta va fi folosit pentru a împărtăși informații despre potențiale amenințări asupra sateliților și pentru a coordona activități. “Scopul nostru nu este să militarizăm spațiul, ci să sporim conștientizarea din partea NATO a provocărilor din spațiu și capacitatea noastră de a le face față”, a declarat Stoltenberg.

Un total de 545 de copii de migranți, în continuare fără părinți, după ce au fost despărțiți de administrația Trump

Părinții unui număr de 545 de copii migranți - care au fost despărțiți în Statele Unite după ce au trecut ilegal frontiera - nu au fost încă localizați, anunță American Civil Liberties Union (ACLU), o influentă asociație americană de apărarea drepturilor civile și drepturilor omului. Această despărțire a fost implementată conform politicii “tolernață zero” a președintelui Donald Trump, în lupta împotriva imigrației clandestine. “Prin acțiunea noastră în justiție, am informat tribunalul că părinții a 545 de copii - despărțiți cu forța de către politica crudă de despărțire a familiilor implementată de către administrația Trump - lipsesc în continuare”, a anunțat marți, într-un mesaj postat pe Twitter, ACLU. Potrivit acestei politici de toleranță zero, Statele Unite au început să despartă copiii de părinții lor în mai 2018, provocând un val de indignare atât în țară, cât și în străinătate. La șase săptămâni după implementarea acestei politici, administrația Trump a renunțat la această practică, mai puțin în cazul în care părinții reprezintă “un risc” pentru copiii lor Două treimi dintre acești părinți care nu pot fi găsiți probabil au fost expulzați, porivit unui document judiciar publicat de postul CNN. Potrivit NBC News, copiii rămași fără părinți în prezent au fost despărțiți de părinții lor încă din 2017, în urma aplicării unui program pilot.Pandemia covid-19 a întrerupt temporar căutarea acestor părinți, însă ea a fost reluată între timp, potrivit ACLU.

Franța interzice un grup islamist

Franța va interzice un grup islamist numit după șeicul Ahmed Yassin, a anunțat ieri un purtător de cuvânt al guvernului de la Paris. Măsura va fi adoptată în urma uciderii profesorului Samuel Paty, decapitat în 16 octombrie de un tânăr de origine cecenă, ca răzbunare pentru prezentarea în clasă, la o lecție despre libertatea de exprimare, a unor caricaturi cu profetul Mahomed. “Este o luptă pentru securitate, cultură și educație” a spus purtătorul de cuvânt Gabriel Attal. Grupul interzis poartă numele unui cleric musulman palestinian, lider și co-fondator al mișcării Hamas, ucis în 2004. Hamas a dezmințit orice legătură cu grupul Yassin din Franța.

În SUA au murit cu 300.000 mai mulți oameni în timpul pandemiei decât într-un an obișnuit

În Statele Unite au murit în acest an, în timpul pandemiei, cu aproape 300.000 mai mulți oameni decât ar fi fost de așteptat pe baza tendințelor istorice, cel puțin două treimi dintre aceste decese având drept cauză COVID-19, indică un raport guvernamental dat publicității marți, potrivit căruia este probabil ca decesele de COVID-19 să fie subraportate. Raportul Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că, în intervalul 26 ianuarie - 3 octombrie, în SUA au murit cu 299.082 mai multe persoane decât ar fi indicat media ultimilor șapte ani. Potrivit CDC, în jur de 216.000 de decese cauzate de coronavirus au fost raportate până la mijlocul acestei luni, cifră care “ar putea subestima impactul total al pandemiei asupra mortalității”, arată CDC. “Există mulți factori care ar putea contribui indirect la o creștere a numărului de decese din cauza pandemiei, perturbările în asistența medicală fiind unul din factori”, a declarat Lauren Rossen, autoare a studiului. Potrivit unui bilanț alcătuit de Reuters, în SUA au fost raportate în jur de 220.000 de decese asociate COVID-19. Statistica CDC mai relevă că a existat mortalitate în exces în fiecare săptămână începând din martie 2020, cu vârfuri în săptămânile încheiate la 11 aprilie și 8 august. Cel mai mare procent de mortalitate în exces din toate cauzele, de 26,5%, se înregistrează la categoria de vârstă între 25-44 de ani.

Papa Francisc: “Homosexualii sunt copiii lui Dumnezeu și au dreptul la o familie”

Papa Francisc îndeamnă, într-un documentar difuzat miercuri la Roma, ca homosexualii să fie protejați prin legi privind uniunea civilă, cea mai clară declarație cu privire la acest subiect de până acum a Suveranului Pontif, relatează Reuters. “Homosexualii au dreptul să facă parte dintr-o familie. Ei sunt copiii lui Dumnezeu și au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui dat afară sau făcut să sufere din această cauză”, declară Papa argentinian în acest documentar, intitulat “Francesco”, citat de Catholic News Agency. “Ceea ce trebuie să creăm este o lege a uniunii civile. În acest fel sunt protejați legal. Eu am apărat acest lucru”, declară Suveranul Pontif. Aceste declarații ale Papei Francisc reprezintă o schimbare majoră de poziție față de doctrina Vaticanului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.