Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rata deceselor provocate de Covid-19, legată de poluarea aerului

Ziarul de Vrancea
7 apr 2020 1724 vizualizări

Dacă în Manhattan ar fi fost un nivel de particule în suspensie cu doar o unitate mai scăzut, cartierul ar fi înregistrat cu 248 de decese mai puțin, arată un studiu realizat la Harvard

Bolnavii de Covid-19 din zone unde a fost înregistrat un nivel crescut al poluării aerului înainte de izbucnirea pandemiei prezintă un risc mai mare de deces din cauza infecției decât cei care trăiesc în zone cu aer mai curat, potrivit unui studiu realizat la nivelul Statelor Unite care face legătura clară între expunerea prelungită la poluare și rata deceselor provocate de coronavirus. Potrivit The New York Times, într-o analiză făcută la nivelul a 3.080 de comitate americane, cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că nivelurile ridicate de particule minuscule periculoase din aer, cunoscute ca PM 2.5, sunt asociate cu rata crescută de decese provocate de boală.

Autoritățile sanitare au presupus, mai multe săptămâni, că există o legătură între aerul poluat și decesele sau cazurile grave de Covid-19, boala cauzată de coronavirus. Analiza Harvard este prima la nivel național care arată legătura statistică, dezvăluind „o mare suprapunere” a deceselor provocate de Covid-19 și alte boli asociate cu expunerea pe termen lung la pulberi în suspensie. „Rezultatul studiului sugerează că expunerea pe termen lung la poluarea aerului crește vulnerabilitatea de a experimenta cele mai severe urmări ale Covid-19”, au scris autorii.

Dacă în Manhattan, în ultimii 20 de ani, ar fi fost un nivel mediu de particule în suspensie cu doar o unitate mai scăzut, 1 microgram pe metru cub, cartierul ar fi înregistrat cel mai probabil cu 248 de decese provocate de Covid-19 mai puțin până la acest moment. Studiul, care a fost transmis spre evaluare și publicare în New England Journal of Medicine, a demonstrat că doar o mică creștere în expunerea pe termen lung la poluare ar fi putut avea serioase consecințe legat de coronavirus, chiar luând în calcul alți factori, precum rata fumătorilor și densitatea populației. De exemplu: în cazul unei persoane care trăiește de decenii într-o țară unde există niveluri ridicate de particule în suspensie riscul de deces din cauza Covid-19 este cu 15% mai mare spre deosebire de cazul unei persoane care trăiește într-o regiune unde acest nivel este cu o unitate mai scăzut. „Acest studiu oferă dovezi că districtele care au un aer mai poluat vor înregistra un risc mai mare de decese provocate de Covid-19”, a spus Francesca Dominici, profesor de biostatistică la Harvard, care a condus studiul.

Cele mai multe particule fine în suspensie provind din arderea combustibilului, rafinării și uzine, precum și din fumul de tutun. Inspirați, acești poluanți microscopici, spun experții, inflamează și distrug în timp învelișul plămânilor, slăbind puterea corpului de a se apăra în cazul unor infecții respiratorii. Pentru acest studiu, cercetătorii de la Harvard au adunat date privind pulberile în suspensie din ultimii 17 ani din mai mult de 3.000 de comitate și numărul deceselor de Covid-19 înregistrate aici din 4 aprilie.

Un tabloid le cere britanicilor să se roage pentru Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a început ieri a doua sa zi de terapie intensivă, unde se luptă cu coronavirusul. “El a continuat să lucreze pentru voi... Acum rugați-vă pentru el”, a scris pe prima pagină tabloidul The Sun în ediția sa de miercuri. Daily Express a dat asigurări că “Boris își va reveni” și a ilustrat prima pagină cu o fotografie cu o echipă de îngrijitori cu echipament de protecție împotriva noului coronavirus și cu mesajul: “Revino-ți repede, Boris”.

Șeful diplomației britanice, Dominic Raab, desemnat să îl înlocuiască pe Johnson, a recunoscut că a fost șocat când a aflat de spitalizarea liderului de 55 de ani. “Nu este doar șeful nostru, este și un coleg și un prieten. Este un luptător care va învinge”, a spus el într-o conferință de presă.

Internat duminică la Spitalul St. Thomas din Londra, Boris Johnson “primește un tratament standard cu oxigen și respiră fără nicio asistență. Nu a avut nevoie de ventilare mecanică sau de ajutor respirator noninvaziv”, a explicat marți purtătorul său de cuvânt.

El este într-o stare “stabilă” și “are moralul bun”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt. Autoritățile britanice apreciază că Regatul Unit se va confrunta cu vârful pandemiei în următoarele zile. Dominic Raab va avea responsabilitatea de a lua o eventuală decizie de prelungire a măsurilor de izolare, cu consecințe economice și sociale foarte dureroase. “Suntem cu aproape două săptămâni în urma Franței, cu câteva săptămâni în urma Italiei în privința cifrelor” de contaminări și de decese, a declarat consilierul științific al guvernului, Patrick Vallance, prezent alături de Raab. Marea Britanie a înregistrat marți 786 de noi decese în 24 de ore, un nou record pentru această țară.

UE a identificat informații false despre COVID-19 care provin din Rusia

Uniunea Europeană a identificat informații false provenite din Rusia despre epidemia provocată de noul coronavirus, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova. Campania blocului comunitar EUvsDisinfo a strâns deja peste 150 de dezinformări despre COVID-19 având legătură cu Kremlinul, a indicat Jourova. Ea a mai spus că au existat declarații oficiale ale autorităților ruse îndreptate împotriva UE. Scopul acestor declarații a fost de a provoca teamă și nervozitate în rândul populației, a spus vicepreședinta Comisiei Europene. În ceea ce o privește, China are tendința să recurgă la propagandă, a spus Jourova. Politiciana cehă a dat ca exemplu difuzarea unor informații potrivit cărora Europa nu ar fi capabilă să facă față crizei declanșate de noul coronavirus fără ajutorul Chinei, ceea ce nu este adevărat, în opinia sa. Ea a spus că cel mai bun mod de a face față informațiilor false și propagandei este prin intermediul datelor, adăugând că există o mare nevoie de date și informații sigure. Jourova a declarat că a ajuns la un acord cu privire la o procedură pe această temă cu unele rețele de socializare. S-a convenit ca informațiile credibile să fie evidențiate, iar informațiile false să fie șterse sau să devină mai puțin vizibile, a spus ea.

Studiu: Amintirile false ale unei infracțiuni pot părea reale când sunt rememorate

Amintirile false privind comiterea unei infracțiuni pot părea reale când sunt rememorate, conform unui studiu realizat în Marea Britanie.Un grup de cercetători de la University College London (UCL) a descoperit că oamenii nu pot spune dacă o amintire povestită de altcineva este falsă sau nu. Echipa de cercetători notează că această descoperire, publicată în jurnalul Frontiers in Psychology, arată că a manipula amintirile pare să fie mai ușor decât s-a crezut anterior.Potrivit expertei Julia Shaw, de la departamentul de psihologie și științe ale limbii din cadrul UCL și principală autoare a studiului, “profesioniștii din domeniul juridic și polițiștii trebuie să înțeleagă cât de ușor este să manipulezi amintirile cuiva. În special judecătorii nu ar trebui să presupună niciodată că își pot da seama când cineva are o memorie falsă și ar trebui să ia în considerare întregul proces pentru a afla dacă a existat un risc de contaminare a amintirilor unui inculpat sau ale martorilor”. Studiul se bazează pe cercetări anterioare din 2015 în care Shaw și echipa sa au reușit să implanteze amintiri false privind comiterea unei infracțiuni în memoria subiecților care au participat la teste, prin intermediul unei combinații de întrebări cu răspuns sugerat, tactici sugestive și tehnici de vizualizare. Pentru acest studiu, echipa a prezentat unui grup nou de participanți înregistrări video din studiul din 2015, în care subiecții au povestit amintiri false ale unei infracțiuni pe care o considerau reală. Întrebați dacă persoana descrie o infracțiune care s-a petrecut cu adevărat, participanții au dat răspunsuri corecte în proporție de doar 53%.Participanții au prezentat un risc la fel de mare când au urmărit pe cineva povestind o amintire autentică, apreciind incorect dacă aceasta era falsă, notează cercetătorii. “Toți cred că nu pot fi păcăliți să creadă că au făcut ceva ce nu au făcut niciodată, iar dacă cineva le-ar mărturisi o amintire falsă ar putea să o identifice. Însă, am constatat că, de fapt, oamenii tind să fie destul de susceptibili în a avea amintiri false și că acestea sunt rememorate la fel ca cele reale”, a adăugat Shaw. Potrivit specialistei, studiul actual demonstrează importanța asigurării că procedurile penale sunt efectuate corect.“Procesul de interogare ar trebui să fie bazat pe dovezi pentru a se reduce riscul de implantare a amintirilor false la persoanele investigate de poliție”, a subliniat Shaw.

Câte cazuri de coronavirus sunt în Belarus

Potrivit Reuters, în Belarus, numărul total al cazurilor confirmate a depășit pragul de 1.000 miercuri, a dezvăluit Ministerul Sănătății din această țară, care a anunțat alte 205 infecții noi - o creștere record pentru bilanțul zilnic. Totalul cazurilor confirmate a ajuns astfel la 1.066, însă bilanțul deceselor nu s-a modificat și a rămas la 13, la fel ca în ziua precedentă. Belarus se confruntă cu o creștere medie zilnică a numărului de cazuri cuprinsă între 20% și 25%, potrivit calculelor realizate de jurnaliștii de la Reuters. Președintele Aleksandr Lukașenko a denunțat “psihoza” legată de pandemia cauzată de noul tip de coronavirus, despre care a spus că poate fi combătut cu votcă, saună și condusul de tractoare, însă unii dintre cetățenii acestei țări au luat din proprie inițiativă anumite măsuri pentru a se proteja. Belarus nu și-a închis granițele, nu a introdus măsuri de carantină și nu și-a îndemnat populația să respecte recomandările de distanțare socială.

Parlamentarii bulgari își donează salariile sistemului public de sănătate

Deputații și miniștrii bulgari își donează salariile sistemului public de sănătate atât timp cât rămân în vigoare măsurile de izolare din cauza epidemieide covid-19, a hotărât Parlamentul. Deputații au hotărât luni seara să prelungească - până la 13 mai - starea de urgență care permite Guvernului să impună măsuri de izolare. Ei au hotărât să susțină unanim - un lucru rar - o propunere a Partidului GERB (conservator, la putere) de a renunța la salarii începând de la 1 aprilie. Această măsură vizează și membrii Guvernului și cabinetele politice ale acestora, dar și șefii agențiilor guvernamentale. Donația deputaților însumează 1,44 milioane de leva (740.000 de euro) pe perioada izolării. Parlamentul bulgar a adoptat tot luni o actualizare a bugetului aferent lui 2020 și un deficit de 3%, după ce a adoptat anterior un buget echilibrat. O creștere importantă a șomajului - de 6,2% - este estimată, iar 42.000 de șomeri s-au înregistrat de la începutul crizei noului coronavirus. Bulgaria, care înregistrează 22 de morți și 549 de contaminări, rămâne relativ puțin afectată de epidemie.

SUA: Cel mai grav bilanț zilnic de la începutul pandemiei în lume

Noul coronavirus continuă să facă ravagii în Statele Unite, care au înregistrat aproape 2.000 de morți - cel mai grav bilanț zilnic în lume de la începutul pandemiei ce a pornit din orașul chinez Wuhan. Odată cu această creștere-record, prima putere mondială se apropie încă un pic de primele două cele mai îndoliate țări de până acum, Italia și Spania. “Știu că anumite țări foarte populate au mai multe cazuri decât noi, dar că ele nu le declară”, s-a apărat Donald Trump, care a evocat numărul mare de teste efectuate în Statele Unite, Președintele american a amenințat, de asemenea, să suspende finanțarea americană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prea apropiată, în opinia sa, de Beijing. “Totul pare foarte favorabil Chinei. Ei se înșală în multe privințe”, a tunat el.Numărul contaminărilor cu noul coronavirus în Statele Unite se apropie de pragul de 400.000, iar cel al deceselor din cauza covid-19 a depășit 12.700, cu peste 1.800 de morți înregistrați marți.Trump a anunțat că Statele Unite s-ar putea apropia de vârful “curbei” epidemiei și și-a reiterat voința de a redeschide în curând activitatea economică în țară. El s-a declarat reticent în abordarea acestui subiect, însă a estimat că bilanțul covid-19 ar putea fi în final mai puțin grav decât sugerează proiecțiile. Experții din cadrul unui grup de lucru privind noul coronavirus au anunțat că anticipează până la 240.000 de morți în Statele Unite în lunile următoare.

Unul dintre asasinii părintelui fondator al statului Bangladesh a fost arestat după 25 de ani și urmează să fie executat

Bangladeshul a anunțat ieri arestarea lui Abdul Majed, unul dintre asasinii părintelui fondator al acestei țări din Asia de Sud, după aproape 25 de ani de căutări, și începerea pregătirilor pentru executarea lui. Șeicul Mujibur Rahman, tatăl actualei șefe a guvernului, șeicul Hasina Wazed, care a condus Bangladeshul spre independența de Pakistan, se afla la putere când a fost ucis, împreună cu cea mai mare parte din familia sa, în 15 august 1975, în cursul unei lovituri de stat militare. Justiția locală a condamnat la moarte în 1998 zece ofițeri pentru acest masacru, între care căpitanul Abdul Majed, în contumacie, întrucât fugise în India în 1996. Curtea Supremă a confirmat verdictul în 2009 și cinci dintre asasini au fost executați după câteva luni. Abdul Majed a revenit în Bangladesh abia luna trecută, a indicat un procuror presei. Acționând pe baza unei informații, autoritățile l-au arestat marți în capitala Dacca, în timp ce se deplasa la bordul unei ricșe, a relatat un responsabil al poliției, Johurul Haque. Formalitățile pentru executarea lui Majed au început deja, a declarat pentru AFP ministrul justiției, Anisul Huq. Fostul ofițer nu poate face apel față de condamnarea sa la moarte, ci poate solicita doar o grațiere prezidențială, a precizat ministrul. Președintele Abdul Hamid, fiind un apropiat al premierului, este puțin probabil să-l grațieze și execuția ar putea avea loc peste câteva săptămâni. Actuala șefă a guvernului, Hasina Wazed, a scăpat de masacrarea familiei sale în 1975, întrucât în acel moment se afla în Europa împreună cu sora ei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.