Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Prigojin acuză ierarhia militară rusă că ascunde dificultățile de pe teren

Ziarul de Vrancea
21 iun 2023 750 vizualizări

"Dacă inamicul ajunge la Moloșnii Liman, atunci toate teritoriile luate în timpul operațiunii militare speciale se vor întoarce la inamic", a avertizat șeful Wagner

Liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat miercuri ierarhia militară rusă că "ascunde" dificultățile cu care se confruntă armata în fața contraofensivei ucrainene lansate la începutul lunii iunie și care a înregistrat până acum progrese modeste. "Inamicul ocupă Piatikati, nordul localității Robotine și Urojaine, ceea ce înseamnă că mari porțiuni de teritoriu au fost pierdute (în favoarea) inamicului", a deplâns Prigojin situația, într-o înregistrare audio postată pe Telegram. După câteva săptămâni de contraofensivă a trupelor Kievului, "(aceasta) generează pierderi serioase de partea noastră și probleme care sunt înăbușite, despre care rușii nu știu", a denunțat el, arătând cu degetul spre ierarhia militară cu care se află în conflict deschis de mai multe luni. "Toate acestea sunt complet ascunse de toată lumea. Într-o zi, Rusia se va trezi și va realiza că Crimeea este ucraineană. Este o trădare directă a intereselor Federației Ruse", a spus Prigojin. "Tot ceea ce face astăzi comandamentul operațiunii militare speciale este să ascundă faptele pentru a oferi Moscovei niște rapoarte frumoase" și "a înșela poporul rus", a adăugat omul de afaceri, ai cărui soldați Wagner luptă în prima linie, în special în estul Ucrainei, cu prețul unor pierderi grele.

În zona Sadove, la nord de Tokmak, în regiunea Zaporojie (sud), "nu există comandament, nici arme, nici muniții", a adăugat el în această nouă critică violentă. Până acum, Kievul a anunțat că opt localități au fost recucerite din mâinile rușilor, în timp ce Moscova se limitează să afirme că armata sa respinge neobosit toate atacurile ucrainene.

Prigojin a acuzat comandamentul militar, inclusiv pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, că transmite lucruri care nu corespund "realității": "informațiile sunt blocate, inamicul avansează în direcția Moloșnii Liman", o mică localitate în apropiere de Marea Neagră, la sud de Melitopol. Cucerirea acestui sat ar permite armatei ucrainene să separe în două armata rusă și să ajungă la Marea Neagră.

"Dacă inamicul ajunge la Moloșnii Liman, atunci toate teritoriile luate în timpul operațiunii militare speciale se vor întoarce la inamic", a avertizat Evgheni Prigojin, evocând un scenariu catastrofal pentru Rusia, al cărei obiectiv declarat rămâne cucerirea întregului Donbas și consolidarea teritoriilor cucerite în sud.

Forțele ucrainene au lovit un pod care leagă Hersonul de Crimeea

Forțele ucrainene au efectuat un atac cu rachete asupra unui pod care leagă regiunea ucraineană Herson de Crimeea, au declarat oficiali numiți de Rusia din ambele regiuni. Podul Ciongar leagă părțile controlate de Rusia din regiunea Herson de peninsula Crimeea.

Vladimir Saldo, guvernatorul numit de Rusia în Herson, a declarat că podul a fost probabil atacat cu rachete Storm Shadow, care au avariat șoseaua, iar traficul a fost deviat pe o altă rută. Nu au fost raportate victime deocamdată.

La rândul său, guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov, a declarat că specialiștii examinează podul pentru a stabili când va putea fi reluat traficul pe pod. Cunoscut sub numele de "poarta Crimeei", podul Ciongar este unul dintre cele câteva poduri care leagă Crimeea - care a fost anexată de Rusia în 2014 - de partea continentală. Podurile oferă o alternativă la istmul îngust care leagă peninsula de continent.

Soția pilotului submersibilului Titan, descendenta unui cuplu care a murit pe Titanic

Wendy Rush, care este căsătorită cu Stockton Rush, directorul executiv al companiei OceanGate și pilotul de la bordul submersibilului Titan, este descendenta unui cuplu care și-a pierdut viața la bordul celebrei nave Titanic.

The New York Times relatează că Wendy Rush este stră-strănepoata lui Isidor și Ida Straus, doi pasageri de la clasa întâi care se aflau la bordul Titanicului când acesta s-a scufundat în 1912. Cuplul se număra printre cei mai bogați pasageri ai Titanicului. Isidor și fratele său erau coproprietari ai magazinului Macy's.

Supraviețuitorii au povestit că l-au văzut pe Isidor refuzând un loc pe o plută de salvare. Ida Straus, soția sa de patru decenii, a declarat că nu își va părăsi soțul, iar cei doi au fost văzuți stând braț la braț pe puntea Titanicului în timp ce nava se scufunda. Este o scenă care a fost recreată în filmul din 1997 de dramatizare a dezastrului, regizat de James Cameron.

Cadavrul lui Isidor Straus a fost găsit pe mare la două săptămâni după ce Titanicul s-a scufundat, arată arhivele New York Times. Rămășițele Idei Straus nu au fost niciodată recuperate. Wendy Rush, născută Hollings Weil, s-a căsătorit cu Stockton Rush în 1986. Ea este, de asemenea, director de comunicare la OceanGate și a vizitat personal epava Titanicului de trei ori.

Nebunia culinară care zguduie rețelele sociale din China: pietre prăjite

În vremuri economice dificile, un nou ingredient care permite economisirea banilor pentru mâncare câștigă popularitate în rândul utilizatorilor chinezi de internet: pietrele - relatează The Guardian. Videoclipurile cu bucătari care prepară pietricele prăjite sunt cea mai recentă tendință pe rețelele sociale chinezești. Unele arată bucătari care prăjesc pietricele cu usturoi și ardei iute în piețe de noapte aglomerate, în timp ce altele înfățișează scene bucolice cu săteni care gătesc pietre proaspăt pescuite de pe malul unui râu.

Oricum ar fi preparată, mâncarea, cunoscută sub numele de suodiu (suge și aruncă), are mare succes pe net, cel puțin în videoclipurile în care oamenii își păcălesc prietenii necunoscători. În timp ce unii bucătari online insistă că este un fel de mâncare delicioasă, alte videoclipuri îi arată pe clienții neștiutori care scuipă pietrele cu groază.

Un videoclip cu aproape 800.000 de vizualizări arată un bucătar care vinde o porție de suodiu cu 16 yuani (1,74 lire sterline), ceea ce unii spun că este scump având în vedere că ingredientele pot fi refolosite.

Se spune că acest fel de mâncare datează de sute de ani, când barcagiii din provincia Hubei, care nu are ieșire la mare, rămâneau fără animale și legume în timp ce călătoreau de-a lungul fluviului Yangtze, așa că apelau la minerale. Popularitatea sa a dispărut pe măsură ce dezvoltarea economică și navele cu motor au ajuns în Hubei, reducând astfel șansele ca barcagiii să rămână blocați fără provizii. Acest fel de mâncare este, de asemenea, legat de populația Tujia, o minoritate etnică originară din lanțul muntos Wuling, care se află la granița dintre provinciile Hubei, Hunan și Guizhou. Potrivit unui blog culinar, pietrele de râu au un gust natural de pește, care este potențat atunci când sunt prăjite la foc iute.

Dar, indiferent de atracția lor culinară, mulți oameni nu se lasă convinși. Unele persoane au semnalat riscurile de sufocare,  iar un alt comentator prezice ironic că următoarea tendință alimentară va fi un ingredient mai ușor de înghițit: noroiul.

Luc Besson scapă de acuzațiile de viol

Instanța supremă de apel din Franța a respins o cerere de reexaminare a unei plângeri pentru viol împotriva regizorului Luc Besson, punând capăt unuia dintre cele mai mediatizate cazuri care au apărut odată cu mișcarea #MeToo împotriva agresiunilor sexuale. Actrița olandezo-belgiană Sand Van Roy l-a acuzat pe Luc Besson, regizorul filmelor "Al cincilea element" și "Leon", că a violat-o în timpul unei relații intermitente de doi ani și a depus o plângere împotriva acestuia în mai 2018.

Procurorii au renunțat la caz în februarie 2019, invocând lipsa de probe. După ce noi acuzații au fost depuse de Van Roy, o curte de apel a închis și acel caz în luna mai a anului trecut. Într-o hotărâre consultată de agenția de știri AFP, Curtea de Casație din Franța, instanța de ultim apel pentru cazurile penale, a declarat că nu există "niciun motiv care să justifice continuarea unui apel" la hotărârile anterioare. "Curtea de Casație a decis să nu dea curs apelului meu, ceea ce înseamnă că, încă o dată, justiția franceză refuză să examineze probele în acest caz", a declarat Van Roy pe Twitter. "Voi continua aceste demersuri și voi depune o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului", a anunțat ea.

Besson a recunoscut că a avut o relație cu Van Roy, care a jucat roluri minore în filmele sale Taxi 5 și Valerian și Orașul celor o mie de planete. Ea a depus plângerea inițială pentru viol în mai 2018, la câteva ore după ce l-a întâlnit pe Besson, înainte de a depune o altă plângere două luni mai târziu pentru alte presupuse violuri și agresiuni sexuale. Cel puțin alte trei femei l-au acuzat de hărțuire sexuală pe Luc Besson, acuzații pe care acesta le-a negat de asemenea.

31 de morți, după o explozie într-un restaurant din nord-vestul Chinei

O explozie cauzată de o scurgere de gaze la un restaurant specializat în preparate făcute la grătar, miercuri seară, în regiunea Ningxia din nord-vestul Chinei, a provocat moartea a 31 de persoane, potrivit agenției de presă de stat Xinhua.

Șapte persoane sunt tratate pentru arsuri și tăieturi provocate de cioburi de sticlă spartă. Explozia din Yinchuan, capitala regiunii Ningxia, a fost cauzată de o scurgere la o butelie de gaz petrol lichefiat din restaurant, a relatat joi Xinhua.

Președintele Xi Jinping le-a transmis autorităților să facă tot posibilul pentru a salva răniții și a precizat că supravegherea siguranței în industriile și sectoarele cheie trebuie să fie consolidată. Accidentele cauzate de exploziile de gaz și produse chimice sunt destul de frecvente în China, în ciuda încercărilor de ani de zile de a îmbunătăți siguranța.

În 2015, o serie de explozii în orașul portuar Tianjin din nordul țării a ucis 173 de persoane.

Explozia de la Paris s-a soldat cu cel puțin 37 de răniți

O explozie puternică s-a produs miercuri după-amiază pe o stradă din apropierea istoricului Cartier Latin din Paris, urmată de prăbușirea parțială a unei clădiri. Cel puțin 37 de persoane au fost rănite, dintre care patru grav, iar salvatorii căutau inclusiv cu ajutorul câinilor special dresați două persoane dispărute care ar putea fi îngropate sub dărâmături.

Deflagrația a sfâșiat Rue Saint-Jacques, care se întinde de la Catedrala Notre-Dame de Paris până la Universitatea Sorbona. Rue Saint-Jacques trece prin Cartierul Latin - renumit ca loc de rezidență al multor scriitori, muzicieni și artiști francezi și expatriați de-a lungul anilor - până la spitalul militar Val de Grace și se află la câteva străzi de popularul parc Jardin du Luxembourg.

Explozia a distrus fațada unei clădiri care adăpostește școala de design Paris American Academy, populară printre studenții străini. Martorii au descris o explozie asurzitoare și o uriașă minge de foc care s-a ridicat la o înălțime de câteva etaje. Peste 300 de pompieri au fost implicați în a aduce incendiul sub control.

Explozia a avut loc la ora locală 16:55 (17.55 ora României), chiar în momentul în care mulți parizieni se îndreptau spre casă de la muncă. Zona este frecventată de turiști și studenți străini la începutul verii, dar nu a existat nicio informație imediată că printre victime s-ar fi aflat vreun străin.

Viceprimarul local, Edouard Civel, a făcut referire la o explozie de gaz într-o postare pe Twitter, iar martorii au declarat că a existat un miros puternic de gaz cu câteva momente înainte de explozie. "Magazinul s-a zguduit violent, s-a simțit ca o explozie de bombă", a declarat Rahman Oliur, care administrează un magazin alimentar din apropiere.

"Eram acasă scriind ... Am crezut că a fost o bombă", a declarat istoricul de artă Monique Mosser, adăugând că multe dintre ferestrele din clădirea sa au fost spulberate de unda de șoc a exploziei. "Un vecin a bătut la ușă și mi-a spus că pompierii ne cer să evacuăm cât mai repede posibil. Mi-am luat laptopul și telefonul. Nici măcar nu m-am gândit să-mi iau medicamentele", a mărturisit ea.

SUA: Un copil de doi ani și-a împușcat mortal mama, însărcinată în opt luni

Un copil în vârstă de 2 ani din statul american Ohio și-a ucis accidental mama, însărcinată în 8 luni, împușcând-o în spate cu un pistol semiautomat, a anunțat poliția locală.

Laura Ilg, în vârstă de 31 de ani, a sunat la 911 în după-amiaza zilei de 16 iunie, explicând că a fost împușcată de fiul ei în locuința sa din Norwalk, a declarat comisarul David Smith pentru mass-media locale.

"Ea a explicat că era însărcinată în 33 de săptămâni și că fiul ei în vârstă de 2 ani a împușcat-o accidental în spate cu o armă de foc", a declarat el pentru postul de televiziune News 5 Cleveland.

În pofida intervenției rapide a medicilor, tânăra femeie a murit la spital, iar copilul pe care îl purta în pântece nu a putut fi salvat, a precizat responsabilul din cadrul poliției.

Conștientă la sosirea poliției, ea a explicat că băiețelul reușise să intre în dormitorul ei și al soțului, de obicei încuiat, și, în timp ce ea spăla, a început să se joace cu arma. Poliția a găsit, de asemenea, un pistol de 9 mm pe noptieră și alte două arme de foc încărcate.

Soțul victimei, care era absent în momentul tragediei, a declarat poliției că armele îi aparțineau, potrivit mass-media locale.

Această tragedie este cea mai recentă dintr-o lungă serie din Statele Unite, o țară cu 400 de milioane de arme de foc la circa 330 de milioane de locuitori.

În martie, o fetiță de 3 ani și-a ucis accidental sora de 4 ani cu un pistol semiautomat în apropiere de Houston (Texas), în pofida prezenței în casă a cinci adulți, inclusiv a părinților.

Potrivit Pew Research Center, circa 40% dintre gospodăriile americane dețin arme de foc, iar în multe dintre acestea trăiesc copii. De asemenea, mai puțin de jumătate dintre aceste gospodării își păstrează armele în condiții de siguranță, potrivit unui studiu al Johns Hopkins University.

Zuckerberg ar fi acceptat invitația lui Musk de a se lupta într-un meci în cușcă

Doi dintre cei mai mediatizați miliardari din domeniul tehnologiei din lume – Elon Musk și Mark Zuckerberg – au convenit să se lupte într-un meci în cușcă, relatează BBC.

Musk a postat un mesaj pe platforma sa de socializare Twitter în care a anunțat că este „dispus să se bată în cușcă” cu Zuckerberg.

Zuckerberg, șeful Facebook și al companiei mamă a Instagram, Meta, a postat apoi o captură de ecran a tweet-ului dlui Musk cu mențiunea „trimiteți-mi locația”.

„Povestea vorbește de la sine”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru BBC.

Musk a răspuns apoi la răspunsul lui Zuckerberg cu: „Vegas Octagon”.

Octogonul respectiv este covorul de competiție și zona împrejmuită folosită pentru meciurile din Ultimate Fighting Championship (UFC). UFC are sediul în Las Vegas, Nevada.

Musk, care împlinește 52 de ani la sfârșitul acestei luni, a mai scris pe Twitter: „Am o mișcare grozavă pe care o numesc «The Walrus», în care mă întind deasupra adversarului meu și nu fac nimic.”

El a mai scris pe Twitter: „Aproape niciodată nu fac exerciții fizice, cu excepția faptului că îmi iau copiii în brațe și îi arunc în aer.”

Între timp, Zuckerberg, în vârstă de 39 de ani, s-a antrenat deja în artele marțiale mixte (MMA) și a câștigat recent turnee de jiu-jitsu. Twitter nu a oferit o declarație atunci când a fost contactat de BBC pentru comentarii.

Schimburile de replici au devenit virale, utilizatorii rețelelor de socializare dezbătând cine ar câștiga meciul, în timp ce alții au postat meme-uri, inclusiv afișe simulate care anunță lupta.

La începutul acestei luni, Meta a arătat personalului planurile unei rețele sociale bazate pe text, menită să concureze cu Twitter, au declarat surse pentru BBC.

Aceasta ar putea permite utilizatorilor să urmărească conturi pe care le urmăresc deja pe Instagram, aplicația de partajare de imagini a Meta.

De asemenea, asta ar putea permite companiei să aducă adepți de pe platforme descentralizate, cum ar fi Mastodon.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.