Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Pregătiri de război, la granița cu România

Ziarul de Vrancea
25 nov 2018 1516 vizualizări

Poroșenko a semnat un decret privind instaurarea legii marțiale, în urma incidentului armat prin care Rusia a capturat trei nave ucrainene n cancelariile occidentale îndeamnă la dezescaladarea conflicului n ”Europa va rămâne unită în susținerea Ucrainei”, au precizat reprezenații UE

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut ieri Rusiei să elibereze ”imediat” atât marinarii ucraineni, cât și navele ucrainene capturate într-un grav incident armat la Marea Neagră. ”Cerem ca ei să fie predați urgent părții ucrainene”, a declarat șeful statului ucrainean, într-o ședință a Consiliului Național ucrainean de Securitate. Poroșenko a îndemnat totodată la ”dezescaladare” în criza în centrul căreia se află Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Parlamentul ucrainean urma să analizeze aseară o cerere prezidențială de decretare a legii marțiale, după un decret în acest sens semnat de Poroșenko.

Kievul și Moscova se acuză reciproc în acest incident armat.

Navele - două vedete blindate, Berdiansk și Nikopol, și remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia și marchează accesul în Marea Azov. Din totalul de 23 de militari de la bord, șase au fost răniți, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene. Rusia a confirmat imobilizarea în vederea inspecției la bord și ”utilizarea unor arme”, acuzând navele ucrainene ”că efectuează acțiuni ilegale în apele teritoriale ruse” și anunțând rănirea a trei ucraineni.

O purtătoare de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denunțat ”metodele de bandiți la drumul mare” ale Ucrainei: ”mai întâi provocări, apoi presiuni puternice, apoi acuzații de agresiune”. Marina ucraineană dă asigurări însă că a avertizat Rusia în avans de itinerariul navelor sale. Tensiunile alimentate de anexarea Crimeei și acuzații ale Kievului cu privire la susținerea de către Moscova a rebelilor proruși în războiul din estul Ucranei au escaladat în urma acestui incident.

NATO îndeamnă la reținere

Pe de altă parte, NATO a îndemnat atât Rusia, cât și Ucraina să dea dovadă de reținere. ”Îndemnăm la reținere și dezescaladare”, a declarat o purtoare de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. Ea a subliniat că NATO susține ”drepturile de navigație (ale Ucrainei) în apele sale teritoriale” și a îndemnat Rusia ”să asigure un acces neîngrădit în porturile ucrainene de la Marea Azov, în conformitate cu dreptul internațional”. NATO a refuzat să precizeze luni dacă ambasadorii statelor se întâlnesc pentru a discuta despre incident, dar a precizat că Alianța Nord-Atlantică se află în contact cu autoritățile ucrainene.

”Problemă foarte periculoasă”

Pe de altă parte, un membru al Guvernului german a îndemnat Rusia și Ucraina la o dezescaladare a tensiunilor în urma incidentului armat în care Paza de Coastă rusă a deschis focul asupra celor trei nave ucrainene. Adjunctul ministrului german de Externe Michael Roth a apreciat că este o problemă ”foarte periculoasă - ultimul lucru de care avem nevoie este o nouă escaladare în relațiile dintre Rusia și Ucraina”. Roth a precizat că nu deține vreo informație despre incident ”însă este clar că Rusia trebuie, în conformitate cu dreptul internațional, să asigure un acces neîngrădit în porturile ucrainene de la Marea Azov”. ”Ambele părți trebuie să procedeze la dezescaladare acum”, a îndemnat el, și să evite o spirală a tensiunilor care ”poate conduce la consecințe teribile”.

Un tratat din 2003 desemnează Strâmtoarea Kerci și Marea Azov drept ape teritoriale comune ruso-ucrainene, însă Rusia a căutat să-și impună un control sporit asupra traversării strâmtorii de către nave din Ucraina, după ce a anexat Crimeea în 2014.

Tensiuni în Ucraina

Pe de altă parte, zeci de manifestanți de extremă dreapta au incendiat pneuri, ieri, în fața Consulatului Rusiei la Lvov (vest), în semn de protest față de confiscarea navelor ucrainene în largul Crimeei. Această manifstație de este organizată de către Partidul Corpul Național (extremă dreapta), care a făcut apel la manifestații în fața sediului președinției, la Kiev. Formațiunea îl critică pe președintele ucrainean Poroșenko, pe care-l acuză că nu este suficient de ”agresiv” față de Rusia.

În afară de manifestațiile de la Lvov, gruparea C14 (extremă dreapta) a publicat pe Facebook imagini cu o mașină cu numere de înamtriculare diplomatice ruse în flăcări în fața sediului ambasadei ruse la Kiev.

Președintele Consiliului European Donald Tusk a condamnat ieri ”utilizarea forței de către Rusia în Marea Azov”, și a cerut Moscovei ”să se abțină de la orice nouă provocare”, relatează AFP. ”Condamn utilizarea forței de către Rusia în Marea Azov”, a scris pe Twitter polonezul, care conduce instituția din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene (UE). ”Autoritățile ruse trebuie să predea marinarii și navele ucrainene și să se abțină de la noi provocări”, a subliniat el. El anunță că a discutat cu președintele ucrainean Petro Poroșenko și urmează să se întâlnească cu reprezentanți ai acestuia.

”Europa va rămâne unită în susținerea Ucrainei”, subliniază Tusk.

Brexit-ul negociat de May ar "sărăci" Marea Britanie cu 100 de miliarde de lire pe an

Acordul de Brexit negociat de guvernul premierului britanic Theresa May ar "sărăci" Marea Britanie cu 100 de miliarde de lire pe an și ar determina o scădere a valorii economiei britanice de 3,9% pe an, până în 2030, indică o analiză independentă citată ieri de Press Association. Potrivit raportului realizat de Institutul național de cercetări economice și sociale (NIESR), produsul intern brut al Regatului Unit pe cap de locuitor ar scădea cu 3% pe an, iar la finele primului deceniu în afara Uniunii Europene comerțul total dintre Marea Britanie și bloc s-ar diminua cu 46%, în timp ce investițiile străine directe ar înregistra o scădere de 21% și productivitatea muncii o scădere de 1,3%.

Pentru a realiza această analiză - solicitată de campania People's Vote, care cere organizarea unui vot popular asupra termenilor acordului de Brexit -, institutul a comparat diferite scenarii de Brexit cu varianta rămânerii Marii Britanii în Uniune, ajungând, între altele, la concluzia că veniturile fiscale ar scădea cu 1,5 până la 2%, echivalentul unei diminuări cu 18 miliarde - 23 miliarde de lire a alocării pentru servicii publice, la prețurile de astăzi. "Principala noastră concluzie este că, dacă propunerea guvernamentală de Brexit va fi implementată astfel ca Marea Britanie să iasă din uniunea vamală și de pe piața unică a UE în 2021, până în 2030 PIB va ajunge să fie cu circa 4% mai mic decât ar fi fost în cazul rămânerii în Uniune, aceasta în mare parte pentru că vânzarea de servicii britanice ar deveni mai puțin atractivă. Acest lucru ar descuraja investițiile în Marea Britanie și ar face în final ca lucrătorii din Regatul Unit să fie mai puțin productivi decât ar fi fost dacă țara ar fi rămas în UE", explică autorii analizei.

Primii bebeluși editați genetic?

n genele a două fetițe au fost modificate astfel încât să nu poată fi infectate cu HIV, susține un cercetător chinez

Un cercetător chinez afirmă că a creat - pentru prima dată în istorie - doi bebeluși care s-au născut în urma unei proceduri de editare genetică, într-un experiment cu profunde implicații medicale și etice, informează DPA.

Cercetătorul He Jiankui, care locuiește în orașul Shenzhen, spune că genele celor două fetițe chineze au fost modificate pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV, potrivit unui mesaj video publicat duminică pe platforma online YouTube. Fetițele, care au primit prenumele de Lulu și Nana, "au venit pe lume plângând și sunt la fel de sănătoase ca oricare alt bebeluș, în urmă cu câteva săptămâni", a declarat omul de știință chinez. El afirmă că a aplicat o tehnică de "chirurgie" a genelor asupra ovulelor fertilizate folosind proteina CRISP/Cas9 pentru a preveni o potențială infectare cu HIV. Savantul chinez nu a publicat deocamdată un articol despre această procedură extrem de controversată. He Jiankui, profesor la Universitatea sudică de știință și tehnologie din Shenzhen, susține că acea intervenție asupra genelor a avut succes și că "nicio genă nu a fost modificată cu excepția aceleia care previne infecția cu HIV".

Savantul chinez nu a putut fi contactat de DPA pentru comentarii suplimentare pe această temă. Identitățile părinților și celor două fetițe nu au fost dezvăluite. Însă cercetătorul asiatic a spus că tatăl celor două fete este seropozitiv și a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.

Anunțul, așa cum era de așteptat, a generat numeroase critici.

Peter Dabrock, președintele Consiliului Etic German, a declarat luni că acest proiect a reprezentat "experimente iresponsabile făcute pe oameni". "Chiar dacă ceea ce pretinde cercetătorul chinez este adevărat, în prezent astfel de încercări și chiar anunțuri vor fi criticate în termenii cei mai duri", a adăugat Peter Dabrock, potrivit căruia efectele secundare și întârziate ale editării de gene sunt dificil de prezis și de controlat

Cel mai sângeros incendiu din istoria Californiei, controlat în întregime

Pompierii americani au reușit, după două săptămâni de luptă cu sinistrul, să controleze ”100%” "Camp fire", incendiul cel mai sângeros din istoria Californiei, soldat cu cel puțin 85 de morți, potrivit unui bilanț oficial revizuit în scădere. În schimb, numărul persoanelor date dispărute este, în prezent, de 296, față de 249, câte anunța un bilanț precedent. Între aceste persoane, multe ar putea să nu știe că sunt căutate, potrivit unor surse.

Pompierii au anunțat duminică faptul că au stins incendiul, care a ars aproximativ 620 de kilometri pătrați de vegetație în nordul "Golden State" și a ras de pe hartă orășelul Paradise. Ploile din ultimele zile în această regiune a Coastei de Vest a Statelor Unite au ajutat la stingerea focului, însă au îngreunat căutarea rămășițelor umane de către salvatori. Incendiul, care a izbucnit la 8 noiembrie, a distrus aproape 14.000 de locuințe, 530 de afaceri și alte 4.500 de clădiri.

Mii de pompieri au fost mobilizați, iar zeci de mii de persoane au fost nevoite să evacueze.

Trei persoane au fost ucise, de asemenea, în alt incendiu de amploare, mai la sud, care a atins celebra stațiune balneară Malibu. Acest incendiu - "Woolsey fire" -, care a devastat peste 390 de kilometri pătrați de vegetație, a fost și el controlat în întregime.

Originea celor două incendii nu a fist identificată încă, însă mai multe victime au lansat o acțiune în justiție, la San Francisco, împotriva furnizorului local de electricitate, Pacific Gas & Electricity (PG&E). Potrivit plângerii, incendiul ar fi fost cauzat de ”scântei” de la o linie de înaltă tensiune aparținând societății.

Emiratele Arabe Unite l-au grațiat pe britanicul acuzat de spionaj

Emiratele Arabe Unite l-au grațiat pe cetățeanul britanic Matthew Hedges, ce fusese condamnat la închisoare pe viață pentru spionaj, informează luni agențiile de presă internaționale. "O grațiere prezidențială a fost decisă, cu efect imediat, de către șeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite", a anunțat Ministerul Afacerilor Prezidențial al acestei țări.

Vineri, ambasadorul Emiratelor Unite Arabe la Londra, Sulaiman Almazroui, a declarat că țara sa analizează o cerere de grațiere formulată de familia lui Matthew Hedges. După anunțarea grațierii, ministrul britanic al afacerilor externe, Jeremy Hunt, a exprimat gratitudinea țării sale. "În pofida dezacordului nostru în ceea ce privește acuzațiile, suntem recunoscători guvernului EAU pentru soluționarea rapidă a problemei", a reacționat Hunt într-un mesaj pe Twitter.

Arestat pe aeroportul din Dubai la 5 mai, Matthew Hedges, în vârstă de 31 de ani și doctorand la Universitatea Durham (nord-estul Marii Britanii), a fost condamnat miercuri la închisoare pe viață de tribunalul federal din Abou Dhabi, pentru spionaj în folosul unei terțe țări.

Potrivit soției sale, Daniela Tejada, Matthew Hedges făcea cercetări asupra politicii externe și interne a Emiratelor în materie de securitate după Primăvara Arabă din 2011. El a locuit în Emirate "mai mulți ani", înainte de a se întoarce în Marea Britanie în 2015, a afirmat ea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.