Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Producătorii de arme din Europa Centrală fac greu față cererii puternice din Ucraina

Ziarul de Vrancea
2 aug 2023 903 vizualizări

De la construirea de apartamente pentru noii angajați până la oferirea angajaților pensionari de mese gratuite la cantină pentru a-și oferi expertiza, producătorii de arme din Europa Centrală caută noi modalități de a face față celui mai mare boom al cererii pentru produsele lor de la sfârșitul Războiului Rece, transmite Reuters.

Confruntați cu unele dintre cele mai strânse piețe ale muncii din Europa, producătorii de arme din Polonia și Republica Cehă lansează sau extind programe de recrutare și formare de noi lucrători, după ce războiul din Ucraina a determinat o creștere a cererii pentru producțiile lor.

Industria armamentului din Europa Centrală a fabricat arme, obuze și alte provizii militare în cel mai rapid ritm de la căderea Zidului Berlinului, deoarece companiile accelerează producția pentru a aproviziona Ucraina și pentru a răspunde cererii la nivel global, pe măsură ce țările sporesc cheltuielile pentru apărare.

Un exemplu este producătorul ceh de muniție și obuze de artilerie STV Group. Acesta a convenit cu orașul cel mai apropiat de cea mai mare fabrică a sa din Policka, la aproximativ 200 de la sud-est de Praga, să construiască apartamente finanțate de companie pentru noii angajați, a declarat președintele companiei, David Hac. De asemenea, compania a început să ofere lucrătorilor pensionari mese la cantină, astfel încât aceștia să poată împărtăși cunoștințele lor despre liniile recent repornite, care produc muniție din epoca sovietică pentru Ucraina. ”Acest schimb informal de idei are efecte excelente și imediate asupra eficienței proceselor de producție, mai ales atunci când reporniți producția de produse care au fost scoase din fabricație de mult timp”, a spus Hac.

Republica Cehă și Polonia se laudă cu unele dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Uniunea Europeană, de 2,7% în iunie, cu mult sub media UE de 5,9% pentru aceeași perioadă, potrivit datelor Eurostat.

Jiri Hynek, președintele și directorul general al Asociației Industriei de Apărare și Securitate (DSIA) din Republica Cehă, a declarat că lipsa de muncitori ar putea împinge producția afară din Europa Centrală. Cu suficientă forță de muncă și materiale, companiile cehe ar putea crește producția cu până la 20 la sută, a estimat el.

Asociația, care reprezintă peste 160 de companii, a declarat că exporturile au reprezentat aproximativ 90% din producția de arme și materiale militare a industriei. Dintre acestea, Hynek a estimat că livrările de echipamente militare către Ucraina au reprezentat 40% din exporturi.

Pe măsură ce cererea crește, nevoia de lucrători mai tineri cu competențe tehnice se va intensifica doar pentru ca o industrie care depinde de inovație să continue să crească, a adăugat Hynek.

”Avem o populație în vârstă, cercetători, dezvoltatori, inovatori în departamente de științe tehnice și naturale, care îmbătrânesc și determină o lipsă absolută de oameni de utilizat. Avem nevoie de creștere, dar nu avem de unde să luăm muncitori”, a spus Hynek.

Sursă de arme cheie

Producătorul ceh de explozibili Explosia, care are aproximativ 600 de angajați și a înregistrat anul trecut venituri record de 1,2 miliarde de coroane (55 de milioane de dolari), a declarat pentru Reuters că extinde cooperarea cu universitățile locale și accelerează automatizarea pentru a compensa lipsa de lucrători la companie, care este cunoscută pentru producerea explozivului plastic Semtex.

Compania poloneză de tehnologie militară WB Group a început să angajeze femei anul trecut la o scară mai mare, pe liniile de asamblare care cuprindeau anterior în mare parte lucrători bărbați. Compania, care are peste 2.000 de angajați și a generat anul trecut venituri de 602 milioane de zloți (150 de milioane de dolari), produce drone fără pilot și sisteme de rachete.

”Odată cu creșterea comenzilor, a trebuit să schimbăm sistemul de producție”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei.

Europa Centrală reprezintă o sursă importantă de aprovizionare pentru armata Ucrainei. Din cele 29 de state care au furnizat arme majore în 2022, Polonia și Cehia au reprezentat mai mult de 20% din totalul importurilor de arme ucrainene în volum.

Guvernul ceh a spus că, incluzând armele furnizate din propriile magazine, țara a trimis Ucrainei provizii militare în valoare de 40 de miliarde de coroane cehe (1,84 miliarde de dolari) în primele 12 luni de război.

Acestea au inclus 89 de tancuri, 226 de vehicule blindate, 38 de obuziere, împreună cu sisteme de apărare aeriană, elicoptere, muniție și rachete.

Ministerul ceh al Apărării a declarat, fără a oferi detalii specifice, că cea mai puternică cerere din partea Ucrainei este acum pentru muniție de calibru mare pentru arme din epoca sovietică, împreună cu artileria standard occidentală, grenade propulsate de rachete și muniție pentru tancuri.

Guvernul a început, de asemenea, discuții despre angajarea unora dintre sutele de mii de refugiați ucraineni, dintre care majoritatea sunt femei și copii, care trăiesc în țară, pentru a ajuta companiile care au dificultăți să găsească lucrători, a spus Ministerul Apărării.

A fost descoperit cel mai greu animal care a trăit pe Pământ

Cel mai greu animal care a existat vreodată pe Pământ, a cărui fosilă a fost dezgropată în Peru, avea vertebre cu diametrul de 80 de cm care cântăreau fiecare 100 de kilograme. Dimensiunea totală a specimenului era probabil de 20 de metri, cu o masă estimată între 80 și 340 de tone. Acest schelet nu este cel al unui dinozaur, ci al unui mamifer marin. Un cetaceu, un văr al strămoșilor balenelor, care a trăit în oceane acum 40 de milioane de ani, numit Perucetus colossus, potrivit studiului publicat în revista Nature.

După criza Cretacic-Terțiar de acum 66 de milioane de ani, eliberate de presiunea selectivă exercitată asupra lor de dinozauri, mamiferele și-au găsit liniștea pe Pământ. Unele au ales calea opusă celei pe care au luat-o strămoșii lor foarte îndepărtați, întorcându-se în mare. Acest lucru este valabil în special pentru strămoșii balenelor, delfinilor și altor cetacee. Printre aceștia se numără Perucetus colossus, o nouă specie identificată cu ajutorul a 13 vertebre (prima a fost descoperită în 2010) și a patru coaste gigantice.

„Cu această fosilă, ne aflăm în cea de-a treia etapă a evoluției cetaceelor, care sunt acum total dependente de mediul acvatic”, a explicat Christian de Muizon, director emerit de cercetare la CNRS și coautor al acestei lucrări.

„În urmă cu 55 de milioane de ani, după dispariția dinozaurilor, cetaceele erau în esență mamifere terestre cu patru picioare, de mărimea unui câine mare, plimbărețe și chiar alergătoare, dar capabile și să înoate. Câteva milioane de ani mai târziu, au apărut cetaceele amfibii care înotau un pic ca vidrele și mergeau totuși pe uscat, unde se reproduceau. Apoi avem grupul din care face parte Perucetus colossus, basilosauridae”.

Specializarea extremă a lui Perucetus indică faptul că acesta reprezintă probabil o fundătură evolutivă și nu are descendenți în prezent.

Picioarele posterioare sunt încă prezente, dar sunt complet atrofiate și nu au niciun rol pentru înot. Aceste animale trebuiau să se unduiască în apă, probabil ca reptilele, pentru a se deplasa. Aceste prime cetacee marine au trebuit să ia rapid în greutate prin creșterea densității scheletului lor pentru a compensa flotabilitatea lui Arhimede și a reuși să se scufunde în coloana de apă”, analizează Christian de Muizon.

Dar fosila peruviană este cu totul excepțională prin dimensiunile sale. Analiza vertebrelor imense arată oase de o masă fără precedent, extrem de compacte, în timp ce cele ale cetaceelor moderne sunt, dimpotrivă, foarte spongioase. Se estimează că acest schelet, dacă ar fi fost complet, ar fi cântărit între 5 și 8 tone și ar fi avut o lungime de 20 m. Adică de două până la trei ori mai mult decât o balenă albastră de 25 m, chiar dacă aceasta este mai lungă de cinci metri.

Cercetătorii au comparat apoi masa scheletului cu cea a animalelor contemporane pentru a estima masa totală a animalului. „Caracteristicile scheletului care se apropie cel mai mult de cel al lui Perucetus sunt cele ale sirenelor, grupul lamantinelor și al dugongilor”, continuă Olivier Lambert. Și aceștia au oase foarte dense. Când comparăm masa lor cu cea a fosilei, obținem 85 de tone. Pe de altă parte, dacă comparăm greutatea scheletului cu greutatea animalului la cetaceele de astăzi, noul Perucetus ar cântări peste 340 de tone. „Pentru a se deplasa corect în apă fără a se scufunda sau a pluti, Perucetus a trebuit să compenseze densitatea scheletului său cu masa țesuturilor moi (în special a grăsimii), care trebuia să fie considerabil mai mare decât la cetaceele mari de astăzi”, adaugă Christian de Muizon. Se crede că avea o masă de aproximativ 180 de tone, ceea ce îl face unul dintre cele mai grele două animale... și poate chiar mai greu decât o balenă albastră.

O sută de reviste medicale avertizează asupra unei amenințări nucleare „în creștere”

O sută dintre cele mai prestigioase reviste medicale din lume au lansat, joi, un apel comun și rar întâlnit pentru acțiuni urgente în vederea eliminării armelor nucleare, calificând amenințarea unei catastrofe nucleare drept „semnificativă și în creștere”. Apelul vine după amenințările voalate ale președintelui rus Vladimir Putin cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare în Ucraina, după testele repetate cu rachete efectuate de Coreea de Nord și după blocarea inițiativelor de neproliferare, potrivit AFP.

„Pericolul este semnificativ și în creștere”, scriu într-un editorial redactorii-șefi a unsprezece reviste medicale importante, printre care BMJ, Lancet, JAMA și New England Journal of Medicine. „Statele înarmate nuclear trebuie să își elimine arsenalele nucleare înainte de a ne elimina pe noi”, subliniază editorialul.

„Faptul că toate aceste reviste importante au fost de acord să publice același editorial subliniază urgența extremă a actualei crize nucleare”, a declarat Chris Zielinski de la Asociația Mondială a Editorilor Medicali.

Editorialul a fost publicat în aceeași săptămână în care a avut loc la Viena o reuniune a comitetului pregătitor pentru o nouă revizuire a Tratatului ONU privind neproliferarea armelor nucleare (TNP), care a intrat în vigoare în 1970. O nouă revizuire - a zecea - a acestui tratat-cheie în 2022 nu a reușit să producă o declarație comună, iar Statele Unite au dat vina pe „obstrucționismul cinic” al Rusiei pentru acest eșec.

Tot duminică se împlinesc 68 de ani de la prima utilizare a armelor nucleare împotriva civililor, când Statele Unite au lansat o bombă atomică asupra orașului japonez Hiroshima, la 6 august 1945.

„Orice utilizare a armelor nucleare „ar fi catastrofală pentru omenire”, subliniază editorialul. „Chiar și un război nuclear "limitat", în care ar fi implicate doar 250 din cele 13.000 de arme nucleare din lume, ar putea ucide 120 de milioane de oameni și ar putea provoca o perturbare climatică globală care ar duce la foamete nucleară și la punerea în pericol a două miliarde de oameni”, se arată în apel.

Meta a prezentat un instrument AI care transformă texte în muzică și conținut audio

Meta Platforms a prezentat miercuri instrumentul său AI open-source numit AudioCraft, care va ajuta utilizatorii să creeze muzică și conținut audio pe baza unor texte. Instrumentul AI este livrat cu trei modele, AudioGen, EnCodec și MusicGen, și funcționează pentru muzică, sunet, compresie și generare, a spus Meta.

MusicGen este antrenat folosind muzică deținută de companie și cu licență specifică, a adăugat compania.

Artiștii și experții din industrie și-au exprimat îngrijorarea cu privire la încălcările drepturilor de autor, deoarece software-ul de învățare automată funcționează prin recunoașterea și replicarea tiparelor din datele obținute de pe web. La începutul acestui an, Alphabet a introdus propriul instrument experimental AI de generare audio, numit MusicLM.B

Festivalul de heavy metal Wacken a oprit intrarea participanților, după ce o ploaie a transformat locul în noroi

Festivalul de heavy metal Wacken Open Air din nordul Germaniei s-a deschis miercuri cu un public redus, după ce ploaia persistentă a transformat terenul în noroi și i-a obligat pe organizatori să nu mai primească spectatori, potrivit AP.

Organizatorii celebrului festival de muzică din satul Wacken, situat într-o zonă rurală la nord-vest de Hamburg, le spuseseră deja marți fanilor că nu mai pot fi admise mașini și camioane, deoarece zonele de campare, terenurile și drumurile de acces erau în stare proastă din cauza ploilor abundente din ultimele zile.

La începutul zilei de miercuri, ei au anunțat o „oprire totală a admiterii”. Într-o declarație pe site-ul festivalului, organizatorii au spus că „având în vedere condițiile meteorologice, capacitatea rezonabilă de vizitatori pentru Wacken Open Air 2023 a fost acum atinsă”.

A fost pentru prima dată de când evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 1990, când organizatorii au fost nevoiți să interzică intrarea - adăugând că „suntem foarte triști, dar situația meteorologică dificilă continuă, din păcate, nu ne lasă altă opțiune”.

Inițial, la evenimentul sold-out erau așteptați 85.000 de oameni. Poliția a estimat că aproximativ 50.000 de persoane au ajuns la fața locului înainte ca admiterile să fie oprite, iar aproximativ jumătate din campingul îmbibat de ploaie a fost ocupat, a relatat agenția germană de știri dpa. Ambuteiajele din zonă s-au rezolvat în mare parte miercuri dimineață, după ce mulți fani s-au întors sau au căutat locuri de campare alternative.

Printre trupele așteptate să cânte la evenimentul care se desfășoară până sâmbătă se numără Iron Maiden, Megadeth și Helloween.

Actorul Marc Gilpin, cunoscut pentru rolul din ”Jaws 2”, a murit la vârsta de 56 de ani

Actorul Marc Gilpin, cunoscut pentru rolul din ”Jaws 2”, a murit la vârsta de 56 de ani. Acesta s-a stins din viață sâmbăta trecută, în Dallas, după o lungă luptă cu un glioblastom, o formă agresivă de cancer la creier, a anunțat sora lui mai mare, actrița din Frasier, Peri Gilpin, informează Hollywood Reporter. În cariera sa, Marc Gilpin a mai jucat, printre altele, în ”CHiPs”, ”Fantasy Island”, ”The Legend of the Long Ranger ” și ”Earthbound”. Marc Gilpin s-a născut la 26 septembrie 1966, în Austin.

În ultimii ani, familia actorului a fost lovită de tragedii. Una dintre surorile lui, April, a murit în iulie 2017, la vârsta de 48 de ani. O altă soră, Patti, a decedat în 2020, la vârsta de 57 de ani.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.