Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Renumita Universitate Harvard, zguduită de acuzații de trafic de organe

Ziarul de Vrancea
14 iun 2023 861 vizualizări

Directorul morgii Școlii de Medicină a instituției a fost inculpat alături de alte 5 persoane

Directorul morgii Școlii de Medicină a prestigioasei Universități Harvard din SUA, soția acestuia și alte patru persoane au fost inculpate miercuri de justiția federală pentru trafic de organe și resturi umane, informează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres. „Anumite infracțiuni depășesc puterea de înțelegere”, a declarat procurorul federal din Pennsylvania, Gerard Karam, citat în comunicatul care anunță inculpările și arestările în acest caz.

Cedric Lodge (55 de ani), soția sa, Denise Lodge (63 de ani), și alte patru persoane au fost inculpate pentru, între altele, „complicitate la furt și transport de bunuri furate”, potrivit unui comunicat ce confirmă o informație apărută în cotidianul Boston Globe. Cei doi soți Lodge și o a treia persoană, Katrina Maclean (44 de ani), din Massachusetts, au fost arestate miercuri, au anunțat autoritățile.

Detalii șocante în rechizitoriu

Cedric Lodge este acuzat că a făcut parte, între 2018 și 2022, dintr-o „rețea națională de indivizi care cumpărau și vindeau resturi umane furate de la Harvard și de la o morgă din Arkansas”, arată justiția federală. Lodge „fura organe și alte părți din cadavre donate științei pentru cercetare și educație medicale, înaintea incinerării lor”.

Conform procurorilor, Lodge - care era angajat la Harvard din 1995 - îi lăsa uneori pe potențialii cumpărători să intre în morga școlii spre a examina cadavre și a alege anumite organe. În cele mai multe cazuri, cumpărătorii le revindeau apoi. „Furtul și traficul de rămășițe umane ating esența însăși a ceea ce face din noi ființe umane”, a subliniat procurorul Gerard Karam, denunțând fapte „odioase” și „îngrozitoare”, și promițând justiție pentru „victime” și apropiații lor.

Reacția Facultății de Medicină

Într-un e-mail transmis public și purtând titlul „O trădare odioasă”, decanii facultății și Școlii de Medicină de la Harvard, George Daley și Edward Hundert, și-au exprimat „groaza de a afla că ceva atât de tulburător s-a putut întâmpla într-un campus dedicat îngrijirii altora”. Cedric Lodge a fost concediat la începutul lunii mai, iar „anchetatorii cred că el a acționat fără ajutorul cuiva de la Harvard”, au spus responsabilii universității, subliniind că celelalte persoane inculpate nu aveau „nicio legătură cu Harvard”.

AFP amintește că în Franța a izbucnit, la sfârșitul lui 2019, un scandal după ce presa a dezvăluit condițiile îngrozitoare în care erau conservate cadavre donate științei la Universitatea Paris-Descartes. Mai multe persoane, printre care fostul președinte al universității, au fost inculpate în acest caz.

Contraofensiva ucraineană prinde contur, dar principalul test nu a venit încă - Analiză Reuters

După o săptămână de lupte grele, cu trupele ucrainene aflate la o anumită distanță de principala linie defensivă a Rusiei și cu cea mai mare parte a forțelor încă în așteptare, adevăratul test pentru contraofensiva Kievului abia urmează, arată o analiză Reuters.

Ucraina a lovit în două zone de-a lungul frontului sud-estic săptămâna trecută, când a început faza principală a operațiunii sale mult așteptate, raportând că a recucerit șapte sate, dar înregistrând, totodată, pierderi, inclusiv vehicule de luptă de infanterie și tancuri occidentale. „De ambele părți, o mare parte a efortului se va reduce la uzură”, spune Rob Lee, cercetător senior la Institutul de Cercetare în domeniul Politicii Externe. El se numără printre analiștii care au raportat că există pierderi în ambele tabere, pe baza fotografiilor și a imaginilor din satelit. „Riscul pentru ei (ucrainenii - n.r.) este ca înainte de a ajunge la acea linie defensivă (rusă), să ajungă la prea multă uzură și să le fie prea greu să o spargă și să o exploateze”, atrage atenția Rob Lee. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că echipamentele occidentale, cum ar fi tancurile de luptă și vehiculele blindate, ar trebui să ajute la protejarea vieților soldaților ucraineni.

Strategia Ucrainei Rusia a pregătit mii de poziții defensive începând de la granița de vest a Rusiei până în Crimeea ocupată, inclusiv câmpuri minate, șanțuri antitanc, rânduri de baricade și tranșee din beton cu „dinți de dragon”. Pozițiile, analizate de Reuters în aprilie folosind imagini din satelit, sunt puternic concentrate în sudul de importanță strategică, unde Kievul ar putea avea ca obiectiv să rupă puntea terestră a Rusiei către Crimeea și să divizeze forțele Kremlinului. Ucraina, care are cea mai mare parte a forțelor sale de contraofensivă încă în culise, poate urmări unde angajează Moscova trupe, pentru a-și consolida liniile și pentru a lovi în zonele mai slab apărate, inclusiv în est, au declarat analiștii militari. „Ucraina are de ales”, spune Ben Barry, senior fellow pentru războiul terestru la Institutul Internațional pentru Studii Strategice. „Nu poate obține o surpriză strategică, dar va încerca din răsputeri să obțină o surpriză operațională și tactică. Acest lucru va implica ascundere, camuflaj, înșelăciune, dezinformare, pe care le-a folosit cu destul succes în toamna trecută”, arată analistul.

Strategia Moscovei în sudul țării urmărește probabil să maximizeze numărul de victime ucrainene înainte ca Kievul să poată ajunge la linia principală de apărare rusă aflată la aproximativ 10-15 km distanță, potrivit lui Lee. „Nu are rost ca (ei) să lupte până la moarte acolo sau să riște să fie încercuiți”, arată el. Ucraina se pregătește pentru contraofensivă de cel puțin șase luni, după ce a recucerit marele oraș Herson din sud-vestul țării în noiembrie, o porțiune din regiunea Harkov în septembrie și a determinat forțele rusești să se retragă din jurul Kievului în aprilie.

CE FORȚE ARE UCRAINA


Armata a creat 12 brigăzi blindate pentru această operațiune, dintre care nouă au fost antrenate și echipate de Occident, spun analiștii. O brigadă cuprinde de obicei cel puțin 3.500-4.000 de soldați. Ucraina a declarat că a format opt brigăzi de asalt, alcătuite în total din 40.000 de soldați recrutați de Ministerul de Interne. Konrad Muzyka, un analist militar din Polonia care urmărește îndeaproape războiul, a declarat că doar trei din cele 12 brigăzi au fost văzute în luptă în sud-est până acum. Principalele lovituri au avut loc în apropierea orașului Orihiv, controlat de Kiev, în regiunea Zaporojie, și la Velika Novosilka, în regiunea Donețk, la aproximativ 80 km spre est.

CE A REUȘIT UCRAINA PÂNĂ ACUM

Aceste împingeri ar putea indica faptul că generalii ucraineni sunt cu ochii pe Tokmak, un oraș ocupat din regiunea Zaporojie aflat la aproximativ 25 km de linia frontului. La o distanță de 50 km se află orașul Melitopol. Ambele așezări sunt puternic fortificate. În apropiere de Velika Novosilka, Ucraina a eliberat un grup de patru sate, inclusiv două vizitate de Reuters marți și miercuri, precum și alte două din apropiere, a declarat luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. Trupele au avansat până la 6,5 km și au ocupat 90 de km pătrați, a spus ea despre terenul de-a lungul unei porțiuni de 100 de km din sudul liniei frontului. Miercuri, ea a raportat un avans de 300-350 de metri în diferite zone în ultimele 24 de ore. „Inițial s-au descurcat destul de bine”, a spus Muzyka. „Principala mea preocupare după cinci sau șase zile în această fază principală este că progresul pare să se fi oprit. Impulsul pe care l-au acumulat în primele două zile a dispărut în esență acum și nu știm de ce se întâmplă acest lucru”, arată expertul. Hanna Maliar a raportat, de asemenea, progrese pe flancurile orașului Bahmut din est, pe care Rusia a declarat că l-a capturat luna trecută. Analiștii militari consideră însă puțin probabil ca acest lucru să devină punctul central al ofensivei principale ucrainene.

CONTRAOFENSIVA, COMPLICATĂ DE LIPSA AVIOANELOR


Contraofensiva este complicată de lipsa de putere aeriană a Ucrainei. Kievul a făcut luni de zile presiuni asupra Occidentului pentru a furniza avioane de luptă F-16, dar mai sunt cel puțin câteva luni până la desfășurarea lor. Kievul a impus o tăcere informațională pentru a contribui la securitatea operațională, ceea ce face dificilă evaluarea independentă a câmpului de luptă. La rândul său, Vladimir Putin a catalogat atacul de până acum al Kievului drept un eșec care a implicat pierderi grele.

Imagini împărtășite de bloggeri militari ruși au arătat vehicule de luptă pentru infanterie Bradley și tancuri Leopard 2 fabricate în SUA distruse sau avariate, elemente importante ale ajutorului militar trimis de Occident pentru contraofensivă.

Muzyka a estimat că Ucraina ar fi putut pierde până la 15% din vehiculele sale Bradley și câteva procente din tancurile Leopard, deși este posibil ca forțele ucrainene să fi recuperat unele dintre aceste vehicule și să le fi trimis la reparat.

Analistul militar Jack Watling a scris pentru think tank-ul RUSI că este prea devreme pentru a spune dacă ofensiva a reușit sau a eșuat. „Trebuie să ne abținem de la declarații premature de succes sau eșec”, a îndemnat el.

Concertul lui Beyoncé de la Stockholm, cauză pentru inflația neașteptat de mare

Inflația în Suedia a scăzut sub 10% în mai, au arătat statisticile oficiale, dar a fost încă mai mare decât se aștepta, unii analiști sugerând că superstarul Beyoncé a înclinat balanța, potrivit The Guardian. Prețurile de consum au crescut cu 9,7% în luna mai față de anul precedent, în scădere de la 10,5% în aprilie, pentru prima dată când inflația a coborât sub 10% în peste șase luni. O scădere a prețurilor la energie electrică și alimente a contribuit la scăderea ratei inflației în luna mai, a spus Statistics Sweden, în timp ce, în același timp, costurile anumitor bunuri și servicii au crescut. „De exemplu, vizite la hoteluri și restaurante, servicii recreative și îmbrăcăminte”, a spus agenția. Potrivit lui Michael Grahn, economist-șef la Danske Bank, o vizită a artistei Beyoncé la Stockholm ar putea explica de ce rata a fost mai mare decât se aștepta. „Începutul turneului mondial al lui Beyoncé în Suedia pare să fi influențat inflația din luna mai”, a spus Grahn într-o postare pe rețelele de socializare. Grahn a spus că show-ul ei din mai a reprezentat „probabil” 0,2 din cele 0,3 puncte procentuale adăugate la inflație de prețurile hotelurilor și restaurantelor.

Cinci răniți în Franța, într-o explozie la o uzină de chimică

Cinci persoane au fost rănite într-o explozie, într-o uzină chimică, Butachimie, la Chalampé, o instalație clasată Seveso în sudul Alsaciei, potrivit Prefecturii Haut-Rhin, relatează AFP. Explozia a avut loc miercuri, într-o fosă de retenție situată într-un atelier de producție, a precizat prefectura. Instalația este clasată Seveso, cu un prag înalt. „Primele elemente sugerează că nu există un pericol la adresa populației”, a anunțat aceeași sursă. Întreprinderea Butachimie a anunțat că explozia a avut loc miercuri, la ora locală 13.40 (14.40, ora României). Instalația se află în apropiere de Basel, în Elveția, și de Fribourg, în Germania. „Incidentul a fost controlat. Facem totul pentru a stabili cauzele. în colaborare cu diverși experți”, a anunțat un reprezentat al comunicării societății. Butachimie este o instalație de producție de componente din nailon. Uzina de la Chalampé produce 35% dintre adiponitrila mondială, un compus organic extrem de toxic, oitrivit site-ului întreprinderii. Potrivit cotidianului local L'Alsace, 1.150 de colaboratori ai unor întreprinderi partenere sunt prezenți la fața locului. Instalația este oprită, în prezent, în vederea unor controale de reglementare, inspecții și activități de mentenanță, potrivit ziarului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.